Last news in Fakti

14 Април, 2021 14:31, обновена 14 Април, 2021 21:16 14 163 26

OpenLux: Шефът на "Лукойл" – собственик на "България мол"

  • лукойл-
  • българия мол-
  • вагит алекперов

Освен това се оказа, че в “Лукойл” няма броячи за контрол върху потоците горива на входящите и изходящи тръби от нефтокомбината и неговия частен нефтен терминал в Росенец

OpenLux: Шефът на "Лукойл" – собственик на "България мол" - 1
Колаж: БиволЪ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Нефтеният гигант Лукойл не плаща данък печалба в България, но шефът му си е напазарувал тайно у нас имоти за стотици милиони. Милиардерът Вагит Алекперов, съпругата му и детето му са реалните собственици на България Мол и прилежащия към него офис комплекс с Инфинити тауър. Това е станало чрез регистрирани в Люксембург фирми, разкриват данни от международното разследване OpenLux. В България тези обстоятелства не са обявени в Търговския регистър, което е нарушение на Закона за мерките срещу пране на пари.

България Мол смени собственика си през есента на 2018 г. и както тогава съобщи Капитал, новият собственик е испански фонд на име Squircle Capital чрез регистрирания в Люксембург фонд SQC Opportunity SCA SICAV RAIF и притежаваната от него новосъздадена фирма Bulgaria Boulevard Holding S.à.r.l. Тя е собственик на новосъздадено българско юридическо лице “Булевард България 69” ЕАД, което става правоприемник на предишния собственик на мола – Меркюри ЕАД. Цената на сделката не се съобщава.

OpenLux: Шефът на "Лукойл" – собственик на "България мол"

Въпреки законовото изискване да се декларират реалните собственици на компаниите, в Търговския регистър и до момента не е подадено заявление B7 за фирмата “Булевард България 69”. Биволъ се свърза с управата на търговския център но оттам отказаха да отговорят кои са реалните му собственици.

Извадка от Люксембургския регистър за реалните собственици на SQC Opportunity SCA SICAV
Информацията от Люксембургския регистър показва, че към 10 януари 2020 г. реални собственици на люксембургското дружество-майка SQC Opportunity SCA SICAV RAIF са Вагит Алекперов, жена му Лариса и синът му Юсуф чрез The Venice Trust. Най-вероятно това е тръстът, който стои зад испанския фонд Squircle Capital, собственик на луксозните марини в Барселона и френската Ла Сиота.

Сделката за мола се придружава и с реструктуриране на внушителния дълг на предишния собственик Mercury към Unicredit Bulbank, сочат счетоводните документи на SQC Opportunity SCA SICAV RAIF.

OpenLux: Шефът на "Лукойл" – собственик на "България мол"

Новият собственик Squircle Capital се ангажира да инжектира допълнителен капитал от 19 милиона евро за дострояване на бизнес сградите, а дългът от 118 милиона евро към Unicredit е разделен на четири транша. Банката тегли черта върху 15,6 милиона евро, а други 29,9 милиона евро са цедирани на българската фирма “Булевард България 69” за едно символично евро.

Unicredit обаче може да е спокойна за обезпечението на кредита от страна на действителния собственик. Списанието “Форбс”, оценява състоянието на Алекперов на близо 14 милиарда долара.

Данъците в молове
Руският нефтен гигант използва сложна корпоративна структура в чужбина за данъчна оптимизация на печалбите от България. Резултатът е, че Лукойл изобщо не плаща данък печалба в България.

Преди десет години покойният шеф на “Агенция Митници” Ваньо Танов обяви, че „Лукойл” е нулев данъкоплатец, тъй като преки данъци не е внесъл в последните 2 години нито една стотинка”.

Танов разясни в интервю за БНР, че по веригата на „Лукойл Нефтохим” България стои една междинна фирма регистрирана в Швейцария. През нея се определят цените на вход за суровия петрол, и на изход за произведените горива. Митническият шеф предположи, че в тази фирма се акумулират и печалбите, които не се декларират в България.

Освен това се оказа, че в “Лукойл” няма броячи за контрол върху потоците горива на входящите и изходящи тръби от нефтокомбината и неговия частен нефтен терминал в Росенец. Опитите на Ваньо Танов да дисциплинира монополиста и да сложи броячи обаче удариха на камък. Решаваща беше намесата на тогавашния американски посланик Джеймс Уорлик, който посети “Лукойл” в компанията на българския му шеф Валентин Златев и даде висока оценка на предприятието като “надежден доставчик”.

