Last news in Fakti

5 Юли, 2020 10:29 12 490 45

ОЛАФ ще разследва сигнала на БОЕЦ с публикуваното от Биволъ видео на министър Танева

  • десислава танева-
  • злоупотреби-
  • средства

Позиция на ЕК за злоупотреби със средства

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

На 08.06.2020г. БОЕЦ внесохме сигнал до Европейската комисия и г-жа Лаура Кьовеши, ръководител на европейската прокуратура по повод публикуван от сайта Биволъ видеоматерил от разговор на министър Десислава Танева с представители на зеленчукопроизводителите.

От публикуваният видеозапис ясно се чуват въпросите на Георги Василев – организационен секретар на асоциацията „Български пипер”, както и отговорите на министърът на земеделието и храните на Република България, г-жа Десислава Танева и нейните заместници. Въпросите на Василев касаещи размера на изплатените средства на декар площ са провокирани от постъпили в Асоциацията 22 запитвания от нейни членове, във връзка с факта, че са получили финансиране в по-голям размер от очакваното и заложено в схемата за директни плащания. Василев иска и допълнителна официална  информация с цифри и данни.

Във видеото ясно се вижда, че Танева е смутена от въпроса. Тя му отговаря, че от ведомството ще направят съответни изчисления и добавя:

 „Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и си компрометираме обвързана. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията… Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“

Министър Десислава Танева – „Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“

На практика Танева казва на Василев и на всички участници в Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, че България е в тежки нарушения, които требва да останат тайна и да бъдат укрити от европейските ни партньори.

Министърът на земеделието и храните на България, г-жа Десислава Танева признава пред българските земеделски производители на зеленчуци, че държавата заблуждава Европейските органи и служби, като усвоява всички заявени средства за декар площ по схемата за директни плащания ‘Обвързана подкрепа”, като не съобщава за установените нарушения, а спрените средствата от констатираните злоупотреби и некоректни земеделци се преразпределят към останалите зеленчукопроизводители, вместо да бъдат възстановени и върнати в бюджета на ЕС.

Публикуваното от Биволъ видео може да видите тук:

Реакцията на европейските институции бе изключително бърза и на 03.07.2020г. БОЕЦ получихме отговор от ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ – ОБЩА ДИРЕКЦИЯ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ И РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ,  с който ни уведомяват, че сигнала е разгледан и изпратен в Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ. Междувременно БОЕЦ внесохме сигнала и директно в службата, като реакцията на Дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК е допълнителна гаранция, че няма да остане без последствия и злоупотребите със средства на ЕС, прикривани от българското правителство ще бъдат разследвани. Корупционните схеми и източването на европейските фондове е част от ‘политиката“ на ГЕРБ още от идването на Борисов на власт през 2009г. в резултат на което милиради лева потънаха в джобовете на управляващата ни мафия, а корупцията се превърна в стил на управление!

Публикуваме отговора на ЕК:

Превод на документа:

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ – ОБЩА ДИРЕКЦИЯ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ И РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

Относно: Писмо от Гражданско движение “БОЕЦ” относно публикуваното видео на срещата между министъра на земеделието и храните на РБългария г-жа Танева и Консултативния съвет за производство на плодове и зеленчуци

Вх. номер: PRES/A/3033256

Уважаеми г-н Георгиев,
Благодаря за писмото Ви от 16 юни 2020 г., изпратено от името на движението за граждански права “БОЕЦ”.

Писмото Ви се отнася до изтекло в публичното пространство видео, публикувано на уебсайта “Биволъ“, за срещата от март 2020 г. между българския министър на земеделието и храните г-жа Танева и Консултативния съвет за производство на плодове и зеленчуци. На срещата организационният секретар на Асоциация “Български пипер” – г-н Василев – уведомява министъра, че е получил няколко въпроса от членовете на асоциацията относно неочаквано увеличение на плащанията, получени по мярка 16 от схемата за “Обвързана подкрепа” (за директни плащания за подпомагане на зеленчукопроизводителите в България).

