Last news in Fakti

18 Декември, 2020 19:41 10 571 51

Пеевски нае лобистка фирма за помощ с "проблеми в САЩ"

  • пеевски-
  • делян пеевски-
  • братя бобокови

Инициативата вероятно има връзка с молбата за защита на братята Бобокови до Държавния департамент

Пеевски нае лобистка фирма за помощ с "проблеми в САЩ" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Българският депутат, бизнесмен и издател Делян Пеевски е наел една от най-влиятелните лобистки компании във Вашингтон, за да му помогне с "проблеми в САЩ", съобщава "Свободна Европа". Договорът е между BGR Group и българската фирма "Авиора Консулт" на адвокат Александър Ангелов, с когото Пеевски работи най-често. Договорът е обявен пред регистъра на лобистите към Министерството на правосъдието и там изрично е посочено, че Ангелов действа "от името на Делян Пеевски", който е български депутат, добавя "Свободна Европа". В договора е записано, че "BGR ще предостави услуги по правителствени въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни комуникациите с подходящи официални лица и ключови фигури в САЩ, в опит да помогне на г-н Пеевски с проблеми в САЩ".

Александър Ангелов го е подписал на 10 декември, а на 12 декември подпис слага и Ед Роджърс, основател на компанията. В сряда, 16 декември, документът е публично обявен, както изисква американското законодателство.
От договора не става ясно какви са тези "проблеми в САЩ", за които Пеевски има нужда от съдействието на една от трите най-влиятелни лобистки фирми във Вашингтон. "Свободна Европа" е потърсила за коментар BGR, "Авиора Консулт" и Делян Пеевски, но все още няма получени отговори. Отговор няма и от представителя на BGR във Вашингтон, посочен в сайта на компанията.

В договора е записано, че екипът, който ще помага на Пеевски, ще се ръководи от Том Лок и Джеф Бърнбаум. Първият ще отговаря за връзките с правителството, а вторият - за връзките с обществеността. Том Лок е експерт по правоохранителна и разузнавателна дейност, с контакти в Министерството на правосъдието на САЩ, част от което е Федералното бюро за разследване ФБР, с Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Министерството на финансите, което е отговорно за налагането на санкции на чуждестранни лица, разказва още "Свободна Европа".

Медията твърди, позовавайки се специализирания сайт ForeignLobby, че Делян Пеевски вече е имал един договор и е платил на BGR малко над 900 000 долара за услугите от 2017 до 2019 г. Настоящият нов договор е за 30 хиляди долара месечно и за срок от 6 месеца. Той предвижда също допълнително покриване на разходи като международни и вътрешни полети, настаняване, сметки от ресторанти.

Преди дни стана ясно, че обвиняемите Атанас и Пламен Бобокови са наели друга американска лобистка компания - Alexandria Group International. От тяхно име фирмата е внесла в Държавния департамент на САЩ резюме с анализ на ситуацията в България, разследването срещу Бобокови и връзките между Бойко Борисов, Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев, съобщи "Капитал". В публикацията се твърдеше, че комисията по вътрешна сигурност към американския Сенат разследва депутатa от ДПС Делян Пеевски за това, че се е опитал да прикрие нелегални плащания през посредници, за да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в САЩ. В резюмето от 13 страници на изложението на лобистката фирма, работеща за Бобокови, се обяснява, че братята имат бизнес интереси в САЩ - доставят акумулаторни батерии на НАСА и са в договорни отношения с Chevron. Това е и основанието им да потърсят защита в САЩ.

"Бойко Борисов управлява с група олигарси във взаимно изгодни взаимоотношения. Най-видният от тях е Делян Пеевски, който оперира над закона и притежава изключителна икономическа и политическа власт. Легитимните бизнес лидери в България, превърнати в жертви от настоящия режим, припознават Пеевски, заедно с главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов, като основните архитекти на демократичния спад в България и превръщането ѝ в криминална държава", пише още в документа.

