25 Юни, 2021 11:20 12 482 36

Христо Ковачки и най-голямата българска ДДС афера

  • христо ковачки-
  • ддс измама-
  • нап

На първа инстанция Софийският градски съд осъди Христо Ковачки на 3 години условно за извършването на фиктивни сделки, които са довели до източването на ДДС

Христо Ковачки и най-голямата българска ДДС афера - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

През 2007 година сумата от 172 милиона лева беше равна на издръжката на всички български съдилища взети заедно. Това бяха 0,3% от брутния вътрешен продукт на страната, преди да се разгори световната финансова криза. Златен период за т.нар. дедесари – измамниците, специализирани в източването на ДДС.

Не е случайно, че най-голямото единично ужилване на фиска с източване на ДДС, се случва именно в този период. Общата сума на отписаните като несъбираеми задължения по тази афера е точно 172 милиона лева. Това гласи информация на Националната агенция по приходите (НАП), предоставена на EURACTIV България по Закона за достъп до обществена информация.

Общо 51 милиона лева от тази сума са главница от несъбран ДДС, 80 милиона лева са лихви. Отделно срещу същата фирма има задължения по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер на 41 милиона лева. Фирмата е заличена, а вземанията за 172 милиона лв. са отписани като несъбираеми от НАП през 2018 г. Ако бяха събрани, тези пари щяха да стигнат за построяването на два национални стадиона и близо 90 големи детски градини.

НАП запази името на фирмата – бушон за ДДС измами в тайна, но проучването на медията в съдебните регистри показа, че става дума за “Интернешънъл маркетинг импорт експорт” ЕООД. Това е фирмата, която е основна част от наказателното дело за източване на ДДС срещу енергийния бос Христо Ковачки.

Родилка в съдебната зала

През 2010 г. журналистите бяха удивени как родилка и едномесечното ѝ бебе са доведени принудително от Видин в съдебната зала в София, в която се гледа делото срещу бизнесмена Христо Ковачки за източване на ДДС. Родилката Румяна Христова стоя повече от час права с детето си на ръце в съдебната зала, докато обясняваше за фирмите си.

Прокуратурата твърди, че Ковачки е участвал в схема за източване ДДС, което е декларирал като реално платен данък по фиктивни сделки с доставчика “Интернешънъл маркетинг експорт импорт”. Фирмата се води на името на родилката. Тя обяснява, че е регистрирала фирмата, която се занимавала с ремонт на улуци и керемиди, но тъй като заминала за Кипър, дала пълномощно за управление на свой познат, а по-късно безвъзмездно му прехвърлила фирмата.

Оказа се, че Румяна Христова е осъдена на пробация заради необявената несъстоятелност на своята фирма. Пред полицията тя разказва, че неин познат ѝ обещал по 400 лева на месец, ако регистрира фирма на нейно име.

На първа инстанция Софийският градски съд осъди Христо Ковачки на 3 години условно за извършването на фиктивни сделки, които са довели до източването на ДДС. Обвинението за 16 милиона лева източен данък е значителна част от сума, която е превъртяна през фирмата на видинската родилка – “Интернешънъл маркетинг импорт експорт”. В крайна сметка обаче Ковачки е оправдан, а тезата на прокуратурата е разбита пред Върховния касационен съд

Босът е оправдан

През 2014 г. Върховният касационен съд оправда Христо Ковачки по всички обвинения. Прокуратурата не успява да докаже фиктивни сделки с машини и хранителни продукти. Ковачки не е подписвал лично никакви документи, това са правили неговите пълномощници.

Тезата, че Ковачки не е можел да не забележи постъпването на данъчен кредит от 16,8 милиона лева лева, също е опровергана. Съдът казва, че това би било вярно, ако цялата сума би постъпила реално и наведнъж и то по сметка на едно дружество. Сумата обаче е постъпвала по сметките на няколко дружества и на малки порции.

