Last news in Fakti

23 Декември, 2020 20:22 12 130 54

Къде отиват милиардите, които българите доплащат от джоба си за здраве?

  • здравеопазване-
  • здравна система-
  • болнична помощ-
  • медицинска помощ-
  • доплащане

При брутен вътрешен продукт от близо 120 млрд. лв. за 2019 г. от джоба на пациентите са излезли над 4.5 млрд. лв.

Къде отиват милиардите, които българите доплащат от джоба си за здраве? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Българите са на едно от челните места в Европейския съюз по доплащане за здраве. От джоба на пациентите излизат близо половината от парите, които се дават за медицинска помощ. Това са пари, които се плащат за различни услуги в болниците – избор на екип, медицински изделия, самостоятелна стая, телевизор, прием в болница и др, пише Генка Шикерова в разследване за "Свободна Европа".

Често примерите са драстични. Хората са принудени да плащат десет пъти по-скъпо за едно лекарство или изделие, в сравнение с цената му на пазара. На други места им изискват допълнителни пари за самия достъп до болнична стая. Законите и наредбите забраняват това. Забраняват и на болниците да печелят от надценки на лекарства и медицински изделия. Но вратичките в законите са широко отворени, въпреки че всички в системата знаят за тях.

“Последните данни са за около 48 на сто от разходите за здравеопазване, които се дават пряко от хората под формата на регламентирани и нерeгламентирани плащания”, каза за Свободна Европа доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализ. Той уточни, че средното ниво за европейските дъжави е 15-20 на сто. Всичко останало се покрива от здравните фондове или допълнителни частни застраховки.

Разходите за здравеопазване са над 8 на сто от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, по данни на Европейската комисия.

В абсолютни стойности това означава, че при БВП от близо 120 млрд. лв. за 2019 г. от джоба на пациентите са излезли над 4.5 млрд. лв.

Кога е законно доплащането?

Доплащането за медицинска помощ не е незаконно, но се случва при точно описани случаи, разделени в две големи групи.

“Първата група обхваща случаите, когато се предоставя медицинска помощ, която е извън рамките на договореното с Националната здравно осигурителна каса (НЗОК)”, казва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Втората група обхваща доплащания за допълнителни услуги по време на лечение по договор с НЗОК.

Пациентът заплаща (ако не е освободен) потребителска такса за всеки ден престой в болницата; цената на медицински изделия, които не се покриват от НЗОК. Допустимо е от пациентите са се изискват допълнително пари за "подобрени битови условия".

Възможностите за изискване на допълнителни плащания според наредбата изглежда ограничена и регламентирана, но на практика не е така.

Как едно изделие поскъпва 11 пъти?

Ето няколко примера за това как се събират пари от пациентите. Свободна Европа разполага с имената на фирмите и болниците от тези примери, но няма да ги публикува, защото не става дума за изключения.

  • Пример № 1

Не всички медицински изделия се покриват от НЗОК. В тези случаи пациентът трябва да си ги плати сам. В една от столичните болници пациент е заплатил за лапароскопска (т.нар. безкръвна) операция две медицински изделия. За едното - 295 лв., а за другото - 1080 лв.

"Болницата беше изискала от пациента 1080 лв., а фирмата ни предложи в офертата си цена от 94 лв. без ДДС”.

“За сравнение се обърнахме към фирмата доставчик на тези изделия в България, която ни предостави оферта”, казаха за Свободна Европа застрахователи. “За първото изделие болницата беше изискала заплащане в размер на 295 лв., а фирмата предлагаше два варианта на това изделие на цени 18.30 лв. и 29 лв.; за второто медидицинско изделие болницата беше изискала от пациента 1080 лв., а фирмата ни предложи в офертата си цена от 94 лв. без ДДС”.

В друг случай в същата болница пациент е заплатил за "Лапароскопски троакар" 685 лв. Същото изделие струва между 80 и 93 лв. За "Покривен сет за лапароскопска хирургия" болницата е калкулирала 295 лв. За сравнение цената в други лечебни заведения е 30 лв.