Според "Свободна Европа", американският специализиран сайт ForeignLobby, който следи регистрите на лобистите и техните договори, вижда връзка между това, че Пеевски точно сега наема лобистка фирма, и действията на братя Бобокови в САЩ. Изданието припомня, че Бобокови и съпругата на обвиняемия собственик на "Винпром Карнобат" Миню Стайков са наели също лобистка компания, за да информират американските законодатели за "криминалното превземане на държавата и бизнеса" в България.

Не за първи път

Това не е първото партньорство между депутата от ДПС и BGR, припомня "Свободна Европа". През 2017 г. отново “Авиора Консулт” на Александър Ангелов наема фирмата. Това става веднага след като бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев инициира процедура по т.нар. закон “Магнитски” и изпрати документи срещу Делян Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Обвиняемият Василев твърдеше, че посочените от него лица са присвоили 1.5 млрд. долара от КТБ с помощта на държавните институции.

Законът „Магнитски“, кръстен на руския адвокат Сергей Магнитски, е насочен срещу нарушители на човешки права, които може и да не са държавни служители, и срещу лица на публични длъжности, съпричастни към корупция в големи размери. Санкциите по закона „Магнитски“ се налагат с подписа на американския президент и предвиждат забрана за влизане в САЩ и блокиране на движима и недвижима собственост на територията на страната.

Освен инициативите на Цветан Василев и Бобокови, в Съединените щати има и друг сюжет, който е свързан с Делян Пеевски. Преди 2 години срещу него беше заведен иск в Южния район на Ню Йорк по закона РИКО, който преследва случаи на рекет и корупция. Искът е подаден от три фирми по повод провалена имотна сделка.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    99 1 Отговор
    Въпрос на време е прасето да изквичи на умрело. А Русия? Черната ръка не прощава и не забравя.

    Коментиран от #43, #45

  • 2 Пари на вятър

    86 3 Отговор
    САЩ не е България!
    Пеевски, Борисов и Гешев са продукт на Пунта Мара изборите!

    В НС няма народни представители,
    а защитници на олигархията и партокрацията!
    ФАКТ!
  • 3 истина е

    88 2 Отговор
    Свиня и тиква управляват държава от ЕС. Това го няма в цялата вселена

    Коментиран от #23, #47

  • 4 Четник

    68 2 Отговор
    Коледата ще дойде скоро и за Делян.Щатите ще го съдят по законите РИКО и Магнитски.И на електрическият стол.

    Коментиран от #10, #25

  • 5 🐷 Боко ТИКВАТА

    40 4 Отговор
    И аз ще се възползвам.КАСКЕТА също.

    Коментиран от #42

  • 6 Жак Фреско

    7 43 Отговор
    Тук 80% от комениращите са измамници!
  • 7 Майна

    54 5 Отговор
    ПЕЕВСКИ СИ ИМА ДЪРЖАВА, КОЯТО РАБОТИ ЗА НЕГО:НАШАТА БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРИ, ТОЛКОВА ЛИ СМЕ ЗАГУБИЛИ ДОСТОЙНСТВОТО И СМЕЛОСТТА СИ, ШЕ ТАКИВА ПРИМАТИ ДА ОТНЕМАТ ПРАВАТА НИ??!

    Коментиран от #8

  • 8 ТАЙНА

    12 29 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    ТОВА...оня . ПЕЕВСКИ ЛИ Е,дето... МАЯ ДЖИБРАТА, БСП И ДПС,..ТВЪРДЯХА ,че е.. НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ ЧОВЕК?!?🇻🇳😂

    Коментиран от #13, #14

  • 9 Шпек

    39 2 Отговор
    Гн Васил Божков е наточил сатъра за Бай Пеефски.
  • 10 ХАЙДУТИН

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "Четник":

