6 740 33

Какво излиза от комина на крематориума в Пловдив?

Черният дим бил от чувалите, в които се полагат покойниците когато са починали от COVID-19

Какво излиза от комина на крематориума в Пловдив?
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Замърсява ли крематориум околната среда? Защо от комина на този в Пловдив излиза черен дим? Колко опасно е това? Броят на кремациите през последните години се увеличава, което според експертите не означава, че не трябва да се извършва по правилата. За какво става въпрос? Екип на Нова ТВ потърси отговори от компетентните институции.

Черният дим, който излиза от крематориума в Пловдив не е прецедент. Случва се от месеци.

Според хората, които се свързали с Нова, това е опасно и вредно. Николай Петков е лекар. Работи в COVID –отделение. Преди месец бил на погребение на Рогошките гробища и забелязал кълба от дим.

„Попитах там гробарите каква е тази сграда и на какво се дължи този пушек. Те казаха, че това било крематориум. Седмица след това пак минах няколко пъти, и забелязах, че въпросната сграда продължава да бълва огромни кълба дим. Според мен това е неиздържано и замърсява околната среда.“, обясни д-р Петков.

Затова сезира Сдружение „Зелени Балкани“. Изпраща също снимки и видео. Сигнали подават и други пловдивчани, освен в Сдружението, и в РИОСВ-Пловдив.

В близост до крематориума се намира предприятие за производство на био сокове. Собственикът не пожела да се срещне с екипа на телевизията, но работниците в завода обясниха, че са силно притеснени заради гъстия черен дим и острата миризма. Според тях крематориумът или няма филтри или не ги сменят, защото „са скъпи“.

Експерти също смятат, че димът, който излиза е от свободно горене и това са необработени газове. Както и това, че няма последващ процес, който да пречиства и унищожава саждите и вредните емисии. Няма и филтри, които да ги задържат.

„Фактът, че се изпуска такъв черен дим говори за две неща: или сбъркана технология при производството на съоръжението, или неправилна експлоатация по предписаната от производителя технология. Възможно е и да е възникнала впоследствие авария, която не е отстранена и продължава работата на крематориума с тази авария. Било то върху пречистващи съоръжения, филтри или процес на горене. Нещо има, което не се спазва и затова е налице този резултат“, смята експертът от Българска Траурна Камара-Петко Божков.

По думите му, ако се спазва технология и има пречиствателни съоръжения, би следвало от там да излиза чист прозрачен въздух, като този от Софийския крематориум.

Заради зачестилите сигнали от Сдружение „Зелени Балкани“ решили да направят проверка.

„Аз лично посетих района, направих снимки, видях действително, това което излиза от комините на крематориума няма как да е допуснато по българската нормативна база“, обясни Христо Николов. Според него независимо какви са условията, фирмата е длъжна да спазва изискванията на Европейския съюз и нормативната база.

Спазва ли фирмата тези изисквания? Потърсихме собствениците на крематориума - братята Тодор и Калин Посланикови.

„Черният дим е от чувалите в които се полагат покойниците когато са починали от COVID-19. Понякога се слагат и в три чувала. При нас идва една голяма маса с найлон, която на практика образува черното пропушване което трае няколко минути. В съоръжението са монтирани допълнителни керамични филтри. Просто въпреки всичките необходими предпазни мерки, заради тези найлони, димът не може да бъде спрян“, подчерта Калин Послаников.

В страната ни има три крематориума- в София, Варна и този в Пловдив. В Софийския също приемат покойници, починали от коронавирус и те са 25-30 % от останалите. Само че, там от комина не излиза черен дим. Вероятно, защото технологията е друга.

„Зависи от самата технология, която се прилага, но всъщност основният проблем, който поражда отделянето на газове, е това което се изгаря в пещта“,обясни Пенчо Лазаров, юрист към Софийския крематориум.

Има ли проблеми с пловдивския крематирум? Правени ли са проверки? И ако е така, по документи или при реална работа на съоръженията? Отговорите на тези въпроси потърсихме от РИОСВ-Пловдив. От там изпратиха писмено становище.

От Екоинспекцията посочват, че са извършили 2 проверки в крематориума в края на миналата година и ден, след като ние ги сезирахме - на 7 януари тази година. Обясняват също, че съоръженията работят при пълно натоварване на мощностите предвид епидемичната обстановка в страната. А, от изпускащите устройства (комините към двете пещи) не е установено изпускане на описания в сигналите черен дим.

Само, че димът, който от екоинспекцията не са установили, е документиран в снимков и видео материал от подателите на жалбите. А, при проверката след подадения сигнал от екипа ни пък установиха, че задимяване има в първите 10-15 минути. Процесът на горене се нормализира при достигане на температура от 8500 градуса. Това най-вероятно е причината за краткотрайното задимяване при запалване на пещите, смятат още експертите от РИОСВ.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Хитлер Борисов

  32 1 Отговор
  Работата ще ви освободи!Ще полетите във вид на пушек.
 • 2 Мазохисти

  18 0 Отговор
  Плащат на измамници данъци а измамниците им продават смърт....
 • 3 8500гадуса

  31 2 Отговор
  ???8500 градуса???
 • 4 Танас

  4 10 Отговор
  Излизат комунисти

  Коментиран от #21

 • 5 един от многото

  19 0 Отговор
  Излизат душите на починалите , мир на праха им!
 • 6 Питащ

  18 1 Отговор
  В Пловдив всичко е позволено. Подобен комин има и на В.Левски (само че на кебапчийница)под прозорците на живущите. Къде е РЗИ, общината и др. бюджетни институции?

