19 192 57

"Шефка" на "Топлофикация" – Перник дала 6.5 милиона заем на тъста на Ковачки за вила на Лазурния бряг

Междувременно стана ясно, че "Топлофикация" – Перник ще иска повишаване на цената на парното с 60%. Защото луксозните вили на Лазурния бряг не гълтат милиони само при покупката, а трябва и да се поддържат в готовност за отдиха на щастливите собственици

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Общинският съветник в Перник Божидар Живков и съпругата му Василка са собственици на френската фирма V Property, която през 2013 г. купува луксозна вила в Мандльо Ла Напул – малка община на Лазурния бряг в съседство с известния курорт Кан, научи BIRD.bg. Това е станало със заем от 6.5 милиона лева, предоставен от българската фирма “Аура Стар 2005”. Фирмата дори не е регистрирана по ЗДДС и е собственост на шефка от пернишката “Топлофикация”. Живкови са родители на съпругата на бизнесмена Христо Ковачки. От 2019 Божидар Живков е общински съветник в Перник и е трябвало да декларира имота и заема пред КПКОНПИ, но не го е направил. В разговор с репортер на BIRD.bg той отрече да притежава такъв имот.

Документите от френския търговски регистър обаче са категорични. Божидар Живков и Василка Живкови създават V Property именно с цел да бъде закупен този имот и това е описано най-подробно в устава на фирмата, който е нотариално заверен. Описана е и самата вила, която се намира на 555 bd Jean Saint Martin в Mandelieu-La-Napoule, състои се от приземен етаж с хол, камина, кабинет, оборудвана кухня (дори е посочена марката на съдомиялнята LG, стая с баня и тоалетна. На етажа има три стаи, солариум, тераса, две бани и тоалетни. Освен това в имота има басейн с отделна постройка към него и гараж. Всичко това е разположено на три кадастрални парцела – 109, 110 и 114 с обща площ 3800 кв.м.

В отделен документ за ипотека е описан заем от 6,5 милиона лева, даден от фирмата “Аура Стар 2005” г. на Живкови в лично качество. Заемът е отпуснат на същата дата, на която е придобита вилата – 2 септември 2013 г.. Той е за срок от 10 години с 5,5% лихва. Като гаранция за заема са вписани дяловете на Живкови във фирмата V Property и по този начин собствеността върху имота.

Проста сметка показва, че за да погасят заема съпрузите трябва да отделят от семейния си бюджет по 57 000 лв. месечно в продължение на 10 години. Вероятно това не е проблем за Божидар Живков и съпругата му, чийто тъст е мултимилионерът Христо Ковачки. Но през 2019 г. Божидар Живков става общински съветник и би трябвало да е декларирал този заем и вилата. Той обаче отрече в телефонен разговор да е собственик на такъв имот.

6.5 милиона лв. от фирма без регистрация по ДДС

“Аура Стар 2005” е еднолична собственост на Миглена Петришки. През 2013 г., когато е отпуснат заема от 6,5 милиона лева, фирмата има едва 13 000 лв. доход от продажби според справочната система Дакси. Справка в сайта на НАП показа, че фирмата никога не е имала регистрация по ЗДДС и не би трябвало да може да оперира с милиони.

Към момента на отпускането на заема Миглена Петришки се явява член на борда на “Топлофикация Перник”. В момента тя е представител на английската фирма “Бингам Мениджмънт”, която притежава 100% от капитала на “Бови тур” ЕООД, която пък притежава капитала на “Топлофикация – Перник”. За собственик на “Бингам” е обявен номинално кипърският гражданин Стефанус Константину.

