Last news in Fakti

10 Декември, 2020 09:29 9 555 23

Цацаров е отказал да съдейства за разкриване на истината за ЦУМ-гейт

  • цум-гейт-
  • сотир цацаров-
  • разследване

Малко преди края на мандата на Цацаров като главен прокурор управляващата коалиция и ДПС го назначиха за шеф на антикорупционната комисия

Цацаров е отказал да съдейства за разкриване на истината за ЦУМ-гейт - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разследване на Красен Николов от Mediapool

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров напълно е отказал да съдейства за разкриването на обективната истина по скандала ЦУМ-гейт, гръмнал в началото на април 2017 г.. Това става ясно от документите по извършената проверка на съдебния инспекторат, с които Mediapool разполага. Делото за достъп до информацията бе спечелено от гражданския активист Николай Неделчев.

Докладът на инспектората за ЦУМ-гейт в началото на месец юли 2017 година. Негов автор е инспектор Игнат Георгиев, който изрично посочва, че тогавашният главен прокурор е отказал да се яви на поканата за изслушване. Цацаров отказва да изпрати и писмена позиция. Съдебният инспекторат е унизен и принуден да използва позиция на главния прокурор, публикувана на сайта на държавното обвинение.

Замесеният в аферата бизнесмен и член на националното ръководство на БСП Георги Гергов също е отказал да изпрати своето обяснение. Единствено бизнесменът и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев се отзовава и преразказва твърденията си, които вече са станали публично известни.

Съдебният инспекторат прави заключение, че доказателствата по случая не са достатъчни, за да се установи какво тримата действително са си говорили.

"Твърденията на г-н Дончев съдържат намеци за нерегламентирано поведение от страна на г-н Цацаров, но остават изолирани и неподкрепени с каквито и да е доказателства. В официалната позиция на главния прокурор се посочва, че по време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, което е било категорично отклонено", се казва в доклада на инспектората, което се отрича от Сашо Дончев.

Докладът от т.нар. проверка не може да установи по чия инициатива е била срещата в ЦУМ, нито дори факта дали е била проведена.

"Затова ИВСС (съдебният инспекторат) не може категорично да установи дали поведението на Цацаров е в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие и дали действията му компрометират честта на магистратите в професията и обществото, дали са действия, накърняващи престижа на съдебната власт", пише в доклада.

Инспектор Георгиев припомня, че няма забрана за магистратите да се срещат с бизнесмени. Съмнителен е изводът му, че самата среща не е укорима, нито, че е накърнила престижа на съдебната власт.

Пред колегите си инспектори Игнат Георгиев е обяснил, че участниците в срещата са били попитани кой е бил инициатор, но само Сашо Дончев е отговорил. Накрая съдебните инспектори решават да прекратят случая единодушно, а институцията повече от три години крие тази информация от медиите.

Аферата ЦУМ-гейт бе жив пример за натиск на главния прокурор върху издател на независима медиа. Червеният бизнесмен Георги Гергов е бил домакин на среща в частния му офис (намиращ се в ЦУМ) между Сашо Дончев и обвинител № Сотир Цацаров. Както разказа тогава Дончев, Цацаров го е питал за съдържанието на вестник "Сега" и карикатурите на Христо Комарницки в него, както и дали финансира партия "Да, България" и защо го прави, след като има хубав бизнес. Освен това според Дончев Цацаров го е попитал: "Нима се съмнявате, че вашите телефони и комуникации са под контрол?" Впоследствие главният прокурор категорично отказа да отговаря на въпроси по случая. Тезата му беше, че не се е срещал с подсъдими или криминално проявени лица и че не е нарушил закона.

Казусът с ЦУМ-гейт показва нагледно колко безотчетен и недосегаем може да бъде главният прокурор. През април 2017 година ВСС обслужи Цацаров и отказа да се занимава със скандала, след като главният прокурор отказа да се обяснява и пред кадровия орган на съдебната власт. Тогава ВСС влезе в разрез със собствената си практика за проверка на подобни случаи. Съдебният съвет извърши, макар и формална, проверка на "Яневагейт", преди почти десет години бе проверен и скандалът със съдебно-политическия лобист Красьо Черния. Върху ЦУМ-гейт бе спуснато пълно затъмнение, а нежеланието на Цацаров да говори за срещата бе очевидно.

