Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 16:25 9 286 40

Прокуратурата проверява "Хелп Карма" за злоупотреби

  • хелп карма-
  • helpkarma-
  • мария цънцарова

Според разследването на Мария Цънцарова от bTV начисляваната за заплата само на техническия директор на „HelpKarma“ за период от 2 години и 4 месеца е над 775 000 лева, или средно почти 28 000 лева на месец.

Прокуратурата проверява "Хелп Карма" за злоупотреби - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Софийска районна прокуратура се е самосезирала във връзка с материал излъчен в ефира на една от националните телевизии относно служители на фондация „HelpKarma“, взимащи високи месечни възнаграждения от дарения.

От материала излъчен в ефира на телевизията става ясно, че служителите на фондацията, чиято основна дейност е събиране на средства от дарители за лечение на деца и възрастни с тежки заболявания, взимат сериозни месечни възнаграждения, възлизащи на 19 000 лева, 40 000 лева и дори 80 000 лева на месец. Фондацията се занимава предимно с подпомагане на деца, които имат спешна нужда от средства за лечение, като към момента има множество активни каузи, по които се събират пари. От сайта на платформата за дарения обаче не ставало ясно в детайли за какво се харчат парите на дарителите.

Според материала излъчен в телевизията, начисляваната за заплата сума само на техническия директор на „HelpKarma“ за период от 2 години и 4 месеца е над 775 000 лева, или средно почти 28 000 лева на месец.

Според журналистическия материал, публичните отчети на фондацията за последните две години показват, че възнагражденията на служителите на фондацията през 2018 г. достигат до 8%, а през 2019 г. стигат до почти 9% от всички постъпили дарения.

По случая е възложена проверка, в хода на която ще се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и по кой текст от Наказателния кодекс.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    12 9 Отговор
    А НЕЩО ЗА::::Бившият МВР генерал Атанас Атанасов сензационно разкри, че върху кюлчетата на снимките в нощното му шкафче е гравиран образът на самия Бойко Борисов.

    Коментиран от #12

  • 2 Българка

    15 7 Отговор
    Тихо, Тихо!
    За Борисов от Гешев е както за умрелите- или хубаво, или нищо
  • 3 Оня

    50 0 Отговор
    Е тези са за затвор.Ние отделяме от залъка за болните деца,а те ги присвояват.Нямам думи.Ако им се размине,доверието във и без това корумпираното ни правосъдие,още повече ще падне.

    Коментиран от #17

  • 4 hmhmhm

    24 0 Отговор
    то на това вече му казват престъпление от общ характер ...
    един дръвник трябва да има на площада и върти върти, след два-три дни ще се оправи кочината ...
  • 5 Иван

    38 0 Отговор
    Повече нито лев за тези К*поленца имам в предвид, тези двамата на снимаката. Жалко, за децата .....

    Коментиран от #18

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор
    затова ХОРАТА ОБИЧАТ СТРАНАТА СИ и мразят ДЪРЖАВАТА защото ДЪРЖАВАТА за идни е МАЙКА а за други МАЩЕХА
  • 7 Гана

    29 0 Отговор
    Как не ви е срам да взимате от болните???
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Helpkarantia

    27 0 Отговор
    Крадци, крадци, крадци как не вие срам, там работите с кауза, а не за огромни заплати, крадци. Как може прецедателя на фондацията да не знае за заплатите, лъже. Сигурно е партия с тоя Слави и пов си раздялят парите. Крадци.
  • 11 Алооооо

    14 7 Отговор
    Какво стана с Барселона и с чекмеджетата????

    Коментиран от #26

  • 12 Чичо Гошо

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    А за къщата в Барселона

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ахааааа

    26 0 Отговор
    Така е в абдикирала държава,в която се събират капачки за линейки и болни деца,а се купуват ненужни кораби и самолети заради комисионните.Това ,ако е вярно ,тези са за доживотен затвор,заради подигравката с мъката и надеждите на хората.
  • 16 БАЙ Х@Й

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Чичо Гошо":

    Докато проКУРАтурата си бара К**А къщата и магазина са с нови собственици, а мис ГАЩИ е с нова фамилия, с нов паспорт и в НОВА държава зад океана !
  • 17 Примерно

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Оня":

    Модела" Чаушеску" ,би предпазил държавата от още "кармаджии".
  • 18 Камбаната

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Професионални ,долни мошеници.
    Пък и донор си намерили, да му поливат имиджа , на " Шиши".
    Лесно дошло, лесно си отишло?
    Призовавам, да не се дарява, нито стотинка на тези боклуци.
  • 19 Гост

    22 0 Отговор
    Заради боклуци като тия, страдат хора, на които им е нужна помощ. Как да дариш после?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тук

    10 0 Отговор
    Си трябва яко трепане, ама яко!
  • 22 Така е

    2 4 Отговор
    Като има будали има и тарикати, едните без другите немогат.
  • 23 доктора

    5 3 Отговор
    Към всички мнения: защо смесвате измамата на тези двамата мазници с която и да е власт? Тези просто са едни от многото НПО-та или фондации за разни каузи, интеграция на цигани и грожо за болни и т.н., които смучат отвсякъде за измислените си каузи. Просто трябва да се забранят тези организации. А която и да е власт за съжаление в демокрацията позволява изпълзяванетона такива.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГЛАВНИЯ ГЕШЕФТАР

