10 770 78

Сигнал на Александър Томов до Гешев: Борисов изнудвал милиардера Стивън Ло

Това се е случило в края на 2013 г., когато лидерът на ГЕРБ съставя второто си правителство

Сигнал на Александър Томов до Гешев: Борисов изнудвал милиардера Стивън Ло
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Сигнал до главния прокурор Иван Гешев за подсъдни действия на министър-председателя Бойко Борисов подаде политикът и бизнесмен Александър Томов, пише offnews.bg.

Според него хонконгският инвеститор Стивън Ло е бил изнудван проектът му за изграждане на български Лас Вегас край Елин Пелин да "мине под контрола на Борисов".

Томов твърди, че това се е случило в края на 2013 г., когато лидерът на ГЕРБ съставя второто си правителство. По това време Томов е главен изпълнителен директор на проекта „Света София“.

"Стивън Ло ме информира, че Бойко Борисов го е поканил на отделна среща, като го е помолил на срещата да не присъства Александър Томов и други български представители. По информация на Стивън Ло и на г-жа Джоузи Лок срещата се е състояла на тенис клуба в Банкя, на която Бойко Борисов е настоял Стивън Ло да не работи с друг български екип освен предложения от него /„ако иска новото правителство да му помага“/. На тази среща Бойко Борисов е представил „човека с който трябва да се работи“, а именно Иван Саздов, собственик на тенис клуба в Банкя, негов личен приятел от детинство и председател на инициативния комитет на Борисов през 2005г. за кмет на Столична община, както и председател на предизборният му щаб през 2009 г. Мога лично да свидетелствам, че обидата и смущението на инвеститора след тази среща бяха огромни", пише в сигнала до Гешев.

Според Томов, за да не се стига до спиране на вече напредналия проект, инвеститорът решил да отстъпи под натиска на Борисов.

"В резултат на тайната среща на тенис кортовете в Банкя и след прекия и косвен натиск на Бойко Борисов, управляващите "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД бяха принудени да подпишат договор с компанията на Иван Саздов за консултантски услуги в размер на 34,25 млн. евро без ДДС", пише в сигнала на бившия вицепремиер в правителството на Димитър Попов.

Според него "този договор представлява уникален пример за рекетьорски натиск с много тежки последствия, не само за конкретния проект, но и за десетки други фирми, вече обвързани с проекта. „Договорът“ постави инвеститора в напълно неприемлива позиция да плаща огромни суми срещу услуги, които вече бяха гарантирани от Меморандума за разбирателство".

Според Томов договорът е прикрита форма на рушвет в особено големи размери.

"Всички дейности и услуги, които фирмата на Иван Саздов е следвало да извърши по договор са били или вече извършени или представляват формални дейности по установяване на контакти с правителството, Столична община и други институции. Особен анализ и проверка заслужава цената на договора. За елементарни услуги част от, които са били задължения на правителството по вече подписания Меморандум, цената на договора от 34 250 000 евро без ДДС, което е абсурдна сума по всички световни стандарти", категоричен е Томов.

Според него вследствие на недопустимата намеса на Борисов е провален инвестиционен проект за 1,6 млрд. евро.

"Загубени са значителни приходи за бюджета, хиляди работни места. Нарушен е финансовият баланс на професионалния футболен клуб ЦСКА и е предприета допълнителна намеса за неговия предумишлен фалит. В резултат на тази намеса са се облагодетелствали близки до премиера лица, които са извършили плащания в негова полза и по негови указания", пише още в сигнала.

Томов потвърди пред OFFNews, че именно той е автор на документа.

Ето и пълния текст на сигнала:

Уважаеми господин Гешев,

I.

В средата на 2013 г. в Лондон, съвместно с хонконгският инвеститор г-н Стивън Ло, започнахме мащабен инвестиционен проект за изграждане на сателитен на София туристически град, които беше наречен „Света София“. Опитът на Стивън Ло в инвестиционните проекти в Хонгконг и Макао позволиха идеята да бъде реализирана с голям ефект за българската икономика (приложение 1).