Докато за българския съд всичко изглежда е наред, то за НАП определено не е. Години по-късно данъчните са принудени да отпишат огромния дълг на фирмата, записана на името на онази нещастна жена от Видин, която бе принудена да свидетелства пред съда с бебе в ръце.

25 милиарда лева ги няма

Общата статистика, с която EURACTIV разполага, сочи, че НАП не успява да събере един от всеки пет лева, които гражданите и бизнесът дължат на фиска. За последните 4 години по сметките на НАП са постъпили суми в общ размер от 127,4 милиарда лева. Несъбраният остатък от тази сума е приблизително 25 милиарда лева

Агенцията изчислява събираемостта на 81% за последните четири години. Ако бяха събрани, тези пари щяха да са достатъчни за погасяване на по-голямата част от външния държавен дълг. Българската приходна администрация изостава от средния процент на събираемост на приходите в ЕС, който е около 85% годишно. Ако ефективността на НАП бе сходна със средната в ЕС, в бюджета трябваше да постъпят около 5 милиарда лева допълнително за последните 4 години. Сумата би била достатъчна за построяването на над 300 км магистрални пътища.

Общо 20 милиарда лева от този несъбран дълг са окачествени като несъбираеми или трудно събираеми. Те ще бъдат отписани през следващите няколко години.

“Задълженията, категоризирани като несъбираеми или трудно-събираеми, са на лица, които не притежават имущество, имат имущество на ниска стойност или предходни обезпечения в полза на кредитори с частни вземания, чиито размери надхвърлят стойността на имуществото. Вероятността да постъпят суми за погасяване на дълга на тези лица е минимална, като в значителна част от случаите е налице обективна невъзможност за провеждане на принудително изпълнение, което да доведе до парични постъпления”, се казва в анализа на НАП.

Измамите

НАП констатира, че данъчните злоупотреби често се осъществяват от дружества, които без да осъществяват действителна стопанска дейност, отчитат такава. С използване на верига от дружества се формират данъчни задължения, като отчитат големи маржове в цената, а следващите формират никакъв или минимален марж. Дружеството накрая на веригата ползва данъчен кредит за данък, който е начислен, но не е внесен.

При няколко фиктивни дружества, участващи последователно във верига от фиктивни доставки, дължимият реално към фиска ДДС се мултиплицира в ревизионните производства и надвишава реално дължимия към фиска данък. Така се оказва, че НАП начислява данък от 10 милиона лева, който не може да бъде събран, но реалната му стойност е 5 пъти по-малка.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    46 6 Отговор
    Ако се премахне този паразитен данък ДДС, няма как да има схеми за злоупотреби с него.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 русенец

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русенец":

    Дай да махнем данъците изобщо, че съвсем да няма смисъл и от НАП.

    Коментиран от #6, #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гдфгдф

    32 4 Отговор
    И ОПГ то ГЕРБ,ДПС СА ЦОЦКАЛИ КИНТИ ОТ ДЪРЖАВАТА ДА ПЪЛНИ ТИКВЕНИКА ШКАФА

    Коментиран от #32

  • 6 Русенец

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Не! Дай да сложим още 10 данъка, че да има смисъл да работим. 70% от всичко, което изкарваш, влиза в джоба на държавниците - къде като пряк, къде като косвен данък.

    Коментиран от #7

  • 7 русенец

    17 5 Отговор

    До коментар #6 от "Русенец":

    Не е въпроса да няма данъци, защото без данъци нямаш държава. Въпросът е да има контрол върху харченето на данъците. Иначе без данъци е в комунизма.:)

    Коментиран от #9, #14, #22

  • 8 ИВАН

    45 3 Отговор
    Условно ли, горил боклуците на европа, замърсил въздуха на половин България - само за това трепането му е малко, а за разните далаверите - отделно ... тоя си е заслужил две доживотни - те погалили условно, ама системата е такава
  • 9 Да дада

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    ... контрол!!! А 35 години защо няма контрол, защото при капитализма няма контрол. Има безконтролно грабене!!! С всевъзможи схеми и схемички!!!

