5 Октомври, 2020 13:07 42 677 36

Схемата Осемте джуджета в Пловдив продължава

  • схема-
  • осемте джуджета-
  • ресторанти-
  • елеа

Как добре облечени бизнесмени взеха бизнеса на създателя на веригата „Елеа”

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Как добре облечени бизнесмени взеха бизнеса на създателя на веригата „Елеа”.
В правовата държава България, член на Европейския съюз, продължават да се крадат бизнеси. Схемата действа безотказно и наподобява онази, станала известна като „Осемте джуджета“, пише PlovdivTown.

В нея има инвеститори, които парадират с дебели връзки с влиятелни бизнесмени със знакови имена и позиции във властта, адвокати и нотариуси. Прилича на онази от мутренските времена. Групата обследва различни бизнеси и когато си избере някой от тях, прави предложение, което жертвата не може да откаже. Първоначално офертата е за съдружие, а после новите инвеститори пристъпват към разчистване на фирмата от създателите ѝ.

Поредната жертва на схемата гръцки бизнесмен, който от десетилетия инвестира в България.

През 2008 година Йоанис Хадзигеоргиу създава веригата „Елеа” – тематични гръцки ресторанти в Пловдив и София. Марката бързо става любима на много хора и бизнесът върви добре. Пловдивската „Елеа” се разраства и се мести в различни помещения. В момента се намира на бул. „Санкт Петербург” 131 в сграда, собственост на дружеството „Кепитал Инвест Пловдив” ООД, зад което стоят фамилията Муравенови и общинският съветник Георги Колев.

От известно време обаче Йоанис Хадзигеоргиу няма достъп до ресторанта, след като става жертва на престъпната схема, за която вече са уведомени Специализираната прокуратура в София, Прокуратурата на Република Гърция, Посолството на Република Гърция в България и гръцки евродепутати.

Това става в навечерието на деня, в който премиерът на България Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев са поканени на изслушване в Европейскиия парламент точно по въпроса за върховенството на законността у нас.

Какво се случва със собственика на „Елеа”. През декември 2018 година, когато Янис Хадзигеоргиу е в чужбина, на телефона му звъни Ангел Запрянов, представител на фирма „Примекс” ООД, занимаваща се с доставки на алкохол и безалкохолни напитки. Двамата се познават отдавна, защото Янис използвал същото дружество като доставчик. Запрянов предложил на Хадзигеоргиу да премести ресторанта си в сградата на бул. „Санкт Петербург”. По онова време „Елеа” се намира в парк хотел „Пловдив” в парк Лаута, но там няма място за градина, а и помещението е малко. Двамата се уговорили да се видят, след като Янис се прибере в България. На срещата обаче изненадващо дошъл и Деан Найденов – съдружник в няколко популярни пловдивски клубове.

Запрянов и Найденов предложили на Хадзигеоргиу да уредят помещението в сградата на „Кепитал Инвест Пловдив” на много добра цена, както и да се включат в бизнеса, като изкупят чрез трето лице 30% от дяловете на фирмата „Домейн Трейдинг”, собственик на „Елеа”.

Йоанис приел офертата, но когато се стигнало до сделка при нотариус Елена Сопаджиева, Деан Найденов настоял да получи 40% от дружеството, защото лицата, съдействали за уреждане на помещението били четири, а той щял да ги представлява. Хадзигеоргиу приел и тези условия, като дружествените дялове били прехвърлени поетапно. И така от 17 декември 2019 година Найденов се легитимира като собственик на 40% от дужествените дялове. Междувременно Йоанис Хадзигеоргиу прехвърля други 30% от дружеството на своя сънародник Евангелос Загоритис, с когото има друг общ бизнес. Ресторантът е преместен в новото помещение, като цялото оборудване е закупено от Йоанис Хатзигеоргиу и Евангелос Загоритис. За да има повече клиенти, съдружниците решили да наемат и открита площ до сградата, за което са се споразумели устно с Лиляна Муравенова да заплащат по 1000 лв. на месец.

