Last news in Fakti

12 Януари, 2021 14:29 9 648 42

Майка и бебе бежанци затворени зад решетки на летището в София

  • майка-
  • бебе-
  • летище софия-
  • бежанци-
  • катя амие

Катя Амие е бежанка от 20 години в България, палестинка без гражданство. Пристигнала е в държавата ни като 10-годишно дете

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Mайка с нейното 12-месечно бебе кацат с полет от Холандия на втори януари, но не са допуснати на територията на България от гранична полиция. Отнемат им българските документи, в които пише, че майката Катя Амие е бежанка от 20 години в България, палестинка без гражданство. Пристигнала е в държавата ни като 10-годишно дете, заедно с родителите си – също палестинци без гражданство. Едногодишната ѝ дъщеря Руейда е родена в София и е български гражданин. Това пише журналистът Валя Ахчиева за Euractiv.

"Вместо майка и дъщеря да си отидат в дома си в София, а бабата да прегърне своето внуче, те са затворени в една стая на летището с прозорци с решетки. Властите им обяснили, че съгласно системата на МВР, майката е с отнет статут на бежанец от Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, а бебето е лишено от българското си гражданство още през септември 2020 г.", пише още тя.

Часовете и дните в заключената стая минават бавно. Майката Катя прави клипове с телефона си на условията, при които е принудена да живее с бебето.

Без дрехи, храна и баня

Двете нямат багаж. Нямат дрехи. Нямат храна. Няма баня. Няма топла вода. Има обща тоалетна на етажа. Бебето плаче. Майката се страхува. Ужасът я сковава още повече, когато гледа как претърсват ръчния и багаж. Как изсипват раницата ѝ, казвайки, че търсят ливанския и паспорт. Катя твърди, че такъв няма. Полицаите не откриват ливански паспорт.

Катя Амие има жилище в София и постоянен адрес в район “Красно село”. Тя обаче не е допусната до жилището си, в което има условия за отглеждане на бебе. В такива случаи е възприета следната практика – на чужденците им се налага административна мярка “подписка” и до уточняване на статута им те живеят на адреса си, а не в заключена стая на летището.

Само че Катя и бебето са оставени затворени. Те не могат да си купят вода, храна, тоалетни принадлежности и памперси от магазините на летището. На четвъртия ден от ареста им те дори не са получили храна.

Катя споделила това с един служител на Летище София и той е потвърдил нейните съмнения, че всъщност, в този ден умишлено били оставени с бебето без храна. Направеният запис на разговора доказва това.

Директорът на главна дирекция “Гранична полиция” в МВР Светлан Кичиков потвърждава, че майката и бебето са заключени на летището, но журналисти не се допускат, защото стаята им не е в зоната за обществен достъп.

“Не ме пускат у дома”

В разговор по телефона младата майка казва, че не знае защо и се случва това. Тя се разплаква, когато каза, че България е нейната държава, която тя обича. В тази страна тя е пораснала, тук е учила и работила. Властите са ѝ отнели документите, които тя има от 20 години. Катя е пътувала по света, но винаги се връща в България, където е нейният дом.

“У дома,…не ме пуснаха! Тук ми е абсолютно всичко!… Приятелки!… Всичко, всичко!”, гласът на Катя трепери.

Според документите държавата ни буквално е смляла тази млада жена и нейното бебе. Оказва се, че 10 дни преди бебето Руейда да се роди в Майчин дом в София, Държавната агенция за бежанците е образувала производство, с цел отнемане на статута ѝ на бежанец. Но, Катя Амие не разбира това. Тя и в момента не го знае. Никой не я е уведомил за започналата административна проверка дали тя има ливански паспорт. Властите не са ѝ предоставили полагащата ѝ се възможност да участва в проверката и да се защити. Всичко се случва зад гърба ѝ.

Вместо това на 10 февруари 2020 г. Държавната агенция за бежанците я уведомява, че роденото от нея дете – Руейда е български гражданин, по силата на чл. 10 от Закона за българското гражданство. Бебето не може да придобие друго гражданство по произход. След като майката и бебето напускат България през Летище “София” с българските си документи, през февруари 2020-а, мълниеносно агенцията за бежанците вписва в своята система, че Катя Амие е ливански гражданин, а не лице без гражданство от 20 години.

Оказва се обаче, че проверката по случая дори не е приключила. България няма официален отговор от ливанските власти дали Катя е ливански гражданин.