Монополната роля на “Лукойл” в сектора на горивата се изразява и в това, че фирмата държи почти всички данъчни складове, през които задължително трябва да преминава всеки внос на гориво от друга държава. Чак през 2020 г. след детронирането на Валентин Златев държавата се присети да въведе повече контрол и задължи компанията да регистрира като отделни данъчни складове шестте си бази, а също така да монтира още измервателни уреди. Засега значим ефект от тези действия върху цените на горивата не се наблюдава.

Лукойл отхвърля обвиненията в неплащане на данъци и редовно подчертава, че е най-големият данъкоплатец в България. Цитираните от компанията суми обаче са за ДДС и осигуровки, а не за данъка печалба.

Не е ясно колко тежат печалбите от българския Лукойл в многомилиардното състояние на основния му акционер и шеф Вагит Алекперов. Но поне малка част от спестените през годините данъци все пак са се върнали в България тайно под формата на мащабна инвестиция в недвижима собственост.

Златев – “Регентът” на Борисов
Приватизираният от Иван Костов държавен “Нефтохим” се превърна през годините в основен вектор на руско влияние у нас. Ключова фигура за налагането на това влияние беше бившият вече шеф на Лукойл за България Валентин Златев – приближен на премиера Борисов и сочен от американските дипломати като резидент на разузнаването на Кремъл.

В дипломатически доклад на Държавния департамент на САЩ, публикуван от Wikileaks, се казва, че в миналото премиерът Бойко Борисов е участвал в схеми за източване на горива от Лукойл, възползвайки се от близките си отношения с Валентин Златев.

13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения.

Както установи разследване на Тагесцайтунг, SIMO се явява кодово име за ЦРУ, така че информацията в тази грама има несъмнено голямо стойност.

Има данни, че политическият проект “Борисов”, през кметуването му в София, до спечелването на изборите от ГЕРБ е финансиран от Златев с отклонените от Лукойл средства. За това се намеква и в друг важен пасаж от същата грама, която има най-високо ниво на класификация за Държавния дапартамент на САЩ.

“14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България” Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл” в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда “танто-за-танто”, публичните договорки на Борисов с „Лукойл” са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.”

Самият Бойко Борисов не отрича приятелството си с Валентин Златев, с когото по негово признание често играят карти. Налице са и многобройни фотодокументални свидетелства за близките им отношения още от времето, когато Борисов е бил охрана на Тодор Живков.

Красноречиви са и подозренията на американците, че Златев се явява представител на руското разузнаване у нас. За дълбоките връзки на Валентин Златев с руската държава стана ясно и от скандала около срещата на зам.-министър Марий Косев в Москва с представители на “Росатом” по повод АЕЦ “Белене” през 2011 г.. На срещата, както разказа самия Косев, изненадващо се появява и бившия шеф на Лукойл, неясно в какво качество.

Славата на Златев залезе след разследването на Биволъ “ДжиПи Гейт”, което го уличи като мотор на мащабна схема за източване на обществени поръчки с европейски и национален бюджет (виж тук и тук). Няколко месеца по-късно Златев беше отстранен от ръководни позиции в “Лукойл България”.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    36 3 Отговор
    Я да чуем другарите от ГРОБ, дето си мислят, че подкрепят анти-руска групир...така де, партия, какво ще измислят.
  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    35 2 Отговор
    "Освен това се оказа, че в “Лукойл” няма броячи за контрол върху потоците горива на входящите и изходящи тръби от нефтокомбината..." 😯😯😯

    Коментиран от #7

  • 3 ужас

    36 3 Отговор
    Станахме руска губерния благодарение на боко !!!!Построихме им и газопровода за 2 милиарда !!!!!!

