Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 16:08 16 880 54

Нова връзка между Кремъл и двореца на Путин

  • дворец-
  • русия-
  • разследване-
  • фирма-
  • владимир путин-
  • алексей навални-
  • сатурн-
  • кремъл-
  • борис немцов-
  • пансионат-
  • прасковейевка

Фирмата също така е разработила периметър за сигурност около сградата на президентската администрация

Нова връзка между Кремъл и двореца на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Руската служба на Радио Свободна Европа откри документи, които потвърждават, че добре позната фирма на Кремъл е участвала и в оборудването на комплекса на брега на Черно море, който опозиционерът Алексей Навални нарече “двореца за Путин”, предаде "Свободна Европа".

Фирмата е изпълнявала десетки държавни проекти, сред които инсталирането на комуникациите в Кремъл и разработването и внедряването на системата за електронно гласуване в Русия. Същата компания е довършила оборудването на комплекса близо до селището Прасковейевка, южно от курортния град Геленджик в Краснодарски район. Става дума за същия комплекс, който Навални показа в свое видео разследване в края на януари. Комплексът на брега на Черно море изниква между 2005 и 2010 г. Той е с площ 17 691 квадратни метра и има собствени барове, басейни, казино и дори малък театър. Според разследване на Фонда за борба с корупцията на руския опозиционер Алексей Навални, дворецът е построен за президента на Русия Владимир Путин.

Той отрече някога да е притежавал луксозния имот. "Ни-ко-га!”, каза Путин на среща със студенти на 25 януари, когато в Русия се отбелязва студентският празник. Няколко дни по-късно близкият до Путин олигарх и негов бивш партньор по самбо Аркадий Ротенберг обяви, че "дворецът" е негов.

Коя е фирмата

Акциите на фирмата се търгуват на борсата и затова нейните отчети са публични. Тя се казва “Сатурн” и е част от финансовата група “Система”. В отчета за 2012 г. пише, че за последната година фирмата е изпълнила поръчки в Кремъл, работила е по хотел “Дагомис” и санаториума “Рус” в Сочи - и двете са собственост на президентската администрация. През същата година фирмата е работила в сградата на кметството в Москва и в сградата на правителството, известна като Белия дом. Фирмата е инсталирала защитена комуникационна система за кмета на Москва и защитена ситуационна стая в сградата на правителството, пише в годишния отчет. Фирмата също така е разработила периметър за сигурност около сградата на президентската администрация на Стария площад в Москва, което предизвика недоволство сред живеещите в района.

Представители на “Сатурн” не отговориха на многократните запитвания от Радио Свободна Европа. Отчетът на фирмата показва още, че тя е работила по Пансионат в Прасковейевка, изписан точно така - с главна буква. Проектът за “двореца за Путин” използва същото наименование в редица документи. Показаните планове във видеото на Алексей Навални също носят името Пансионат. Под същото име площадката за хеликоптер в комплекса е включена в правителствения списък със съоръжения от гражданската авиация.

Пансионатът в Прасковейевка

В интервю през 2011 г. за “Комерсант” началникът на кабинета на руския президент Владимир Кожин споменава Пансионата в Прасковейевка и казва, че той се строи с “частни инвестиции”. В същото интервю той казва, че ремонтът на “Дагомис” и “Рус” се извършва с държавни пари, като част от подготовката за Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. По това време “Сатурн” работи и по трите проекта, показва отчетът. Според данните, почти цялата дейност на фирмата е свързана с държавни поръчки.

На адреса в Москва, където е регистрирана “Сатурн”, има още една фирма - “МТУ Сатурн”. Според фирмената база данни Kontur.fokus, тази фирма е собственост на “Сатурн” и “РТИ Системи”. Генералният директор на “МТУ Сатурн” Вячеслав Лозински каза пред Радио Свободна Европа, че неговата фирма не е поделение на “Сатурн”, а съществува “паралелно”.

