Last news in Fakti

23 Март, 2021 10:03 9 439 10

Медийни босове изтъргували вила на Лазурния бряг

  • лазурен бряг-
  • вила-
  • медийни босове

Потърсен през посредник, за да коментира имотните си отношения с “конкурента" Драган Шолак, Красимир Гергов върна лаконичен отговор: “Пред медии говоря само за голф"

Медийни босове изтъргували вила на Лазурния бряг - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Членът на Надзорния съвет на бТВ Красимир Гергов и новият собственик на Нова ТВ Драган Шолак са в имотни отношения през люксембургска фирма, показва анализът на документи от OpenLux. Става дума за недостроената “Вила Апсарас", която се намира на първа линия в луксозния френски курорт Сен-Тропе. Собственик на вилата е люксембургската компания Aclepios SA. В края на 2020 г. Гергов продава на Шолак Aclepios и така Шолак придобива и вилата.

Гергов е собственик на Aclepios до юли 2020 г. през друга фирма – Fractal Invest. S.A. сочат данните събрани от Le Monde и международния консорциум OCCRP от Регистъра на действителните собственици на Люксембург. В нейния баланс през 2018 г. е записана стойността на недвижим имот – 2.4 милиона евро. След прехвърлянето на Aclepios за неин краен собственик е деклариран Драган Шолак, който има сръбско и малтийско гражданство, и швейцарски адрес.

Френската фирма SCI Apsaras се появява в баланса на Aclepios S.A. през 2016 г. Aclepios е собственик на 100% от акциите. Чрез нея е оформена собствеността на имота във Франция. Информация за сделката между Гергов и фирма на Шолак се открива и във Френския търговски регистър.

SCI Residence Apsaras е била управлявана от Красимир Гергов, заедно с още няколко дружества за управление на недвижими имоти, регистрирани на един и същ адрес – голф клуб в Сен-Тропе. След сделката е назначен нов управител с български корени – Джени Диксън, която е родена в България, има финландско гражданство и адрес в офшорната дестинация Остров Ман.

Предмет на дейността на създадената през 2012 г. SCI Residence Apsaras е управлението на недвижим имот – Вила “Апсарас" в курорта Сен-Тропе, една от най-скъпите локации на Лазурния бряг. Теренът се намира на първа линия на крайбрежния булевард General Leclerc. През 2019 г. е получено разрешение вилата да бъде реконструирана и да бъде изграден басейн, който вече е нанесен в Кадастъра на Франция.

Потърсен през посредник, за да коментира имотните си отношения с “конкурента" Драган Шолак, Красимир Гергов върна лаконичен отговор: “Пред медии говоря само за голф".

Гергов управлява още няколко фирми във Франция, които са регистирани на адреса на голф-игрище в Сен-Тропе. В България той също притежава комплекс за голф на Черно море – “Трейшън клифс". Земята, на която той е изграден е получена чрез скандална заменка.

Освен като голфаджия, Красимир Гергов е известен като бивш щатен служител на Държавна сигурност (ДС и УБО), и има славата на много влиятелен фактор в рекламния сектор. В момента той е миноритарен акционер в бТВ и член на надзорния съвет на телевизията.

Драган Шолак е сръбски медиен бос, шеф на United Group, която в края на миналата година придоби Нова ТВ от Кирил Домусчиев. Покрай сделката той взе и вестниците на “айсберга на корупцията" Делян Пеевски.

И двете телевизии, които иначе се водят конкурентни, са известни с любезното си отношение към властимащите, отбягването на теми свързани с гафове, корупция и злоупотреби във властта, отстраняването на водещи телевизионни разследващи журналисти и елиминиране на острите публицистични предавания.

Този задружен проправителствен информационен фон поддръжан от бТВ и Нова проличава особено ярко в предизборния период, в който се намира страната. Само преди дни бяхме свидетели на същинска инвазия на кадри на управляващите, които окупираха всички сутрешни блокове на телевизиите и се раздадоха в хвалби на властта под благосклонните кимания на водещите.

Близките офшорни отношения на Гергов и Шолак донякъде обясняват това единодушие, дърпащо страната към дъното на класациите за свобода на словото. Но само донякъде, пише "Биволъ".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монтана

    38 4 Отговор
    Ето как бойко неспирно се хвали по телевизията
  • 2 Антимафия

    30 2 Отговор
    Кой е Драган Шолак ,е важния въпрос,
    и кой стои зад Драган Шолак?
    На Красимир Гергов ,
    му се знаят и кътните зъби ,
    дори и да говори "само за Голф"?!
    Колкото пари изпра, с фиктивни рекламни сделки,
    през мобилни оператори и Държавата България,
    ако имаше правосъдие ,
    щеше да търка наровете на затвора ,много отдавна!
    Американците и те знаят, как ги изтряска с 200 ?
    Иначе от къде хотели и къщи във Франция?
    Но явно янките ,не са толкова прости ,
    за колкото ги има" шпионина Гергов"?
    Тук се прибират активи от фирмите, които той управлява ,
    това означава на" Делян Пеевски език" ,че в момента "повръща"
    ,погълнатото на някой от собствениците ,
    окрадени от самия него!?

    Коментиран от #5

  • 3 сила

    24 2 Отговор
    Гергов,който основната му задача в УБО е била да сменя цукалото на бай Тошо /не се шегувам,знам го от сигурен източник/ отдавна трябваше да е в затвора заради далаверите с рекламата в БНТ още от времето на Хачо......
  • 4 Прочетеш

    3 27 Отговор
    ли нещо във Факти, да знаеш, че е точно на обратно. Къде видяхте БТВ и Нова да са проправителствени. Цяла година репортерите им висяха по улиците и "отразяваха" на живо "многохилядните " сбирщини и" Великите народни" напъвания на отрепките.

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Емил

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Антимафия":

    Как няма да е на власт мафията - не можеш да напишеш едно изречение разбираемо, ама си "най-големият" антимафиот?! Неграмотници! Гергов е ясен за всички (приятелите му също) - русофилистици и предатели! Само дето тук (в този чат) 70% са такива!

    Коментиран от #6

  • 6 Антимафия

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Интересно , вие как " разшифровахте", аз какво пиша?
    Граматическите грешки, на мен не ми пречат ,
    нямат нищо общо с корупцията!
  • 7 берол

    3 1 Отговор
    Само те ли , идва конфискацията, съд и затвора!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Конник

    4 1 Отговор
    Проблемите са в българските закони. Ofshore company така, Ofshore company онака. Не било законно, но няма закон който да забрани сделки с Ofshore company в България. Ама май на “Биволь” мо е по добре без такъв закон.
    “Lex Lautus” е моето предложение. Чист закон: Ofshore company няма право да притежава в България фирми, акции и недвижими имоти. Български фирми ако плащат на офшорки да плащат 20% Ofshore company данък!