Last news in Fakti

29 Юли, 2020 13:54 7 053 10

Еконарушители се маскират като еколози в Камено, за да спрат инвестиция

  • камено-
  • крематориум-
  • лукойл-
  • стоян тончев-
  • биволъ

Германски експерти пристигат в България да защитят проекта си

Еконарушители се маскират като еколози в Камено, за да спрат инвестиция - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Голям обществен скандал назрява в община Камено край Бургас, алармират журналистът Стоян Тончев и "Биволъ". Общината е известна с това, че е домакин на най-големия екозамърсител в страната – рафинерията ЛукОЙЛ, бившия Нефтохимически комбинат НХК. Над 50 години местните хора страдат от редовните обгазявания на въздуха, които замърсяват атмосферата дори в радиус от 50 км и тровят живота в 4-тия по големина град в България – Бургас. Заради близостта на рафинерията в Камено от години няма почти никакви инвестиции, а младите хора масово търсят своето препитание извън общината. Въпреки доказаните статистически вреди за здравето на хората, срещу отровите на руската фирма обаче няма никакви протести от страна на местните политически водачи или административни власти. Публична тайна е, че срещу тежките обгазявания на ЛукОЙЛ държавните институции и общински управи са си прехапали езиците и не смеят да гъкнат. Комините на руското предприятие причиняват често невъзможност да се диша атмосферния въздух и спасение от това няма. Изпусканията на сероводородни, въглеродни, бензолни и всякакви други емисии се е превърнало едва ли не в ежедневие, а именно Камено е най-ощетената община, защото екозамърсителят се намира на найна територия.

Вместо протести срещу ЛукОЙЛ обаче изведнъж населението е алармирано да се вдигне на протест и бунт срещу нов инвестиционен проект с германско участие. Създаденото изкуствено напрежение е с цел умишлено саботиране за изграждане на потенциално най-модерния в България Парк за кремация и урнополагане. Съоръженията и оборудването са на германската фирма –  световен лидер в изграждането и проектирането на кремационни, огнеоупорни и пречиствателни системи и съоръжения – IFZW International. Компанията оперира с множество изградени крематории по света: в Германия, Русия, Белгия, Китай, Великобритания, България (град Варна), Швейцария, Люксембург, Австрия, Ирландия, Литва, Португалия, Австралия, Нидерландия, Швеция, Финландия, Тайван и т.н.  Единствено в град Камено (Бургаска област) малка група граждани неаргументирано и в отсъствие на експертиза заклеймяват високотехнологичните системи като „замърсяващи околната среда“.

В разрез с публичния интерес и вероятно защитавайки частни и партийни интереси, някогашният Първи секретар на Общинския комитет на БКП в Камено Теньо Тенев, който в зората на демокрацията бързо се префасонира в капиталист, за да продължи да консумира от публични блага, и синът му – несполучлив кандидат за кмет на Камено и бивш общински съветник от Реформаторски блок/СДС/ – Иван Тенев, се обявяват срещу за изграждането на Парка за кремация. Бащата “комунист” и синът “демократ”, понастоящем бизнесмени, се преобличат като „природозащитници“, за да стартират негативна кампания срещу инвестиционното намерение. С фалшиви заклинания, че ще бъдат отровени атмосферата, водите и почвата се създават паника и страх сред местното население, обрисувайки апокалиптична картина на предстояща екокатастрофа след реализирането на проект „Парк за кремация и урнополагане“. Проучването показва, че германския крематориум е абсолютно екологично безопасен и съпротивата срещу подобна крупна инвестиция, която определено ще съживи общината и ще създаде алтернатива за работни места, изглежда доста съмнителна. Още повече, че от десетилетия в Камено липсва наличието на каквото и да е гражданско недоволство срещу най-големия замърсител – рафинерията на „Лукойл Нефтохим“.

Това провокира експерти и специалисти на германската фирма да пристигат специално в България (Камено), за да защитят проекта си на второ обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ДОВОС/ за  изграждането на крематориум, което се провежда днес на 28.07.2020 г. от 17:30 часа в театралния салон на към Читалище „Просвета-1927“, гр. Камено, ул. „Освобождение“ № 84.