 • 7 8500 градуса температура в пещ????

  32 0 Отговор
  Калинки и Мисирки, кръстоска????? Нямате си идея явно как и къде се постигат такива температури!!!!! Пловдив!!!!

  Коментиран от #33

 • 8 гробаря

  19 3 Отговор
  Горят гуми, а клетниците продават за части, стави и други кокаляци. Накрая ти дават стомна с пепел от двора и те така.

  Коментиран от #31

 • 9 фд8дф88дф8

  11 3 Отговор
  Много ми се иска скро от кумините да почнат да излизат ковид-шаманите. Така, мисля, е ще е страведливо.
 • 10 ббб

  6 3 Отговор
  И на централните софийски гробища е същото! И аз се чудех преди месец, но ми мина! В Бойколандия е така
 • 11 ХаХа

  22 1 Отговор
  Тия ще започнат термоядрена реакция.Майтап. Ама на повърхонстта на слънцето е 6500 градуса, това е плазма. Тия 8500, по коя скала, журналистическата... Ама коментари да има, затова плащат.
 • 12 експерт

  9 1 Отговор
  Ако използват метан - не повече от 2065 градуса Целзий, в зависимост от количеството на кислорода. Но бял дим ще излича, ако горят бели хора, а ако горят черни - чер. Никакви филтри не могат да го филтрират.
 • 13 Борисов е като чумата.

  4 1 Отговор
  Всичко в тикволандия е така.Усвояват се пари.
 • 14 Хаджи Генчо

  11 1 Отговор
  Европейски боклук горят! Сега това е много доходно! Воклук примесен с умрели, гадно и долно по мутронашенски!
 • 15 Диверсант

  5 1 Отговор
  Чувалите са на Мутафа. Той е дилъра.... Може ли някой специалист да обесни след смъртта на човек колко време продължават да са живи вирусите.
 • 16 petar svilenov

  6 0 Отговор
  Сигурно по Европейски проект са го направили.Купили земеделска земя-смяна на статута.Пещите,ако са електрически повече от 1500 градуса едва ли.Но може да се сипе отработено моторно масло-безплатно е.А кремацията 1000 лева.На минимална заплата двама с лопати от махалата.
 • 17 Аз40🏴‍☠️

  5 0 Отговор
  Възползват се от темата с вируса за да горят боклуци на някви фирми, че последно време доста случаи прихванаха на нелегални сметища и т.н.
 • 18 ракетко

  2 0 Отговор
  само Посланници навсекъде
 • 19 Рошко

  4 0 Отговор
  Горят и мъртъвците от Европа,
 • 20 не бе

  3 0 Отговор
  Тия от Раковски не могат да изберат местен папа.
 • 21 Танос

  0 2 Отговор

  До коментар #4 от "Танас":

  Направо ме уби с тоя коментар спуках се от смях
 • 22 кико

  2 1 Отговор
  То бива- бива ама селяшката столична простотия изби рибата !!! Е , нима пловдивския крематориум , явно конкурира софийския и гражданите в повече реват !!! Абе серсеми защо не ревете когато бойковият електорат гори гуми и други неекологични "горива " ???!!! И какво искате да кажете , че смо в София трябва да кремират покойниците и никъде другаде !!!??? Грейте таратора !!!
 • 23 гарантирано от гроб

  3 1 Отговор
  По проект и финансиране има всичко, в действителност го има само по документи.
 • 24 Нали тъй

  6 0 Отговор
  Температурата на слънцето е 6000 градуса. А тези вдигат 8500. Направо магьосници!!!

  Коментиран от #32

 • 25 ммайма

  3 0 Отговор
  Едно крематориумче в столюиново и пускам коркодилите от марица. Тогава къдеша ша е черенззззз

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 АЗ ВИЖДАМ

  2 0 Отговор
  ДЕПУТАТИ, МИНИСТРИ....
 • 28 КАПИТАН СМЪРТ

  1 1 Отговор
  ЗАКОНА НИ Е ПРОСТ. ЗА ВЛИЗАНЕ РУБЛА, ЗА ИЗЛИЗАНЕ 2 :) И ИЗЛИЗАНЕТО, САМО ПРЕЗ КОМИНА. СЛЕД КАТО УТВЪРДЯ, АЗ !
 • 29 Косача

  2 0 Отговор
  Собственика на крематориума скоро ще бъде кремиран.
 • 30 СЛЕД БОЙКО

  3 1 Отговор
  ТОВА ЧЕРНОТО Е ДУХА НА ТИКВАТА - ЧЕРЕН КАТО ДЯВОЛА !
 • 31 😁😁😁😁😁

  0 0 Отговор

  До коментар #8 от "гробаря":

  Продават ги за части хубаво.....ама нещо кренвирши те започнаха да ми се ослаждат
 • 32 😁😁😁😁😁

  0 0 Отговор

  До коментар #24 от "Нали тъй":

  ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ! Бегето е център на науката,третото слънце в слънчевата система Първото е Слънцето второто е македонското слънце от знамето третото е българския мозък
 • 33 Не са разбрали журналята

  0 0 Отговор

  До коментар #7 от "8500 градуса температура в пещ????":

  Не 8500 а 85 000 . 😁😁😁😁😁😁😁😁

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.