3 Юли, 2020 14:22 7 786 15

Христо Иванов сезира ВСС за разследването "Осемте джуджета"

  • осемте джуджета-
  • христо иванов-
  • разследване

Разследване на корупция

Христо Иванов сезира ВСС за разследването "Осемте джуджета" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Христо Иванов сезира ВСС за разследването "Осемте джуджета".

В разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) са изнесени твърдения, засягащи видни магистрати и тяхното въвличане в съмнителни контакти и потенциално престъпни действия.

В сигнала си Иванов излага причините, поради които очаква реакция от ВСС и призовава членовете му да отговорят на редица съществени за демокрацията и правовия ред в страната въпроси.

“При липсата на възможност за безпристрастно разследване от страна на прокуратурата, единствената - макар и теоретична - възможност за възстановяването на усещането на гражданите за ред и законност, е да се намеси Висшият съдебен съвет.

Ето защо, с оглед конституционното Ви задължение да охранявате независимостта и престижа на правосъдието като фундамент на правовата държава, както и с оглед на дисциплинарните Ви правомощия, е наложително да изясните и дадете на обществото отговор на следните въпроси:

Какви са връзките на Гешев и сем. Петрови и ролята на последните в избора на Гешев за главен прокурор?

Какви са връзките на сем. Петрови и прокурорите Сарафов и Франтишек?

Извършени ли са твърдените от Златанов действия от страна на прокурори от Специализираната прокуратура?

Как прокуратурата може да разследва обстоятелствата около сем. Петрови, при положение че това засяга самия Гешев. Какви са стъпките за избягване на конфликт на интереси? Не трябва ли Гешев да се оттегли?

Сезирам Ви без да съм оптимист за Вашата реакция. Водя се от призива на Вацлав Хавел винаги да се държим така “все едно” България е правова държава и има свободни и отговорни институции. Но и не мога да си затворя очите за досегашното поведение на огромното мнозинство от Вас, която може да бъде определена единствено като “позор”. Очевидно е, че не си давате сметка какво дълбоко отвращение изпитват мнозина българи от Вашата деятелност. С всички последици за тях, децата им и родината ни...

Ето защо в случай че изберете да игнорирате горния мой сигнал, Ви сезирам с едно алтернативно предложение:

Разследването на АКФ е озаглавено “Осемте джуджета” по името на кръчмата, служеща за прикритие и фасада на офиса и цялата дейност на семейство Петрови и техните приятели. Ако изберете да не погледнете в очите истината, която се крие зад тази фасада, Вие ще направите още една крачка към превръщането на храма на Темида, чиито най-верни служители би трябвало да сте, в “разбойнически вертеп”.

Съответно, по силата на правото ми по чл. 45 от Конституцията Ви предлагам да замените надписа на седалището си от “Висш съдебен съвет” с “Двадесет и петте джуджета” и да обявите за официален свой символ, вместо Темида, подходяща персонификация на Петьо Еврото.

Така поне ще бъдете честни относно своята роля на фасада и относно съдържанието, което реално обслужвате.” - се казва в призива на Христо Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко

    36 4 Отговор
    Вчера си купих Шератон чрез кипърската ми офшорка.Ще взема джуджетата за пикола.ха ха ха!
  • 2 И тоя

    8 57 Отговор
    е един психар. Само с Гешев ляга и става.. Много пречи тоя Гешев на Прокопчо, личен приятел и спонсор на Д Б
  • 3 ОбъркАх се

    51 4 Отговор
    Б@си аз къде живея ? Мисля си, че дори 30-те години в бившия вече СССР са били по-добри като условия на живот и много по-справедливи.
  • 4 Високобюджетен маскарад

    9 15 Отговор
    Ицо е бита карта и ниКОЙ не го взима на сериозно.
    Най-много Каскетът да го арестува, правейки "проверка" по зададените от него въпроси и да изгние в кауша каскетъджийски,докато дойде време да получи отговорите на куп.
  • 5 Лекар БГ

    22 3 Отговор
    Великолепно го е написал-браво!
  • 6 Майна

    18 4 Отговор
    Съзираха мафиотска организация да разследва мафията?! Ами чакайте....?Не си натискайте парцалите, щото и без тях ще останете, БЪЛГАРИ , АМИ СИ ВДИГАЙТЕ Д..ТО И ИЗЛИЗАЙТЕ , НАСМЕТЕТЕ ГИ!!!
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 4 Отговор
    Пълно е с наивници като Христо Иванов.....Наивник който не разбира, че поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.
  • 8 Тошко

    2 12 Отговор
    Пинокиото е във фаза ПРЕД ПРЕВЪРТАНЕ! Чета и не вярвам на ушите си. Как този човек се е добрал до Министър на правосъдието!?!?
  • 9 Бай Ставри

    10 1 Отговор
    Къде е ПРОКУРОРСКОТО ЗЛАТО ? На колко го поделиха ? Колко за ДЕБЕЛОТО МОМЧЕ ? Колко за хората с шапки ? Колко за ББ /Биг Боса/?
  • 10 Anonimen

    1 7 Отговор
    E, щях да се обидя. Прави си активности пинокио. :D
  • 11 Токин

    8 3 Отговор
    Какво направи другаря Христо Иванов, когато беше правосъден министър? Даде на частна фирма да разпределя уж случайно делата на точните съдии! И дотам се изчерпи неговата правосъдна реформа!
  • 12 Ади

    3 7 Отговор
    Пореден жалък опит на Христо Иванов да напомни за себе си
  • 13 тодоров

    5 1 Отговор
    герберастките тролове квичат в подкрепа на тиквата и каскета
  • 14 Георги

    3 0 Отговор
    Егати невъзможните роби,вместо да протестираме от сутрин до здрач,само драскаме..България падна,тя не съществува и не може да съществува от тази смазваща всичко корупция
  • 15 Нико

    2 0 Отговор
    Бай Христо Бойкикев не се къпи..А толкова пари получава от НПО..Той спазва завета на комунистическите си деди --КОЙТО ГО МЪРЗИ ДА СЕ КЪПИ СЕ ЧЕШИ..Къпи се бай Христо ,къпи се..