През есента на 2013 г. за място на инвестицията беше избран терен около 3000 декара земя в община Елин Пелин, Софийска област в района между село Равно поле и град Елин Пелин. Беше направено остойностяване на целия проект от американската одиторска компания Cushman&Wakefield. Общия размер на инвестицията беше оценена на 1,6 млрд. евро. По проект строителството трябваше да завърши за около 3 години (2015-2017 г.). През периода ноември 2013 - март 2014 г. бяха проведени поредица срещи между инвеститорите и редица български министри. Съгласно закона бе създаден правителствен комитет за подкрепа на проекта. В периода март-юни 2014 г. инвестиционната компания "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД инвестира над 15 млн. евро главно в терени в община Елин Пелин и закупуването на голф клуба в село Равно поле. През целия този период изпълнявах длъжността главен изпълнителен директор на проекта, което през 2013-2015 г. бе моя основна постоянна дейност. През май-юни 2014 г. съвместно с правителството разработихме Меморандум за разбирателство (приложение 2 ). От името на инвеститора лично подписах Меморандума, а от страна на правителството беше подписан от тогавашният министър на икономиката Драгомир Стойнев. Съгласно Закона за насърчаване на инвестициите проектът „Света София“ получи статус на най-висок клас инвеститор –приоритетен инвестиционен проект. Бяха подписани договори с водещи световни компании като подизпълнители на проекта. След подписване на Меморандума започна допълнително набиране на средства от частни инвеститори от Азия и Европа. Проектът бе представен в редица световни и български медии.

През целия период след ноември 2013 г., по собствено желание Стивън Ло подпомагаше развитието на ПФК ЦСКА АД. За сведение, в края на 2014 г. ЦСКА завърши на първо място в националния футболен шампионат, благодарение и на помощта на инвеститора. Съвместно със Стивън Ло изготвихме финансов план за развитието на ПФК ЦСКА АД през 2015 г., като за основна цел бе спечелването на 32-а шампионска титла и достойно представяне в Европейската Шампионска лига.


II.

През октомври 2013г. след оставката на кабинета Орешарски на власт дойде ново правителство начело с Бойко Борисов. По моя инициатива Бойко Борисов се запозна със Стивън Ло и неговия директор г-жа Джоузи Лок. Бойко Борисов прояви интерес към проекта и в заключение на срещата ми каза „Този проект трябва да е под мой контрол“. Не приех на сериозно неговите думи, но месец по-късно Стивън Ло ме информира, че Бойко Борисов го е поканил на отделна среща, като го е помолил на срещата да не присъства Александър Томов и други български представители. По информация на Стивън Ло и на г-жа Джоузи Лок срещата се е състояла на тенис клуба в Банкя, на която Бойко Борисов е настоял Стивън Ло да не работи с друг български екип освен предложения от него /„ако иска новото правителство да му помага“/. На тази среща Бойко Борисов е представил „човека с който трябва да се работи“, а именно Иван Саздов, собственик на тенис клуба в Банкя, негов личен приятел от детинство и председател на инициативния комитет на Борисов през 2005г. за кмет на Столична община, както и председател на предизборният му щаб през 2009 г. Мога лично да свидетелствам, че обидата и смущението на инвеститора след тази среща бяха огромни.


След дълги дебати, в които участвах и с оглед да не спираме вече напредналия проект се реши да отстъпим под натиска на Бойко Борисов. Никой в този момент не е очаквал всичко това да доведе до абсурден натиск за пари и в крайна сметка до провал на целия проект. В резултат на тайната среща на тенис кортовете в Банкя и след прекия и косвен натиск на Бойко Борисов, управляващите "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД бяха принудени да подпишат договор с компанията на Иван Саздов за консултантски услуги в размер на 34,25 млн. евро без ДДС (Приложение 3).

Този договор представлява уникален пример за рекетьорски натиск с много тежки последствия, не само за конкретния проект, но и за десетки други фирми, вече обвързани с проекта. „Договорът“ постави инвеститора в напълно неприемлива позиция да плаща огромни суми срещу услуги, които вече бяха гарантирани от Меморандума за разбирателство.

III.