“Никога не сме работили в Прасковейевка”, каза той. Сайтът на “МТУ Сатурн” обаче показва значително припокриване между дейността и клиентите на двете фирми.

“Повечето поръчки изпълняваме за Федералната служба за защита, Федералната служба за сигурност, Министерството на отбраната, отдела за специални програми към президентската администрация, Министерството на вътрешните работи, Министерството на извънредните ситуации и други служби за сигурност”, пише на сайта на “МТУ Сатурн”.

Федералната служба за защита охранява правителствените сгради и висшите държавници, включително и техните резиденции. “МТУ Сатурн” се хвали, че е инсталирала защитената комуникационна система в Кремъл. Годишният отчет на другата фирма - “Сатурн”, също споменава за извършени дейности във всички важни правителствени ведомства по “създаване на телекомуникационни и охранителни системи”. Ако Путин е посещавал комплекса в Прасковейевка, то там е необходимо да има защитени комуникации и охранителни системи от вида, които “Сатурн” и “МТУ Сатурн” традиционно изграждат за правителствените сгради.

Още Немцов говори за Пансионата

През 2007 г. фирма “Сатурн" отбелязва 50-годишнина. В началото тя е част от държавния производствено-изследователски комплекс “Каскад”, който все още съществува и се занимава с радио- и други комуникационни системи. Фирмата създава системите за комуникация и управление за стратегическите ракетни сили на Русия. В края на 80-те години “Сатурн” разработва и внедрява системата за руската държавна лотария. През 2005 г. “Сатурн” и “МТУ Сатурн” са приватизирани от финансовата група “Система”.

Бившият генерален директор на “МТУ Сатурн” до 2018 г. Николай Зайцев казва в интервю през 2007 г., че “наскоро ние започнахме да работим в резиденциите на държавния глава, както в Кремъл, така и на няколко други места”. През 2012 г. бившият вицепремиер и опозиционен политик Борис Немцов (убит пред Кремъл през 2015 г.) публикува доклад с името “Робският живот на галерата”, в който са описани 20 резиденции, които според него са на разположение на Путин. Поне 4 от споменатите от Немцов имоти присъстват в годишния отчет на “Сатурн” за 2012 година. Сред тях е и Пансионатът в Прасковейевка. Повече от осем години по-късно Алексей Навални публикува подробности за този комплекс. Няколко дни по-късно московски съд реши, че той е нарушил стара условна присъда и го изпрати в затвора за 2 години и 8 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    93 51 Отговор
    следобедна порция соросоидна пропаганда!

    Коментиран от #28

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пропагандистите на сороснята

    74 36 Отговор
    Колко шекела плащат за пропагандата?
  • 4 Private Spaсe

    77 42 Отговор
    Свободна Европа глъсът на алчните крави!
  • 5 Гаргамел

    45 20 Отговор
    Хахахахха местните продажници със стокхолмски синдром в ступор...
  • 6 Сибиряка

    64 39 Отговор
    Вече не е опозиционера, а е лагерника Алексей Навални, въдворения престъпник Алексей Навални!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Смех !

    67 29 Отговор
    Е ,къде пише или е документирано,че въпросната фирма е на Путин или някой негов близък ? Нормално е най-голямата фирма в тая сфера да има и държавни поръчки.Що ? Тук в Тиквостан как е ?
  • 9 NATO

    59 27 Отговор

    До коментар #2 от "Абе, нещастници жалки,":

    Не е цар ами законен президент. Спрос Хунта си назначи диктатор след фалшиви избори и встъпи във владение пазен от 25 000 гвардия и 60 000 полицаи бетонни заграждения и мрежи! Краварската хунта уби 4ма борци за свобода във Вашингтон.
  • 10 Перо

    54 22 Отговор
    Всяка фирма се бори за поръчки. По новата “логика” на сороснята,трябва Путин да е собственик на всички обекти,където е работила фирмата. Може ли толупа да бъде наречен собственик на всички обекти,където е работила GP-Груп или другата Тр... . Пълни глупости и търсене на сензация,изсмукана от пръстите!
  • 11 324

    43 27 Отговор
    Путин, приключвай с този "опозиционер ", че омръзна от тъпа пропаганда. "Няма опозиционер, няма проблем"
  • 12 edu

    22 42 Отговор
    тролнята "под строй" за Путина за диктатора!!
  • 13 Я русский.