Според Вашето писмо, увеличените плащания са резултат от измама, извършена от България в ущърб на бюджета на ЕС. В писмото си уточнявате, че подобно увеличение се финансира чрез възстановените суми от бенефициентите, които – при контрол, извършен от компетентните национални органи – се считат за несъответстващи на условията за ползване на схемата. Твърдите също, че от публикувания видеоклип става ясно, че българските власти преразпределят тези суми сред други бенефициенти, вместо да ги връщат в бюджета на ЕС.

Във връзка с това, моите служби предадоха писмото Ви до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която е органът на ЕС, упълномощен да разкрива, разследва и прекратява измамите, свързани с фондове на ЕС.

Независимо от това, можете да изпратите сигнала за измама и директно до ОЛАФ, както е обяснено на уебсайта https://ec.europa.eu/anti-fraud/olaf-and-you/report-fraud_en.

И накрая, можете също да подадете официална жалба до Комисията, ако твърдите, че поведението, описано в писмото Ви, представлява нарушение на законодателството на ЕС. Можете да намерите информация за подаване на жалба до Комисията за нарушения на законодателството на ЕС на следния адрес: https://ec.europa.eu/assets/sg/report-a-breach/complaints_en/index.html.

Искрено Ваш,
Волфганг Буртшер

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

Битката срещу мафията трябва да се води на всички фронтове!

БОЕЦ обявихме  Национален граждански протест „ГРАЖДАНИТЕ ЗА СВОБОДА И СПРАВЕДЛИВОСТ“ за 16.07. от 16.00ч. пред Министерски съвет  и там, на площадите гражданите ще покажем своето отношение към управляващата ни мафия!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Проверка и за Шкафбанк

    137 7 Отговор
    Дано ! После и до шкафчето да стигнат !

    Коментиран от #30, #33, #35, #44

  • 2 УРСУЛА

    98 8 Отговор
    ЕВРОПАта ОТДАВНА Е ОТПИСАЛА .......ТЕРИТОРИЯТА !!!!!
  • 3 Майна

    137 8 Отговор
    До там ни докара тази Хунта, че да пишем за да ни спрат помощите.По мръсно нещо от ГЕРБаджиите няма

    Коментиран от #17

  • 4 Кьовеши ако си гледа работата

    103 5 Отговор
    първите 5 години само с България трябва да се занимава тъй са се оплели като свински черва и сини, червени жълти лилави и пенбяни че няма оттърване а тази бемка е кадър на и дпс се знае и от децата

    Коментиран от #18

  • 5 Тая

    85 5 Отговор
    и "фермерите" ѝ грабливи са за сто години тъмница ! Хората работят , плащат данъци , ЕС отпуска милиарди за България и народа ѝ , а те грабят с пълни шепи ! А и земя също , с грозни далавери !
  • 6 трр

    37 25 Отговор
    Нищо няма да последва. Ще се проведат едни разговори по телефона или видеовръзка в стил- Вярно ли е?- Не е вярно. Всичко е точно. Те сега избори идват..., сега конкурентите ни клеветят..." и проверката приключи. Боец не са ли разбрали, че там играят пари?! Дори малките деца не са толкова наивни.
  • 7 Doni Brasko

    68 6 Отговор
    Шайката сама ще се разкара като спрат парите от ЕС. А тези, които изберем ще им търсят съдебна отговорност, защото иначе няма да има вече парички. Браво, най-сетне някакви действия
  • 8 Положението в земеделието ще се

    63 5 Отговор
    оправи ,когато като за начало на зърнарите им спрят субсидиите и да им свият перките и о работваемите площи. Какво е това нещо да ми обработват по 30-50-200хил. декара, в коя страна в Европа има такива схемаджии , тези които обработват повече от 5хил. декара всички до един са схемаджии които точат еврофондовете за сметка на обикновените граждани

    Коментиран от #11, #20

  • 9 Така

    35 5 Отговор
    се правят мангизи. Затова сме лош материал, гадове и маргинали. Задължително трябва да мълчиме и да не разваляме далаверата. Корупцията е държавна политика. Гласуваме и издигаме крадци да ни управляват. На тази изобщо не й пука за държавата и за хората важното е да се пълни шкафчето.
  • 10 трр

    13 14 Отговор
    Буртшер май е препратил Боец на друго място. Да видим от другите места къде ще препратят Боец...

