Last news in Fakti

12 Април, 2021 05:36 11 710 32

Социално слаб дължи 22 милиона лева на държавата

  • дългове-
  • фирми-
  • прехвърляне-
  • социално слаб-
  • данъци

58-годишният алкохолно зависим Николай Низол притежава 57 фирми

Социално слаб дължи 22 милиона лева на държавата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Прехвърлянето на фирми с големи данъчни задължения на социално слаби и обикновено неграмотни хора, известни като „бушони“, се превърна в мода през последните 15 години, предаде NOVA. Срещу 200-300 лева на ръка, предоставяйки личната си карта, тези хора подписваха документи, с които купуваха съответната фирма. Така длъжници ставаха те и естествено НАП нямаше как да си вземе данъците.

Дългове от тази фирма по същата причина не можеха да си върнат и частни кредитори. Чрез законодателни промени държавата се опита да спре тези схеми. И като чели напоследък те понамаляха, но преди няколко седмици, екипът ни се зае с разследване на популярни сайтове, бълващи фалшиви новини, които масово се споделят в социалните мрежи. И какво открихме - собственик на тези сайтове – общо 11, е фирма „Хаки Фиш” ЕООД. А тя е собственост на социално слабия 58-годишен алкохолно зависим Николай Низол. Тоест, този човек притежава и управлява тези 11 сайта за фалшиви новини и хората работещи в тях, поне според документите.

А иначе, оказва се, пак по документи, същият социално слаб притежава и други 56 фирми, чиято дейност е разнообразна. От заложна къща през архитектура, та до хотелиерство. Разследването ни установи, че част от тези фирми нямат задължения и са работещи, но собствеността се води на социално слабия Николай Низол, и от създаването им са регистрирани на негово име, за да се прикрият истинските собственици подобно на фирмата със сайтовете за фалшиви новини.

Други от 57-те фирми обаче, водещи се на алокохолно зависимия Николай Низол, са му прехвърлени от предишни собственици и дължат на държавата данъци в размер на 22 млн. лв. Решихме да проверим как и лесно ли е да се прехвърли фирма със задължения на името на Николай Низол и дали той участва съзнателно в ролята на „бушон” или е невинна жертва, подведена от непознати да подпише някакви документи, както обикновено такива хора твърдят пред разследващите органи.

След проведен разговор по телефона си уреждаме среща с Николай. Докато говорим ни пита Енцо ли ни изпраща. От въпроса стана ясно, че социално слабият собственик на 57 фирми и 22 млн. лв. задължения към държавата изпълнява ролята на „бушон” чрез посредник. Петнайсет минути по-късно бяхме на мястото на срещата и нашите продавачи на фирма със задължения се срещнаха с купувача -„бушон“ - Николай Низол.

„Мъжът има 57 фирми. В общи линии три са основните категории, които ние сме забелязали. Естествено, това което интересува НАП, са задължения към бюджета, укрити или дължими и невнесени данъци и осигурителни вноски. Има още две категории проблеми. Те са задължения към частни кредитори, към бизнес партньори и към банки. И третата голяма тема всъщност е определен вид дейност - да се прикрие действителния собственик.

Преди тази схема беше национален спорт. Сега все пак има определени правни гаранции, защото в момента продажбите на фирми е под особен режим. Тоест, НАП минава от там. В конкретно този случай справката на Агенцията по приходи сочи, че са изпратени пет уведомления до съответните прокуратури по отношение на евентуални престъпления против кредитори”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

И така това е поредният случай, в който схемата с прехвърлянето на задлъжнели фирми на хора-бушони ощетява всички нас с десетки милиони. Ощетява и частни кредитори. Прикрива и истински собственици на фирми, които едва ли стоят в сянка заради благородни мотиви. А тъй като бушоните им винаги избягват наказателна отговорност, представяйки се за жертви, подведени да подпишат нещо, без да знаят какво, видяхте – нашето разследване показа, че това съвсем не е така, завършват от NOVA.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3,14К

    70 9 Отговор
    Поръчковия разследващ журналист на (Киро гела),защо не разследва притежателите на фалиралите фирми и да ги изобличава, а отчита дейност с този нещастник?