Семейна връзка, милиони и подставени лица

На практика всички свързани с Христо Ковачки топлофикации се водят на подставени лица. Самият той скромно твърди, че е само консултант на тези енергийни мощности. Както вече писа БРРД, за действителен собственик на “Брикел” в българския Търговски регистър е обявен официално 82 годишният британец Дейвид Фордъм. На същия адрес като Фордъм е и собственичката на Топлофикация “Плевен” Елизабет Клейр Улъм. Тя притежава фирмата Cataland Ltd., също с 1 лира капитал и 1 лира наличност по сметките. Скромната британска компания владее 100% от акциите на плевенската топлофикация. Собственикът на Топлофикация “Бургас” пък е 81 годишният Стюърт Ралф Попълтън. Той притежава бургаската топлофикация чрез фирмата Bovard Ltd. Гражданинът на Белиз Ерлин Мей Родригес притежава ТЕЦ Бобов дол, а Ксения Тома от Кипър е собственик на ТЕЦ-Сливен.

“Сламените хора”, които прикриват действителните собственици са обявени с нотариално заверени декларации, които очевидно са документи с невярно съдържание, но прокуратурата не предприема нищо, за да издири действителните собственици и да накаже лицата, подали измамните документи в Търговския регистър. Примерът със собствениците на топлофикации, илюстрира и безсилието (или нежеланието) на държавата да осветли действителните собственици на офшорни фирми по Закона за мерките срещу изпиране на пари.

В случая обаче имаме проследима собственост за милиони, необясними заеми от фирми-фантоми и най-вече, семейна следа към консултанта Ковачки.

Междувременно стана ясно, че Топлофикация – Перник ще иска повишаване на цената на парното с 60%. Защото луксозните вили на Лазурния бряг не гълтат милиони само при покупката, а трябва и да се поддържат в готовност за отдиха на щастливите собственици.

Как се стига до тези данни?

Разследването е чист продукт на журналистиката на данните, без използване на източници и сигнали. Oтскоро данните от френския регистър на собствениците на недвижими имоти и регистъра на собствениците на компании във Франция са в свободен достъп като отворени данни. Екипът на БРРД извърши сложна компютърна обработка, за да кръстоса двата информационни масива и да извлече от тях лицата свързани с България, които владеят недвижима собственост чрез фирми.

В списъка са вече известни от предишни разследвания публични личности като Васил Божков и Красимир Гергов, но има и нови попадения. Сред тях е бившият енергиен министър Милко Ковачев, който се е обзавел с триетажен апартамент близо до Биариц. В регистъра излизат и други “оперативно интересни” лица, които БРРД проучва методично. За да се препотвърдят данните от отворения регистър трябва да се направят справки в Кадастъра на Франция и да се извлекат срещу заплащане официалните документи от регистрите на фирмите и на собствениците на имоти.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 76 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Последния Софиянец

  159 10 Отговор
  Идва служебния кабинет на Радев и ще излязат и още по фрапиращи неща.

  Коментиран от #27, #43, #53

 • 2 Нигога повече герб

  105 8 Отговор
  Е затвора
 • 3 За този

  116 0 Отговор
  Тябва въже без сапун

  Коментиран от #5

 • 4 Пучо Капучо

  91 3 Отговор
  Хаха, лудница...тия кинти са на баща й, що да не даде на заем? Вальо Топлото май и за по-малко го окаушиха навремето. Но...няма невъзможни работи по времето на ГЕП.
 • 5 точно

  48 0 Отговор

  До коментар #3 от "За този":

  На клона....
 • 6 Бай Шиле

  110 1 Отговор
  Ако и половината е вярно,Прокуратурата НЕЗАБАВНО следва да се самосезира.Или поне да обясни защо не го прави.

  Коментиран от #16


 • 7 възмутен

  80 0 Отговор
  Кой ги избира такива общински съветници?
 • 8 Бай Шиле

  96 2 Отговор
  Г-н Гешев,как вървят обвиненията за кражбата на двете кокошки в с.Гърбово? За един приятел питам,понеже виждам,че има и други случаи за Прокуратурата.
 • 9 67354

  86 1 Отговор
  Възмущението ми е безкрайно от някои примати в България,които явно живеят в някакъв друг свят,а не в България, държавата умира и има демографкса катасрофа,а той им дере кожите и с ограбеното от народа си строи вила и само за задника си мисли! Вместо да се създават работни места ,домове за отглеждане на деца и доброто им възпитаване ,за помощ на бедни семесйства,за да не бягат от България и да не умира страната ни,той ги хвърлил за една кирлива вила,сякъш не може да си купи почивка по цял свят ,където поиска!

