20 Февруари, 2021 06:02 16 774 29

Второ българско име изплува в разследването OpenLux

  • openlux-
  • александър томов-
  • разследване

Това е политикът и бивш собственик на ЦСКА - Александър Томов.

Второ българско име изплува в разследването OpenLux - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Миналата седмица френското издание Le Monde публикува международно разследване, според което 55 000 офшорни компании, които управляват активи на стойност най-малко 6 трилиона евро, оперират в Люксембург заради благоприятните данъчни условия там, пиши Епицентър.бг.

Разследването, озаглавено OpenLux, разкрива и български следи – в малкото херцогство има и над 500 млн. евро активи на български собственици в общо 250 фирми.

Разследващият сайт "Биволъ" е сред медийните партньори на Le Monde в OpenLux и вече публкува първите данни, свързани с български публични личности.

След като вече бяха разкрити данни за адвокат Любомир Пенчев, който е син на Константин Пенчев, настоящ член на Конституционния съд (КС) и бивш омбудсман, второто име, изникнало в разследването, е това на политикът и бивш собственик на ЦСКА - Александър Томов.

Вчера сайтът разкрива информация за активи за малко над 6 милиона евро, които са концентрирани във фирмата “Лира Инвестмънт” (Lira Investments S.A.).

Неин краен собственик е именно Томов. Фирмата е известна като бивш собственик на акциите на ЦСКА и кредитор на клуба. Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов, става ясно от разследването. Той е отговорил на запитвания на "Биволъ" по казуса.

По думите му парите са идвали от заеми и хонорари получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този начин помагал на ЦСКА, но впоследствие Бойко Борисов го принудил да изостави клуба.

Но освен за финансиране на ЦСКА, люксембургската структура е служила и за имотни врътки в полза на самия Томов, става ясно още от разследването.

Щедирят спонсор на ЦСКА Стивън Ло е милиардер от Хонг-Конг, който искаше да построи нещо като български Лас Вегас – огромен хотел с конгресен център и казина в близост до Елин Пелин за над 1,6 милиарда евро.

Проектът така и не се случи, но покрай него се заформи съдебен спор с приближения до премиера шеф на тенис клуба в Банкя Иван Саздов. Пред Върховния административен съд представителите на Стивън Ло от „България Дивелопмънт /Холдингс/ лимитед” ЕАД твърдят, че Саздов ги е подвел да подпишат договор за консултантски услуги за проекта на стойност 80 милиона лева.

Той изтъкнал връзките си с премиера Борисов, за да ги убеди да го наемат за посредник, който да им движи контактите с институциите. Китайците претендират, че уговореното възнаграждение от 80 милиона лева за Иван Саздов има “забранен от закона предмет” и представлява “типичен случай на търговия с влияние”.

Според Александър Томов именно намесата на хората на Борисов отблъснала Стивън Ло, което довело до фалита на ЦСКА. "Лира не е офшорна компания – нито данъците там са по- ниски, нито аз се крия като собственик.

Създадох фирмата, защото там търговското право е по закон от преди 100 години – при възникване на спорове може да разчитам на нормално право, предвидимо законодателство", обясни Томов. "Поривът за прозрачност” обаче е отскоро. Преди около 10 години Томов се крие зад подставени лица и не застава като краен собственик на фирмата, държаща акциите на футболния клуб", коментират от "Биволъ".

Това се вижда и в българския Търговски регистър където фирмата “Лира Инвестмънтс” по документи няма нищо общо с Томов. През 2014 г. в България е регистриран клон на люксембургската фирма, който е българско юридическо лице и има български ЕИК. Като представител е посочено друго лице - Жан-Бернар Зеимет. Не Томов.

Краен бенефициер не е деклариран и до момента в Търговския регистър, въпреки изискването за осветляване на собствеността по ЗМИП. Това обаче не е първата офшорка, чрез която Томов управлява акциите на ЦСКА. През 2006 г. когато той поема клуба от Васил Божков е използвана друга структура – International Sport Management Services S.A., също регистрирана в Люксембург.

Според Александър Томов действителният собственик на тази фирма е Прамод Митал, който тогава е платил 15 милиона евро на Божков за ЦСКА. Томов разказа, че Митал е ползвал няколко фирми в офшорни дестинации, като основният холдинг бил в Дубай. International Sport Management Services S.A. е ликвидирана през 2013 г. и нейният действителен собственик няма как да бъде разкрит официално, освен чрез международна съдебна поръчка.