Уважаеми господин прокурор,

Изложените факти, говорят за недопустимо превишаване на власт и права от страна на министър-председателя Бойко Борисов, който е принудил с натиск и внушения чужд инвеститор да подпише видимо неизгоден договор, което е сериозно нарушение по смисъла на чл.282 от Наказателния кодекс. Доказателства за горното са следните факти:

- До прословутата тайна среща на тенис кортовете в Банкя лицето Иван Саздов не е познавал инвеститора и неговия проект;

- След принуда, инвеститорът променя българския екип и неговия изпълнителен директор и го заменя с договор с фирма на Иван Саздов, чиято квалификация, знание на езици и практически опит са далеч от критериите за подобен тип дейност;

- Най-важното доказателство е съдържанието на самия договор, който е прикрита форма на рушвет в особено големи размери. Всички дейности и услуги, които фирмата на Иван Саздов е следвало да извърши по договор са били или вече извършени или представляват формални дейности по установяване на контакти с правителството, Столична община и други институции;

- Особен анализ и проверка заслужава цената на договора. За елементарни услуги част от, които са били задължения на правителството по вече подписания Меморандум, цената на договора от 34 250 000 евро без ДДС, което е абсурдна сума по всички световни стандарти.

Министър-председателят Бойко Борисов в бил длъжностно лице по смисъла на чл. 93 ал.1 от НК към датата на извършване на деянието. Нещо повече, той е извършил описаните по-горе действия в своя изгода използвайки подставеното лице Иван Саздов. С това Бойко Борисов е използвал служебното си положение и властта, за да осигури за себе си и на близки до себе си лица, огромни по размер суми, което е грубо нарушение по смисъла на чл. 283 от Наказателния кодекс. Във връзка с това Ви моля да проверите:

- Събирал ли е средства за избирателните кампании на ГЕРБ Иван Саздов?;

- Извършвал ли е други финансови операции съвместно с Бойко Борисов?;

- Прехвърлял ли е значителни суми Иван Саздов чрез своя кипърска офшорна фирма на фирма в град Барселона свързана с лична приятелка на Бойко Борисов – факт, разследван от каталунската полиция за пране на пари.

Отговорът на тези въпроси несъмнено ще Ви доведе до извода, че министър-председателят Борисов се е облагодетелствал лично и е облагодетелствал и свързани с него лица от партия ГЕРБ.

IV.

Въпреки, че вследствие на намесата на министър-председателя проектът „Света София” бе провален, договорът между BDHL и Иван Саздов е вече консумиран. В началото Стивън Ло чрез своята компания е превеждал кешови суми на Иван Саздов. След като въпреки това проектът не получава зелена светлина, инвеститорът спира плащанията и е принуден да спре целия проект. Тогава Иван Саздов пристъпва към съдебни искове с цел да получи останалите средства.

Впоследствие Иван Саздов продава фирмата си на друг публичен тенис- приятел на премиера - Мирослав Печев. След съдебен иск за неизплатени задължения по договора с Иван Саздов, голф-клуба в село Равно Поле, собственост на инвеститора Стивън Ло е присвоен от групата Саздов -Печев. В момента, голф-клубът (цена над 10 млн. евро) се управлява от друга близка на премиера Борисов фигура.

Вследствие на недопустимата намеса на Борисов по смисъла на законодателството е провален инвестиционен проект за 1,6 млрд. евро. Загубени са значителни приходи за бюджета, хиляди работни места. Нарушен е финансовия баланс на професионалния футболен клуб ЦСКА и е предприета допълнителна намеса за неговия предумишлен фалит. В резултат на тази намеса са се облагодетелствали близки до премиера лица, които са извършили плащания в негова полза и по негови указания.

Уважаеми г-н главен прокурор,

Моля да проверите гореспоменатите факти и да прецените дали премиерът на България Бойко Борисов е наказателно отговорен съгласно чл. 282 и чл.283 от НК, а именно Чл. 282. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6. И Чл. 283. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1973 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Длъжностно лице, което използува своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години.

На първо място, по горепосочените причини е налице превишаване на власт, когато длъжностното лице – субект на престъплението, е и орган на власт. Престъплението е резултатно. Престъпният му резултат е на поставяне в опасност: създаване на такава обстановка, в която има възможност да настъпят немаловажни последици – материални и нематериални (морални). Формата и видът на вината са прекият умисъл. Допълнително е предвидена и специална цел – набавяне за себе си или за другиго каквато и да е облага (имотна или не), или причиняване другиму вреда.
Престъпното използване на служебно положение е предвидено в чл. 283 НК. Субект и на това престъпление може да бъде само длъжностно лице каквото е Бойко Борисов.