    Коментиран от #40

  • 11 Точат ги заедно с гербаджии

    24 5 Отговор

    До коментар #8 от "Положението в земеделието ще се":

    бспари и дпсари всичките са в кюпа как един индивид който се занимавал със всичко друго и не е виждал комбайна на живо през живота си на следващия ден се преобразува в зърнар-земеделец особено след 2007г. много такива се излюпиха, сега вече кой като тях примери колкото щеш
  • 12 Елате на 16 Юли на Протеста

    41 7 Отговор
    Това ще е истинската битка. Идвайте от цялата страна и от чужбина. Да изринем мафията!
  • 13 7735

    40 4 Отговор
    ОЛАФ НАПРАВО ДА СЕ ПРЕСЕЛВАТ ТУКА ЗА СЛЕДВАЩЕТЕ 10 ГОДИНИ И ДА ГИ ПОЧВАТ НАРЕД.

    Коментиран от #15, #19

  • 14 Шопо

    28 5 Отговор
    А кога ще подадат сигнал за чекмеджето пълно с €€€€ и злато на Спящият тлъст чичко ???!!!
  • 15 Плюс

    24 4 Отговор

    До коментар #13 от "7735":

    конфискация до долни гащи на престъпниците безродни ! Само спомените за екзотичните прескъпи дестинации , с парите на европейските гърбещи данъкоплатци , ще им останат на свръх мошениците !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 от собствен опит

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "Кьовеши ако си гледа работата":

    Всички са Калинки ,там не може ,честен човек да вирее, защото им пречи да крадат, съвсем сериозно ви го заявявам.
  • 19 Българския ОЛАФ е Гешев и Борисов

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "7735":

    Да се пресели,ОЛАФ, но без Българската Икономическа полиция и без Българската Прокуратура.Иначе топката се тупа 5 години най-малко.
    И , Гешевизма е безообразен, и нищо няма да стане.
    Ще хванат някой с два декара, дето е лъгал, а този с милионите
    ще пие кафе с Прокурора.
    Накрая ще пенсионират следователя по делото, предварително, или шефа на Полицията, и връзката е неизбежно скъсана.
    Чакай от умрял писмо!
  • 20 има начин няма кой

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Положението в земеделието ще се":

    Прав си, и да забранят договрите, да важат повече.
    Иначе ще крадат до смърт,та и за внуците да има, дето не са, се родили.
  • 21 Тошко

    6 13 Отговор
    В България трябва да последваме призивите на Тръмп за унищожение на радикалната левица в която влиза Боец, Възраждане , Изправи се и др.
  • 22 Тошко

    4 13 Отговор
    В България трябва да последваме призивите на Тръмп за унищожение на радикалната левица в която влиза Боец, Възраждане , Изправи се и др.
  • 23 Alex

    11 4 Отговор
    Ха сега да видим дали ще има реакция и действия от страна на европейската шайка,защото тези са същите.Няма ли реакция Ние сме ДЛЪЖНИ да излезнем по площадите и да принудим шайката да изчезне завинаги,както и да напуснем този европейски съюз.За какво са ни всъщност тези западни педерасти,за да ни обвързват със заеми ли и да не се самосезират за очевид ите мръсотий които се случват тук?Вън,вън,вън!!!