На следващия месец в ресторанта дошла дама на име Мария Динев като счетоводител на Деан Найденов и съдружника в „Трафик сот” Александър Апостолов. Предложила на Йоанис да смени съществуващата счетоводна програма „Мистрал” с „Барс”. Обяснила, че новата програма позволява да се трият редове от продажбите и така да се укриват данъци. Хадзигеоргиу се възпротивил, а Динева го убеждавала, че няма никакъв риск, защото съществува схемата чадър в данъчното, полицията и прокуратурата и няма опасност за биснеса му. Йоанис отказал. Когато бил в чужбина следващия месец обаче софтуерната програма „Барс” била въведена в ресторанта. Това довело до конфликт между Хадзигеоргиу и Деан Найденов. Малко след скандала в заведението дошли Иван Петлешков, сътружник в „Трафик СОТ”, Александър Апостолов и Ангел Запрянов. Поискали среща с Хадзигеоргиу, на която му казали, че са скритите собственици на проценти от „Домейн Трейдинг”, в която ги представлява Деан Найденов. Парадирали, че са собственици на 3 заведения в същия комплекс – Оникс, Бушидо и Дабъл Ю. В началото на януари на събрание на фирмата тримата скрити съдружници се появили отново, обвинили Хадзигеоргиу, че не управлява добре заведението и в кражби. Открито заявили интерес към бизнеса му. След като напрежението ескалирало, Хадзигеоргиу настоял съдружниците да се разделят, като или четиримата да изкупят неговия дял, или той да изкупи техния. Започнали преговори, но страните не постигнали споразумение.

В началото на март 2020 Найденов и Апостолов отново се срещнали с Хадзигеоргиу и започнали разговори, ядосан Апостолов му казал, че ще му даде 5000 лв за неговите дялове. Найденов предупредил Йоанис, че не знае с какви хора си има работа и ако откаже предложението, ще си има големи ядове.

След тази заплаха Хадзигеоргиу се свързал с Ангел Запрянов, като се надявал, че старият му познат може да бъде парламентьор в разговорите със съдружника, който сам му предложил преди 2 години. В крайна сметка Хадзигеоргиу се решил да продаде дяловете си, но на реална пазарна цена според активите и оборотите на ресторанта. Запрянов се ангажирал да подготви споразумение, което предвиждало напускащите съдружници да получат 50 000 евро през април 2020, още 50 000 евро след края на настъпилото междувременно извънредно положение заради коронавируса, и още 100 000 евро на 6 равни месечни вноски. Въпреки че сам изготвил споразумението, Запрянов предупредил Хадзигеоргиу, че схемата Петлешков и Апостолов не обичат да плащат.

Така и се случило.

Междувременно, заради извънредното положение, Хадзигеоргиу се разбрал със собствениците на помещението ресторанът да не плаща наем за месеците, в които не е работил заради пандемията. Разбрали се сумата да бъде отложена за началото на 2021 г. Същото се отнасяло и за подписването на анекса, по който да се плащал наемът за градината. Разговорът се състоял пред свидетели.

Противно на договорката обаче на 13 април Пламен Муравенов изготвил документ, в който дал 30-дневен срок на „Домейн Трейдинг” да заплати наема за април и да подпише договор за наема на окритата площ. До този момент цялата фирмена кореспонденция идвала в офиса на Хадзигеоргиу. Въпросният документ по схемата обаче бил връчен на Деан Найденов, без да е вписана датата на получаване. Самият Найденов не уведомил съдружниците си за предупреждението от собственика на имота.

По-късно този документ изиграл ключова роля в опита на новите съдружници да изхвърлят Йоанис Хадзигеоргиу от бизнеса.

На 20 май 2020 г в офиса на пл. „Стефан Стамболов” 3, където са седалището и адресът на управление на „Домейн Трейдинг”, е получено предизвестие от нотариус Светлозар Йорданов, според което договорът за наем се прекратява по вина на наемателя. В същото съобщение е указано, че дружеството „Домейн Трейдинг” ще бъде уведомено допълнително за деня, в който може да изнесе от помещението движимото им имущество. На същия ден дългогодишният салонен управител на „Елеа” Радка Бояджиева не е допусната в ресторанта от шестима охранители на „Трафик СОТ”, в който собственик е Апостолов, а управител – Петлешков. В същото време ресторантът продължавал да работи с касовите апарати на „Домейн Трейдинг”.

По-късно през деня се провела среща между Хадзигеоргиу и Петлешков, както и трето лице, което ги свързало. В нея Петлешков казал, че иска да проведе обща среща с участието на Запрянов, Найденов и Апостолов, които според Петлешков били негови служители. Целта била да се уточни окончателно процедурата, по която Хадзигеоргиу ще напусне дружеството и на каква цена. На въпрос, защо Йоанис не е допуснат в ресторанта, Петлешков отговорил – защото така реших.

На следващия ден се провела нова среща. На нея Петлешков предложил да плати 20 000 евро, срещу които Хадзигеоргиу и съдружникът му Загоритис да му прехвърлят 10% от дяловете в дружеството, като в същото време бъдат сменени управителите. Двамата не се съгласили и последвала нова оферта – 150 000 евро, платими на 10 равни вноски, за всички дялове на Хадзигуоргиу и Загоритис. Петлешков предупредил, че ако двамата не приемат, от този момент ще ги счита за врагове, а до 30 дни „ще изчезнат от лицето на земята”.