  Коментиран от #17

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Ужас

  67 1 Отговор
  Тоя е за дръвника, изсича горите до голо,след това пък дере кожите на бедните българи със скъпи сметки, заради задниците на семейството си,това е вреден за обществото екземпляр,да не кажа паразит!
 • 12 Made in BG

  43 0 Отговор
  Аз го предполагах ,че са крали Българският народ и ето ,че това има и преки доказателства вече,но в такъв огромен мащаб и всечките длъжностни правителствени лица-просто не предполагах😒 За цените на топлото при тази ситуация трябва да ги свалят ,а не да вдигат🙂
 • 13 Малоумници

  46 1 Отговор
  Трябва отново лагери да се отворят и такива там докато пукнат ...мам...ви ...д...е.а
 • 14 Перник

  34 0 Отговор
  Всичко е досущ вярно
 • 15 Димов

  42 0 Отговор
  Аз се чудя защо за Март имам по-висока сметка за ТЕЦ, отколкото за Февруари.
 • 16 Буха ха

  53 0 Отговор

  До коментар #6 от "Бай Шиле":

  Обяснението защо каскетурата спи е много просто - защото сме едно безкрайно тъпо стадо овце.

  Коментиран от #33

 • 17 Димов

  42 2 Отговор

  До коментар #9 от "67354":

  Така е, защото сме оставили власт и разпореждане в ръцете на група "управляващи". Властта трябва да е под контрола на народа.
 • 18 Едк

  42 1 Отговор
  Браво ДПС, браво Герб. Грешка нямат топлофикациите. Браво и на Гешев и на Цацаров. Задължено сме ви, никога няма да ви забрави. Диваци
 • 19 Тихо бе

  2 30 Отговор
  Вие които коментирате сте същите само че го правите в по малки мащаби. Аре тихо.
 • 20 Гешев

  26 8 Отговор
  Руските милиционери-крадци в енергетиката, от типа на Ковачки, Златев, Богомил Манчев, Доган, Румен Овчаров, Пеевски, Кирил Добрев.....и обслужващият ги син на полковник Методи Борисов са еманация на българо съвеЦката дружба, която е "жизнено необходима, като слънцето и въздуха за всяко живо същество"!
 • 21 Вълка

  21 0 Отговор
  Защо го няма в списъка?
 • 22 Корнелия

  29 9 Отговор
  Всички тези милионери са бивши агенти на ДС или шофьори на партийни функционери , това е истината , затова никога повече БКП/БсП не трябва да идва на власт , защото тя е в основата на целия грабеж и бедноста на народа😉

  Коментиран от #24

 • 23 Asdfg

  29 3 Отговор
  Гешееееееев,спиш ли?!? Гешееееееев,къде е Ритона? Гешееееееев,има ли чушкопеци? Гешеееееееев,ОПГ-ГЕРБ кога?
 • 24 Asdfg

  29 2 Отговор

  До коментар #22 от "Корнелия":

  По тази логика Буци трябва да е чао завинаги! Защо един отявлен комунист и престъпник като него беше на власт повече от 10г.?!?
 • 25 така

  15 3 Отговор
  правят пернишките комуняги много неща могат да се кажат само че комунизма не си е отишъл още от България
 • 26 Става

  5 1 Отговор
  въпрос..за 2005-та
 • 27 гост

  14 0 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  Аз си спрях парното не плащам за вилите им:) Ако някой иска да помогне да си пусне парно. е имат и сметка завалиите
 • 28 Виктор