Документите по двата случая са предоставени на Министерството на здравеопазването, което разпорежда на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" да извърши проверка. Заключението и за двата случая на агенцията е, че лечебното заведение е закупило консумативите от фирма доставчик, заприходени са в болнична аптека и са изписани на пациентката на същата стойност.

Пациентката е заплатила по доставна цена, без надценка, съгласно ценоразписа на болницата, която е частно лечебно заведение и не попада в кръга на задължените лица, възложители на обществени поръчки. Т.е. всичко е напълно законно и пациентката е платила поне десет пъти повече пари.

Къде отиват тези пари?

По закон болницата не може да слага надценка на медицинските изделия и медикаментите. Справка в търговския регистър показва, че собствениците на фирмата доставчик и на лечебното заведение са свързани лица. Т.е. печалбата не отива в болницата, а в свързания с нея доставчик.

  • Пример № 2

В друга болница всеки пациент заплаща по 130 лв. с ДДС на ден за "Техническо и битово обслужване при реновирани условия" на външна фирма. Според търговския регистър предмет на дейност на фирмата е "общ и специализиран сграден мениджмънт включително на лечебни заведения, цялостно управление и поддръжка на имоти, съоръжения и стоки, отдаване под наем, посреднически услуги и поддръжка на сгради и прилежащите към тях площи/паркинг, дворове и др."

Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ не позволява болниците да събират пари за това. Но нормативните ограничения на практика са заобиколени, защото пациентите не плащат на лечебното заведение, а на външната фирма. От агенция “Медицински надзор” отговарят, че не могат да извършат проверка, защото не става въпрос за търговско дружество, регистрирано по Закона за лечебните заведения.

“Забраната е за лечебното заведение и не обхваща външните фирми. Има доплащания, които минават през външни фирми”, обяснява д-р Стойчо Кацаров.

  • Пример № 3

Друга болница е посочила една и съща цена за “сет” в размер на близо 4 хил. лв. за две различни оперативни техники, които изискват различни медицински изделия. При лапароскопски операции цената на сет е около 800 лв., а при роботизираната хирургия е по-висок. В ценоразписа обаче е сложена по-високата цена за консуматив и така процедурата за пациента се оскъпява с 3200 лв. Няма обяснение каква е причината.

“Правилата се нарушават поголовно. Често и от незнание”, коментира д-р Стойчо Кацаров. Свободна Европа изпрати въпроси и до Изпълнителна агенция “Медицински надзор”, но до този момент няма отговори.

Широко отворена врата в закона

Доплащането понякога е свързано с драстичните разлики в цените на едни и същи лекарства и медицински изделия в различните болници. В опит да ограничи тази разлика, както и под заплаха от наказателна процедура на Европейската комисия срещу България, правителството прие поправка в Закона за обществените поръчки. Според нея частните болници, които работят с публичен ресурс от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), също трябва да правят обществени поръчки и така да търсят най-ниската цена.

Този текст обаче изчезна от проекта, докато той пътуваше от Министерския съвет към Народното събрание, за да бъде окончателно приет. В средата на декември депутатите приеха законопроекта без изчезналата разпоредба и отхвърлиха предложението на Крум Зарков (БСП) да се върне първоначалния текст.

Така възможността за драстични разлики между цените на едно и също лекарство или медицинско изделие в различните болници остана. Разлики, които се плащат или от НЗОК, или от пациентите.

Автор: Генка Шикерова

Източник: "Свободна Европа"


Поставете оценка:
Оценка 5 от 57 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    140 7 Отговор
    По чекмеджетата отиват, как къде.

    Коментиран от #32

  • 2 любопитен

    104 6 Отговор
    Пабло Ескобар е заравял част от парите си , въпросът е бойко къде ги е заровил ,затова ли постоянно обикаля джипката освен че се крие от народа ?
  • 3 Риболовец

    102 8 Отговор
    % отива в чекмеджето на Мутрата

    Коментиран от #33

  • 4 haha

    59 2 Отговор
    Е как къде ? ? ?

    Коментиран от #6, #26

  • 5 Кавър

    72 2 Отговор
    Пирамиди, фараони и балъци за милиони. Боко влачи, рейс, диря няма няма хей. ) Човека взе парите, каза: "Чакай малко.", хвана самолета, дръжте му петите. Човека взе парите, каза: "Чакай малко.", хвана самолета, чакай да се върне.....
  • 6 А стига бе

    14 48 Отговор

    До коментар #4 от "haha":

    Отиват в Комунягите , скапани !