В момента в цяла Югоизточна България няма действащи съоръжения за кремация и хората, които са пожелали тази последна услуга за себе си или своите близки са принудени да търсят транспорт до Варна, Пловдив или дори София и обратно. Това изключително много усложняева и оскъпява кремирането и урнополагането за гражданите на поне 3 области. Крематориумът край Камено ще се намира извън регулацията на населеното място, на над 1.2 км по посока магистрала “Тракия”. Екологичната му съобразност е не отрицателна, а положителна, според експертите, защото инсталациите му дори ще пречистват замърсявания от ЛукОЙЛ въздух. Подобен прецедент има например в Хонг Конг, където след ОВОС, градските власти са се отказали да преместят подобен крематориум извън града, защото изследванията показали, че той дори пречиства силно замърсения въздух в мегаполиса. Така в този световен град има 4 крематориума и всичките са построени точно в центъра на града, където въздухът е най-замърсен, защото филтрите на инсталациите им оказвали благотворно влияние върху тежкия смог.

Предистория на една манипулация

На 28 януари 2020 г., от 09.00 ч. в Административната сграда на Община Камено е насрочено да се проведе обществено обсъждане относно инвестиционно предложение “Изграждане на парк за кремации и урнополагане в поземлен имот № 007108, местност „Дере Арас“, гр. Камено, община Камено” (тук). На срещата със заинтересовани граждани и представители на юридически лица трябва да бъде изложен  и защитен Доклад за оценка на въздействието върху околната среда /ДОВОС/ от научни лица и екоексперти, във връзка с това – ще има или няма да има замърсяване на околната среда след реализирането на проекта за крематориум.

Граждани на Камено споделиха, че най-активен деец срещу инвестицията за парк и крематориум в общината е именно комунистическият първенец Теньо Тенев, както и синът му Иван Тенев. Преди започването на общественото обсъждане за крематориума, пред сградата на Община Камено се провежда граждански протест против инвестицията. За организаторите на протестиращите се обяват пред медиите Теньо Тенев – бивш Първи секретар на Общинския комитет на БКП в Камено, както и Яни Шишманов, бивш комунистически кмет на общината, който не е родом от Камено и отдавна не живее със семейството си в града.

Еконарушители се маскират като еколози в Камено, за да спрат инвестиция

Теньо Иванов Тенев е известен в град Камено като някогашния Първи секретар на Общинския комитет на БКП. От онези, за които се говори, че са стартирали в частния сектор веднага след промените с помощта на „червените куфарчета“. Днес Теньо Тенев е едноличен търговец, собственик на печално известното ЕТ „ТИТ Теньо Тенев“.

От екозамърсители и закононарушители до „природозащитници“ и „филантропи“

През 2015 година инспектори от Агенция по безопасност на храните /БАБХ/ откриват в складове на ЕТ „ТИТ Теньо Тенев“ в град Камено генномодифицирана соя, внос от Украйна. Проверката установила, че в цеха в Камено са доставени общо 22 тона соя от Украйна. Внесени са през Митница Пловдив от друга фирма, регистрирана в пловдивското село Царацово, но не са останали в складовете ѝ, а са изпратени директно в Камено за пакетиране и продажба. Пробите показали, че съдържанието на ГМО били в пъти над допустимите норми, което е абсолютно недопустимо и противопоказно за човешка консумация.
При приемане на стоката през Митница Пловдив на етикетите от украинска страна е изписано, че продуктът не съдържа ГМО, с което се оправдава Теньо Тенев пред бургаските магистрати. Въпреки това районните съдии го считат категорично за виновен в грубо нарушение на Закона за безопасност на храните! На Теньо Тенев е издадена административна присъда.

Внесената ГМО соя от Украйна с фалшиви митнически документи е била 22 тона.  В момента, в който опасната храна е била разкрита от инспекторите и е спряня за продажба и консумация, в складовете на Тенев са намерени едва 500 кг. Всичкото останало количество е било пласирано на вътрешния пазар, въпреки изричните медицински заключения, че е забранено да бъде консумирано. Случаят е показателен относно отношението на Теньо Тенев към екологичните изисквания и към здравето и живота  на гражданите.