Петлешков предупредил, че има сериозно влияние в полицията и прокуратурата, както и човек в НАП.

Уплашен за своята и на семейството си безопасност, на 29 май Хадзигеоргиу входирал 3 жалби за схемата до Главния прокурор, Гръцкото посолство и Президента.

Същия ден му се обадил Ангел Запрянов, който поискал среща в адвокатска кантора. В присъствието на трима адвокати Хадзигеоргиу получил финална оферта – за сумата от 150 000 евро в брой. Разбрали се адвокатите и счетоводителите да подготвят документите до края на деня, петък, и сделката да се изповяда в понеделник. На 1 юни обаче се разбрало, че „купувачите” по схемата се отказват от сделката. На същия ден Хадзигеоргиу изпратил служителите си да приберат касовите апарати и счетодовните документи.

На 3 юни идва нова изненада. Пристига обезпечителна заповед по ЧГД 5960/2020 г., според която движимите вещи на „Домейн Трейдинг” на стойност 600 000 лв., намиращи се в заведението, се запорират заради претенция от страна на собственика на помещението за „дължимата” сума от 48 073,80 лв. Задължението е натрупано именно заради неплатените наеми по време на извънредното положение от 13 март до 13 май 2020 г., както и за 8 наема на лятната градина, за която Хадзигеоргиу плащал редовно до месец март по 1000 лв, без да има договор. Производство за налагане на запор е образовуно още на 4 юни, а ЧСИ Марияна Обретенова насрочва огледа за същия ден.

И това съобщение обаче отива при съдружника Деан Найденов, а не в офиса на „Домейн Трейдинг”.

При извършването на описа за пазач на схемата и имуществото е назначен ромът Огнян Митков Божидаров.

Оказва се, че това е същият човек, управител на дружеството „Ресторант Елеа” ЕООД /със старо име „Трафик Драйф”/, с което бившите съдружници на Хадзигеоргиу вече оперират в ресторанта. Междувременно на гръцките бизнесмени е изпратена данъчна порверка и са наложени запори на сметки, които по-късно падат след няколко срещи в НАП.

На 5 октомври 2020 Хадзигеоргиу и Загоритис са поканени да получат част от запорираното недвижимо имущество, което междувременно е преместено на склад в друго помещение. Какво от оборудването ще получат, ще се разбере в понеделник. Със сигурност обаче от бизнеса им в България вече няма и следа.

За гръцките инвеститори остава да се надяват, че по схемата прокуратурата и съдът ще си свършат работата и ще докажат, че в България и ЕС все пак има върховенство на закона, както вероятно ще твърдят премиерът Борисов и главният прокурор Иван Гешев в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз казах!

    190 2 Отговор
    Съд и затвор за мафиотското управление в България!Оставкаааааааа!Веднагааааа!
  • 2 ОпПала

    39 64 Отговор
    Бизнес който не е изцяло на светло винаги е податлив към измами и измамници ,при наличие на интереси към него

    Коментиран от #3, #9, #24

  • 3 Хайде,хайде.

    154 6 Отговор

    До коментар #2 от "ОпПала":

    Много лесно може да се осветли 99% от бизнеса,но тогава корумпираните държавни служители няма откъде да цоцат.Всички институции са гнили,пълни с корумпирани и алчни типове.Те нямат изгода целия бизнес да е на светло.Вън мутрите от държавното управление!

    Коментиран от #14

  • 4 az #МУТРИ, ВЪН!

    116 3 Отговор
    Е, това е положението в мутренска България!
  • 5 Геш Еф -бухалката

    79 4 Отговор
    Мен не ме намесвайте,аз съм просто слуга на мойте господари...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бизнесмен

    55 7 Отговор
    В бг,ако правите бизнес първо си наемете мутри! И мен така ме рекетираха, но пратих моите приятели и сега рекетьорите са на дъното на черно море и никога няма да бъдат открити!
  • 8 гост

    72 4 Отговор
    При бизнес със съдружници, винаги се стига до проблеми, а много често проблемите са непреодолими. От описаното е ясно, че новите съдружници се влезли с единствена цел да получат изцяло бизнеса, като заплатят частично за него. Не разбирам защо Йоанис Хадзигеоргиу решава да се сдружи с непознати за него хора? Трудно някой би се съгласил да продаде частично жилището си на непознат, или колата си... но Йоанис с лекота продава 40% от бизнеса си.
    За да ви е мирна главата, стойте далече от съдружия. Съдружията са сигурен начин да се скарате и изгубите пари, нерви, години от живота си, а понякога и целия.
  • 9 Гост