    Коментиран от #18, #22

  • 7 Sts

    83 2 Отговор
    След 89 година всеки се оказа гладен.Така че не се учудвай къде отиват,във всеки които е в администрацията.Гладния насищане няма докато не се пукне като въшките.Това е България за жалост!
  • 8 Мата Кури

    50 5 Отговор
    В чекмеджетата на Чекмеджан отиват,къде другаде!!!
  • 9 Киро Битоня

    69 4 Отговор
    Ами аз отдавна съм ги отсвирил наще мутри в бели престилки. Ходя си в гръчко и ''мирна ми глАва''. И там си плащам, но е в пъти по-евтино и имат лекари на световно ниво. При нас останаха само отрепките, дето за нищо не стават и никой не ги иска на вън.А факти...малееее..колкото искате. Кой не е слушал за медикофармацевтичната ни мафия..кой не е попадал в лапите и...пфууу и тая сг..н е полагала Хипократова клетва.

    Коментиран от #19

  • 10 Прокуратурата

    25 3 Отговор
    Е в мебелите много ясно, няма в банките я
  • 11 Гост

    33 0 Отговор
    и естествено алтернатива няма за да няма измъкване от хватката.
  • 12 Гошко

    55 1 Отговор
    Фармацевтичната мафия е по-лоша от всяка друга мафия, защото си играе със здравето на хората. Само се замислете тая година покрай Ковид истерията колко захлебиха някои собственици на лаборатории - ПСР тест на цена 29 лева се продава на хората по 140, пазарна икономика братче, уж. За какво си плащаш вноските за здраве и пенсия чинно всеки месец, като винаги доплащаш, където и да отидеш при нужда? Пенсионерите мизерстват, хората мизерстват и си плащат за медицински услуги - алоооо, управляващия Главок от Банкя, къде са парите на хората, бе? Това са милиарди, всяка Божа година! Ама ще дойде Видов ден и за вас, изедници недни, ще изпукате и вие, никой не е занесал нищо на Оня свят...

    Коментиран от #15

  • 13 Само това ли?

    45 1 Отговор
    Бяха ми премахнати перрдета /катаракта/ на двете очи /под тепетата/. За двете лещи заплатих общи близо 2 хил. лв. А те по колко струват? Но там ти казват цената и си закован! Ти нямаш право да им предоставиш закупени от теб лещи.
  • 14 Като направим сметката

    4 19 Отговор
    Някои европейски държави отделят за здравеопазването си повече пари, отколкото е нашият БВП. Обаче мисирките продължават да облъчват хората с полуистини. А за лечение в чужбина (неуспешно) народецът веднъж събра 1200000 без да му прави впечатление.
  • 15 Гоше

    18 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гошко":

    Едно устройство за pcr струва над милион. И от 2 дни са неизползваеми, поради узаконяване на бързите тестове.
  • 16 Васил

    23 3 Отговор
    Как къде по чекмеджетата!!
  • 17 Троен ТУЛУП

    34 4 Отговор
    Как къде отиват ? В шкафчето на един ТУЛУП с интелекта на ПРОСТАК и осанката на бай Ганьо !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пробвай

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Киро Битоня":

    гърците да те лекуват само без пари, само на Хипократова клетва.
    Ще те отсвирят отсекъде, хем Хипократ им е рода некаква.

