Last news in Fakti

16 Януари, 2021 11:22 13 447 25

Купуваш кученце, а на следващия ден то умира. Може би е от България.

  • кученца-
  • кучета-
  • развъдници-
  • продажби

Всеки ден български развъдници, много от които нелегални, предлагат хиляди малки кученца за продан. Много от тях заминават за Германия

Купуваш кученце, а на следващия ден то умира. Може би е от България. - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Милиони кученца се пренасят нелегално от Източна Европа, за да се продават в Германия и други държави, където цените за тях са значително по-високи. Животните често са заразени, неимунизирани или с подправени документи, а купувачите в Западна Европа биват лъгани за произхода на четириногите, които много често са от нелегални развъдници в България. А условията в тях обикновено са ужасяващи - животните се използват като машини за разплод, а новородените често тънат в мръсотия и мизерия.

Кучетата нерядко са толкова болни, че умират бързо след продажбата, но трафикантите от "кучешката мафия" печелят невъобразими суми. Както сме писали вече ние от ДВ, според експерти, този бизнес междувременно носи печалби, които са сравними с тези от трафика на наркотици.

Купуваш куче, а после от продавачите няма и следа

На бума на този нелегален бизнес в България е посветен и репортаж на кореспондента на АРД в Югоизточна Европа Кристиан Лимперт. Той разказва за битката, която активистите от Организацията за защита на животните "Четири лапи България" водят срещу нелегалните развъдници и продажбите на кучета, но констатира, че българските власти са претоварени и неспособни да се справят с проблема. "Един поглед в интернет показва защо е така - български развъдници предлагат по хиляди малки кученца за продажба ежедневно. Много от тях заминават и за Германия", отбелязва Лимперт.

Последиците от тази търговия са ясни. 26-годишната Лаура Кьолер, която живее в Северна Германия, преди около година решила да закупи куче за своите родители и попаднала на обява в интернет. Кученцето Чико изглеждало много сладко на снимката, цената от 600 евро също била приемлива. Лаура твърди, че цялата обява изглеждала много редовна. След като се свързала с продавача по имейл, ѝ предали кученцето. От радост, че го държи в ръцете си, тя не обърнала внимание на факта, че цялата процедура протекла светкавично.

"Ние сложихме парите на масата и си тръгнахме, но не получихме никакъв договор за продажба, нито имунизационен паспорт, макар че собственичката преди това ни уверяваше, че кучето е ваксинирано и обезпаразитено", спомня си Лаура. Само ден по-късно обаче се наложило кученцето да бъде евтаназирано, защото било нелечимо болно, а от продавачката липсвала всякаква следа. То било заразено с вирус, типичен за кучетата от Източна Европа. Самата Лаура предполага, че зад подобни продажби се крие "кучешката мафия", но се страхува да тръгне по следите ѝ.

Надеждата: новият закон на ЕС

А много от тези следи водят именно към България. Магдалена Пенева от "Четири лапи България" възлага големи надежди на един нов закон, който влиза в сила в ЕС от април тази година. В него е предвидено онлайн-платформите да верифицират всички търговци на животни. Разрешени ще са вече само продажбите на законно регистрирани животни. Пенева се надява, че по този начин ще се сложи бариера пред нелегалната търговия с малки кученца и настоява въпросният европейски закон да се прилага във всички страни членки. "В този случай всички развъдници ще получат индивидуални идентификационни номера и ще бъдат лесно откриваеми. Това ще улесни и достъпа до информации за първоначалния собственик на кучетата", казва тя в репортажа на АРД.

Но това няма да отмени нуждата от контрол, защото, по думите на Пенева, идентификационните номера също се поддават на фалшифициране. Затова тя апелира към съзнанието и чувството за отговорност на онези, които си купуват куче - да избират домашния си любимец само в регистрираните развъдници, защото само тогава човек може да бъде сигурен, че всичко е редовно и животното е здраво.

Преди година от организацията за защита на животните "Четири лапи" изчислиха, че само чрез малките обяви в eBay ежегодно се продават по 2,3 млн. кучета, в повечето случаи от нелегални развъдници. Средната печалба от една подобна продажба е 700 евро. Това означава, че само от продажбите в eBay се печелят по 1,6 милиарда евро годишно!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Седефчо

    9 13 Отговор
    Да ... и помярите и кучкарите.
  • 2 Анонимен

    39 6 Отговор
    Пак ли водиме в някоя класация. Гордостта на Бойко. Държавата на беззаконието. Дивия див изток.

    Коментиран от #11

  • 3 мюмюн ага

    10 16 Отговор
    Аз от гудини прудавам кучета в англиа--напраих сума ти и пари от тия будали..По 1500паунда варвят йоркитата..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 доктор

    31 0 Отговор
    Истината е,че нашите роми взимат от тук кучета и ги продават в германия,след което взимат някой кола и се прибират и я продават в българия..Страшна цигания..