Българската прокуратура, която в продължение на години разследва Томов за източване на ЦСКА, явно не е успяла да изясни кой е крайният собственик на тази фирма.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    45 67 Отговор
    Томов - представляващ протестиращите на изборите, и издигнал Радев за втори мандат! Чудо!

    Коментиран от #5

  • 2 АУУУУУ

    68 14 Отговор
    Абе Томов не беше ли от партия БСП.... 😂😂😂
  • 3 ПСР

    90 7 Отговор
    Добрият вълк Лупи...здраво се е облажило момчето-каквото е могъл,направил го е.Кога ли ще гръмне съвсем официално,какво всичко е сътворил онзи от БанкИ и придворните Му?!

    Коментиран от #15

  • 4 Аз40🏴‍☠️

    80 4 Отговор
    И това е просто една извадка от цялата картина. Реално повечето фирми са фантоми, както и регистрираните лица. Винаги така е функционирала системата. Монархиите държат такива места по света, където да се въртят черните пари, с които работят по програмите си. Ще видите, че няма да има никакво разследване, най-много малко медиен звук и до там.
  • 5 АУУУУУ

    48 9 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Абе тоя няма чекмедже ами направо цял гардероб 😂😂😂😂
  • 6 БАЙ Х@Й ‼

    61 7 Отговор
    Отстрела на канарчета започна ! А за едрите птици - тишина ! Сега ще има обяснения как нещо не е незаконно, ама било неморално! А за ония с неморалните, ама и незаконните кинти, мнооого кинти - пак нищо !
  • 7 555

    53 3 Отговор
    Ако престъпните умове на България можеха да се впрегнат на ползу роду, досега България да се беше откъснала от дъното.?
  • 8 АНОНИМЕН

    37 4 Отговор
    Кой и защо ни припомня за "добрия" вълк ЛУПИ!? Може ли да е заради бурята в чаша вода около славния навремете армейски футболен клуб или има и още нещо?!
  • 9 Преминаващ оттук

    56 5 Отговор
    Ей такива като този хубавец, скъпи ми народе ни управляват. Престъпници. Крадци. За тях няма закони. Несъществува морал. Корупция.
    Тази жалка държава смърди от всякъде.
    Бягат младите ли!!! Как няма да бягат.
    Всеки живее с надежда, че нещата ще се оправят. Но надали. Блатото е дълбоко. Няма измъкване.
  • 10 Хаджи Генчо

    36 10 Отговор
    Само петстотин милиона евро имало по сметките?! Разочаровах сЪ! То у нашенско по шкафчетата има много повече.
  • 11 ЧОЧО

    23 2 Отговор
    Няма оправия.Сития на гладния,богатия на бедния не вярва!
  • 12 Гост 8

    40 3 Отговор
    Най-лошото е,че господинТомов получава трибуна от малкия екран и говори ли говори!Дава съвети,мнения,оценки.Този човек трябва да се скрие и да излиза маскиран,за да не го познаят!Няма край наглоста,безочливоста и безсрамието на всички минали през политиката!Погледнете идващите управляващи!Ние сме обречен народ!
  • 13 Чичко Гинсбърг тъй каза:

    21 0 Отговор
    ВСИЧКИ МАСОНИ-В АФРИКА!

    Коментиран от #17

  • 14 българка

    36 3 Отговор
    Доскоро г-н Томов ни гледаше с "честните" си сини очи от студиото на Евроком и ни убеждаваше, че е бил жертва? Само че тези 6 милиона говорят за друга истина? Интересно дали ще продължи със своето предаване "Заедно"? Къде искаш да ни заведеш, г-н Томов?
    Не мога да измисля наименование на обществения строй, в който живеем - преминахме през всички фази на социализма, не успяхме слава Богу да изградим мечтания комунизъм, не сме достигнали и желания капитализъм, а може би сме в тотален криминализъм или по нашенски "Разграден двор"!

    Коментиран от #16

  • 15 Въпрос на бомба

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "ПСР":

    Тази бомба" от Банкя" , ако гръмне ,няма да е обикновенна
    "6 милиона- еврова",
    а ще е такава, че ще помете всичко наоколо?
    Ахмед и Шиши и те ще "фръкнат"?
  • 16 Томовата лъжа

    26 3 Отговор

    До коментар #14 от "българка":

    Той не само, че е измамник, ами си беше измислил, че други са откраднали, същите тези 6 милиона евро ,които са на неговата банкова сметка в Люксембург сега ??
  • 17 Може и така

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Чичко Гинсбърг тъй каза:":

    Ненужни разходи за Африка , да скачат на Белингташ,
    от високата скала и който оживее, хала да му е?
    Който се напик-е, да си оставя" наметалото с кръста" и тях!
  • 18 И на този мурлю ,свалиха гащите...

