Last news in Fakti

1 Юли, 2021 08:21 10 300 15

Държавното ловно стопанство „Искър“ е работило на загуба

  • вълка-
  • румен гайтански-
  • румен гайтански-вълка-
  • искър

От години ловно-стопанската дейност в района става в партньорство със същата частна фирма

Държавното ловно стопанство „Искър“ е работило на загуба - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Държавното ловно стопанство „Искър“ е работило на загуба, сочи проверка на Изпълнителната Агенция по горите. Стопанството стана известно със спорната сграда край язовир „Искър“, за която главният архитект на София издаде заповед за събаряне, припомня бТВ.

Тя беше построена в партньорство с частна фирма, свързана бизнесмена Румен Гайтански. От години ловно-стопанската дейност в района става в партньорство със същата частна фирма.

Преди няколко месеца горските и фирмата на Гайтански обясниха, че триетажното сграда е работилница в ремонт. До нея обаче има басейн.

Собствениците твърдяха, че ремонтът не изисква разрешение за строеж, но bTV показа архивни сателитни снимки, на които не се вижда постройка преди сградата. Главният архитект издаде заповед за събаряне.

Коментарът на фирмата e: „В разрешения от закона 14-дневен срок ще обжалваме заповедта на главния архитект на София за събаряне на сградата. Разполагаме с документи, които ще представим в съда“.

Дунчев: Комплексни проверки водят до отстраняването на корумпирани директори на ловни стопанства
Доколко обаче публично-частното партньорство в стопанството е изгодно? Директорът на Изпълнителната агенцията по горите Александър Дунчев обяви, че за 5 г. държавата е инвестирала над 2,2 млн. лв., а частният партньор – малко над 800 хил. лв.. Приходите пък са под 1 млн. лв.

„Т.е. абсолютно на загуба. Всъщност тези договори за съвместна дейност са изключително некоректни, не постигат своята цел. Напротив, злоупотребяват си частните партньори, те използват ловните стопанства за частни цели много често. Запорират ги изцяло за външни туристи и външен интерес. Най-често се използват за различни срещи с бизнес партньори, политически лица, т.е. това е място, където се гради властта и зависимостите“, коментира Дунчев.

Проверки за това колко са изгодни партньорствата с частници, текат в близо 20 държавни ловни стопанства в страната, каза още Александър Дунчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Главния прокурор

    27 2 Отговор
    Още ли спинка? Има поне 5 члена в НК, по които да се подведат лицата към наказателна отговорност! Трябва да почнат да горят калинки, инак нищо не правим!

    Коментиран от #4

  • 2 Тодор Живков

    17 2 Отговор
    Къде е новината това всички го знаят!
  • 3 Дунчев

    11 2 Отговор
    Е абсолютно прав.
  • 4 Гешев

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Главния прокурор":

    И малкия си пръст няма да мръдне. Всички знаят че Гайтански е на копанята на Ахмед Демир Доган. А Доган е тартора на Гешев!
  • 5 Алфа Вълкът

    9 1 Отговор
    Триетажното сграда, малкото брадва и когато баща ми беше майка!
  • 6 Иво

    16 1 Отговор
    Докога ще търпим всичко това, мутрата Гайтански да си прави каквото иска.

    Коментиран от #7

  • 7 Велин

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иво":

    Той сложи рога на Доган с Алтен ха ха

    Коментиран от #8

  • 8 Иво

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Велин":

    Доган ходи като благороден елен с тези рога

    Коментиран от #9

  • 9 Велин

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    Стопанството е да отглежда Доган
  • 10 То тъй, ама...

    11 2 Отговор
    И 'що, трябва да се събаря сградата ? Одържавявай ! То пък, няма държава. Или да се направи 'пионерски лагер' ? То, ѝ пионери няма. Бе, .... я събаряй :-) А виновните, при близнаците Али и Сали. Да си правят, затворнически сватби.
  • 11 Българка

    11 2 Отговор
    Казусът с незаконните строежи на Румен Гайтански- Вълка, не е ли причина НАП, икономическа полиция, ДАНС да започнат детайлна ревизия и проверки назад във времето както на фирмите, така и на физическото лице Вълка. Крайно време е да се съборят всички незаконни постройки както в ловно стопанство Искър, така в сараите на Доган в Росенец, в Морската градина на Варна незаконните постройки на Марешки, подпорния хотел в Алепу...........Какво се чака?
  • 12 еди

    7 1 Отговор
    А Витошко -Студена, а ДЛС Осогово? или там не пипаме да не счупим хатъра на Дамянов?
  • 13 ганчо

    0 1 Отговор
    о тигре тигре,нищо не се променя
  • 14 генади

    0 1 Отговор
    бега генералисимото,и къщата от карти падна
  • 15 ИНЖ

    0 1 Отговор
    Държавното ловно стопанство „Искър“ е работило на загуба, ама Вуко е на печалба, нали!?