  25 0 Отговор
  Недекларирането е сериозно нарушение и основание Сотир Цацаров и сие да започне производство по отнемане на това незаконно придобито имущество. От къде тази кака е вземала пари да погасява заема, като има една нищо и никаква заплата. Пълна конфискация ВЕДНАГА. И да отиде малко да полежи в Сливенския ...
 • 29 Ей и ако сега

  14 1 Отговор
  не го признаете Боко че е довел инвеститори чак от Белиз...
 • 30 ***

  24 0 Отговор
  Евала на журналистите всичко е вярно този път самата истина е и цял Перник и Рударци го знае малко ли се хвалеше бащата на Деси-жената на Ковачки за тази къща на Френската Ривиера
 • 31 ББДоход

  19 4 Отговор
  Направете хората да се отказват от парно, включително сградна инсталация, и тези кърлежи ще изчезнат, защото парното ще им излезе скъпо без абдали пълнещи касичката със сградна, я сметнете само в София 40 лева сградна без да ползваш парно по един милион абонати, всеки месец. Да не излизат с номера, купил си жилище с парно. Уважаеми кърлежи при Живков парното беше 15 лева на макс мощност, отваряхме прозорци зимата, при срена заплата 250 лева. В днешно време при средна 1500 лева, плащаме парно 300 лева, или при стандарта на Живков при 150 лева парно, средната чиста заплата трябва да е 2500 лева. Да, ама не, парното вече е лукс и е неоправдано висока цена. В Беларус парно и ток на двустаен апартамент, при по-студена зима от БГ е 80 БГ лева. Само че Беларус не гони дипломати на Русия, строи АЕЦ-ове с Русия, и няма бивши депутати посредници по веригата-както Козлодуй и газ, нито олигарси с ВЕЦ-ове, фотоволтаици и перки, на които българинът задължително купува токът. Каква е тази "пазарна икономика", в която ме задължават да купувам задължително по-скъпият ток на бивши и настоящи политици. Отново поскъпват ток, вода и газ, бездънна яма, 2020 последни месеци токът в БГ е най-скъпият в ЕС.

  Коментиран от #34

 • 32 гтиг иг

  12 0 Отговор
  после що имало народен съд питат някой крадци
 • 33 иеж ег

  12 0 Отговор

  До коментар #16 от "Буха ха":

  по скоро крадци от класа с безкрайна наглост
 • 34 ги ги

  10 0 Отговор

  До коментар #31 от "ББДоход":

  в пловдив сградна инсталация-100 лв

  Коментиран от #35

 • 35 ББД

  18 0 Отговор

  До коментар #34 от "ги ги":

  Откровен грабеж, цяла България трябва да протестира, като отнемете касичките на олигарсите,косвено ги премахвате от властта-прекъсвате им паричните потоци за манипулиране на избори. Представа си нямате на кого принадлежат скъпите ВЕЦ-ове, перки, фотоволтаици-всичко е на бивши и настоящи-подставени лица политици, и феодални местни кърлежи. Еленко Божков-върл противник на Белене се оказа съсобственик на ВЕЦ, е, как няма да лобира за себе си. А че българите платиха един милиард за реактори, за разрешителни отделно Белене-изтече им срока, не им дреме, било скъпо. 16 милиарда несъбрано ДДС-ето ги парите за изцяло БГ финансиране. Само това да е, после се чудим защо Долорес Арсенова-има автопарк за милиони, тя също има ВЕЦ-ове. Цветелина Бориславова, Добрев от БСП-отбор айдуци. Тези джипове над 200 000 лева не са купени с честен труд
 • 36 Пламен

  10 0 Отговор
  И други, преди пионката Ковачев са ходили с 50 човека охрана, но, когато си повярваш, става някък си по-лесно. Пример-Павлов!
 • 37 Беден

  14 0 Отговор
  Топлофикация е основен спонсор на всички политически партии в парламента, това го знам от депутат който ми го каза лично докато го возих с таксито
 • 38 Беден