Статутът на жената е променен с поредица от писма между агенцията за бежанците и Район “Красно село” на Столична община.

В общинската администрация на Район “Красно село” се скриха от камерата. Търсех кмета Росина Станиславова, за да ѝ съобщя, че в момента има бебе в беда. Но там повече се уплашиха от казуса, отколкото да се трогнат от случващото се на едно бебе, породено от техните действия.

Измислици

Най-скандалното е, че под натиска на Държавната агенция за бежанците и с недоказани твърдения, както и с липса на документи, българските власти приемат, че майката Катя Амие е ливански гражданин. На това основание отнемат предоставения ѝ преди 20 години международен статут на закрила. Анулират единствените и документи и лишават от българско гражданство бебето Руейда. Майка и бебе са хвърлени в нищото. Те са никои – без самоличност, и са лишени от човешки права.

С решение от втори юни 2020 г., Държавната агенция за бежанците отменя предоставения през 2001 г. година статут на международна закрила на Катя Амие. Прави го, докато тя е в чужбина и нито знае това, нито е получила уведомлението или решението, за да го обжалва по съдебен ред. Майката е лишена от право на защита, а три месеца след това в системата на ГРАО е отбелязано, че на бебето Руейда е отнето българското гражданство. И то вече е с ливанско гражданство. Отново без доказателства и без потвърждение от Ливан, че счита бебето за неин гражданин.

В Агенцията за бежанците отказаха всякаква информация, защото това били лични данни на Катя и бебето. Абсурдът е, че институциите отнемат статута на закрила на една бежанка – млада майка с бебе, хвърлят я в килия на летището, а сега същите държавни служители не искат да отговарят, позовавайки се на опазването на личните данни на своите жертви.

Министерството на правосъдието отбелязва, че е пристигнало уведомление от Дирекция “Миграция” на МВР. Вътрешното министерство е уведомило Министерството на външните работи, че е направена проверка и Катя Амие притежава ливанско гражданство. Данните са по повод сигнал от белгийските власти, че Катя Амие често пътува до Ливан с ливански паспорт.

Поради обстоятелството, че майката е ливански гражданин, а не лице без гражданство, то роденото от нея дете няма право на българско гражданство.

Оказва се, че компетентният орган по българското гражданство – Министерството на правосъдието, безкритично възприема тезата на агенцията за бежанците и обявява за ливански гражданин бебето Руейда. Българският му ЕГН е заличен. Така компетентният орган подпечатва вижданията на друг държавен орган, който няма компетентност в тази сфера. Компетентността на Агенцията за бежанците е да закриля бежанците, а не да определя кой какъв гражданин е. Там могат само да констатират, след официален документ от съответния национален орган. Тук няма такъв документ. Има само твърдения.

Дали бебето Руейда е ливански гражданин е много съмнително. Според доклади на ООН и международни правозащитни организации, държавата Ливан многократно е критикувана за дискриминационното си законодателство, което не допуска, майка ливанка да предаде гражданството си на роденото от нея дете. Държавата Ливан предоставя гражданство само на деца, чийто баща е ливанец. В случая бебето на Катя няма баща. Тя е единственият родител. И тъй като е жена, дори да имаше установено ливанско гражданство, ливанският закон не допуска прилагане на принципа на кръвта по линия на жената.

България раздава чуждо гражданство?!

В случая се оказва, че България може да предостави на Катя ливанско гражданство. Като последствие – майка и бебе са заключени в ничията зона на Летище София. Омбудсманът Диана Ковачева казва, че този казус е станал приоритетен за нея. Какъвто и да бил казусът с майката, недопустимо било, това да се случва на едно бебе.

След шест дни в килията, Катя и дъщеря ѝ Руейда вече са на Терминал 2. Ще летят за Айндховен. Българските власти ги връщат там, откъдето са дошли. Катя отрича да има ливански паспорт. Съвсем логично тя пита: “Как може аз да имам ливански паспорт, а майка ми и баща ми да нямат?”. Нямала и ливанско гражданство.

“Ако аз съм ливански гражданин, защо не ме изпратят със самолет в Ливан, откъде твърдят, че съм? Защо българските власти ме изпращат в Холандия?”, продължава да пита Катя, преди Гранична полиция да ги качи на борда на самолета.

Майката и нейното бебе ще летят и ще кацнат в Холандия без документи.

Междувременно Ливан уведоми България, че Катя Амие не е ливански гражданин. Така, основното доказателство на българските власти за анулиране на статута и документите за самоличност беше опровергано от ливанските власти.