Пред ВСС Цацаров потвърди, че е присъствал на срещата с Георги Гергов и Сашо Дончев. Според него скандалът бил "сценарий". По-късно той не отрича, че са близки познати с Гергов по пловдивска линия.

До скандала ЦУМ-гейт се стигна, след като бизнесменът и издател на критичния към властта вестник "Сега" Сашо Дончев обяви, че срещата е била организирана от Гергов и проведена в неговия офис в ЦУМ по инициатива на Цацаров. Главният прокурор после обяви, че не той, а Дончев е инициатор на срещата, на която се опитал да окаже натиск във връзка с проверка, засягаща компанията му "Овергаз". Двете тези очевидно няма да бъдат подложени на безпристрастна проверка, включително дали Сашо Дончев е бил подслушван.

Цацаров обясняваше, че Гергов и Дончев не са обвиняеми и не са подсъдими, но след това се разбра, че прокуратурата проявява определен интерес към дейността на техните фирми.

Мнозина са забравили, че преди това заседание на ВСС за ЦУМ-гейт десетина високи здрави момчета с маски на лицата се появиха пред сграда и държаха в ръцете си кървави агнешки главички. Това бе откровена заплаха към шестимата членове на ВСС, които си позволиха да внесат предложението за проверка на Сотир Цацаров.

По-рано в същата стилистика районът около ВСС осъмна с разлепените некролози на още живия тогава Камен Ситнилски, който бе опозиция на Цацаров в съвета. По-късно Ситнилски бе незаконно отстранен от ВСС, а след това и почина.

Малко преди края на мандата на Цацаров като главен прокурор управляващата коалиция и ДПС го назначиха за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПСР

    54 0 Отговор
    Това би ли учудило някого?!
    Омерта-основен принцип на Мафията.Даже и на българската.

    Коментиран от #12

  • 2 Цацаровата

    53 0 Отговор
    шийка не е от туршийка...
  • 3 тлъста мръвка

    42 0 Отговор
    ТОЯ "гошко" е готов за Коледа !!!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 В България добре се живее!

    30 0 Отговор
    Мнение от тлъстаците: Боко,Шкембе воевода,Цацаров, Е. Радев, Големия Ал и др.
  • 6 Готов е и за

    24 0 Отговор

    До коментар #3 от "тлъста мръвка":

    "Бай Ставри" ама трябва да усилят кревата,че едва ли стандартните са предвидени за "гости" с такива габарити.
  • 7 един от многото

    28 2 Отговор
    Те с Гергов са си майнички и ако не се разберат, кой тогава? Густо майна Филибето , пред Тримона кифли фраш! Само че Тримона е Турска и филибийските кифли , аркадаша ги ръфа!
  • 8 Банева

    29 0 Отговор
    А вилата му кога ще разследват?
  • 9 Asdfg

    31 0 Отговор
    Изключително нагъл и противен! Каскета е копие на този!
  • 10 БАЙ Х@Й

    22 1 Отговор
    Затова е религията , за упование и надежда на онеправданите ! Нима Цветанов не се изцепи "Мен няма кой да ме съди!" - и наистина НЕ Е ОСЪДЕН ефективно ! Нима някой съди нанкащия с пачки, кюлчета и оръжие ! Нима някой ще накаже ЕНЕРГО-ПРО , че оставиха деветдесет годишния ми баща без ток ( въпреки, че сметката е платена още в 9:30 те в 15 :30 му спират тока)! При това въпреки, че при тях излиза като платен " ами ние нямаме връзка с екипите " - когато ние имаме връзка и през океана, и с Космоса вместо извинение чакат да им СНЕСА още 40 кинта !