    Коментиран от #21

  • 20 Светлинен

    14 4 Отговор
    Крайна дестинация-джоба на тиквата. Гадна мутра.
  • 21 Киро Битоня

    54 2 Отговор

    До коментар #19 от "Пробвай":

    Виж какво бе, пич, аз не искам да ме лекуват безплатно , ама това в България си е живо дране, затова нацията си отива лека-полека.Как ще ми обясниш фактът, че едно и също лекарство в територията го купувам м/ду 76 и 92 лв, а в Гърция -за 13,5 евра, а..кАжи бе, отворко...Как ще обясниш факта , че един свободен преглед при доцент, завършил в България ми струва 25 евро и прегледът ми понякога е почти час, а тук ми искат 100-120 лв(под масата) колкото да ми напишат рецептата..кАжи бе, отворения...да продължавам ли с примерите . Защо, например, не оставиха майка ми да си изживее дните у дома, а след една камара пари, дадени по лекари я умориха зорлем в 3-градска...после се оказа , че са и оставали 5-6 месеца, но това ни го казаха след като усвоиха парите по пътеките, а и от джобовете ни ,а? За мен български лекар е символ на мошенник и измамник..нищо повече. А ти си тегли локумите колкото искаш...

    Коментиран от #27, #39

  • 22 Пламен

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "А стига бе":

    Отиват в долните капиталисти
  • 23 Рошко

    6 4 Отговор
    Чудя се как, как ли не са я самоубили генка
  • 24 чепа

    24 2 Отговор
    Къде ли? Ами при директори на държавни болници с по 17 имота, половин дузина поршета и 5-6 милиона на влог! Сещате се кой е той, нали!
  • 25 cpv

    11 10 Отговор
    Шикерова, а кой плаща на хилядите не осигурени,например на ромите ,нали си кореспондент изгонена от много медии,проучи това преди да пишеш глупости!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Д-р Хаус

    4 21 Отговор

    До коментар #21 от "Киро Битоня":

    Ало,отворко!! Няма колективна отговорност а ПЕРСОНАЛНА!! Я кажи поименно кои са тези лекари," уморили" майка ти?? И не говори " на ангро"!!!

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Киро Битоня

    23 2 Отговор

    До коментар #27 от "Д-р Хаус":

    Хахахахах..ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ..ДРЪН-ДРЪН ЯРИНА, няма такова нещо в територията и статията ти дава ясна представа за това, нали....И не говоря на ангро., ясно, стоя зад всяка моя дума. По реакцията ти ми става ясно че си част от тая па..мина, наречена погрешка ''лекари'' ..айде у лево. И виж какво, да ти кажа-вече от доста години не ПОЛЗВАМ т.нар услуги на българската здравна система и съм много добре..капиш, за какво ти говоря бе, мамин. Не казвам че няма свястни лекари, ама са малко, пренебрежимо малко в сравнение с останалите. Нали знаеш за българския казан в ада...е, какво повече да ти обяснявам? За мен това е истината, а ти си драскай колкото искаш...
  • 29 Др Мяус

    20 1 Отговор

    До коментар #27 от "Д-р Хаус":

    -Трай пък ти там бе.Така сте се омазали, че нито една санитарка не може да ви изнесе гърнетата. Вместо да свиеш ушите и да се срамуваш от колегите си, ти на какъв се правиш. На всеки е известно, че лична отговорност, особенно при лекарите е неприложима, иначе да сте напълнили затворите до сега. Ма поне ромите с право ви шамарят.
  • 30 Калоян

    12 2 Отговор
    Кога във България ,ще имаме безплатно ( със парите от данъците на хората ) здравеопазване както примерно е във Беларус ? Кога ,г/да управляващи ? Във България мрем като мухи ,мисля ,че зад имахме държави като Африка по -смъртност !

    Коментиран от #31

  • 31 Д-р хаус

    0 6 Отговор

    До коментар #30 от "Калоян":

    Я па тооо , тука всичко е happy to e happy ! Happy holiday
  • 32 Въпрос

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    На кои са болниците /за простите коментари-борисов приватизира всички болници и участва в тяхните бордове/ с тъпи хора власт не се взема
  • 33 Раколовец

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Риболовец":

    Щом е комунист всичко му е ясно кои работи кои краде само акъл искаи а не работа през 1944 год борисов докара партизаните от гората и им даде власт
  • 34 Васил

    14 1 Отговор
    И 100 милиарда да влизат пак ще е зле здравеопазването защото се краде поголовно.
  • 35 Наблюдател

    11 2 Отговор
    "Къде отиват тези пари?" Как къде!! Eстествено в разни нощни шкафчета като най-известното в ЕС! Да не би някой да се въобразява че е само то?! При такава прокуратура по-точно организацията дето се прави на такава както и разните подобия на съд парите за здраве, а и не само те ще продължат да ги пълнят и най-вече банкови сметки по екзотични острови!
  • 36 Шефьор