    Коментиран от #45

  • 24 кьовеши

    7 3 Отговор
    и госпожа лаура кьовеши може да се заинтересува
  • 25 Рашку

    10 2 Отговор
    Ще бъде чудесно, ако подхванат мафията в земеделието. А след това и другите мафиоти. Само дано няма"гешевци" в ОЛАФ.
  • 26 Наблюдател

    7 4 Отговор
    Калинките като тази на ГЕРБ нали трябва да пълнят на най-известното "шкафче" в ЕС!
  • 27 Ван Ромпой

    4 3 Отговор
    Хахаха, Кьовеши ще си го премести в другия крачол!...
  • 28 Чушков

    7 2 Отговор
    Гранде пипер ще отнесе Танева.
  • 29 Либе Ангела

    4 2 Отговор
    Тая проста сливенска "чушка", какви глупости е говорила. Тя не знае ли , че само аз мога да приказвам простотии.
  • 30 До простия

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Проверка и за Шкафбанк":

    Дано БСП-БКПрестъпници, никого повече не взимат властта !
    А те са след ГЕРБ !
  • 31 кухата кака

    6 2 Отговор
    Тая, мноуу проста!Искаше да въвежда трудовата повинност в селското стопанство, принудително да карат хора, които са на борсата да работят на нивите!
  • 32 възпитаник

    6 2 Отговор
    да дойдат европейските разследващи органи и да проверят до 9коляно Шайката,Хунтата и всички герберски хайдути
  • 33 куку руку ку

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Проверка и за Шкафбанк":

    Офф, това шкафче колко време още ще ни държи в карантина... не е истина просто.
  • 34 Котел

    5 1 Отговор
    АМИ ЗА СВЕКЪРА И И ЗА ЗЪЛВАТА НА ТАНЕВИЦА
  • 35 барета

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Проверка и за Шкафбанк":

    споко, и до теб ще стигнат!
  • 36 Разум

    3 1 Отговор
    Националните предатели да висят с краката нагоре по площадите.
  • 37 А обвиняемият Гешев

    1 1 Отговор
    пак не изпълнява вменените му законови задължения. Следва незабавно отстраняване и пътуване към бай Ставри.
  • 38 умно село

    0 1 Отговор
    А дано, ама надали.
    Па било то и ОЛАФ. Те структурите им у нас са окупирани от "наши" хора, и в Брюксел също.
    Но по принцип всички са "НЕЗЕВИСИМИ"
    Но да се надяваме и да бъдем оптимисти!
  • 39 Разум

    0 1 Отговор
    Как стана така, че Борисов има в шкафчето си млн евро и кюлчета злато?
    С какъв бизнес се занимава, че млн евро се мотаят в чекмеджето на спалнята му?
  • 40 1234

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "трр":

    Буртшер е отговорил като типичен чиновник, всичко е ясно, но не ни пука. Точно с такова поведение на администрацията щ, РИМ си е отишъл скоропостижно. ЕС го чака същото, но ще е много по бързо
  • 41 Аз и тримата

    1 1 Отговор
    Ми братя роми спахме пет дни с г-жа.Десислава Тонева.в Максуда.тя е неповторима.искаме още
  • 42 Христо Иванов

    0 1 Отговор
    Имал личен мотив да мрази Премиер И прокурор, тези на протестите имат също от името на тяхните родители, баби и дядовци, личен мотив, пенсионерите със" Скочилите на 250лв"пенсии също имат личен мотив, няколко милиона Българи също имат Личен мотив да мразят!!!!!!!
  • 43 СНОП ДОГИ ДОГ

    0 1 Отговор
    Танева,ТанеВа и ти си П.ка непоръбена.Всичко що е Танев,знаеш как е.
  • 44 Васил Левски

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Проверка и за Шкафбанк":

    Шкафбанк е в някой топла страна..🎃 е престъпник и рано или късно господ ще стовари силата си срещу това мекотело...Видов ден наближава.
  • 45 usuka kura

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Alex":

    A бe и oния ...влacтимaщитe във Фрaнция,мнoгo бързo ca зaбрaвили cтaтутa cи cлeд избухвaнeтo нa Фрeнcкaтa Рeвoлюция.Двe гoдини cлeд тoвa гилoтинитe нe ca cпрeли дa кълцaт.:) А и др.Путин ша помогнее