    Коментиран от #19, #32

  • 2 Рошко

    33 1 Отговор
    човека се пропил от щастие, не е единствения колкото като него познавам дето са им прехвърля ли, източен фирми
  • 3 Реалните

    43 3 Отговор
    собственици на не малко такива фирми моментално в ареста , пълна ревизия и конфискация на всичко ! Така и на осъществили криминалната сделка инструкции !
  • 4 българин

    44 4 Отговор
    за мигрантите можеше да им се осигуряват по 1000лв на месец за социално слаб българин нито лев

    нека да ви завлиза, малко е , още може
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 радио елто

    37 7 Отговор
    каква работа осигурява държавата на такива хора за да не са в такава бедност?

    НАП само чакат да лапат, ма не става така
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 само питам

    44 6 Отговор
    тоя поръчковия що не разследва къде са парите от КТБ?

    или там няма куража щото ще бъде отстрелян като носърче

    кой ограби КТБ? журналиста кажете бе? ей тия пияните ли? дето сега ги хващате?

    гулям смях
  • 9 Корона винос

    36 3 Отговор
    Ще вземат на босия царулите
  • 10 Е как не могат

    44 1 Отговор
    Да стигнат до собственика. Нали неграмотния е дал пълномощни, за да могат фирмите да работят. Защо НАП не е предприела действия по обявяване на фирмите в несъстоятелност, след като имат милиони задължения. Като се прехвърля фирма се прехвърлят и активите. Как фирма без активи работи. Кой е титуляр на банковите сметки и още въпроси на които очевидно институциите не търсят отговор

    Коментиран от #12, #17, #18, #23

  • 11 Сър Пичук

    20 2 Отговор
    Такива прехвърляния трябва да се квалифицират като измама и трябва да се измисли механизъм, който да държи предишните собственици отговорни. При прехвърлянето трябва ясно да се каже какви са активите и какви са пасивите на фирмата. За големи дългове трябва да има и затвор.
    Сега една бръкма на 4 колела за 200лв не може да се прехвърли без нотариус, а фирми с милиони дългове някак си се прехвърлят.
    Има много неща, които могат да се направят, но този, който трябва и може да ги направи, се прави на разсеян.
  • 12 viki

    12 7 Отговор

    До коментар #10 от "Е как не могат":

    Не е неграмотен! А нагъл алкохолик който си дава сам личнита карта с кеф и си казва тарифата с кеф - гледах и тази сутрин по Нова тв. - като продължение в сутрешния блок 07.35 ч. сутринта днес! Много нагъл алкохолик - който най-нагло изтърси в ефир че тарифата му е 350 лв. да си даде л.карта да му прехвърлят фирма с милиони левове задължения! Нагло изтърси че нямало какво да му вземат освен живота си нищо друго нямал....и си поиска чашка ракия от репортера и после отиде да си я вземе! До него стоеше и ел.тротинетката му....няма и апартамент - под наем живее. И шефа на НАШ каза нищо не могат да му направят.

    Коментиран от #24

  • 13 Архиваря

    12 0 Отговор
    Аз да питам извън протокола За архивите е важно Оная кукла галя още ли е шеф на НАП требе да е майор Векилски Росен към тебе ми е Въпроса .С уважение Арх.
  • 14 ДОКО

    2 6 Отговор
    ХА ХА ХА ЩОМ МАЧКАТЕ БИЗНЕЗА СЛЕДВА ТОВА..ХА ХА
  • 15 един от многото

    13 1 Отговор
    Отговорните институции за това къде са спали? Или е е имало посещение с подаръци както при данъците на Божков. Гешев защо не прави нищо? Иначе прокуратурата може да се самосезира за глупости и да хвърлят прах в очите на хората. Иначе абревиатурата НАП би трябвало да е (ненаситни , апашки паразити).
  • 16 8554

    9 1 Отговор
    има и фирми, които теглят ддс и шапката е депутат........и те продадени накрая на някой такъв.
  • 17 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Е как не могат":

    Мислиш ли, че фирми със задължения имат пари по банковите сметки, ако въобще имат действащи сметки? Такива фирми се прехвърлят след като вече са натрупали задължения и след продажбата на капитала вече не работят. Проблема е, че се позволява да се прехвърлят фирми със задължения, а не че НАП нищо не може да направи.
  • 18 Ти ква