    16 1 Отговор
    Парите отиват в лекарите-комисионери. Какво значи това: Опериращият те лекар ти препоръчва да вземеш определени медицински изделия от определен доставчик. Ти ги купуваш и накрая на година този лекар отива на семинар в Австрия, Швейцария или някъде другаде за сметка на фирмата доставчик. Втория случай е: Частната болница купува на завишени цени и в последствие се получава безплатно обучение или семинар за нейните ключови лекари. В нормалните държави е забранено фирми дистрибутори или производители на медицински изделя да организират такива мероприятия, които напрактика представляват подкуп/рушвет за болницата или съответния лекар. Направо не е за вярване как едно нещо за болница, частна или държавна струва 100лв. , а за застраховател който следва да плати по настъпило застрахователно събитие 10лв.! Това си е чиста измама! При 8% здравна вноска върху от 610лв. до 3000лв. клиентите на НЗОК получавт едно и също от ситемата. ПОРАДИ ТАЗИ ПРОСТА ПРИЧИНА ХОРАТА СЕ ОСИГУРЯВАТ НА МИНИМАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛ ПРАГ. Това ще е така докато за различни вноски в НЗОК се получава едно и също-НИЩО и си принуден да плащаш. Този проблем ще се реши единствено и само ако тези 8% не влизат само в НЗОК, а и в застрахователи и други здравни каси. И най-важното е да се разбера, че НЗОК е банка която се управлява от лекари и се договаря с лекари, членове на една организация наречана Лекарски съюз. Тук парите никога няма да стигат.
  • 37 АННА

    10 1 Отговор
    ОТИВАТ В ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ,............................ОБЩИНСКИТЕ И ДЪРЖАВНИТЕ ПРОСТО ФАЛИРАТ !! И, ТОВА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЗАКОНА НА ИВАН КОСТОВ ....ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ДА ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ НЗОК , В КОЯТО НИЕ ОБИКНОВЕННИТЕ ГРАЖДАНИ ВНАСЯМЕ ЗДРАВНИТЕ СИ ОСИГУРОВКИ ........ЗА ДА ПРОЦЪФТЯВАТ ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ !!!ПРОКЛЕТИ ДА СА !!!

    Коментиран от #53

  • 38 Трифонов

    7 2 Отговор
    Касата се източва като за световно..Представете си -БЛР - това са професионално ограничени хора на тема ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ..Говорят и за оценяване...Тези хора не могат да разберат че доктор преглед не прави. За това е техниката- Един сайт се прави за 5-7 дена а 1 PCR тест - 3 мин.Къде отиват тези пари - в НЕЧИИ джобове...Идват избори - Тази система трябва тотално да се преобразува. Н БГ има над 400 болници - мин. 100 са излишни. Измамници колкото искате.
  • 39 български лекар

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Киро Битоня":

    аз никого не съм измамил и не получавам пари под масата. Ако не вярваш ще ти пратя данъчната си справка.

    Коментиран от #42

  • 40 Решението

    10 2 Отговор
    Нещата ще се оправят когато всеки който се осигурява има собствена сметка и следи за разходите и приходите в нея. За не осигурените държавата да заделя средства, като получават елементарните лекарски грижи. Така по-голямата част от роботещите гражданин докато са млади и не боледуват ще натрупат солидни суми в сметките си, когато остареят ще имат пари за достойни лекарски грижи. В противен случай става това което е в момента куче влачи диря няма.
  • 41 Решението

    6 3 Отговор
    По този начин болниците ще започнат да се конкурират за парите на пациентите и ще повишат качеството на здравната услуга. С други думи здравеопазването да стане изцяло на платен принцип. Защото до сега плащахме по два пъти за нищо.
  • 42 фхфртхн

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "български лекар":

    Най добре с бялата мафия се оправят господата роми.Хубаво поне че ви разтриват периодично.А декларациите не са критерии.Аз също си работя кротко,законно мимудържат данъците.Но имаме опция да печелим по 200 лв на ден,без никъде да се отчитат.Паркинг Света Анна Варна
  • 43 Трябва да има осъдени ама няма