    10 6 Отговор
    🥱😴...
  • 14 К.К.

    36 12 Отговор
    Бля-бля-бля! Покажете кои наши фирми получават държавни поръчки и дворците на нашите политици.
  • 15 !!!?

    24 31 Отговор
    Въртят кремълската Мумия на бавен огън !!!?
  • 16 Държавата и народа се Оглозгват

    35 9 Отговор
    От години, нашата държава и народ Дениз, каква Русия, Путин, Навални??? Тука е голямата Корупция, и ние живеем тука!! Русия, САЩ, Германия не са наш проблем, Корупцията и неработещата съдебна системапиши за тях Денис или който пише!! Не ни интересуват Чуждите проблеми, ние имаме Предостатъчно,!!!

    Коментиран от #17, #29

  • 17 edu

    16 5 Отговор

    До коментар #16 от "Държавата и народа се Оглозгват":

    голяма грешка... зад нашите проблеми стоят големите играчи..
    За да имаме шанс да се надигнем, трябва да прогледнем първо.
    Русия, Щатите, ЕС, всички те си имат своите интереси, които се сблъскват и на наша почва. За това като видим, как Путин си е направил пристанище, вкарва и преработва нефт без да плаща даници и акцизи, трябва да бучим... Като щатите карат ББ да клекне за каквото и да било пак трябва да бучим. Реално те си назначиха едно максимално изгодно за всички правителство дето кляка на всички.. Ей това е един от големите проблеми. Колкото и да се стремят да не прогледнем, рано или късно ще стане.. Народа е прост, ама не е чак толкова прост :)
  • 18 Преминаващ оттук

    31 19 Отговор
    Какъв опозиционер е Навални. Един смрадлив криминален престъпник който плюва по собствената си страна. Затвор му е малко. Сибир. Господа журналисти не го сравнявайте с великите опозиционери в Русия. Много им се иска на някои хора да поставят Русия в патова ситуация и да ограбят всичко от нея. Но не им се получава. Народът им все още помни онзи другия (Хитлер) който също си беше повярвал, че е велик. Руският флак се развя над Берлин. Да не се развее над статуята на свободата.

    Коментиран от #26

  • 19 Аман

    16 11 Отговор
    До кога ще ни показвате този idiot?

    Коментиран от #21

  • 20 Иван

    18 20 Отговор
    Бре много сте се разпенили бе копейкаджийчета жалки😂😂😂😂😂
  • 21 Илич

    15 10 Отговор

    До коментар #19 от "Аман":

    Не смей да наричаш идиот Путин...
  • 22 годжа

    16 9 Отговор

    До коментар #2 от "Абе, нещастници жалки,":

    Абе, Кадафи, Чаушеску, Садам също бяха "царе", ама свършиха на боклука.
  • 23 Малко слонче

    8 6 Отговор
    Императора е над всичко.Така са свикнали.
  • 24 На фона на

    10 1 Отговор
    Симеон, Костов, Софиянски, Божков, Домусчиев, Ковачки, Манджуков и т.н. Влад.П. е като "Господин за един ден" ....
  • 25 БЪЛГАРИТЕ ПИТАТ

    18 2 Отговор
    НЕЩО ЗА САРАИТЕ НА ДОГАН,ЗА ЗАМЪЦИТЕ НА ПЛЕВНЯТА В ГЪРЦИЯ,ЗА БАРСЕЛОНСКАТА КЪЩА НА БАЦЕ,ЗА ИМЕНИЯТА НА ДОМУСА И ЗЛАТЕВ И ОЩЕ МИЛЯРДИ ЛЕВА НИЩО ТИШИНААААА
  • 26 rambaldievskievich

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Преминаващ оттук":

    Разбира се, че това, к. е написано от теб, се отнася за Путин, но си сбъркал името му с Навални. За Путин се отнася написаното от теб. Няма как да е за Навални.
  • 27 "Nil admirari!"

