Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 19:40 5 132 21

“Софийски имоти” продало на мюфтийството държавна сграда дарена за благотворителен фонд

  • софийски имоти-
  • продажба-
  • имот-
  • къща-
  • муфтийство

Дарителите са пожелали къщата да служи за образуване на благотворителен фонд, от който да се отпускат стипендии на бедни българчета

“Софийски имоти” продало на мюфтийството държавна сграда дарена за благотворителен фонд - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Триетажната сграда, в която е настанено Главното мюфтийство е дарена на държавата през 1931 г. от българския предприемач от македонски произход Димитър Станишев и неговата съпруга Луиза “на вечни времена”. Дарителите са пожелали къщата на Братя Миладинови 27 да служи за образуване на благотворителен фонд при Министерството на народното просвещение, от който да се отпускат стипендии на бедни българчета, родом или с произход от Македония и западните покрайнини, за следване в български и чужди университети. Станишев е бил виден българин от Галичник. По време на българската власт 1915-18 г. дарява родната си къща за нуждите на българската управа. След като Вардарска Македония е окупирана от сърбите се преселва в София. Необходимо е да се каже, че този виден български патриот е дарил и 15 000 лв. за посмъртната каса на Илинденската организация, която подпомага революционери-ветерани в нищета.

Дарението е прието със Закон от Народното събрание на 18 февруари 1931, обнародван с указ номер 38 на Цар Борис III в брой 282 на Държавен вестник на 20 март 1931 г. показва справка в архивите. Лично Цар Борис награждава Димитър Станишев с орден „Българска признателност за човеколюбие”, III степен. Предприемачът умира на 26 септември 1936 година и е погребан с почести от македонската емиграция.

“Софийски имоти” продало на мюфтийството държавна сграда дарена за благотворителен фонд

Дълги години голямата къща на Станишеви се използвала за нуждите на българското просвещение и децата на македонските бежанци. Сградата е и една от малкото български постройки, които са включени в световните каталози на архитектурните забележителности.

Незнайно как в началото на този век апетитният имот се оказва собственост на скандалното дружество “Софийски имоти”, което в края на 2001 г. го продава на Главното Мюфтийство за 544 920 лв., показа проверка на Биволъ в имотния регистър. Справките сочат, че на няколко пъти сградата е била ипотекирана, залагана и дори запорирана, заради действията на “собственика”.

“Софийски имоти” продало на мюфтийството държавна сграда дарена за благотворителен фонд

Документите говорят красноречиво и повдигат много въпроси. На фона на дискусията около вакъфските имоти, прилежно описани от турската държава, имаме драстичен огледален пример за безстопанственост от страна на българската държава. Преди да реагира Биволъ, сигналът за безобразието е бил пуснат от македонски българи до лидер на една политическа партия, но не е последвала никаква реакция от там.

Министерството на образованието трябва да каже как така къщата на Станишеви се е озовала изведнъж в Софийски имоти. Кой е взел решение да я продаде, като наруши дарствения акт, който е неприкосновен, защото е договор между дарителя и Българската държава? Дали сегашната ни държава се смята за правоприемник на България от преди 9 септември 1944 г, или единствено за наследник на НРБ!? За безнраственото потъпкване на дарствената воля и паметта на сем. Станишеви е нужна силна обществена и институционална реакция, за да бъде възстановено моралното и юридическо право.

Ще бъде ли възстановена законността и уважена волята на Димитър и Луиза Станишеви за благотворителен фонд, с който да се финансират студенти от Македония и Западните покрайнини, или скандалът ще остане като паметник на институционалната амнезия? Сегашното положение с къщата на дарителите сем. Станишеви обезсмисля правовия ред, премахването на деформациите от комунистическия режим след 1989 г. и въобще самата идея за държавност!


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 4 Отговор
    Поздрави от Орлов мост!

    Коментиран от #3, #9

  • 2 Някой си

    48 2 Отговор
    Гешев пак няма да си причини това!
    Вервайте ми!
  • 3 Някой си

    12 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Прекаляваш!
    Обърна го на спам вече.....
    Ще отвратиш хората така..

    Коментиран от #6

  • 4 сектант

    27 5 Отговор
    ако не се върнат кръстоносните походи, никога няма Европа да се оправи
  • 5 Pompi

    2 2 Отговор
    Четете датите!
  • 6 Тоя отдавна

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    никой не го взима на сериозно! Отначало лъжеше,че е кръчмар,после бил протестер...сега сигурно е вице-фигурант...
  • 7 Макети и трън

    31 1 Отговор
    Човека се бил срещу суджуците, а **нашите** го подарили на тях.... Време разделно е!!!
  • 8 гост

    33 1 Отговор
    Вече 30години държавата НЕ Е НАРОДА а мутрите !!! И след като я завещал на (народа) сега мутрите затова са я продали !!!!Бетонираха Ченоморието окрадоха всичко съсипаха народа!!!!!Ще има ли някога ВИДОВ ДЕН !!!

    Коментиран от #16

  • 9 Бай Курти

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе ти някога хващал ли си работа или по цял ден седиш на компа и ревеш като Магаре. Колко професии смени от 3 месеца. И все ревеш че няма работа. Много ми е интересно как за теб няма а аз не смогвам .И работя на няколко места
  • 10 Димов

    18 1 Отговор
    Ей така, най нагло и безсрамно, им подаряват цялата ни държава. То, тази къща.... То, вестникарски издателства..... То, ТЕЦ Варна..... То, имоти на брега, на морето..... То, колко гори и земи...... Не остана нещо, което да не са им прехвърлили.
  • 11 Димов

    25 1 Отговор
    2001г кой е подписал от името на Софийски имоти? Хващате го, подвеждате го под отговорност и много бързо ще си каже кой му е наредил. Аз ли да ви уча?
  • 12 1234

    14 3 Отговор
    на всички предатели децата имда умрът! това им пожелавам
  • 13 Бреййй

    6 1 Отговор
    Не е възможно, религиозните са честни и почтени хора, не е типично за тях да злоупотребяват, нали така ?
  • 14 Жена=Добитък

    3 5 Отговор
    България геополитически и стратегически няма как да не е част от Турция.Затова и от тука нестава нищо.Турско-Съветска губерния.
  • 15 Наблюдател

    6 1 Отговор
    Софииска имотна мафия прикрита зад т.н. "Софииски имоти"! Същата винаги е в услуга на етническата мафия !
  • 16 мразим комунета

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Това са просто комунисти пребоядисани в различни цветове.
    Мутри - по-нагли комунисти.
    ПроСС народ слаба държава.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 сОФИЯНСКИ

    0 1 Отговор
    Вие ме познавате!
  • 20 Далаверъ

    1 1 Отговор
    Фандъковите общински съветници ни лук яли ни лук мирисали ама и ни вопъл ни стон от тях.
  • 21 Александър

    0 0 Отговор
    Там може и"отзивчивата" другар ка Паси, а и не без известните Стефко и Пелтека, че и люде от Банкя да са си натопили човките в медеца! И интересно аджеба да ли за тез кинти е дадена?