    20 3 Отговор
    То затова плужека се натиска пак в политиката и кражбите! Свикна на охолен живот и не му се ходи да чука камъни в кариерите!Ами има и други решения за законност и възмездие....Времето му е изтекло много отдавна,стига е фъфлил и лъгал от екрана на продажните телевизии....
  • 19 Побеснявам

    26 0 Отговор
    Когато заслепени от тридесет годишна пропаганда реват непрекъснато.. Комунистите,та комунистите! Не са комунистите драги,и жестоко подведени българи.Това са шепа нагли , безскрупулни крадци.Без значение от Партийните си идеологии,който използваха като завеса,за да крадат.Безбожно ,
    Безмилостно.Да крадат с " приватизиране" бонови книжки, отложени плащания ,с компенсаторни записи( чиста хартия),продажби- инвестиции за Един лев, авиономпания за цената на един самолетен колесник.Национални богатства създадени ,построени, и дори отгладувани,от другите комунисти- работещите, строящите, копаещите и жънещи над 3 милиона души.Хайде спрете с това- комунисти! Крадци бе българи! Крадци, без грам угризения ,защитени от законите,който Те- независимо от цвета си, сами създаваха.Там трябва да насочим гнева и яростта си! Крадеца няма цвят,мирис,политическа идеология.Той ги използва за да Краде на едро и безнаказно.Иначе ще ви крадат,все повече и по рафинирано.Там вече станаха експерти от световна величина.И как да' присвояват и усвояват" и как да ги скрият на тъмно и безопасно.Зад десет планини и морета.А ние тук,се ловим за гушите,готови да се притрепем, заради техните политики.Без да забелязваме,че и единия и другия сме със скъсаните гащи и избушени кесии.И леви и десни ,и средни.
  • 20 ПАНДИЗОВ

    11 0 Отговор
    ЛУПИПАК ЛИ СЕ Е КАНДИДАТИРАЛ - РЕПУБЛИКАНЕЦ ЛИ Е ИЛИ ГЕРБЕРАСТ ?
  • 21 Ми то поврчето Апартаменти и Вили

    5 0 Отговор
    И Барбекюта на НЯКОЙ ДРУГИ ХОРА СА ЗА МНОООООООГО ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗ 6 МИЛИОНЧЕТА...... ТУКА НАИСТИНА НА СМЯТАТ ЗА ПУНТА МАРА ХОРА.
  • 22 Lex

    15 0 Отговор
    Лупи да докаже чист произход на средствата и платени данъци и да си ги харчи, ако ли не, при Бай Ставри !
  • 23 А ДАЛИ Е ТАКА

    9 2 Отговор
    ЧЕ САЗДОВ Е БИЛ В МИНАЛОТО ТЕЛЯК НА ТАТО ?....
    И ДАЛИ СЕГА НЕ РАЗТРИВА Б.Б. (БИГ-БОСА) ? ....
    МНОГО МИРИЗЛИВА ИСТОРИЯ ...
  • 24 Рошков

    16 2 Отговор
    Все пак боко е високо високо с неговите около 7 милиарда....НАРОДЕ???
  • 25 Иван

    12 1 Отговор
    Бивол вадят произволно само удобните за тях имена, да не стане гаф, ако покажат списък с всички!
  • 26 политкорект

    4 8 Отговор
    Където и да копнеш около Радеф и протестърите все такива купчини с пари ще излязат!

    Коментиран от #27

  • 27 Антигерб

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "политкорект":

    Ама те е страх да копнеш покрай тиквата и шиши - на крадците все Радев ви е виновен че не краде като вас.

    Да е жив и здрав защото тъкмо той разбърка помията и вече на всички е ясно че всичките партии са от една и съща мафия.
  • 28 По накратичко

    1 0 Отговор
    Лупи се облажи от далаверите в Кремиковци и след това, когато хариза на Вальо Циганчето ОЦК- Кърджали.
  • 29 Пропускате умишлено шефа на ЧСИ, с 15

    1 0 Отговор
    Милиона Евра в овшорната си сметка!! Пенчев Син с 5 милиона, Томов с 6 МИЛИОНА ЕВРА, А Шефа на ЧСИ с 15 милиона Евра, даже не му пишете и Името?? Този под Чадър лие, трябва да е Съдия, затова ли няма име!?? Пишете за него, чакаме!!!