    86 2 Отговор

    До коментар #2 от "ОпПала":

    Чети! Те му предложили смяна на счетоводната програма, хем да крадат, хем да го обвинят него в кражба! Типично познат в мутренски стил грабеж!!!
  • 10 Criminal

    48 1 Отговор
    Тоя след всичко да заведе лични дела към лица и прокурори и гешеф и нотариуси, но лични, не ние да им плащаме мафиотските изпълнения..........
  • 11 Хорцето

    50 1 Отговор
    ЧСИ Обретенова през 2019 изгони работниците на Хорцето на улицата
  • 12 Бесен

    84 5 Отговор
    Ужас... Няма край мутренският терор в тази държава! Той е входирал още на 29-и май жалба до Главния прокурор и до ден днешен Гешев не е направил нищо? Ясно. Трябва да изметем бандитската сган от държавата. ОСТАВКА, тулупи!
  • 13 Киро

    50 4 Отговор
    Мутренска държава.

    Коментиран от #17

  • 14 анонимен

    53 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хайде,хайде.":

    Проблемът е, че няма парички и започнаха да огладняват. Те са свикнали на прилични рушвети, а сега в кацата с меда няма нищо, а те са свикнали постоянно да се облизват. Майка ни жална в тази държавица, наистина.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ke da

    44 4 Отговор
    После са ни виновни САЩ , Англия, Германия и Русия, и Китай само Бай Ганьо е невинен, че отглежда от край време своите мутри! Които иначе много псува на масата с мезето! Кога ще се оправим и има ли сила която да ни оправи?!
  • 17 вутко

    27 6 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    Не е виновен тоя що руча баницата, най ми тоа щот му а дава!

    Коментиран от #19

  • 18 Достойно!!!

    33 1 Отговор
    А коя е адвокатската кантора много е важно!!! +???
    В Пловдив мръсната работа се върши от няколко адвокатски кантори схемаджийски.... В една такава работят два шефа на колегията.... Там пък беше прошищял един китайски бизнесмен...
    И той беше алармира посолства и какво ли не..... Ядец в България те обират до кокал и то не без участие на адвокатски кантори...
    Сега може пак да си потърси правата. Щото нещата от живота вече могат да се погледнат от друг ъгъл...
  • 19 октув

    4 15 Отговор

    До коментар #17 от "вутко":

    Какво е значението на глагола “руча”, господин вутко? В една стара естрадна песен се пееше “гайда ру̀чи”, но явно вашето експозе пресъздава друга семантична конотация.
  • 20 Георги

    31 1 Отговор
    За тази група мога да разкажа доста но знам че ако не се смени управлението само ще ми разсипят живота и няма да се промени нищо.Само мога да стискам палци на човека да остане жив и здрав че парите и имуществото няма шанс да си върне
  • 21 Иван

    24 1 Отговор
    Навремето работех в гръцка фирма на мястото на бившия завод "Напредък". Пак с мебели се занимаваше. Имаше един Наско, млад едър мъж, който владееше гръцки и говореше със собственичката. Та, Наско почти всяка седмица хвърляше документите и крещеше, че напуска, а половин час по-късно получаваше €100 към заплатата за месеца... Гърците знаеха колко е трудно да се намери решителен човек като началник-склад, който да говори приемливо гръцки и да влезе достатъчно бързо в материята... С увереност мога да ви заявя обаче, че чуждите инвеститори в България са на същия хал като българските в чужбина- всеки гледа да ги издои... В чужбина като чужденец ще те опъват яко и нямам предвид физически... Същото е и с гръка...

    Коментиран от #25

  • 22 гост

    31 3 Отговор
    Сещам се в зората на демокрацията, тимаджии по същия начин с предложение за "сътрудничество" взеха един доста оборотен текила бар "Мучо" (тогава бяха излезли на мода). Явно за 25-30г. нищо не се е променило в БГ
  • 23 Барба Ганьос

    5 3 Отговор
    Ще ги взема на АБОРДАЖ като танкера БАДР! И там стойки дигаха, ама ги укротих ...
    Снасяят ми 50 процента и ще оправя работата ...
    Малките мутри и за тях ще има и ще останат доволни.
  • 24 Абе тупан

    30 3 Отговор

    До коментар #2 от "ОпПала":

    че какво те спасява това, че бизнесът ти е на светло, бе?
    Да не би ако е на светло може да се оплачеш на полициятат или на прокуратурата?
    Искат да го вземат, идват и го взимат, няма значение светло или тъмно.
  • 25 Леле леле