Изпълнителното деяние се състои само в използване на своето служебно положение, без обаче да се стига до нарушаване на задълженията вътре в самата служба. При такова нарушение би се осъществил съставът на предходното престъпление – по чл. 282 НК. С оглед на това съставът на чл. 283 НК се явява субсидиарен спрямо него и се прилага, когато няма нарушаване на служебна забрана, неизпълнение на служебно задължение или превишаване на правомощия.
На второ място, тук става дума не за поведение, което е изобщо извън рамките на службата. Става дума за извънслужебни взаимоотношения, при които обаче се намесва служебното положение на дееца – онзи негов социален статут, който му осигурява някакво предимство по отношение на други лица. Деецът използва това свое положение винаги когато упражнява върху другиго някакво извънслужебно въздействие – по своя или по негова инициатива, но като го свързва със своята служба изобщо и поста си в частност.

И на трето място, следва да се има предвид, че тук деецът въздейства с това, че е началник / министър-председател/, а не заради това, че е направил или ще направи определена служебна услуга (деяние по служба), защото в такъв случай би извършил (взел) подкуп съгласно чл. 301 НК.

Същевременно Ви молим да проверите:

- Оказван ли е натиск върху тогавашния собственик на контролния пакет акции на ПФК ЦСКА АД проф. Александър Томов да предаде акциите си на други лица;

- Давани ли са „съвети“ на инвеститора Стивън Ло да се откаже от помощта за ПФК ЦСКА АД;

- Обещавал ли е премиерът Борисов държавни поръчки за строителство, ако Юлиян Инджов и партньори отстранят Александър Томов от ръководството на клуба;

- Участвал ли е лично Бойко Борисов в среща за бъдещето на ЦСКА през април 2015г. след която неговите собственици Юлиян Инджов и Петър Манджуков са пристъпили към предумишлен фалит на ПФК ЦСКА АД;

Разбира се, ние разполагаме със много свидетели и доказателства, за да се отговори на горните въпроси. Но тези доказателства имат смисъл само ако официалните български институции започнат разследване по темата, за което Ви призовавам.

31.08.2020г.

С уважение,
проф. Александър Томов

Приложения
Приложение № 1 – Проект „Света София;
Приложение № 2 – Меморандум за разбирателство между българското правителство и BDHL;
Приложение № 3 – Договор между компанията на Иван Саздов и BDHL

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 53 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 група зевзеци

  173 13 Отговор
  Това едва ли е единствен случай.

  Коментиран от #37

 • 2 Maf1ata BG

  159 12 Отговор
  СЪД и ЗАТВОР за изнудвачите! :(
 • 3 Боко е мутра

  136 15 Отговор
  Факт
 • 4 Е това е просто поредния

  138 15 Отговор
  Човек изнудван от мафията НИ!
 • 5 Знаем

  119 15 Отговор
  Абе чуете ли ГРОБ нещата са ясни .........
 • 6 Резултатът

  134 11 Отговор
  Сега Гешев ще погне и разследва Александър Томов. А за Борисов ще го прикрие.

 • 7 ПОБОЙко ПОБОЙрисов

  88 14 Отговор
  Как само ги обичам пълните чекмеджета...
 • 8 пройчо

  36 66 Отговор
  александър томов -лупи е мискинин !!!!
 • 9 Хаха

  29 66 Отговор
  Лупи лъжеца 😀

  Коментиран от #16

 • 10 С ПРЕСТЪПНИЦИ ДЪРЖАВА

  89 14 Отговор
  ЩЕ ГРАДЯТ. ...СМЯХ В ЗАЛАТА. .ГЕРБЕРАСТИТЕ ИСКАТ ДА ПОДЧИНЯВАТ ВСИЧКИ БИЗНЕСИ В БЪЛГАРИЯ
 • 11 ЗАКАРАЙ СИ ПАРИТЕ В

  66 6 Отговор
  БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ИЗГУБИШ ВСИЧКО
 • 12 Ха-ха

  36 18 Отговор
  Александър Томов хора припнете си за далаверите му на този чист като сълза човек. Защо сега всички бивши и корумпирани се борят за влас. Ако има начало нека е ново. Не с стари бивши депутати, министри и олигарси.