    ....КОГА ???
  • 11 Помак

    30 2 Отговор
    В тая най бедна и корумпирана държав в ес странни работи стават.. Тези (пасето и компания) вече се мискят за титани.. Хм,

    Коментиран от #26

  • 12 30000 на ден е цената не на месец

    21 0 Отговор
    ......
  • 13 Снежка

    27 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТАЙНА":

    Не е,става въпрос за кмета на Симитли щото развалил годежа с Банкянския женомразец.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Обективен

    5 34 Отговор
    Нормална процедура, особено след елементарните Манипулации от страна на...ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ( близки до Фатмака и Ел ЧАПО)внесли повече от 80 000 тона Токсични и Радиоактивни Отпадъци в България!!
    Но,. СКОРО ги очакват Съдебни Присъди , включително и Фатмака
  • 16 qwert

    16 5 Отговор
    Малее на америкаците ще им се види нанагорно. Явно е дебело и ще усетят дедовия в задните си части
  • 17 Потрес

    40 2 Отговор
    И какво стана сега? ЕС дава пари на българския народ за развитие, а подобни паразити мутротулупи ги крадат и след това си плащат със същите пари за да са безпроблемни!!!! Удф. Е няма справедливост в този свят!
  • 18 Перо

    32 3 Отговор
    Парите на българските данъкоплатци отиват на вятъра за междукланова война на криминални престъпници.
  • 19 Васил

    24 4 Отговор
    Американците не ядат доматите с колците и десет фирми да наеме нищо няма да се промени.

    Коментиран от #49

  • 20 ТАНАС ГНОМА

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "Антитрол":

    Ние от ДЕЕ БЪ и нашият Патрон ВАНКАТА ЦИГАНИНА КОСТОВ И ЛЕЛЯ ЛЕНЧЕ- Партийната секретарка ,. НЕ СМЕ ДОНОСНИЦИ ОТ ДС/БКП,...а сме работили за ПАРТИЯТА.
    Честно
  • 21 Антитрол

    38 4 Отговор
    Значи заведен е иск в САЩ срещу български депутат за рекет и корупция - тролчета герберси сега пак ли Радев лъже че имало корупция във високите етажи на властта или пак Русия и Путин са ви виновни.

    Хайде какво стана с опорките - американците ужким ви приятели а така ви излагат.
  • 22 Мутрите вън!

    26 2 Отговор
    И свинята и тиквата!
  • 23 Jan Hus

    20 6 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    То в цялата Вселена няма и такива дебили дето го избират 3 пъти и дето си харизаха страната на един мадридски дребен хитрец и комарджия с огромни дългове! Може да не ви харесва, може да ви боли, но Истината е, че Борисов не е причина, Борисов е следствие.

    Коментиран от #39

  • 24 naroden

    21 5 Отговор
    не стига че америка ни обира отвсякъде,народа мизерства а тия където обраха държавата си мерят на кои му е по голям и плащат милиарди пак на американски фирми да им реши проблема кои е откраднал повече.абе народе прост грабваи сопите ние да им решиме проблемите на самозабравилите се шопари булгарски.
  • 25 един от многото

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Четник":

    Ако го сложат на електрическия стол ще съберат под стола 5 тенекии с мас.
  • 26 Гост

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "Помак":

    Да, страни работи на твоя етнос, те са като теб п ци, объркахте от алчност и грубост България, бой ше ядете! Освен това размирисахте админстрациите

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Запознат

    16 4 Отговор
    Ще става защитен свидетел на FBI и ще разказва за схемите на контрабанда на високо ниво в РБ!!!
  • 29 Свинара

    19 3 Отговор
    Пробва се да отърве свинската кожа от краварското правосъдие!!! Ще пее като птичка на пролет.
  • 30 Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер

    3 15 Отговор
    Дидо е богат , мъдър , бизнесмен ,депутат и благодетел. Няма лошо че е платил и наел агенция. С Бойко, Aмеет и Иван са лидерите на България. Затова пълна подкрепа за тях!!!
  • 31 Много

    5 5 Отговор
    стара новина. Други вече писаха за това . А вие сега ли разбрахте.
  • 32 Ина

    19 5 Отговор
    Буда , Каскета и ДПС са язва , която трябва да бъде напълно премахната ! Гласувайте българи !