  16 0 Отговор
  Топлофикация нито една политическа партия не я закача за злоупотребите които върши, за кражбите и надвишаването на сметките, защото ги спонсорира всичките всяка година с по няколко милиона, Топлофикация ni измамническа та институция в цяла България, ако българския народ трябва да се бори с някой институция, до Топлофикация трябва да бъде задължително на първо място!!!!!!!!!
 • 39 Беден

  12 1 Отговор
  Топлофикация се явява като държавен законен рекет срещу всички българи, хора които нямат радиатори в домовете си плащат жестоки сметки, затова не искат да премахнат такса сградна инсталация, защото по този начин рекетират, изнудват, игра бият хората
 • 40 минчо

  8 1 Отговор
  ко става в тая държава,оказа се че само моя гъ.. е гол,боже упази
 • 41 В.В.П.

  8 0 Отговор
  ААА,туй не е проблем!!!.Всички си купили замъци извън махлата...Изнесли милиарди,,ама не пречат на никой ..!!Той , И главният е така..!!..Бг имигрантите,вкарват в България 1,5млд евро на година...За данъци ,услуги,имоти , подръжка,близки..А,пък тез майкопродавци си пазаруват из Франция..!!!.Трепане и ликвидиране .!!Запор на сметките ..Затвор ..
 • 42 вие що си мислите

  7 0 Отговор
  Що имат пари да купуват гласове? Що слагат Свои Кметове в селата? Щото крадат като невидели! Дебелите свине не подозират че техните къщи ще се крадат първи? От огладнелия народ? Кои семейства ще са плячкосани първи? Каква охрана ще те спаси когато дойдат 200-300 човека гладни ?
 • 43 Мерич

  5 0 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  Прекалени и необосновани очаквания имаш от служебния кабинет. Ще се разочароваш. Много, много работа, дори къртовски труд е необходим, за да се разплете дори четвърт от кълбото, а в България няма хора, които да свършат това.
 • 44 сноу

  6 0 Отговор
  То хубаво че сега се сетихте журналята ,какви велики продукти може да разработите ама преди 20-25 год. зеехте с крокодилски уста срещу всеки който благоразумно ви обясняваше ,че капитализма в България ще я съсипе, а вълчия ще я унищожи, защото алчността на българина е безгранична.Тогава всички вкупом се мъчехте да рисувате щастливи картинки ,как богатите като забогатеели нищо лошо нямало ,ами щели да създадат много работни места ,ще раздавали на мало и голямо и ще настъпела истинска идилия.То вярно че измамниците ви плащаха да си плещите до замайване теориите за балъци ,а ние ги оставихме да грабят и опустошават всичко що народа бе построил и изстрадал с робски труд.
 • 45 Крокодил

  0 13 Отговор
  Имам чувството,че тука пишат само някакви си неудачници и завистливи типове.
 • 46 Хаха

  1 0 Отговор
  А ТИМ кога???
 • 47 КВО ПРАИМЕ СА

  3 0 Отговор
  СЕГА СЛЕД КАТО ВСИЧКО Е ОТКРАДНАТО , СЕЩАТЕ ЛИ СЕ КАКВО ЕДИНСТВЕНО ОПРАВЯ НЕЩАТА ?
 • 48 КВО ПРАИМЕ СА

  3 0 Отговор
  ЩОТО ДА ЧАКАМЕ НЯКОЙ ДА ПУСНЕ КОКАЛА Е ГЛУПОСТ ........... Жената до Гешев е свързана с организираната престъпност и Христо Ковачки ....... ТОЙ ПЪК Е В СИМБИОЗА С ДПС ........... И ТН
 • 49 Хлъц

