7 941 21

Опасни виадукти се ремонтират за 400 млн. лв. без търг

"Спешните" ремонти продължават вече 8 години, а цената на някои излезе колкото да се построят отново

Опасни виадукти се ремонтират за 400 млн. лв. без търг
Ремонт на виадукт на магистрала "Тракия" Сн. АПИ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

На 22 май 2012 г. България изтръпна от земетресение от 5.8 по скалата на Рихтер, което разтресе Перник и разлюля София. За щастие, нямаше жертви и големи материални щети, но случаят даде повод за оценка на потенциални рискови обекти, пише mediapool.bg.

Седмица след труса започнаха да се чертаят апокалиптични картини - мостове и виадукти на магистралите "Тракия" и "Хемус" са пострадали от труса и едва ли не са пред срутване. Причината е, че са строени преди 30 - 40 години при едни норми за издръжливост, които не отговарят на съвременните. Освен това не им е правен основен ремонт, откакто са пуснати в експлоатация. Казано накратко - опасни са и час по-скоро трябва да се ремонтират.

Безспорен факт е, че състоянието на виадуктите и мостовете по българските пътища не е добро. Това е установено още през 2003 г. от френската компания "Фрейсине", която прави обследване на 4000 мостови съоръжения у нас. Тогава е направен и списък с най-опасните от тях - около 60, на които трябва да се направи спешен ремонт. Разчети колко ще струва това не са правени. През 2010 г. компанията подарява на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) високотехнологичен софтуер за обследване на съоръженията с цел да бъдат взети мерки за ремонта и поддръжката им, а посочената за ремонта на опасните мостове индикативна сума е 350 млн. лв.

Земетресението в Перник се оказва удобен момент премиерът Бойко Борисов да поиска от парламента да му разреши да бъдат направени "спешни" ремонти на виадуктите без търг и поръчка, за да не се случи, не дай си боже, най-лошото. Опозицията обаче се опъна и така за първите три най-спешни обекта - два моста на магистрала "Тракия" и на най-високия виадукт у нас "Бебреш" на магистрала "Хемус" се правят "абсолютно прозрачни" обществени поръчки за избор на изпълнител. Това са и единствените три съоръжения направени след провеждането на търгове по Закона за обществените поръчки (ЗОП) от частни фирми, което струваше на държавата над 31 млн. лв. с ДДС.

През 2013 г. на власт идва правителството на БСП и ДПС начело с Пламен Орешарски и замразява спешните ремонти на виадуктите с аргумента "липса на пари".

През 2014 г. кабинетът "Орешарски" пада и вторият кабинет на Борисов продължава започнатото. Ремонтите на останалите съоръжения по магистралите "Тракия" и "Хемус" на етапи са възложени на държавната компания "Автомагистрали". Това става чрез договора за поддържане на пътната мрежа. Така на практика не се проведоха търгове, както БСП настояваше.

Ускоряването на работата по тях бе провокирано и от един ужасяващ инцидент в тунел "Ечемишка" през 2017 г., при който жена в автомобил загина от паднало осветително тяло. Подсъдими за това са тогавашните шефове на пътната агенция.

Трагедията се случи при служебния кабинет на Огнян Герджиков, който възложи спешен ремонт на дясната тръба на тунела, наричан от медиите "убиец". Впоследствие Бойко Борисов се възмути, че проф. Герджиков е имал "нахалството" да се похвали, че за 5 дни е свършил повече работа, отколкото той за 5 години.

Твърди се, че инцидентът в "Ечемишка" и срутването на моста "Моранди" в Италия година по-късно, са подтикнали Бойко Борисов да поиска от "Автомагистрали" да ускорят работата по опасните тунели и виадукти.

В действителност обаче "спешните" ремонти се точат вече осма година и предизвикват недоволството на шофьорите заради километричните задръствания през почивни и празнични дни.