Кой сега ще понесе отговорността за тази гавра с основни човешки права на една майка и нейното бебе?


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    78 13 Отговор
    Много хора има за съдене в тази държава...много
  • 2 Без коментар

    66 32 Отговор
    Затворили я в нечовешки условия и отнели всичко,ама тя снима ли снима на воля .....Ще повърна !
  • 3 стига глупости

    58 32 Отговор
    айде без драми и престорени вопли, нещата са по различни от колкото ги изкарват ревящи псевдо журналисти-манипулатори, има закони има и решения на съда, каквито такива с кое да да се съобразява изпълнителната власт с ревливи дразканици или с решението на съда, тая арабка сега се сетила за България а 20 год я е псувала и кълняла такива са тия и не ми ги изкарвайте някаква жертва нещо си

    Коментиран от #40

  • 4 166

    30 23 Отговор
    БЪЛГАРСКАТА МИГРАНТСКА ПОЛИТИКА Е НАЙ-ТЪПАТА, НЕТОЛЕРАНТНА И БЕЗКОМПРОМИСНА, МНОГО СВЕСТНИ ХОРА БЯХА ИЗГОНЕНИ, ДОРИ ПРИ БРАКОВЕ С БЪЛГАРИН/БЪЛГАРКА, ИМАМЕ ЗА 2 МИЛИОНА РАБОТЕЩИ - 2 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ, 1 МИЛИОН ИНВАЛИДА, 1 МИЛИОН РОМИ . . . СМЕТКАТА НЕ ИЗЛИЗА

    Коментиран от #8, #13

  • 5 166

    19 7 Отговор
    С МАКЕДОНИЯ СЪЩО НЯМА ПОЛИТИКА, НИКАКВА, ДАЖЕ ОБРАТНОТО НА ПОЛИТИКА - ПРЕСТРЕЛКИ С МАКЕДОНСКАТА ЖЪЛТА ПРЕСА
  • 6 Тираджия

    27 15 Отговор
    Айде, айде те все не чули не разбрали! Как ще разбере като е в Холандия ?
  • 7 3,14К

    24 6 Отговор
    САЧЕВА Сачева сачева.......въплъщение на "милосърдие"!
  • 8 Шамара

    37 11 Отговор

    До коментар #4 от "166":

    Тогава да вземем и 2-ва милиона бежанци да ги хрантутим а те да си бачкат по европата?
  • 9 Ади Де

    32 7 Отговор
    Зад всяка истина стои ,някаква друга истина

    Коментиран от #26

  • 10 Валентин

    26 6 Отговор
    Айде вече никой не вярва на тези скалъпени истории. Всичко се прави по сценарий на нпо-та за да издоят от нашите пари чрез държавата. Отделно така отчитат дейнодт и кандидатстват за още грантове. Едно време може и да са имали светли мотиви, сега само печелят от противопоставяне между хората, емоционално изнудване, и съдебни дела.
  • 11 Name

    19 7 Отговор
    Ако си беше платила на шкембе войводата това нямаше да се случи.
  • 12 9дс8дс8

    23 11 Отговор
    Чак не мога да повярвам, че соросоид е съчинил таква дълга мисъл и то само с цел да ми "засвири на тънката, душевна струна".
    Тази не е БЕЖАНКА. В съседните нам страни не се водят войни, а тия, дето се влачат от незнайно къде, не могат да са БЕЖАНЦИ в МОЯТА страна.
    ТАзи палестинка може да е бежанец в страните, граничещи с Плаестина. Тук такива се явяват нарушители на държавна граница и им се полага куршум.
    Ай ша ви и ....... толерастите !
  • 13 167

    24 7 Отговор

    До коментар #4 от "166":

    Е и кво? Дай да надокараме камилари от цял свят, а ?!
    Като наслението ни се топи, то трябва да се отварят работни места,да се дават преференции на млади БЪЛГАРСКИ семейства, да се подобри здравеопазването... все неща, кмоито междувпрочем бяха разтурени от тия дето ти плащат. Те не искат силна България. Те искат територия за плацдарм срещу Русия!
  • 14 Христо Мартинов

    17 4 Отговор
    Maртин Xpистов е на хранилка на дойчевеле и америка за българия .Той е изключително хлъзгав и противен гол охлюв, като при това е пасивен гeй с безброй хoмо-контакти.
    Приятелите му говорят, че е и доста нечистоплътен, както телесно, така и морално.
  • 15 XXX

    28 6 Отговор
    В коя друга европеиска държава би влязла с нередовен паспорт.
    Как така не знаела,горката ...