  Коментиран от #18

 • 13 ЛУПИ

  39 14 Отговор
  НЕЩО ЗА КРЕМИКОВЦИ НЯМА ЛИ???
 • 14 Киро

  68 11 Отговор
  Сигурно има още 1000 подобни случая, за натиск от страна на шайката.
 • 15 Перо

  63 14 Отговор
  Сега ще се натрупат една влакова композиция с доказателства за престъпленията на тиквата и хиляди български и чужди свидетели за престъпната му дейност.Той разбира това и е като мишка в ъгъла.Знае си съдбата и е готов на всичко,но нищо няма да го спаси и бандитската държавна система и криминална организация на управление ще бъде разбита!
 • 16 SH BG

  53 12 Отговор

  До коментар #9 от "Хаха":

  БОКо е съдебно доказан лъжец и клеветник...!!! Дааа...!!!
 • 17 БСП КРЕМИКОВЦИ

  16 20 Отговор
  КАКЪВ СИ,ПОЛИТИК И БИЗНЕСМЕН ИЛИ ПРОТЕСТЪР С ЙОЛО??
 • 18 Перо

  33 8 Отговор

  До коментар #12 от "Ха-ха":

  Това е така,тези хора не трябва да бъдат допускани до властта,но трябва да бъдат допускани като свидетели за престъпната дейност на шайката.

  Коментиран от #23

 • 19 Томов

  16 27 Отговор
  😂😂😂😂😂😂😂😂 Боже мой ти ли се намери да говориш за изнудване. Ти кой си а праволинейно гледаш🤣🤣не сме забравили твойте игри и далаверите ти. Скрий ййй сеее
 • 20 0123

  29 11 Отговор
  Големия проблем е ,че след всичката дандания ГЕРБ пак ще спечелят изборите. А това е така защото много от хората живеещи в Бг ще загубят много ,ако се сменят управляващите. ББ не случайно раздаде толкова милиони. За леля и чичо всеки лев е важен . В провинцията не е като в София.
 • 21 И този е за затвора защото е мълчал...

  34 8 Отговор
  Защо досега е мълчал господин Лупи?Защо не е докладвал в европейските комисии и не е съобщил това на журналистите.Можеше отдавна тази мутренска мафия да отлежава по наровете в затвора!Сега се появяват спасителите когато вече държавата е СЧУПЕНА от мутрата банкянска...

  Коментиран от #24, #25

 • 22 Боко помагача

  11 5 Отговор
  Как е на китайски "Pomagai;)" ?

  Коментиран от #44

 • 23 Ха-ха

  29 1 Отговор

  До коментар #18 от "Перо":

  Спор няма всички който са били или са на власт да се разследват без изключение.
 • 24 А дали

  18 4 Отговор

  До коментар #21 от "И този е за затвора защото е мълчал...":

  Е така никой не знае Томов явно и той ял от пая.
 • 25 Може и да го е било страх

  31 8 Отговор

  До коментар #21 от "И този е за затвора защото е мълчал...":

  досега. Нали виждаш как натиснаха Васил Божков, той в чужбина, а те му грабят колекциите.
 • 26 Смях

  23 15 Отговор
  2013??! А сега сме 2020. Този досега да не беше в криогенен сън??? Или досега не се беше сещал? Все по жалки и познати стават опитите за компромати. Очакваме сега и Костов да се появи и той да се изцепи.
 • 27 3,14К

  27 5 Отговор
  Томов този случай го поставя за трети път но " спасителят в ръжта" (по снимка от дупнишкото поле),продължава да се прави на луд.
 • 28 Нещо омотано

  22 13 Отговор
  Александър Томов и Фрог нюз,абе не му вярвам на Томата.Той се беше заиграл и с индийски магнат който купи Кремиковци за 1 лв.,източи го ,не възстанови загубите,пак се заигра с ЦСКА и пак Томов беше директор и стигна до фалит.. И този проект кой знае каква пералня е бил т.н. " Света София" ,защото в крайна сметка не са разрешили изпълнението.
 • 29 Лъжец

  18 12 Отговор
  И след 7г. жалбата не е от потърпевшия,а от Томов, които като представител на зелените ,но ще участва в изборната надпревара с движението си-България на гражданите.Томов или Лупи освен да дърпа едни пари от ЕП като представител на зелените и самия той да рекетира инвеститори нищо не е правил в годините.Грешката на Борисов е,че се е доверявал на предатели,които са навътре в нещата и не защото Няма рисов рекетира,а самите те.Защо след толкова години изсичане на Странджа и подаваните сигнали, Томов се бе съсредоточил в този проект,втория лифт и строежа на магистралата?Сигурно,защото там растителността и с вижте животни,бръмбари и костенурки са защитени видове?