  3 0 Отговор
  " Който крал- крал! Който не е- да е! От тук нататък,все така ще е!" Докато не излезе роба със сопа, си лайте до премала.Стотици хиляди- навън.С деца,баби старци и там- на площада във всеки град.Хванаха ви цаката,и всички ви дерат по изпитана схема.Вдигат рязко цените,когато отоплителния сезон е свършил.До другия Октомври, офс,сете ръгват по морета,на село да сади зелъе и компир,къде ще ходи да протестира..Идват му сметките,но по старата тарифа.Докато му пуснат отново парното.И след ЧНГ,почва да квичи като недоклано прасе.И пак задължително поединично.Абре,рогати човекочодобни,точно с парното и топлата вода( нея е изпускате,а тя гони 20 лв.кубик) , ще ви докарат до там,ще струпате такива борчове,че с този трик ще ви прибират панелките на кило.Точно на вас,стотиците хиляди в комплексите.Онези- с пачките имат или собствено парно,или са си монтирали индивидуални щрангове.За всяко жилище.И има изнесен топломер извън имота.Както и директно спиране отвън на цялото му захранване.Затова не пискат.Плаща на реално потребление.Няма изравнителни,няма Ух Z%:3,27x0,76 от фичка си пайчина.Не замъци,а Бойнг ще си купят.Стига да изкарат тапия за пилот.

 • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 51 Цяр

  5 0 Отговор
  кaквo e рeшeниeтo, мa-мкa им. Cпирaмe вcички дa плaщaмe cмeтки, дaнъци и крeдити. Кaтo дoйдe чacтeн cъдeбeн изпълнитeл, нoжa във врaтa или c куршум в чeрe-пa....200-300 кърлeжa кaтo утрeп-eм щe ce зaмиcлят. Другo, вcякa бaнкa c пo eдин кoктeйл мoлoтoв тряcнaт вътрe. Дa видим дaли e хубaвo. Aнaрхия, мaмкa им изeдничecкa. Ceгa c кoвидa мнoгo брaншoвe пocтрaдa, хoрaтa нoрмaлнитe oбeдняхa oщe пoвeчe. НOЩ викaт cтoйтe cи вкъщи, aмa плaщaйтe cмeтки или щe ви взeмeм и ипoтeкирaнoтo aпaртaмeнтчe. E нямa дa cтaнe, убийтe 500-1000 кърлeжa oт нaй тлъcтитe и нaбучeтe глaвитe им прeд къщитe нa пo дрeбнитe им cъдружници, eднoврeмeнo в цялaтa cтрaнa дa cтaнe. Дa видим тoгaвa.
 • 52 :D:D:D

  0 0 Отговор
  В България има хора дето ризата да им вземеш от гърба.Вместо да се ядосат на този дето им я взема.Ще идат да разбутат палатките на хора които протестират против това. Всеки познава по един двама такива. А като ги броят на избори се оказва,че уж са много повече. За това и искаме нови честни избори. За да спасим този изчезващ вид хора.Като първо ги преброим и докажем,че изчезат.
 • 53 Николай

  0 0 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  То хубаво идва, ама доколкото си спомням Ковачки е кадър създаден от БСП.
 • 54 Николай

  0 0 Отговор
  В края на 1990-те години Христо Ковачки започва да развива дейност в областта на енергетиката. Участва в управителните органи на няколко енергийни дружества. Името му се свързва с приватизационни сделки в областта на въгледобива (мина Бели брег, мина Станянци, МОВ-Перник, Въгледобив Бобов Дол, мина Балкан, мина Черно море, мина Чукурово) и енергетиката (ТЕЦ Димитровград, ТЕЦ Бобов Дол, Брикел – Гълъбово, който е единственият производител на брикети на територията на Балканите).
 • 55 нуждник сме

  2 0 Отговор
  Където бутнеш, излизат лай-на.
 • 56 МАЛКА пенсИЯ

  0 0 Отговор
  Дала,дала,но НЕ ОТ НЕЙНИТЕ,ДЖОБНИ.Що да не даде,тогаз.
 • 57 МАЛКА пенсИЯ

  0 0 Отговор
  Никой,не идва,а което дойде,е в ущърб за нас,обикновените хора.Не плашете,децата,с торбалан.Задайте,си простият въпрос,ЗАЩО се коалират,не от мъка по нас,че едвам оцеляваме,а щото,ИЗТЪРВАХА,КОКАЛА.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.