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Е как не могат":

    Гъдулка си
  • 19 Виж Хунтата

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "3,14К":

    "Нова телевизия", и ТВ-3 И "ВЕСТНИЦИТЕ",
    на кой ГИ прехвърлиха ,
    след като и днес бълваТ същата ,
    Бойкова- Доган- Делянова помия?
    Рибата започва да "мирише" от главата ,
    разследвайте де,
    какво чакате?
  • 20 Иво Христов

    3 1 Отговор
    Хе хе това си е следствие на икономиката на "обратните офшорки".
  • 21 адвоката

    4 1 Отговор
    Да се оправят законите.
    Герберастите са 12 г. в народното събрание, що не оправиха закона.
  • 22 Минувач

    4 1 Отговор
    Тия т.н. "народни избранници" са създали закони допускащи такива възможности с което същите практически торпилират икономиката на страната! Така че реално се явяват народни Вредители!
  • 23 Щирлиц

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Е как не могат":

    Разберете нещо много просто - държавата не може да отнеме нищо от социално слаб, не може да го вкара в затвора за дългове и не може да му ограничи правата като гражданин! Това прави соц.слабите недосегаеми при финансови престъпления. А дали фирмата е натрупала дългове преди прехвърлянето или след това, няма значение, защото когато умишлено е направено, то винаги може да се направят в желан период. Може да се стигне до истинските собственици, но и това е безсмислено, защото трябва да се докаже умисъл в действията им, което е невъзможно. Те също ще се представят за жертви и измамени от соц. слабия.
    Единствено решение е - за дългове да се влиза в затвор и да се отнемат граждански права, което демокрацията не може да направи. Така че, цената на демокрацията и правата на хората, ще се плащат от данъкоплатците.
  • 24 радио елто

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "viki":

    какво против имаш бедния човек бе бастун завислив? бил алкохолик и какво от това? убива ли? краде ли? изкупувал фалирали фирми, ами може, изкупува, не на всеки му стиска да го прави
    тая държава това заслужава!
    след като държават мачка бизнеса, бизнеса й отговаря подобаващо

    евала му на човека, дано повече такива да има занапред
  • 25 556829

    3 2 Отговор
    Така е като държавата не работи
  • 26 гост

    4 1 Отговор
    Нали може да проверите през колко собственика са прехвърлени фирмите и да се разбере кой тарикат не иска да плаща данъци? И адвокати и нотариуси и всички по веригата знаят номерата как става това. Дали искат да се прекарати това е съвсем различно.
  • 27 Когато държавата е разбита..МОЖЕ..

    1 1 Отговор
    Всичко може!Решението е да се забрави за европейската цивилизационна толерастия.За един,два месеца всичко да се изчисти по законите на Народна Република Китай!Дори може да се внесат от Али експрес, действащи китайски отряди на СПРАВЕДЛИВОСТА и Закона..По евтино и без риск от корупция и мързел!Каскета е пример и за двата български патента...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Амед Азнавур

    1 1 Отговор
    що триете бе ?
    писах че трябва забрана за продажба на фирми със повече от 100лв задължения.
    забрана на повече от 3 фирми на лица с задължения.
    лесно е. обявяване з а нищожни досегашни продажбина фирми сзадължения..

    като идете в кат няма префърляне няма талон ако имате задължения...
  • 30 Един

    2 3 Отговор
    Е гати и "държавата" (разбирай ББ) дето може да го позволи! Защо ли? ... чекмеджетата, чекмеджетата, чекмеджетата ...! Държава в чекмедже!
  • 31 пешо

    4 1 Отговор
    че какъв да е човека при такива дългове?
    социално слаб, много ясно!
  • 32 Друг биваше

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "3,14К":

    да е въпросът! Защо НАП разрешават това да се случи. Би трябвало когато се продават предприятия с борчове НАП да повикат купувача и той да гарантира борчовете на предприятието, което купува с реални активи и тогава да се пуска сделката? Иначе на Киро това му е работата, а пък на алкохоликът като е възможно защо пък да не изкара човекът за една ракия, след като държавата си е зарязала длъжниците безконтролно?