  Коментиран от #69

 • 30 ДИАМАНТ

  26 10 Отговор
  Диктаторът е навсякъде намесен,ама няма кой да го разследва,защото той си избира прокурорите.Тиквата е милиардер но няма кой да разследва офшорните му компании есие.Как не се наяде този наглец?
 • 31 анонимен

  31 7 Отговор
  Лошото е, че дори и ГЕРБ да си заминат, след тях остават всичките подкупни прокурори, съдии и почти цялата държавна администрация. Окръжни прокурори и висши съдии, в по-голямата си част са бивши милиционери( военни, ДС и т.н.), тях какво ги правим? Всичките са със статут на несменяемост и няма да мръднат от системата до навършване на 65 години. Опропастили са живота на хиляди, а не носят наказателна отговорност за това. Трябва масова чистка, защото ще дойдат други, но гореизброените боклуци ще останат на постовете си и промяна няма да се усети.
 • 32 Смешки

  12 8 Отговор
  Тоя па намерил на кого да се жали, на помияри на Пеевски!Сега Боко ще трябва да дава на Прасето,че и трохи за кучето му.Накрая пак нищо или най много набеждаване от Лупи и ай де в ареста при Баневи.
 • 33 Behemoth

  11 4 Отговор
  Защо ли сте най бедни?На прост човек акъл не може да му дадеш...както казваше един мъдрец в подслушан разговор за разни умнотии...
 • 34 Ученика

  12 3 Отговор
  Томич пишеш ама си кученце с подвита опашка... Началника отгоре вече е бил печата и отрязал квитанцията...
 • 35 Свинчо

  16 9 Отговор
  Щом и тоя пернишки боклук се гласи да командва сме загинали.Тоя на армията.млатиха със бухалки и оживя .Не човек а стомана червено тиквеник
 • 36 ххахах

  13 9 Отговор
  Точно ти ли помио мръсна гадна продажна мизерник
 • 37 Тошко

  13 1 Отговор

  До коментар #1 от "група зевзеци":

  А пистата за формула 1 ,кога?
 • 38 Тошко

  12 2 Отговор
  А дунав мост з при свищов, кога?
 • 39 Дидо

  13 3 Отговор
  То да е само този случай - с мед да ги мажем тия...
 • 40 Стамат

  20 4 Отговор
  Или са погнали Тиквата защото вече е поръчан тъй като не им трябва или Грешев ще продължи да дебне кокошкарите от курника баба Гина и ще погне Томов .От реакцията на каскета ще стане ясно.
 • 41 Свинчо

  12 16 Отговор
  Червените плъхове излизат един по един гладни озверели 10 год фондове не видели
 • 42 BойBой

  4 11 Отговор
  Я отивайте да работите...а не гледайте в канчето на другите...!!
 • 43 този

  10 7 Отговор
  боже пази България най големия крадец и лъжец в България да се оплаква този пъпчив грозник че и професор по крадливо право явно трябва да е в затвора а не да фъфли наляво надясно
 • 44 Чук Ундуров

  2 3 Отговор

  До коментар #22 от "Боко помагача":

  Пома гай
 • 45 Ясна работа

  13 6 Отговор
  Да бе, чужденец ще загуби пари, ще го изнудват и няма да заведе дело! Нищо не му пречи да заведе дело или в собствената си държава или в международния съд!
 • 46 ДАЛИ

  8 7 Отговор
  Лупи е чакал досега някой кокал...я министерски пост да мълчи.....ама сега няма за кога и е решил да бие един шут...на ББ....!!
 • 47 Явно има балъци дето са решили

  13 2 Отговор
  Да правят бизнеси у бегето😂😂😂😂😂чудя се как човек милиардер иска да прави бизнес за милиарди в бегето 😂😂😂тея хора ужким са умни и правят проучвания преди това и въпреки това правят глупости😂😂😂
 • 48 popo

  21 6 Отговор
  Борисов да си подава оставка и в затвора.
 • 49 Са видите ли кога бегето ше се оправи

  10 2 Отговор
  Точно никога докъто на таз територия щъкат бълхаpи
 • 50 ГОРСКИ

  16 4 Отговор
  Гешев ще изтрие всички доказателства за вината на Борисов !!!!
 • 51 месара

  4 3 Отговор
  е що сега го казва ?