    Коментиран от #35, #38

  • 33 Петър...свети Петър

    11 2 Отговор
    Очаквам ви чеда Господне, търпелив съм .
    За Делян , ще почакам 2секунди, но ще дойде, ще дойде....
  • 34 Република

    8 2 Отговор
    1990-2010+Иван от Драгалевци,там е цялата болка от прехода.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 данъкоплатец

    19 2 Отговор
    мале какви суми пръскат тия боклуци крадливи зада се защитават, зада си лъскат осрания имидж, а балъците нека бачкат и се радват на 1000 лв заплата !!!
  • 38 дърта комуняга

    2 6 Отговор

    До коментар #32 от "Ина":

    бравус другарке, ти разкри язвата, за бкп-то ша гласувам вече !!!

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "дърта комуняга":

    Гласуването на Пунта Мара избори,
    е престъпление против себе си!
    ФАКТ!
  • 41 123

    15 1 Отговор
    Бобокови са внесли жалба срещу Пеевси, и разследването се води от Националната Агенция по сигурност и Министерството на Правосъдието. Така че кой е прав или крив ще излезе след като свърши разследването. И някой Бобокови или Пеевски ще плати сметката.Тези ПР ще му вземат парите но нищо не зависи от тях, а и никой конгресмен няма да иска да бъде обвинен във поддръжка на на чуждестранни мафиози.

    Коментиран от #44

  • 42 Тулупа

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "🐷 Боко ТИКВАТА":

    Забрави цацарката
  • 43 Де Каре

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    От всичко писано , разбирам ясно ,че Пеевски е готов да предаде "български секретни интереси" , в услуга да го момилват в САЩ?
    Доган отдавна го спревари, още при застъпването на Дипломат Мустафа си предложи услугите и явно бяха уважени от САЩ?
  • 44 за Свинаря

    12 1 Отговор

    До коментар #41 от "123":

    Изи кам ,изи гоу?
    Ще му ощавят и козината!
    Пак са "скрили" Доган в тази далавера?
    Пеевски е" кару-царя "с коня," Собствениците на екипажа", ни трябват?
  • 45 Учуден съм

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    "Национализацията" на Националната Лотария , е също предмет на безаконно , отнемане на средства и активи с цел , лично облагодетелстване от страна на "Пеевския Тандем "в България?
    Защо не е подведен и Иван Гешев под отговорност, на закона "Рико"?
    Без неговото съдействие, никога не би се стигнало до тези кражби и безообразия в Българския Бизнес?
  • 46 Гост

    3 7 Отговор
    Крадци като Цветан Василев и Бобокови ли ще слушаме бе????
  • 47 Замислен

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    А какво значи европейски съюз ,и кой стои зад създаването му ? Фибурантите Бойко , ,шиши,и Доган нищо не управляват - те просто изпълняват плановете и заръките на световното задкулисие
  • 48 Зоро

    6 2 Отговор
    Казана ,ще заври тепърва както си му е реда ! Май е дошло времето шиши-миши,Местан,Доган ,Бойко ,кака кури,и сие да понапълнят затворите ,както и да им се вземе всичко откраднато от бг народа досега ,от същите хора ,който ги лансираха за ,,лидери" 2030 - 5-то измерение
  • 49 Ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Васил":

    Блажени са вярващите.Адвокатите ще изцицат и държавата ни, но и Пеевски.
  • 50 Оптимистично настроен

    1 4 Отговор
    Този не беше ли шеф на ДАНС предложен от партията на Нинова?
  • 51 Аниме

    5 1 Отговор
    Прасе умряло от естествена смърт няма.