Фирмата на Теньо Тенев ЕТ „ТИТ Теньо Тенев“ попада и в полезрението на РИОСВ – Бургас като крупен замърсител на въздуха, оползотворявала глицерин „използван за отопление“ в нарушение на закона. В Доклад на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ от 2012 г. за регионалното състояние на околната среда през 2011 година се посочва, че „основните крупни замърсители на атмосферния въздух са разположени на територията на Община Камено и Бургас“. Сред тях като крупен замърсител на въздуха е посочен „цех за производство на студено извлечено олио и дизелово гориво от употребявано олио ЕТ „ТИТ Теньо Тенев“.

Еконарушители се маскират като еколози в Камено, за да спрат инвестиция

В решение на Бургаски районен съд по наказателно административно дело НАХД № 3735 по описа за 2012 г. се посочва, че:

„На 01.12.2011 г. при извършена проверка от експерт на РИОСВ – Бургас св.М.Ш. на производствената площадка на ЕТ „ТИТ-ТЕНЬО ТЕНЕВ”, находяща се в Обл. Бургас, Общ. Камено, гр. Камено, ул. „Айтоска река” № 16 установила, че ЕТ „ТИТ-ТЕНЬО ТЕНЕВ” не води отчетност за отпадък с код 07 06 08* – Други остатъци от дестилация и остатъци от реакции (глицерин) и не предоставя документи относно отчета и информацията за управление на Дейностите по отпадъци, съгласно изискванията на Наредба № 9/28.09.2004г. Св.Ш. констатирала, че количеството отпадък с код 07 06 08* (глицерин) в отчетната книга водена от 2006г. е записано в литри, а не в тонове за година, отразеното в отчетната книга, водена от 2010г. количество на отпадъка е отразено в тонове за година, като не е направено превръщане от литри в тонове. В отчетната книга водена от 2010г. в графа 3-римско,
колона 9 не било записано съоръжението, в което е третиран отпадъка. В графа 4-римско,
колоните не се съдържала информация за предадения за последващо третиране отпадък с код 07 06 08* (глицерин) от 7.100 т. липсващ на площадката към датата на проверката 01.12.2011г. В представените отчетни книги нямало отразени данни за отпадък с код 07 06 08* “глицерин” за 2009 г. и за 2011 г. В хода н същата проверка на 01.12.2011г. служителят на РИОСВ – Бургас св.М.Ш. установила, че  ЕТ „ТИТ-ТЕНЬО ТЕНЕВ” не изпълнява условие № 4 от т. „II” на издаденото от РИОСВ-Бургас Разрешение за дейности с отпадъци № 02-ДО-115 от 18.07.2006 г. със срок на действие до 18.07.2011 г., в което фигурира отпадък с код 07 06 08* -Други остатъци от дестилация и остатъци от реакции (глицерин), с код „временно съхраняване” – генериран на мястото на образуване. В отчетната книга водена от 2010г. в графа 3-римско било отразено оползотворяване чрез изгаряне на отпадък с код 07 06 08* (глицерин) -„използван за отопление”, като дата е отбелязано 03.10., не било отразено тези цифри месец и година или дата на съответен месец през 2010г., както и инсталацията в която отпадъка бил оползотворен чрез изгаряне.Св.Ш. заключила, че това деяние е неизпълнение условие № 4 от т.„ II” на Разрешение за дейности с отпадъци № 02-ДО-115 от 18.07.2006 г., тъй като към момента на действие на Разрешението ЕТ „ТИТ-ТЕНЬО ТЕНЕВ” е нямал право да извършва дейности по оползотворяване чрез изгаряне на отпадък с код 07 06 08*(глицерин),а само временно съхранение до последващото му предаване. Нарушенията били установени по документи (представени два броя отчетни книги за образувани и/или третирани отпадъци) и с КП № 0002513 (0-6-38) от 01.12.2011 г. и КП № 0003073 (0-6-43) от 14.12.2011 г. на старши експерт управление на масово разпространени отпадъци към отдел “Контрол на околната среда” при РИОСВ – Бургас.“

Издаденият акт за нарушение на ЕТ „ТИТ Теньо Тенев“ от РИОСВ – Бургас е отменен от съда, но не защото процесната фирма не е извършила нарушение и не е замърсявала атмосферния въздух с изгаряне на глицерин за отопление, а поради забавяне на административния орган, който не е издал акта в законоустановения срок.