    Коментиран от #12

  • 10 чекмедже 2

    27 1 Отговор
    за кокошка няма прошка...а за този с милиарди..3 години условно..и то ще го протестира..
  • 11 Гешовата

    12 3 Отговор
    жена "юристконсулт"........
  • 12 русенец

    21 4 Отговор

    До коментар #9 от "Да дада":

    Глупости! Където има държава има и контрол. При нас няма държава, това е проблема! Избирайте царе и тикви и очаквайте просперитет!

    Коментиран от #16, #29, #31

  • 13 Алооо

    19 1 Отговор
    Конфискация на имуществото и затвор му трябва.
  • 14 Русенец

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    Това, което си написал, се отнася за държави, чиято данъчна политика е насочена в интерес на населението. Нашата данъчна политика източва населението и обслужва електората и висшестоящата клика. Никой не ти говори да няма данъци, а да не се измислят нови, от които няма полза за данъкоплатеца, а само се пълнят с тях джобовете на държавните пара3ити. Ако продължаваме да оправдаваме всеки един, новоизмислен данък, скоро ще работим само за данъците.
  • 15 То да беше

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Само в Русе, А брикел, а Слвен? И не плаща емисии.

    Коментиран от #17

  • 16 Русенец

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "русенец":

    Точно! При нас няма държава!!!! Съответно - няма как да очакваш коректна данъчна политика, от държавата ни.
  • 17 Русенец

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "То да беше":

    Не плаща, но ги начислява в сметката, към крайните потребители, нали?

    Коментиран от #18

  • 18 Казват

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Русенец":

    Зелена енергия
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 почитател

    12 1 Отговор
    Хора, докога тази личност Христо Ковачки ще бъде недосегаема???
    Независимо от това кой е на власт - никой не говори за злоупотребите в огромни мащаби които върши!!!
  • 21 Smisylyt

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    то щото сега има голям смисъл от НАП - да ни вземат парите и да си ги делкат помежду си. ЗА КАКВО ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ - ВИЖДАМ САМО КАК ГИ КРАДАТ! ВСИЧКО СИ ПЛАЩАМ ОТДЕЛНО - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ТОК, ВОДА, ВИНЕТКА - ЗА КАКВО ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ ТОГАВА, А?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пловдив

    14 1 Отговор
    Във всяка цивилизована страна, на такъв "бизнесмен", ще му дадат 150 години затвор и ще му отнемат цялото имущество!!! Само, че ние живеем, в България...!!!

    Коментиран от #33

  • 24 тоя също

    13 2 Отговор
    е един от недосегаемите престъпни мутри,защото жената на ГЕШЕВ е работила за него.Винаги се измъква сух ,а е нагушен с пари от схеми и злоупотреби с горенето на боклуци,но чадъра на толупа и ГЕШЕВ го пази,щом има теч към чекмеджетата.
  • 25 кочо

    2 1 Отговор
    ковачки не бил подписвал нищо-подписвали неговите пълномощници.ако ние сме малоумници в съда какви хора работят.що за оправдание.и защо го съдят условно.
  • 26 Наблюдател

    1 1 Отговор
    Българския съд щеше да е най-смешната организация предвид присъдите дето раздава ако от неговите действия нямаше такива тежки финансови поражения за България!
    Реално т.н. "Български съд" се явява като 5-а Колона на краденето в България!
  • 27 ЗАТВОР

    1 1 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО И КОВАЧКИ В ЗАТВОРА . ДОЖИВОТ
  • 28 КРАДЕЦ

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Владислав Панев: Ето как Христо Ковачки изсече до голо Рила (ВИДЕО)
    Узурпирането на планината е почти завършено. Почти безплатно
  • 29 ХХХ

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "русенец":