Една от причините за това е, че държавната компания "Автомагистрали" е ангажирана още с изграждането на магистрала "Хемус" и укрепването на свлачища, поради което няма капацитет да насмогне с всичко. Практически тя не разполага с необходимото количество работници и техника. Затова тя възприе нов модел на действие, като започна да превъзлага възложените ѝ задачи на частни фирми, които обаче са подбрани по неясно какъв начин.

От писмен отговор на регионалния министър Петя Аврамова до депутати от БСП тази седмица стана ясно, че "Автомагистрали" има сключени 405 договора с партньори - контрагенти и 60 договора с клиенти за доставка на материали и наем на механизация с различен срок на действие.

От отговора на министъра се разбира, че на компанията "Автомагистрали" са дадени около 400 млн. лв. с ДДС за ремонта на виадукти и тунели.

За ремонтите на 29 мостови съоръжения по магистрала "Тракия" държавата е платила на "Автомагистрали" над 162.5 млн. лв. с ДДС, става ясно от отговора на Петя Аврамова. Ремонтите са в широк ценови диапазон от 3 млн. лв. до 10.5 млн. лв. с ДДС в зависимост от сложността на обекта и увреждането му. Цените, по които работи държавната фирма, са сравними с платените на частните, които ремонтираха виадуктите при 61-и и 67-ми километър на "Тракия", съответно над 7.2 млн. лв. и близо 9 млн. лв. с ДДС.

Не така обаче стоят нещата при ремонта на виадуктите на магистрала "Хемус". Там "Автомагистрали" ремонтира 9 съоръжения за близо 161 млн. лв. с ДДС.

Най-скъпият ремонт е този на виадукт "Потоп" - 43 млн. лв. с ДДС. Средствата са дадени за проектиране и ремонтни дейности по горно и долно строене, ляво и дясно платно, посочва министър Аврамова. Ремонтът на виадукт "Потоп" с дължина 525 метра и височина 45 метра започва през март 2019 г. На едното платно е приключил, а на другото все още продължава.

Стойността за ремонта му е над три пъти по-висока от тази, дадена при ремонта на най-високия виадукт у нас - "Бебреш", който е по-дълъг със 175 метра и по висок със 75 м от "Потоп". "Бебреш" е дълъг 720 метра и висок 120 метра, а ремонтът му излезе 13 млн. лв. с ДДС и беше направен от ГБС.

Разликата между двете съоръжения е, че "Потоп" е пуснат в експлоатация през 1975 г., а "Бебереш" - десет години по-късно.

От отговора на Петя Аврамова не става ясно каква е причината за скъпия ремонт на "Потоп".

През последните четири години "Автомагистрали" ремонтират и тунел "Витиня", който продължава и в момента. Реконструкцията му излиза почти колкото изграждането на нов тунел.

Новият момент е, че само за година строителството му се е оскъпило с нови 6 млн. лв. и вече ще струва 78 млн. лв. От отговора на министър Аврамова не става ясно каква е причината за новото оскъпяване.

Затова пък е ясно, че след като приключи, ще започне ремонт на неремонтираната лява тръба на тунел "Ечемишка". За проектирането ѝ вече са изхарчени 230 000 лв. с ДДС.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 ТаУмВзе

  67 7 Отговор
  КРАДИ БЕЕЕ! ШИЗОФРЕНЯСАЛА МУТРО ТИНЯК! БЕЛЕНЕ!
 • 2 Българка

  54 5 Отговор
  Прокуратурата, ДАНС, НАП да направят спешни проверки на "Автомагистрали", които без обществени поръчки усвояват милиарди български пари. Да се провери колко от тези пари са върнатаи като такса благодарност към властта
 • 3 Емо Крокодила

  13 22 Отговор
  Е то ако минават през поръчки, ще се нагледаме на така известните саботажи на комунистите (по партизански), със спиране, нови процедури, смяна на фирми и резултата ще е като Божковата магистрала на Чирпан, която я строиха в началото на 2000г.
 • 4 Aladin

  6 32 Отговор
  И къде по-точно е проблемът? Държавата предоставила ремонтите на държавна фирма. Какви обществени поръчки, какви 5 лева?