    Коментиран от #6, #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Боко 🎃

    3 4 Отговор
    Днес е много спокойно. За разлика от вчера. Беше лудница. Луда работа.
  • 6 Централен софийски затвор

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "ужас":

    3 милиарда евро.
  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Ваньо Танов помните ли го ????
  • 8 hmhmhm

    24 2 Отговор
    смятай за какви схеми става въпрос ,,,

    Коментиран от #26

  • 9 мислещ

    20 2 Отговор
    Май ще се правят, че не виждат и няма да припарват до статията или поне до секцията с коментари.
  • 10 НАЦИОНАЛИСТ

    22 3 Отговор
    ... И ТРЯБВА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЕДРИЯ КАПИТАЛ !!!
  • 11 ежко

    37 1 Отговор
    За неплащането на данъците, вина имат само и единствено управляващите!Никой друг!Има си закони -не се спазват-следват санкции!Не е виновен Лукоил,че нищо не влиза в хазната.Виновни са тези дето трябва да ги накарат!
  • 12 Брендица

    12 3 Отговор
    Не съжалявам за мажоритарния вот Божков! Ще се убедите, че е св.Васил в сравнение с някои???
  • 13 Сульо

    24 2 Отговор
    Ееех, че сложна стана работата..... Оказа се, че герб и русофилите и руската олигархия са брадърс ин армс по крадене. :))))
  • 14 БАЙ Х@Й ‼

    17 2 Отговор
    "Решаваща беше намесата на тогавашния американски посланик Джеймс Уорлик, който посети “Лукойл” ...." ‼ това като намеса във вътрешните работи на суверенна държава ли или като наместник в колонията да го приемаме 🤔
  • 15 рашките

    18 1 Отговор
    купиха половин България а турците другата половина и ще си я разделят това се знае отдавна
  • 16 реалиста

    16 6 Отговор
    къде са русофилистиците да коментират ?
  • 17 Д-р Хаус

    16 2 Отговор
    Проклетите политици подариха България на руската мафия
  • 18 Истината е че

    12 1 Отговор
    Вагит, може да си поиска от Валентин Златев,
    всичко което Златев притежава!
    И Валентин Златев е длъжен, да му ги предостави!

    Молове, хотели, ловни стопанства и много много други, знайни и незнайни активи?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 7777

    14 2 Отговор
    Тук МОЛ там МОЛ, винаги съм се чудил откъде са тези големи пари да строят молове, а те били от нас.
  • 21 Лукчо

    13 5 Отговор
    Ами, елементарна логика-ако "Лукойл" бе 100% руска до сега американците 100 пъти щеха да опищят орталъка, но НЕ, мълчат- ни ума ни дума, ни санкции.
    И в момента АМЕРИКАНСКИ фондаве имат акции в "Лукойл", и е повече американска, отколкото руска, акциите и са в американска банка. Информацията е офицялна, само в България не е.
    Тя е руска по начало, обаче собствеността се променя с времето според акционерите...
    "Най-големите мениджъри на компанията от юли 2010 г. притежават най-голям дял (над 30%) от акциите на дружеството, включително президента на Лукойл Вагит Алекперов - 20,6%, вицепрезидентът Леонид Федун - 9,08%. Американската петролна компания ConocoPhillips притежаваше 19,21% (до февруари 2011 г. дружеството напълно се е оттеглило от акционерите на Lukoil, след като е продало акциите си и отчасти на самия Lukoil) . Останалите акции бяха в свободно обращение на Лондонската фондова борса , Франкфуртската фондова борса , RTS , MICEX .
    Пазарната капитализация е 64,4 млрд. Долара (1 септември 2008 г.) . Номиналните притежатели на акциите на ЛУКОЙЛ и тяхната счетоводна отчетност са: 61.78% - Bank of New York , 10.79% - кипърска компания LUKOIL EMPLOYEE LIMITED (контролирана от Банката на Кипър чрез Odella Resources Limited )."

    Коментиран от #23

  • 22 Един

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "ужас":

    Не пич! Не позна! СТАНАХМЕ МАФИОТСКО-МУТРЕНСКА ДЪРЖАВА! И най-голямото което расте - е външния ни дълг!
  • 23 Антимафия

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "Лукчо":

    Фирмата може да е американска,
    и пак да е на поставени лица?
    То и Домусчиев има фирма в САЩ ,
    ама са и на Бойко Борисов?
    Кой ще го пусне този "пенцилин" ,
    да си рязвява сам перчема по света?
  • 24 Варна

    5 4 Отговор
    Бургас е вече руска губерния, скоро и Варна.
  • 25 Maя веднага

    2 3 Отговор
    да го разследва ..и Бил Гейтс също ..
  • 26 Николай

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "hmhmhm":

    Естествено, че става въпрос за схеми. Нали за това е целия панаир с изборите. Кой да се намести в схемата, кой да разпределя обществените поръчки, европейското финансиране и тн.