    4 1 Отговор
    Това е система която ни убива!
  • 44 ЛЛЛ

    4 1 Отговор
    Цялата здравна система трябва да се реформира. Не може от болница да направиш търговско дружество и после да очакваш да не печели. Друг е въпроса че всеки се е срещал с вземания на пари от лекари под масата. Закони, стриктно спазване и солени глоби трябва да има
  • 45 Доктор Ох Боли

    5 1 Отговор
    НЗОК да плаща на частните болници медикаментите по средни цени от проведените търгове.
    Допълнителните "услуги" над тези, абсолютно необходими за изпълняване на лечебните функции на болниците, да бъдат по желание на клиентите. Ако няма изрично такова, те да не се заплащат.
  • 46 Jack Bauer

    4 1 Отговор
    Отиват в "черните" каси на "бялата" мафия!
  • 47 АЛО РАДЕЕЕВ

    5 1 Отговор
    пoнeжe ниe нe пoлучaвaмe зaявeнитe вaкcини НEКA CE ЗНAE ЧE AКO НИE CМE ПЛAТИЛИ 11 ИЛИ 18 EВРO ЗA БРOЙКA ИЗРAEЛ E ПЛAТИЛ 30 ТOВA E ПРИЧИНAТA ТE ДA ПOЛУЧAВAТ ПO 200 000 A НИE ПO 5 000 ВЪЗНИКВA CЛEДНИЯ ПРOБЛEМ - БOЙКO КAЗA ЧE CМE ПЛAТИЛИ НA EC - 300 МИЛИOНA EВРO ЗA ВAКCИНИ НEКA ГИ РAЗДEЛИМ НA НACEЛEНИEТO НA БЪЛГAРИЯ - НAПРИМEР НA 5 МИЛИOНA ПOЛУЧAВA CE ЧИCЛOТO 60 EВРO НA БРOЙКA ..... ВЪЗНИКВA ВЪПРOCA КЪДE E РAЗЛИКAТA - В ЧИE ЧEКМEДЖE ? AКO БРOЙКAТA КOЯТO НAИCТИНA E НУЖНA E 2 МИЛИOНA ВAКCИНИ ПO ДВE ДOЗИ ПOЛУЧAВAМE 4 МИЛИOНA ПOЛУЧAВAМE 75 EВРO НA ДOЗA ............ УCEЩAТE ЛИ ЧE ПAК НИ КРAДE НЯКOЙ !?
  • 48 poredniq

    5 1 Отговор
    една голяма част отива задължително в частните болници ,а другата за така наречите РОМИ .Ако здравеопазването стане безплатно НЯМА КАК ДА СЕ КРАДЕ
  • 49 kova4a

    3 1 Отговор
    В касичката на мутрата.Къта милиардите,че сега кат ни чипират,ще останат читави само милиардерите.Който има,той управлява и нарежда.Не ви ли стана ясно?А бедните-да го веят!
  • 50 Шопската салата

    3 1 Отговор
    Кога здравеопазването във България ще е ,,безплатно"- ще се покрива от данъците на българските граждани ? Дали със победата на Доналд Тръмп ,няма да има една хубава ревизия и реформа и във нашата държава !
  • 51 ДядоСтою

    2 1 Отговор
    ПРИ ЧЕКМЕДЖЕ АГА КЪДЕ
  • 52 ти да видиш

    1 1 Отговор
    АЛЧНОСТТА Е ЗАБОЛЯВАНЕ НО ИСТИНАТА КОЯТО НЕ МОГАТ ДА РАЗБЕРАТ АЛЧНИТЕ Е , ЧЕ КОФЧЕГА ДЖОБОВЕ НЯМА ...

    Коментиран от #54

  • 53 Баро

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "АННА":

    Не е съвсем така моята пари например потънаха в държавна болница Едната беше Пирогов а другата беше ИСУЛ и сега ще трябва да потъват още пари за платна защото касапина за 40 години стаж не се е научил да шие и имам две хернии м**** им
  • 54 Баро

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "ти да видиш":

    Да ама този в ковчега винаги има наследници а те имат джобове