    0 0 Отговор
    "На нищо не се учудвай!"
  • 28 Мария

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Следобедна порция тролска простотия
  • 29 Тц тц тц

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Държавата и народа се Оглозгват":

    Много, много ни интересуват даже, жалко, че повечето изобщо не си давате сметка за това
  • 30 Еи си е и

    4 1 Отговор
    Сега тоя предател ще бъде невален по килия при някой който е убил и зготвил на курбан някого.Даа това го чака,а лъжедемократите нека си лоят...
  • 31 АНАЛИЗАТОР

    5 5 Отговор
    Путин , не е Борисов ,който постоянно лъже за всяко нещо. Сценария на олигофрена Навални е писан зад океана.
  • 32 яко ни лъжат

    7 3 Отговор
    НАВАЛНИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН СЕГА ЗА КЛЕВЕТА НАД ДЪРЖАВЕН РЪКОВОДИТЕЛ И СЪЗДАВАНЕ НА БРОЖЕНИЕ ЧРЕЗ ЛЪЖА. НАХАЛНИ МНОГО ДЪЛГО ТРЯБВА ДА ЛЕЖИ ЗА ЛЪЖАТА НА ЦРУ ЗАД КОЯТО ЗАСТАНА И ПОДСТРЕКАВАШЕ КЪМ БУНТ ЧРЕЗ ЛЪЖА.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тоа дали се къносва а 😂😂😂😂

    3 1 Отговор
    Има толко пари а не си присади косица да е млад тигър😂😂😂😂😂😂
  • 35 Калина

    2 5 Отговор
    Гледах филма на Навални и разбрах защо е бил осъден с ефективна присъда. При това става въпрос за светкавично съдебно решение по бързата процедура.
    Във филма се споменава за молитвен храм - църква, която обаче не приличала съвсем на православен храм. Ами няма да прилича. Всеки, който поне малко разбира от архитектура на молитвензнае, че онова не е църква а синагога. А Путо-Расиста и неговата орда обрече 20 милиона гои (руски славяни) на живот под прага на бедността достижими само за изпаднали африкански страни и всичко това за да си има дворец и .... лична синагога.
  • 36 Е излез от

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Кочината се тресе та дрънка😂😂😂😂":

    кочината де, стига си се угоявал там. Да ти теглят ножа и после ... тишина.
  • 37 Бай Шиле

    1 1 Отговор
    Денизчо,а смени плочата.Изтърка се.
  • 38 развийш ли

    0 0 Отговор
    И аз това същото си го мислех
  • 39 срамна въшка

    0 2 Отговор
    Тея кат свински черва се навързани. Путин не каза " НЕ–Е–МОЙ" а " НИ–КО–ГА" – няма да си призная.
  • 40 Кочината се тресе та дрънка😂😂😂😂

    1 1 Отговор
    Жужето обикаля бункера друсано и се сеща за съдбата на хитлер😂😂😂ше се самоубие и ше бъда полят с бензин и запален иначе отива в аквариума пред кремъл и ше го зяпат как е умрел😂😂😂😂

    Коментиран от #52

  • 41 ДЕКОМРАЦИЯ

    2 0 Отговор
    Фирмaтa e изпълнявaлa дeceтки държaвни прoeкти, cрeд кoитo инcтaлирaнeтo нa кoмуникaциитe в Крeмъл и рaзрaбoтвaнeтo и внeдрявaнeтo нa cиcтeмaтa зa eлeктрoннo глacувaнe в Руcия....... ДА ПОВТОРИМ ; ....разработването и внедряването на системата за електронно гласуване в Русия .............. ТОЕСТ РУСИЯ НАЙ - ДЕМОКРАТИЧНО ИМА ТАКАВА СИСТЕМА , А КРАДЦИТЕ ОТ ЕВРОГЕРБ НЕ ДАВАТ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ В ,,ДЕМОКРАТИЧНА" БЪЛГАРИЯ !
  • 42 НЯМА