  Коментиран от #66

 • 52 МУТРИИИИИ

  15 2 Отговор
  ИНТЕРЕСНО ЗА КЪФ ЧЕП НИ Е БЪЛГАРСКИ ЛАС ВЕГАС , А ЧЕ ИВАН САЗДОВ Е МУТРА И КРАДЕЦ ГО ЗНАЕ ВСЕКИ В БАНКЯ !
 • 53 МУТРИ ВЪТРЕ В ЗАТВОРА

  14 3 Отговор
  ЩО НЯКОЙ ОТ КРАДЦИТЕ КАТО ТОМОВ БОКО ИЛИ САЗДОВ НЕ ПОСТРОИХА НЕЩО ПОЛЕЗНО ЗА НАРОДА , АМИ ГЛЕДАТ САМО КАК ДА ОТКРАДНАТ ПАРИТЕ НА ДРУГ КРАДЕЦ ,,ИНВЕСТИТОР".......... ЯВНО САМО И ЕДИНСТВИНО ТОВА МОГАР ТИЯ МУТРИ
 • 54 БАШ ПОМАГАЧ

  13 3 Отговор
  Е БОЙКО БОРИСОВ !?! НА БОЖКОВ - ПОМОГНАЛ, НА ТОМОВ - ПОМОГНАЛ, ДО ТУК СМЕТКАТА Е НАД 100 МИЛИОНА. ТОВА СА "ДОБРИ УСЛУГИ" ОТ МОЖЕЩ. СКОРО ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ МНОГО НОВИ СЛУЧАИ НА ПОМОЩ ИЗВОД: ТОЯ БОЙКО НЕ САМО ПОМАГАЧ, ТОЙ ЦЯЛ "АПАШ" Е СТАНАЛ ...
 • 55 Тракторист

  5 4 Отговор
  Пъпчививия не е успял да захлеби и сега Батю му е виновен.пак навреме се е оплакал
 • 56 Наблюдател

  10 3 Отговор
  Това е просто текущ случай за основния координатор на корупцията в България лицето Бойко Методиев Борисов. Само че Томов е сбъркал към кога е подал сигнала. Всичко друго може да се очаква от Гешев но не и да се заинтересува от него! "Главния каскет" го избраха преди всичко за да потулва всякакви сигнали за корупция и далавери в управляващата шайка с отвличане на вниманието като много шумно гонене на кокошкари по села и паланки! Което ако се замислите е приоритет/технически/най-вече на полицията а не на прокуратурата, особенно пък на главен такъв! Обърнете внимание всъщност колко осъдителни присъди имали влезнали в сила след всичките прокурорски топурдии!!! Тогава ще ви стане ясно какъв действително клоун е Главния каскет!!
 • 57 Мнение

  15 2 Отговор
  Ако това е вярно, се потвърждава правилото, че една мутра никога не може да бъде държавник.
 • 58 Знайко

  8 2 Отговор
  Много ме кефи когато мафиоз с кирливи ризи вади кирливите ризи на друг мафиоз...а ти другарю Александър Томов ще се самодокладваш ли за нарушаване на югоембаргото и извършване на контрабанда на петрол през твоето време?! Давайте леко по-лека един по един всичките от 1991 г. да се самодокладвате!

  Коментиран от #62

 • 59 6334

  11 3 Отговор
  Абе кво стана с Кремиковци,г-н Томов?
 • 60 куку руку ку

  6 5 Отговор
  Кой ги е карал да дават на град на греха името на Божията Премъдрост? И това го казвам сериозно, без сарказъм. Тиква му се е явил просто като оръжието на по-висша сила от човешката.
 • 61 77777777

  6 3 Отговор
  ОФФФФ ТОВА Е СТАРА ИСТОРИЯ А САШКО Я ПОВТАРЯ СУГА ДАНО СЕ ЗАКАЧИ ЗА НЕЩО - ЛУПИИИ НЕ С ТИЯ НОМЕРА НИЕ ТЕ ПОМНИИИИМ
 • 62 77777777

  6 4 Отговор

  До коментар #58 от "Знайко":