    Коментиран от #20

  • 11 Българка

    28 0 Отговор
    Гешев и Цацаров не са част от правосъдната система, а част от мафиотското управление от кръга на Пеевски. Техните назначения, наречени избор, не са , за да борят престъпността и корупцията , а за да я прикриват и защитават.
    Съд и затвор!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 12 Старичок

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПСР":

    Като свински черва са се оплели!
  • 13 Бончо

    19 0 Отговор
    Цацата е част от корупционна схема.
  • 14 ПенЦия

    18 0 Отговор
    От стотина години има средство, с което разпитваните си пеят истината без задръжки. Нарича се скополамин, made in USA, и действа безотказно!
    Едно боцкане - и Цацата ще запее любовна песен!
  • 15 Ми то когато има ПРЕдостатъчно

    18 0 Отговор
    Доказателства в Чекмеджетата (кюлчета патлаци евра..) пак сьщата работа.
  • 16 Аз40

    14 0 Отговор
    Знаем те гуджук. Тоя физиономията му е олицетворение на българската корупция!
  • 17 Наблюдател

    15 0 Отговор
    Това ухиленото мазно на картинката е откровен закрилник на мафията. Същото изобщо не е изненада по простата причина мафията си го назначи за Гл. прокурор а след това и за шеф в КПКОНПИ! Абсолютно същото е положението и с неговия заместник Гл. каскет на Републиката! Италианската Мафия може само да завижда на българската че не успя да превземе изцяло Италия!
  • 18 ИСТИНА

    16 0 Отговор
    ЗАКРИЛНИЦИТЕ НА МАФИЯТА-ЦАЦАРОВ, ГЕШЕВ И ЦЯЛОТО ВСС. ВСИЧКИ СА ФИГУРАНТИ И ПЛАТЕНИ ПОДЛОГИ, ЦЕЛЯЩИ ЕДИНСТВЕНО ЗАКРИЛА НА ДОГАН,ПЕЕФСКИ, БОКО ТИКВАТА И ОЩЕ ДУЗИНА ЛИЦА БЛИЗКИ ДО ТОЗИ КРЪГ. ЖИВО ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ КАК МАФИЯТА СИ ПЛАЩА НА ВСС ДА НАЗНАЧАВА ПОСЛУШНИЦИ КОИТО ДА Я ОБСЛУЖВАТ. И ТОВА МИ БИЛО ДЪРЖАВА.
  • 19 историк

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Абсолютно коректно изказване!Лично ние (кръг от роднини) от преди 2г. имахме проблем с недобросъвестни адвокатски практики, чрез които се измъкват значителни средства от пострадали при ПТП-та.Подаден е сигнал за съмнение за измама и прокурорът след 9месеца прекрати делото от Софийска районна прокуратура.Сигналът е подаден в законоустановен 6месечен срок, свидетели има.Хубавото е, че по гражданското дело съдията застана на наша страна и на косъм спря да бъдем ощетени.Пита се към прокурорът как я работи тази работа и кого крие.За съжаление други хора в масовия случай не биха се усетили, че са обект на злоупотреба и форма на измама, която не е в обхвата на действащият Наказателен кодекс.В тежкият случай може да бъдат глобени по 1500-3000лв. и към следващите жертви от когото могат да измъкнат неправомерно стотици хиляди левове.
  • 20 Калоян

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й":

    Ми ,че прав Цецо - ухото ,че няма кой да го осъди ! Как да се съдят и да си повдигат обвинения,като всички те ( управляващата сган ) са братя по МАСОНСКА линия ! 1-но от правилото на масоните гласи следното : БРАТ БРАТ А ПО ЛИНИЯ НА МАСОНСТВОТО НЯМА ПРАВО ДА РАЗСЛЕДВА ДЕЙНОСТТА МУ ,КАКВАТО И ДА Е ТЯ - СТИГА ДА НЕ Е ПО-ОСВЕТЯВАМЕТО ИМ ,и срещу някой друг от голямото САТАНИНСКО семейство ! )
  • 21 Геле

    6 1 Отговор
    Каква красноречива физиономия - невероятно попадение за фотографа - 10 от 10 точки, а !!!
  • 22 цацаров

    1 0 Отговор
    ,,дай цапалката,,
  • 23 Контролират

    1 0 Отговор
    ,подслушват и съсипват животи с рекет и заплахи.Това разбрахме за прокуратурата от действията и- явни и под прикритие.