15 Юни, 2021 17:14 6 407 8

Ученик с разследване на злоупотреби по програма на Министерството на спорта

  • разследване-
  • министерство на образованието-
  • корупция

Бюджетът на НПИМД се формира от задължителните годишни вноски на операторите на хазартни услуги за социално отговорно поведение

Ученик с разследване на злоупотреби по програма на Министерството на спорта - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Къде държавата влага средствата, които взема от хазартните бизнеси, за да развива дейности по превенция на зависимости сред младите хора?

Кристиян Юлзари от sCOOl Media, ученик от Русе, потърси отговорите в свое разследване. Почти два месеца той проучва изразходването на парите по Национална програма за изпълнение на младежки дейности (НПИМД) по чл.10а от Закона за хазарта, управлявана от Министерството на младежта и спорта:

"След няколко разговора с хора от неправителствения сектор стана ясно, че Програмата е съпътствана от много недоразумения и като цяло тя работи по непрозрачен начин", разказа пред БНР ученикът.

Бюджетът на НПИМД се формира от задължителните годишни вноски на операторите на хазартни услуги за социално отговорно поведение. Парите се събират от Министерството на младежта, което ги разпределя в три направления. През 2021 г. конкретно бюджетът на Програмата възлиза на 5 405 000 лева.

След направено разследване, Кристиян установява, че всяка година през НПИМД се финансират с големи суми неправителствени организации, които би трябвало да работят за превенция на зависимостите сред младите хора, но парите се получават от организации, чиято дейност е много трудно проследима.
"Проверката ни установи, че до момента организациите, които изпълняват проекти по направление реклама, имат само фейсбук страници, където публикуват снимки с два реда текст, което в никакъв случай не е дейност за качествена превенция на зависимостите", обясни той и уточни, че през тази година четири неправителствени организации са получили по 675 000 лева по първото направление на Програмата - реклама.

"Парите се дават в рамките на 6 месеца, т.е. организациите трябва да направят превенция на зависимостите сред младите хора през лятото, когато повечето от младите са на почивка и не са ангажирани с подобен вид дейности", посочи Кристиян Юлзари.

Програмата действа от 5 години, но в концепцията ѝ не са заложени критерии, чрез които да се проследи доколко е ефективна.

Журналистката Мария Черешева, която е редактор на статията по разследването на Кристиян Юлзари, коментира в предаването "12+3", че от изводите от задълбоченото разследване на ученика от Русе изглежда, че "едни организации се захранват с големи суми за извършване на дейности, чиято цел се разминава с очакваните резултати".

Според нея не се вижда дейностите по програмата да са насочени към рискови групи.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалиста

    6 12 Отговор
    българското и руското племе най-крадливо
  • 2 Последния Софиянец

    39 2 Отговор
    И децата вече ги разкриха,само Гешеф се прави на луд.

    Коментиран от #6

  • 3 Иван Грозни

    21 2 Отговор
    Много парични потоци в тая държава с непроследими пътища. В крайна сметка всички се събират в чекмеджето под формата на гласове за изборите. Всичко около тия НПО трябва да се осветли. За сега НПО са законна форма за крадене на суха пара.
  • 4 Чук и Гек

    7 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: изглежда, че "едни организации се захранват с големи суми за извършване на дейности, чиято цел се разминава с очакваните резултати".
    ------------------------------------
    Много деликатно се изразявате! Никой не ви разбира, а ако разбира, то не впечатлява! Затова Бойко пак ще ви разпилее! Той на ваше място ще каже така, както говореше преди изборите 3009 г. - ,,Това е страшно племе! Крадат! Аз съм под турско робство? Опукали парите и за младежите - груй!". Ей така, като за народните маси и електората!
  • 5 КРАДЕВ

    20 1 Отговор
    МИНИСТЪР КРАДЕВ В ДЕЙСТВИЕ ! ТАКА СЕ ПЪЛНЯТ ЧЕКМЕДЖЕТАТА НА НАЧАЛНИКА БОРИСОВ ! ГЕРБ УБИХА НЕ САМО СПОРТА В БЪЛГАРИЯ , А ВСИЧКО ДО КОЕТО СЕ ДОКОСНАХА ... СЪД И ЗАТВОР ЗА КРАДЦИТЕ !
  • 6 Не се прави на луд

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Толкоз му е акъла. А останалото е слугинаж на БМБ и Ахмед Доган. Двете са в неразривна връзка!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Знайко

    0 0 Отговор
    Браво на момчето- заради тия пуми..ри, децата които имат истински проекти не могат да се класират. Браво и на институциите, които с неправенето на нищо помагат на крадливите пуми...ари да се скатаят и замитат следите. Някои, трудно проследими, изглежда.....децата ви разкриха, на вас ви било изглеждало......бляххх...отивам да се издрайфам