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Продаваме ли продаваме

    31 0 Отговор
    На немците кучета, на гърците ромчета!
  • 7 Мирослав

    41 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "...вирус, типичен за кучетата от Източна Европа...". Ако някой има време и желание може спокойно да осъди автора и изданието за тази реплика. Предполагам на този автор ще е много трудно да обоснове в съда с научни аргументи подобно твърдение.
  • 8 Цинго с 8 клас

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "доктор":

    Това се нарича бизнес,Бате....
  • 9 Хухуху

    29 1 Отговор

    До коментар #5 от "доктор":

    Купуваш малко кученце от България и то умира купуваш стара кола от Германия и тя умира ИЗВОДЪТ ВИЕ КУПИХТЕ КУЧЕ Е ОТ НАШ СИН РОМ,А СИНИЯ РОМ КУПИ КОЛАТА ОТ СИН ЧЕРЕН ЕВРОПЕЕЦ .ГОСПОДА ПОКУПКИТЕ ГИ ПРАВЕТЕ ОТ Б.ХОРА
  • 10 Пионерче

    5 0 Отговор
    ЗАПОМНЕТЕ МИЛИ ХОРА КУПУВАЙТЕ НЕЩА С ИСТОРИЯ ,А НЕ СЛАМОМИЯ ,ЧЕ Е ЕФТИНА
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сво ло чи

    20 0 Отговор
    Точно за това ни взеха в ЕС-а за да могат да си трият ръцете с нас за абсолютно всичко от корупция по високите етажи до кученцата от България дето измирали в Германия. Еее добре господа европейци, а да кажете нещо защо поддържате доказани, документирани корупционери и мутри, не е ли мааалко лицемерно или за вас може, а ????

    Коментиран от #19

  • 13 един от многото

    4 5 Отговор
    Кучките са много държеливи , на всичко. Затова от България само кучки!
  • 14 гжгж

    18 1 Отговор
    Хайде сега! Поредната поръчкова статия. Лаура Кьолер е нещо от типа: - Една жена от пазара казала на една. . . и т.н.т. Но Магда Пенева е отБг. и от 4и лапи. Та така, къде е заровено кучето? "Незаконните" развъдници подбиват цената на "законните". Но и двата вида съществуват, за да ПРОДАВАТ. Там всяко куче ражда до откат. Няма какво да се лъжем. Но видиш ли - незаконните продават "болна и умираща" стока. Неродословна. А другите - само потомци на "шампиони", струващи главозамайващи суми. Ако си по - бедничък и не грандоман, ще си купиш "незаконно" кученце, което се зловиди на законните. Те са "организирани" в клубове където е меко казано осарник. ВЕрвайте ми. Пиете вода от извора. На изложбите стават всякакви циркове да спечелиш 1во място - CAC, CACIB и то не от ентусиастите, участващи, а от тези със "законните" развъдници. Колкото до условията на живот в развъдниците, всичко зависи от собственика. И от двата вида има всякакви. Отиваш на место, гледаш, преценяваш. Мошеничествата най - вече се вършат от куриерите, които събират, държат (изчакват да съберат повече бройки, често ги държат в неподходящи условия) и ги разнасят из Европата. К`во да прайш, стока майка, брак ше има. И върхът на сладоледа е 1.6 МИЛИАРДА ЕВРО, а може би и повече, не обложени с данък!Те това е непростимо! Ша пичели без да снася?! Те за това иде реч в тези дитирамби. Или както се казва : Пътят към ада е постлан с добри намерения.
  • 15 Анонимен

    2 1 Отговор
    От няколко години в гр. Момин проход и град Костенец има практика бездомни кучета да се събират по 10-20 бройки от частни лица, които ги отглеждат при убийствени условия в нарушение на закона за защита на животните и ги продават по интернет в чужбина. Кучкарите не плащат никакви данъци нито за гледане на куче, нито за търговска дейност.
  • 16 Българин

    4 0 Отговор
    Европа е виновна . България НЕ !
  • 17 реалист

    7 0 Отговор
    Този, който е купил такова куче, ако не е дете, сам си е виновен! Това важи и за всяка друга стока. Животно се купува от познавач, както и кола.
  • 18 стоян георгиев

    8 0 Отговор
    600 евро била приемлива цена за куче брез произход!явно тия ги берат парите по дърветата!ще поръчат друго ,дано то да не е с вирус от източна европа!такъв тип статии трябва да бъдат забранявани за расизъм!обикновенно доиче веле е обективна,но в случая е много далече от истината!имам приятел с развъдник за кучета и мога да кажа че нито лесно дават такива пари нито е лесно да продадеш куче без контрол и произход!
  • 19 браво

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сво ло чи":

    Много точно казано!
  • 20 Нане

    4 3 Отговор
    Така ще е... Защото държавата се управлява от идиоти и от там и имиджа и е сринат и опетнен до небесата !
  • 21 Шекел

    5 0 Отговор
    Те арабите използват германките като машини за разплод вие за кучетата сте се загрижили.
  • 22 Сульо

    6 0 Отговор
    Това "вирус, типичен за кучетата от Източна Европа" може да се роди само в джендър-"демократичните" лyди глави на Дойче зеле....
  • 23 Бай Шиле

    2 0 Отговор
    1,6 МИЛИАРДА евро?! Ми тез кучета по скъпи от F 16, бе.
  • 24 Извод

    1 0 Отговор
    Само българските кучемца умират.Западните са безсмъртни
  • 25 blackcar

    1 0 Отговор
    Когато се продават на частни лица "нелегално" кученца и котенца в Европа се надава вой до небесата, а когато същите тези кученца и котенца се събират от разни "фондации" с "благородна цел" и се продават на козметични и фармацевтични компании за експерименти, каквито биха ужасили и д-р. Менгеле, нищоне се споменава. "..шът, дума да не става"