    Много нагласена история.Хич не ми стана мъчно за нея,както се очаква от статията
  • 16 Идиифдикдидн

    20 12 Отговор
    Некадърниците в държавната администрация гонят не само българи, но и чужденци. Явно искат да изгонят всички и да си останат само те. Която и партия да спечели изборите, нищо няма да се промени, докато не се уволнят наглите и некадърни мишки в администацията.

    Коментиран от #25

  • 17 Българин

    18 11 Отговор
    Муджахидинката да си хваща пътя и към Палестина или Ливан, от където е дошла.
  • 18 Фффффф

    11 11 Отговор
    България- държавата на изродите
  • 19 Четете и между редовете

    26 8 Отговор
    Жената често пътувала до Ливан. С цел туризъм предполагам. Или да види какво е останало от Бейрут след взрива?
    Хайде стига! Бащата е някой ливанец от хизбула и тя си ходи при него щото той не може да дойде тук. А фалшивия паспорт си стои някъде в Холандия.
  • 20 един от многото

    18 4 Отговор
    Единствената адекватна помощ за всички бежанци е обратно кой от където дошъл . До сега някоя държава , да е видяла нещо хубаво от тази измет. Много състрадателни и големи европейци станахме. Много бързо забравихме как на летищата по цял свят ни отделяха емигрейшъните. Лятял съм за смяна на екипажи от София до примерно Кейп Таун с междинно кацане в Мюнхен. В Мюнхен още на трапа на самолета ни вземаха с зелените микробусчета и до следващия полет в кауша. Същото е ставало и в Англия и в Италия. Тези да не са по добри от нас , че на тумби на тумби идват от някъде си и са с претенции на всичкото отгоре.
  • 21 Крис51

    23 9 Отговор
    Преди да се изказвате по случая, изгледайте разследването на Ваня Ахчиева, което е съвсем професионално, както винаги. Отново ме обзе болезнен срам от т. нар. наши институции. Става дума за отнема на гражданството на детенце на 1 година, родено тук от майка, пристигнала като 10-годишна в страната, която се водела "без гражданство". По напълно неясни причини въз основа на твърдение, защото доказателства не е имало, са отнели гражданството и на двете, защото майката имала ливански паспорт. Накрая има фотокопие на документа от ливанските власти, че жената никога не е имала такъв паспорт. Срам и липса на елементарна човечност. Да държиш бебе и майка му, на практика българи, на летището почти 6 дни, в единия дори не донесли на бебето храна... Само омбудсманката се държа адекватно.
  • 22 Гост

    13 4 Отговор
    Тези НПО-та за кой българин са положили и 1% от усилията си, които правят за тази ливанка? Не става ясно защо е бежанка у нас, когато бежанци има само в граничните на конфликта страни? Защо за 20 г не е върната в Ливан? Как е имала ливански документи в Холандия, а тук няма? Защо с такъв единичен случай занимават медиите, а не й помогнат поне с памперси?
  • 23 Пацо

    15 8 Отговор
    Доста объркана история с много нюанси. Не мога да преценя кой крив кой прав. Каквото и да е все пак е трябвало да осигурят условия и храна и всичко на жената и бебето.
  • 24 2268

    8 1 Отговор
    В ДАБ при МС за всичко си и ма цена. Това не е държавно предприятие, а търговско дружество с много търговци в него.
    Избор на лагер - цена -
    Самостоятелна стая - цена -
    Стая с изглед - цена - (тва го нема, но на общия фон е истина);
    Ако се връщаш в центъра след определения час - цена -
    Статут по избор - 2 цени в зависимост от това какъв да е той;
    По-бързо решение - цена -
    За статут на семейство - семеен пакет - цена
  • 25 3287

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Идиифдикдидн":

    Хайде да не сравняваме служителите в една безсмислена агенцийка с всички административни кадри. В Агенция за бежанците отдавна се знае, че се назначават само изхвърлени или пенсионирани от МВР или военни.
  • 26 Аги

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ади Де":

    Стоят кинти!!!
  • 27 Абе

    13 5 Отговор
    100% на тази работата не и е чиста! Как така 20 години няма гражданство? За всяка страна има процедури еди колко си време трябва да пребиваваш и после да кандидатсваш за гражданство. Но определено на тази и е по-изгодно да получава помощи като бежанец. А и как така детето да няма баща?! Просто не иска да каже кой е?! Съмнителна работа!