    1 1 Отговор
    ...ЪЪЪЪЪ....
    ......А КОЙ Е ТОЯ СЛАВИ???????
    ......АКО ЙЕ ОТ НАЩЕ....
    ....АКО ЙЕ ОТ МАФИОТСКАТА
    ХУНТА - ГЕРБ
    И АКО СИ ДЪРЖИ ПАРИЧКИТЕ
    В НАЩА ПЪРВА МАФИОТСКА
    ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА.... ЗНАЧИ
    ...ЗНАЧИ НИЩО НЕ СЪМ ЧУЛ
    И НИЩО НЕ СЪМ ВИДЯЛ
    И НИЩО НЕ ЗНАЯ
    И НЕМА ДА ПУДИГАМ
    НИКВИ ОБВИНЕНИЯ...
    ...И ШЪ СА ПРАААА
    ХЕМ НА ЛУД
    ХЕМ НА СЛЯП И ГЛУХОНЯМ....
  • 26 Камбаната

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Алооооо":

    Чекмеджетата , си ги иска Васил Божков, а на момата в Каталуния ,Барцелона и намериха мъжле ,от запаса , едно деди без зъби..
    Такъв имало, такъв и докарали.
  • 27 Джони Фонтейн

    3 0 Отговор
    В каква държава живеем, щом за лечението на децата се събират пари от бедните. По-горе се каза, че пари за самолети и кораби има, а за здравето не. Само дето това не е проблема. Кораби и самолети все някакви трябва да има. Но не трябва да има 240 депутата милионери, не трябва да има 100 министри и зам. министри мултимилионери. Не трябва да има и десетки хиляди общински съветници, взимащи хиляди левове за 4-5 часа събрания месечно. Не трябва да има хиляди служители в безполезната за обществото съдебна система, които си разпределят няколко милиона бонуси в края на годината от излишък в бюджета.

    Коментиран от #29

  • 28 Майор Брезов

    4 0 Отговор
    Врътката е ясна - даренията се раздават като бързи кредити.
  • 29 Хаджиментов

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Джони Фонтейн":

    Абсолютно съм съгласен!
    Възможно най-бързо трябва да се въведе електронното правителство и да се проведе административна реформа.
    Трябва да се преразгледат и облекчат много дейности и процедури, свързани с адмистративните услуги, съдебната система, КАТ.
    Парламента също може и трябва да се намали. След като цели парламентарни групи могат да не стъпват там с месеци, а отделни депутати - изобщо, и той пак да работи, значи че толкова много депутати просто не са необходими.
    Освен това, депутатите трябва да не са на заплата и да се събират на няколко сесии годишно за приемане на съответните закони и документи. Безкрайните разправии и безсмислени междуличностни и междупартийни боричкания са огромна загуба на време и разхищение на огромни народни средства от безсъвестни и самозабравили се "народни избранници". Това значи, че не е нужно те да получават пари и привилегии за да се занимават с глупости и трябва да се събират само за да работят по същество.
    Добре ще бъде всички закони да се подлагат на всенародно обсъждане и всеки депутат да гласува според мнението на своите избиратели, а не на партийния вожд, за когото в някои случай никой не е гласувал, например Доган.
    За всичко това е нужно ВНС, което никой от опозицията не иска, и промени в Конституцията, които никой не може и няма да приеме с обикновено НС.
  • 30 анонимен

    1 0 Отговор
    ами не са само те , моля прокуратурата да се самосезира за Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания в село опицвет от сдружение за деца с онхохематол з-ния с председател Маргарита Василева Къналиева-Борисова, жена на шампиона по самбо Борис Борисов, та те заедно с община костинброд изфукаха 2 мил евро за този център само пътя до нето 1000 м е над 100 000 евро . Събират много дарения също
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Темидец

    1 0 Отговор
    Време беше да ги почнат тези измамници,за назидание на други,които си мислят,че могат да правят,каквото си искат с парите на и без това малобройните дарители.
  • 34 жалко

    1 0 Отговор
    Последно изпратих дарение към Хелп Карма два- три дни преди да излезне репортажът. Посочих, че не искам да дарявам за фондацията, но те са си дръпнали парички и за тях. Гнус. Ето за това хората все се съмняват. Ама ще продължавам да дарявам, имам много хора в нужда.
  • 35 жалко

    2 0 Отговор
    Последно изпратих дарение към Хелп Карма два- три дни преди да излезне репортажът. Посочих, че не искам да дарявам за фондацията, но те са си дръпнали парички и за тях. Гнус. Ето за това хората все се съмняват. Ама ще продължавам да дарявам, имам много хора в нужда.
  • 36 А БОЙКОВАТА

    0 1 Отговор
    ФОНДАЦИЯ ДЕТО Е ШЕФ ТЕЛЯКЪТ НА ТАТО КОГА ЩЕ ПРОВЕРЯТ ?
    ТАМ СА МИЛИАРДЕРИ !
  • 37 бооообб

    0 1 Отговор
    Щом покураКурата проверява наще момчета , всичко ще е ок
  • 38 Яни

    1 0 Отговор
    Че кога прокоратурата едействала по дефолт???
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.