  Коментиран от #6, #8, #14

 • 5 ПСР

  28 1 Отговор
  Ще се нагушат и накрадат,като за последно.НЕма насищане за пачки.Рамото да ги засърби-нЕмаме свободна ръка,за да го почешем.
 • 6 Монтана

  27 2 Отговор

  До коментар #4 от "Aladin":

  Проблемът е че държавната фирма дава поръчки на частни компаний

  Коментиран от #16


 • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  14 1 Отговор
  къде е прокуратура НАП ДАНС няма ги има корупция ЧОВЕШКИЯ живот за политицте не струва то толитик олигарх капиталистне мисли за ХОРАТА
 • 8 Всъщност

  23 2 Отговор

  До коментар #4 от "Aladin":

  проблемът е в това, че се хвърлят към ремонта едни пари, които се изписват като вложени и после потъват в партийната каса или в някое чекмедже на нощно шкафче. Ако фирмата е частна и е спечелила обществената поръчка, без да е приближена до властта, трудно можеш да я накараш да задели едни пари за черните каси. Само до преди 12 години цената за построяването (не за ремонта) на 1 километър магистрала беше 1 милион лева. Сега надхвърля 10 милиона. При положение, че цените на материалите, горивата и т. н. не са мръднали почти никак нагоре. А като тръгнеш да караш по новия път, той друса. Как се върти тази далавера се научиха при първия "ремонт" на бул. "Цариградско шосе".
 • 9 Да питам, на протестите бяхте ли?

  10 1 Отговор
  Ако не мълчиш и даваш от храната на децата си на мутрите в БГ.
 • 10 Гост

  18 0 Отговор
  Дано някой ден някой да има куража да разследва и всички крадци да поемат към затворите
 • 11 крадлива мутра

  8 0 Отговор
  Мисирките квичат , аз пак ше си крадем! Нов прочит на Кервана си върви,кучетата си лаят!
 • 12 КАПКА ПО КАПКА

  9 1 Отговор
  ВИР. .ВИР ПО ВИР -ЯЗОВИР. .БАТ БОЙКО! !!
 • 13 Бачо Киро

  17 2 Отговор
  "Причината е, че са строени преди 30 - 40 години при едни норми за издръжливост, които не отговарят на съвременните.".... Да пишете такива глупости, при условие, че ги ползваме въпреки нула поддръжката, а новите, които се строят падат до една седмица, е абсолютна наглост.
 • 14 Антигерб

  12 1 Отговор

  До коментар #4 от "Aladin":

  Аладинчо че то си има закони в тази държава и важат даже и за мутрите от герб въпреки че те ги нарушават. Какво като е държавна фирмата - от нея се краде най-много. Най лошото е че нашите пари заминават в чекмеджета или офшорки и въпреки че ни дерат за винетки и данъци пак нямаме пътища. Ремонта по скъп от построяването на нов виадукт или тунел. Имаме най-скъпите пътища от целия свят и те са некачествени. Хунтата краде в огромни мащаби.
 • 15 Бойко Covida

  5 1 Отговор
  Какъв търг искате бе, тулупи? Аз как ще напълня чекмеджето...
 • 16 Да те питам

  5 0 Отговор

  До коментар #6 от "Монтана":

  Това "компаний" някакъв нов химичен елемент ли е?
 • 17 Захари

  5 1 Отговор
  Хахаха ами така е бе ще крадем ние от ГЕРБ ! А вие сте роби ..!! Бай Ганьовци
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 След година

  2 0 Отговор
  Ще паднат и ще строят нови и пак бе обществена поръчка. Жива далавера.
 • 20 Манги

  0 1 Отговор
  Ремонтите по-скъпи от ново строителство. Много гот
 • 21 Браво Каскет

  1 0 Отговор
  Кучетата си лаят, кервана си върви, чекмеджето се пълни, а т.н държавно АвтомагисРали лесно може да се провери на кои фирми раздава поръчките .. ще изскочат интересни и добре-познати именца.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.