Изключително противоречива и отново с комплексно нарушение е и фирма „ТИТ БИОДИЗЕЛ“ ЕООД, която през годините като мениджъри и собственици са си прехвърляли баща и син – Теньо Тенев и Иван Тенев, а впоследствие със заповед на компетентен орган е забранена дейността ѝ. В Регионален доклад на МОСВ от 2012 година за състоянието на околната среда през 2011 и нейните замърсители се посочва, че фирма „ТИТ БИОДИЗЕЛ“ ЕООД, в нарушение на закона, произвежда биодизел без да притежава разрешение за това.

Еконарушители се маскират като еколози в Камено, за да спрат инвестиция

Това нарушение е упоменато и в бюлетин на МОСВ:

„С решение на директора на РИОСВ – Бургас е спряна дейността на три инсталации – „ТИТ-БИОДИЗЕЛ” ЕООД, гр. Камено и „Синтия” ЕООД за работа без комплексно разрешително, и на предприятие за производство на месо в с. Чубра, собственост на „Галус-Ко”, с. Славянци, поради това, че локалното пречиствателно съоръжение за отпадни води не работи, като дружеството е санкционирано и с още 5000 лв. за неспазване на условия в издаденото разрешително за ползване на воден обект.“

По всичко личи, че екозамърсители и закононарушители, включително и разпространители на опасна за консумация ГМО соя, се заиграват със страховете на хората. Представяйки се пред обществеността като екозащитници и загрижени за екосистемата, днес те са начело на кампанията против немския крематориум. Без да притежават необходимата експертиза, но със силно репутационно негативна обремененост в областта на екологията, Теневи внушават на гражданите, че точно този проект бил опасен за тяхното здраве. Без да е преминало обществено обсъждане, без да са се произнесли експертите.

Интересно е каква е позицията на кмета от ГЕРБ Жельо Вардунски, който е бил бизнес ортак на Теньо Тенев във фирма „БИОГРУП 2008“ ООД? Печално известна от множество примери е съдбата на стотици добросъвестни инвеститори, които са принудени да се откажат от проектите си в България, притиснати от силние корупционен натиск по всички етажи на администрацията и обществото.

Еконарушители се маскират като еколози в Камено, за да спрат инвестиция

Жителите на Камено са на път да изгубят инвестиция от над 8 000 000 лева поради неосведомеността си и манипулациите. Загубата ще бъде и за жителите на над 300 000 Бургас и жителите на всички морски общини, които имат огромна нужда от подобна услуга, с оглед все по-силния дефицит на земя за драстично нарастващите гробищни зони. Какви са причините за организираната кампания на псевдоеколозите-нарушители може да се предполага, имайки предви че германския концерн е на световно равнище и обвиненията в екозамърсяване за него са не само несправедливи, а и силно обидни. Работата е там, че инвеститорите не обещават и не дават суми или подаръци за да “култивират общественото мнение”. Ползите са повече от дългосрочни, защото изграждането на Парка за кремация и урнополагане извън урбанизираната зона на град Камено ще разкрие не само нови работни места с високи стартови заплати, ще задържи местното население, което мигрира към по-големите градове или напуска безвъзвратно България, но и ще допринесе за подобряване благосъстоянието, инфраструктурата и начина на живот на гражданите с акумулиране на допълнителни средства към семейните бюджети и бюджета на Община Камено под формата на данъци и такси.

От IFZW International заявяват:

"Германия се счита за страната с най-строгото законодателство в света по отношение на контрола върху атмосферните емисии. Въз основа на този опит, ние разработваме и произвеждаме оборудване за нашите чуждестранни клиенти, например, кремационни линии (включително системи за пречистване на отработените газове), като отчитаме изискванията за емисиите във въздуха".

Днес кремацията е широко разпространена в света. В САЩ и Канада има около 1000 крематориума. Според последните данни във Великобритания функционират 356, в Чехия – 80, във Франция – 70 (практически във всеки град).