    Коментиран от #41

  • 28 АЛО РАДЕЕЕВ

    12 4 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ ,, Катя Амие която е бежанка от 20 години в България " , ДА ЗАМЕСТИ НЕЗНАЕЩАТА ЧУЖД ЕЗИК ,,КАТЯ" - ДНЕС МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ ЗАЩОТО ПОНЕ ЗНАЕ ДВА ЧУЖДИ ЕЗИКА ПЛЮС БЪЛГАРСКИЯ ЗА РАЗЛИКА И ОТ БОКО ТИКВАТА !

    Коментиран от #33

  • 29 ДОНЧОООО

    13 1 Отговор
    НЕ МОЖЕ ЛИ КАРАКАЧАНОВ ДА УРЕДИ ВЪПРОСА КАТО И ПРОДАДЕ БЪЛГАРСКО ТЕСКЕРЕ НА ИЗПЛАЩАНЕ ЗА 2-3 ИЛИ 5 ГОДИНИ ! ТОЙ Е ДОБРО МОМЧЕ И ЩЕ И ВЛЕЗЕ В ПОЛОЖЕНИЕТО СРЕЩУ СКРОМНА СУМА ОТ 5 000 ЕВРАКА !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Gen Gurko

    7 9 Отговор
    Само така! Вън всички навлвци и приплода им от България. Без изключения.
  • 32 3589

    2 1 Отговор
    Тома Нанкс да направи продължение на Терминала.
    бг е извор на драми и трагедии, годни за филмиране.
  • 33 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #28 от "АЛО РАДЕЕЕВ":

    Аз като слушам нейния развален български не мисля, че е прекарала много от 20те години в България. Изключително странна история, която не е за вярване.
  • 34 хахахахахах

    6 2 Отговор
    Направо пуснах сълза. Не ни стигат нашите сиг0йнери, та и чужди да внасяме. Вън тъмнозелените!
  • 35 бооообб

    5 1 Отговор
    Бабата да д0лази от Факултет0 да са прегърнат и на самолет0, та вън.
  • 36 ира

    3 0 Отговор
    Дали е точно така? Решетки? Гавра? Недопустимо? Отговорност? Всеки от нас носи отговорност, информира се предварително при пътуване и не търси ефект по медиите.
  • 37 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    ахчиева нагледно показа как деиства една посткомунистическа администрация.оставиха маика с дете в ареста ,а маса световни бандити срещу два и педесет имат български паспорти.ватниците у нас са доволни.нямало да имаме патладжани и т.н. щуротии!само че другари огледиате се добре .вижте улицата си,блока си квартала и цялата кочина около вас.тва е точно щото имаме тази тип нагласа.тва че у нас не остават млади хора е именно следствие този начин на работа на българските власти и местния манталитет!
  • 38 АЛО РАДЕЕЕВ

    4 2 Отговор
    ТАЯ ОБИЧАЛА БЪЛГАРИЯ ЗАТОВА ТРЯБВАЛО ДА ЖИВЕЕ ТУК , А АЗ КАТО ОБИЧАМ СИРИЯ ИЛИ ЛИВАН ЩО НЕ МЕ ПУСКАТ ДА ИДА ДО ГРАНИЦАТА ИМ ДОРИ !? МИ ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ КАРАКАЧАНОВ И ПАСПОРТА Е Е В КЪРПА ВЪРЗАН -- СРЕЩУ 5 000 ЕВРА !
  • 39 Байдънчо

    1 0 Отговор
    Како, ще помагам!!!!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 20 години тука а езика ни си

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Абе":

    Личи очевадно че НЕ ГО ЗНАЕ ТОВА ПЬРВО А СЕГА ВТОРО ДЕТЕТО Е НА 12 МЕСЕЦА А СА СТОЯЛИ 10 МЕСЕЦА В БЕЛГИЯ!?!! ЗНАЧИ ТАЯ С ДЕТЕ НА ДВА МЕСЕЦА Е ХУКНАЛА ПО СВЕТА?!?!!
  • 42 Те така

    1 0 Отговор
    Монетата винаги има две страни. Жената си е заслужила гадното, но справедливо отношение към нея. Та дори снима! Проблемът на давещият си е негов. Вън от България!