    Няма държава ама има данъци, какво е това?
  • 30 НАП

    1 1 Отговор
    През 2017 мнозинството на ГЕРБ и Патриотичен Фронт в Народното събрание прие поправки в законодателството и ако сега някой като Културиста-Калинка, който по някакъв управленски абсурд е шеф на НАП, продаде фирмата си с милиони левове задължения на безимотен и неграмотен гражданин-бушон, както е направил през 2016 г. то той вече ще носи солидарна отговорност при последваща данъчна проверка и начисляване на дълг към НАП.
  • 31 НАП

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "русенец":

    Прeз 2017 мнoзинcтвoтo нa ГEРБ и Пaтриoтичeн Фрoнт в Нaрoднoтo cъбрaниe приe пoпрaвки в зaкoнoдaтeлcтвoтo и aкo ceгa някoй кaтo Културиcтa-Кaлинкa, кoйтo пo някaкъв упрaвлeнcки aбcурд e шeф нa НAП, прoдaдe фирмaтa cи c милиoни лeвoвe зaдължeния нa бeзимoтeн и нeгрaмoтeн грaждaнин-бушoн, кaктo e нaпрaвил прeз 2016 г. тo тoй вeчe щe нocи coлидaрнa oтгoвoрнocт при пocлeдвaщa дaнъчнa прoвeркa и нaчиcлявaнe нa дълг към НAП, КОЛКОТО И ДА Е ГОЛЯМ.
  • 32 НАП

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "гдфгдф":

    Точно обратното е! ГЕРБ спря кранчето на крадците и защити националният интерес. Прeз 2017 мнoзинcтвoтo нa ГEРБ и Пaтриoтичeн Фрoнт в Нaрoднoтo cъбрaниe приe пoпрaвки в зaкoнoдaтeлcтвoтo и aкo ceгa някoй кaтo Културиcтa-Кaлинкa, кoйтo пo някaкъв упрaвлeнcки aбcурд e шeф нa НAП, прoдaдe фирмaтa cи c милиoни лeвoвe зaдължeния нa бeзимoтeн и нeгрaмoтeн грaждaнин-бушoн, кaктo e нaпрaвил прeз 2016 г. тo тoй вeчe щe нocи coлидaрнa oтгoвoрнocт при пocлeдвaщa дaнъчнa прoвeркa и нaчиcлявaнe нa дълг към НAП, независимо от големината на задълженията.
  • 33 НАП

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пловдив":

    Така е! Щом като Ковачки е скатал едни 170 милиона, що пък Културиста да не скатае по същата схема 1.2 милиона? "Лошото е че
    мандрата свърши! Прeз 2017 мнoзинcтвoтo нa ГEРБ и Пaтриoтичeн Фрoнт в Нaрoднoтo cъбрaниe приe пoпрaвки в зaкoнoдaтeлcтвoтo и aкo ceгa някoй кaтo Културиcтa-Кaлинкa, кoйтo пo някaкъв упрaвлeнcки aбcурд e шeф нa НAП, прoдaдe фирмaтa cи c милиoни лeвoвe зaдължeния нa бeзимoтeн и нeгрaмoтeн грaждaнин-бушoн, кaктo e нaпрaвил прeз 2016 г. тo тoй вeчe щe нocи coлидaрнa oтгoвoрнocт при пocлeдвaщa дaнъчнa прoвeркa и нaчиcлявaнe нa дълг към НAП.
  • 34 Тез пък

    1 1 Отговор
    Пишете за ковачки а не пишете за неговата прокуристка и защитничка на фирмите му това е мая манолова колколи пари е гушнала от него.
  • 35 дедо

    1 1 Отговор
    абе и тия по закона магнитски не са подписвали нищо ама са престъпници според щатите,в бг престъпници коват закона,това е разликата
  • 36 аз съм Веска

    1 1 Отговор
    ХРИСТО КОВАЧКИ ДА СЕ ВАКСИНИРА ПУБЛИЧНО .