  ЗНАЙКООО ПРЕКРЪСТИ СЕ НА НЕЗНАЙКО ЩОМ ЧАК СЕГА СИ РАЗБРАЛ ЗА ТАЯ ДАЛАВЕРА ДА ВЯРНО Е ТОВА НО КАКВО ОТ ТОВА НИТО ЦАЦАТА НИТО КАСКЕТА ЩЕ НАПРАВЯТ НЕЩО А ДОБРЕ ДОШЪЛ В ЦИРКА7
 • 63 4857

  8 2 Отговор
  Сашо Апашо... Хайде отново на линия ама надали.
 • 64 7694

  6 2 Отговор
  въХ амчи тоз милиардер Стивън Ло идвал тука да прави Лас Вегас (да помогне на Българското население край Елин Пелин със КАЗИНА и БАРДАЦИ) не детски градини, и да ги контролират Александър Томов и Черепа😂А дали .... да "мине под контрола на Борисов"като МИНИСТЪР ПРЕДЦЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, НЕ като частно лице!
 • 65 малка грешка

  5 1 Отговор
  " II През октомври 2013г. след оставката на кабинета Орешарски" - трябва да се чете: "II През октомври 2014г. след оставката на кабинета Орешарски" Грешката може да е незначителна, но да даде формален повод на прокуратурата да остави сигнала без последствие. Надявам се след звукозаписите, снимките, свидетелсите показания на Божков, че Гешев няма да си затвори очите и сега и ще се погрижи, лицето срещу, което е сигнала да не се укрие.
 • 66 малка грешка

  4 1 Отговор

  До коментар #51 от "месара":

  Казал го е отдавна - тв Евроком и др. Друг е въпроса, защо чак сега пуска официален сигнал !? По-важното е дали този път ще последва нещо.
 • 67 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  5 5 Отговор
  герб оставка
 • 68 АрхНикола Пеев

  4 1 Отговор
  Сащо апаша ли е писал този болшевишки доклад. Първо апашът да каже как ограби ЦСКА, после как издои Кремиковци, после как излъга индийския бизнесмен Натал. Не напразно народът го кръсти: САШО АПАША
 • 69 Танев

  1 0 Отговор

  До коментар #29 от "Лъжец":

  Ти нещо се обърка .Става въпрос за Александър Томов ,а не за Тома белев ,кви зелени кви чудесии
 • 70 чичо

  3 0 Отговор
  Не чух Стивън Ло да казва нещо по случая.

 • 71 симо

  3 3 Отговор
  РАДЕВ ОСТАВКА
 • 72 Язе

  1 1 Отговор
  Някой да не знае кой е Сашо Апашо. И как се изнудва милиардер дето личния му портфейл е по голям от БВП на България. По вероятно е ББ да му е обяснил кой точно е А. Томов. Като така е спасил страната от поредния международен скандал.
 • 73 Сигнал от марсианец до Гешев

  1 2 Отговор
  Б.Б. щял да построи испанска хасиенда на луната и да преватизират мутрите му Марс, сага каво ще направи Гешев, що е то . ЩО СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ЛЪЖИ И ИНТРИГИ , ЩО НЕ ПИТАТЕ БСП КАК ИЗТОЧИХА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ЗА МИЛЯРДИ ДОЛАРИ НА ОНИЯ ПАРИ ,КАК ИЗТОЧИХА ПЕНСИОНИЯ ФОНД И ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕВР затова няма пари за нищо За здравеопазването и пенсионерите.АКАЛИИ.
 • 74 Румен Радев

  1 1 Отговор
  Импийчмънт-закрилника на олигарсите. Затвор.
 • 75 На народа

  3 1 Отговор
  ВСИЧКИ СЕ БЯХА ИЗПОКРИЛИ КАТО МИШКИ В ДЪН ЗЕМЯ , СЕГА ПОЧНАХА ДА ИЗПЪЛЗЯВАТ КАТО ОТРОВНИ ЗМИИ И ДА ХАПЯТ. НА ОМРЯЛО КУЧЕ НОЖ ЩЕ ВАДЯТ. ЛАЙНОРЕЗЦИ.
 • 76 Абе

  2 1 Отговор
  Стига бе. Сашо апашо. Това не е сериозно.
 • 77 ПАНДИЗ

  0 0 Отговор
  БОЙКО И САЗДОВ СА МУТРИ -- ПРИ БАЙ СТАВРИ ЗА РЕМОНТ
 • 78 Опа опа

  0 0 Отговор
  Тоя пък се обади!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.