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    браво на теб. Как го измислИ това умозаключение не знам.
    И каква е връзката на гръцко-говорещия със статията?
  • 26 ваня

    0 17 Отговор
    такива ресторанти никога е нямало в Пловдив или някакви мафиотски маймуни там!!!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Другия каза

    0 10 Отговор
    Борисов и гешев нямат никакая работа в брюксел марично Стига пиши глупусти никои не вика боико и гешев /това е само в празните картуши на комунистите/ митове и легенди се създават от неграмотните хора едва ли не боико и гешев на разпит в ЕС
  • 29 ДОКО

    8 2 Отговор
    АБЕ ГЪРЦИ ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ТАЯ ЗЕМЯ НЕ СЕ КАЗВА БЪЛГАРИЯ ...А КОПЛАНД ЗЕМЯТА НА ГЕШЕВ И ГЕНЕРАЛА ОТ ЗАПАСА БОКО ОТ БАНКЯ..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Γεοργι

    0 2 Отговор
    Συγνωμη δεν μπορω να γρσφω καλα στα βουλγαρικα βαλτε μεταφραστη ...1το κσταστημα δεν το εφτιαξε συτος αλλα αλλος ελληνας απο τον οποιο το εκλεψε με τον ιδιο τροπο.....και δεν εκλεψε μονο αυτον ψαξτε κυριοι δημοσιογραφοι πριν γραψετε....ποιον συνετερο του κλειδωσε εξω απο την επιχειρηση τους το 1996...εχει μια ελληνικη παροιμια ...οπως στρωσεις θα κοιμηθεις

    Коментиран от #36

  • 33 българка

    6 1 Отговор
    Дано тези, които се възмущават от яйцата и доматите да прочетат статията и най-после да млъкнат!
  • 34 Суверенът

    2 2 Отговор
    Г-н Главен Прокурор, Моля Прокуратурата да се самосезира:
    В Чужбина всички Дипломатически или консулски БГ представителства заставят организациите на емигрантите в Чужбина да се водят предизборни, политически кампании в тях на Управляващата партия, както и да предоставят различна информация!
    Както знаем, в Избирателните списъци има над 800 000 “мъртви души”, които по избори оживяват, а това са основно българите в Чужбина, с брой: над 2,5 милиона души. Повечето от тези хора се водят, че живеят в БГ, и когато се затрудни гласуването им в Чужбина, много лесно може да се манипулират изборните резултати в БГ, особено когато “гласувалите” не проверяват, дали е гласувано от тяхно име, и при 35% избирателна активност, всичко изглежда изключително просто за Борисов, Пеевски, Доган и т.н....
  • 35 Суверенът

    3 1 Отговор
    Aкo нe хoдят пo cвиркaтa нa Г.E.Р.Б. им oрязвaт държaвнoтo финaнcирaнe oт Бългaрия, към Чужбинa, a Eлeктрoннo глacувaнe, дoри нe ce прeдлaгa, въпрeки, чe имa тoлкoвa ниcкa избирaтeлнa aктивнocт в БГ, и ce oтдeлят oгрoмни eврoпeйcки cрeдcтвa зa цифрoвизaциятa нa прaвитeлcтвaтa и cъoтвeтнo тяхнaтa дигитaлнa, дeмoкрaтичнa нeзaвиcимocт и лeгитимнocт, при циврoвизaция нa избoрнитe рeзултaти..., и улecнявaнe нa вoтa oт Чужбинa, кaктo и нeгoвoтo прocлeдявaнe, нa нивo eлeктoрaлнa eдиницa, личнo...
    Cиcтeмaтa пoдлeжи нa мeждунaрoдeн, нeзaвиcим oдит при дигитaлизирaнeтo й, и кoгaтo Cувeрeнът мoжe дa прoвeри кaк e глacувaл, зaщoтo имa уникaлe, пeрcoнaлeн кoд, нямa кaк пoвeчe дa ce мaнипулирaт избoри - цeлият aнaлиз зa 7 милиoннa държaвa, щe oтнeмe нa eдин чoвeк, eдин дeн, a нa цялa мeждунaрoднa oргaнизaция 1 ceдмицa, c вcички избирaтeлни cпиcъци и c лoкaлнитe нocитeли пo рaзличнитe aдминиcтрaтивни цeнтрoвe.
    Цифрoвизaциятa нe e пaнaцeя, нo ви прaви Кoчинaтa прoзрaчнa, oт вcички ъгли, ocoбeнo зa нaй-пoтърпeвшитe: Eмигрaнтитe в Чужбинa, кoитo ca пoвeчe oт глacувaлитe в БГ!!!:)
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.