    5 0 Отговор
    НEЩO ЗA CAРAИТE НA ДOГAН,ЗA ЗAМЪЦИТE НA ПЛEВНЯТA В ГЪРЦИЯ,ЗA БAРCEЛOНCКAТA КЪЩA НA БAЦE,ЗA ИМEНИЯТA НA ДOМУCA И ЗЛAТEВ И OЩE МИЛЯРДИ ЛEВA НИЩO ТИШИНAAAAA

    Коментиран от #43

  • 43 КЮНЕЦ

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "НЯМА":

    ПИШЕ ЗА ДОГАН ЧЕ ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ДУПЕТАТ КОЙТО НЕ ХОДИ НИКОГА В ПАРЛАМЕНТА ! ПИШЕ , НЕ Е КАТО ДА НЕ ПИШЕ
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 коко

    3 0 Отговор
    мачкай ВОВА тази соросидна мр.Аз.колкото квичат толкова им влиза по дълбоко в дир.ни.ка.Единственият свестен човек които държи за семейните и човешки ценности
  • 46 барчо

    4 0 Отговор
    Гоуема статия с празнословия в които преобладава някаква връзка между Путин и тази постройка, която и до ден днешен е на груб строеж. Говорим за РАДИО СВОБОДНА ЕВРОПА и всеки знае чия собственост чии интереси изповядва. Та от цялата работа се разбра, че въпросната фирма не е собственост на Кремъл, Путин или някой до Путин. Тази фирма изпълнява специфични проекти и който се нуждае от такива, я наема. Еуементарно. И Наглонахални не знам дали знае, но Путин тренира ДЖУДО, а не САМБО. И още нещо злободневно. Всеки един президент има много права, докато е президент. Има право на самолет, хеликоптер, кола, влак, резиденции и всичко, което е свързано с работата му. След като вече не е президент, има право на президентска пенсия.
  • 47 крепостен

    1 1 Отговор
    Малиии Този чорбаджия се кани да живее три четири века най малко
  • 48 Borislav Popov

    3 1 Отговор
    Нааканите гащи на жужето продължават да излизат наяве!
  • 49 Дениз Джанбазов или кой то и да си!!!

    3 0 Отговор
    Втръсна ни с твойте разкази за дворци, Кремъл, Путин, Навални!! Едно и също!! Пиши за крадени те пари в Овшорките !За сметките на Българи в Люксембург? С какви пари и кой ЩЕЕ Реалния собственик на ЧЕЗ??
  • 50 Нещастник

    2 0 Отговор
    На Джуджан му трябва една стая с едно легло а той Дворец си строи и от Бункера не излиза
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 МАФИЯ НА ББ

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Кочината се тресе та дрънка😂😂😂😂":

    Втръcнa ни c твoйтe рaзкaзи зa двoрци, Крeмъл, Путин, Нaвaлни!! Eднo и cъщo!! Пиши зa крaдeни тe пaри в Oвшoркитe !Зa cмeткитe нa Бългaри в Люкceмбург? C кaкви пaри и кoй ЩEE Рeaлния coбcтвeник нa ЧEЗ?? ПИШЕТЕ ЗА ЧЕКМЕДЖЕТО,ХАСИЕНТАТА В БАРСЕЛОНА, МАТА ХАРИ И ПАЧКИТЕ И КЮЛЧЕТАТА ПРИ ТОЛУПА БОЙКО!!!! ПИШИ ЗА РАЗГОВОРИТЕ НА РАЗБОЙКО И КАК ГИ МИНАЛ ЕВРОШЕФОВЕТЕ С 200. ЗА ДАЛАВЕРИТЕ НА ББ С ЕВРО СРЕДСТВА.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.