Кремацията е най-широко предпочитана в Япония (98% от всички починали се кремират), в Чехия (95%), във Великобритания (69%), в Дания (68%), в Швеция (64%). През 2015 година кремирането изпревари загробването на телата за първи път в историята на САЩ. Тенденцията показва, че темпото в полза на кремирането ще продължи и че то ще достигне до 80% през 2035 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъка трови сетивата

    10 1 Отговор
    Господи,...егати кочината..егати и инвеститорите,егати и замърсителите,егати мафията..егати мизерията!ПОТРЕС!Хора,който може да изчезва оттук колкото може по бързо!
  • 2 Елефант Букаке

    12 0 Отговор
    Значи в някои държави инвестират Фолксваген,в други най добрите крематориуми.Това,няма как да го коментираш,то говори само за себе си.Кой от каквото има нужда.
  • 3 Tomb Raider

    8 3 Отговор
    Затворете рафинерията и оставете Бургас без поминък! Е и колко често замърсяат създуха в Бургас от Рафинерията? Само при аварии се замърсеява въздуха като при др. рафи ерии по света! Те все едно амерските Марици са екологично чисти.
  • 4 Димитър

    2 7 Отговор
    Това е пълна лъжа! Аз съм от Камено и в тази статия няма дори капка истина! Тва е написано от господин инвеститора на рафинерията, който на протеста се изяви с думите: " ще правя каквото искам и ще строя където поискам". Айде без лъжи много ви моля. Случая със соята г-ин Теньо Тенев заведе дело в съда, който нека да отбележа, спечели!
  • 5 НЕМСКИ ИЗРОДИ

    3 3 Отговор
    ЕГАТИ ИНВЕСТИТОРИТЕ -- ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ ЧАСТИ ЗА КРЕМАТОРИУМИ ----- ДА СИ ГИ ПРОИЗВЕЖДАТ ГЕРМАНЦИТЕ , ТЕ ИМАТ ГОЛЯМ ОПИТ В ТОВА
    ВЪВ ВРЪЗКА С ЕВРЕИТЕ И МИЛИОНИТЕ ИЗГОРЕНИ В ТЯХНИТЕ ПРЕВЪЗХОДНИ ПЕЧКИ И КОМИНИ .................................... ВМЕСТО ФОЛКСВАГЕНИ --- КРЕМАТОРИУМИ
  • 6 ПРОСТАЦИИИИИИ

    2 2 Отговор
    КОЙ ЩЕ ПЕЧЕЛИ ОТ КРЕМАТОРИУМА И ПАРКА ЗА УРНОПОЛАГАНЕ И ОТКОГА ПОГРЕБЕНИЯТА В ЗЕМЯТА НЕ СА МОДЕРНИ ТА ДА ИСКАМЕ ДА ГОРИМ СЛЕД СМЪРТТА СИ !
  • 7 ТЕ СА КАТОЛИЦИ А НИЕ ПРАВОСЛАВНИ

    4 0 Отговор
    Крeмaциятa e нaй-ширoкo прeдпoчитaнa в Япoния (98% oт вcички пoчинaли ce крeмирaт), в Чeхия (95%), във Вeликoбритaния (69%), в Дaния (68%), в Швeция (64%). Прeз 2015 гoдинa крeмирaнeтo изпрeвaри зaгрoбвaнeтo нa тeлaтa зa първи път в иcтoриятa нa CAЩ. Тeндeнциятa пoкaзвa, чe тeмпoтo в пoлзa нa крeмирaнeтo щe прoдължи и чe тo щe дocтигнe дo 80% прeз 2035 г.
  • 8 ОЩЕ ЕДНИ КРАДЦИ

    2 4 Отговор
    ИЗГОНЕТЕ ГЕРМАНЦИТЕ С КАМЪНИ ИЛИ ГИ ИЗГОРЕТЕ НА КЛАДА -- ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ !
  • 9 Коментар

    7 0 Отговор
    Отдавна не бях чел по-нагласена статия; Подкупни журналисти! Който го е писал, да дойде да живее и да благоденства на 1,2 км. от крематориума; Нали всичко около него сега са ниви, оранжерии; Луда работа; Това е последната статия, която чета във факти.бг!!!
  • 10 Принтер

    1 0 Отговор
    Поръчка , ама много неграмотно написана бре !