9 Юли, 2021 11:17 13 637 60

Всеки министър - с любимци за милиони

  • необезпечени договори-
  • апи-
  • асен василев-
  • автомагистрали еад

Най-много средства са били разпределени чрез държавни структури - агенции, предприятия и компании. Без изненада лидер е АПИ с близо 5.5 млрд. лв.

Всеки министър - с любимци за милиони - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Годината е 2009 г. Бойко Борисов идва на власт и с изненада намира стотици необзепечени договори за над 2 милиарда лева - наследство, оставено му от правителството на Сергей Станишев, тройната коалиция БСП-ДПС-НДСВ, конструирана от бившия президент Георги Първанов. Следват закани с прокуратурата и ... нищо.

Дванадесет години по-късно от ревизията на управлението на Борисов отново изкачат необезпечени договори за милиарди. Разкритията са на служебния кабинет на Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев. Мащабът е значително по-голям, тъй като само от агенция "Пътна инфраструктура" са поети допълнително договори за над 2.5 милиарда лева над бюджета ѝ само за тази година. Отново следват закани с прокуратурата, пише "Медиапул''.

В четвъртък финансовият министър Асен Василев представи пред Обществения съвет как са разпределени и при кого са отишли 31 млрд. лева публични средства в периода 2019 - април 2021 г. Близо половината от тези пари са дадени чрез т.нар. in house възлагане или чрез поръчки с един участник.

Разпределителните гари

Най-много средства са били разпределени чрез държавни структури - агенции, предприятия и компании. Без изненада лидер е АПИ с близо 5.5 млрд. лв. Пътищата и магистралите бяха основен приоритет през цялото управление на Борисов, който по думите му е построил "над половин милиард километра магистрала". Почти всички 5.5 млрд. лв. с вътрешно възлагане са отишли към държавната "Автомагистрали". На свой ред тя ги преразпределя на частни фирми по неясни критерии. Лъвският пай е за "Автомагистрали Хемус" (960 млн. лв.) - последният фаворит на ГЕРБ.

Над 3.8 млрд. лв. е разпределила Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). За разлика от АПИ обаче това е ставало основно с обществени поръчки с участието на повече от един кандидат. Тук няма изненада може би, защото ресурсът идва основно от европейските фондове. Отделен е въпросът, че в търговете пряко се намесваше съдът и дори да бъде избрана по-изгодната оферта за българските и европейските данъкоплатци, в крайна сметка победителят винаги беше "правилният", на моменти с цена от над 100 млн. лв. по-висока спрямо определената от тръжната комисия.

На трета позиция в списъка на финансовото министерство е държавното дружество "Булгартрансгаз" с близо 3.5 млрд. лв. По-голямата част от тези средства отидоха за саудитския консорциум "Аркад" (2.5 млрд. лв.), който построи българския участък от газопровода "Турски поток".

Топ 10 на разпределителите на бюджетни средства се допълва от Министерството на здравеопазването (1.78 млрд. лв.), АЕЦ "Козлодуй" (1.31 млрд. лв.), Столичната община (693 млн. лв.), Държавната консолидационна компания (ДКК - 740 млн. лв.), ЕСО (682 млн. лв.), БДЖ "Пътнически превози" (677 млн. лв.), болница УАБАЛ "Св. Иван Рилски" (553 млн. лв.) и държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (515 млн. лв.).

За вътрешно преразпределение

Само шест държавни компании са разпределили получения държавен ресурс изцяло с in house възлагане, показват данните на финансовото министерство. Това са "Автомагистрали" (5.5 млрд. лв.), "Монтажи" (754 млн. лв.), Транспортно строителство и възстановяване (440 млн. лв.), оръжейният търговец "Кинтекс" (238 млн. лв.), "Летище София" (158 млн.лв.) и "Еко антрацит" (151 млн. лв.).

Всички останали са провеждали обществени поръчки, като в повечето случаи е имало две и повече оферти. Единствено търговете на "ТЕЦ Марица Изток 2" са били само с един кандидат.

"Монтажи" раздава над 700 млн. лв. на 3 фирми

И ако старото ръководството на "Автомагистрали" макар и леко да повдигна завесата около големите получатели на държавните пари без поръчки, а Сметната палата изкара получените суми наяве, сега за първи път на светло излиза кой е получил парите за ремонта на язовирите от държавното предприятие "Монтажи". То е под шапката на икономическото министерство и ръководството му не беше сменено от служебния кабинет.

Получените от държавата 754 млн. лв. "Монтажи" отпуска основно на три фирми. Лъвският пай от 367 млн. лв. отива за "Ковел-Про" ЕООД. Тя е еднолична собственост на Велизар Пенков Копчев. Регистрирана е в София с капитал от 5000 лв. Приходите на компанията от малко над 1 млн. лв. през 2015 г. скачат на над 9 млн. лв. през 2019 г., показва справка в Търговския регистър.

"Планекс-ГЕС" ДЗЗД има договори за 228 млн. лв. с държавната "Монтажи". Обединението е създадено през 2019 г. и в него участват "Планекс" (60%) и "Грийнтех инженеринг солюшънс" (40%). Собственик на "Планекс" е Христо Димитров, а на "Грийнтех" - Гаро Мамасян и Татяна Георгиева.

"Абак ДС" ЕООД има сключени договори за 125 млн. лв. с "Монтажи". Компанията е собственост на Антоанета Чайкова и оборотите ѝ през последните три години възлизат на между 1 млн. и 3 млн. лв., показва справка на Камарата на строителите. Компанията не е декларирала производствен опит за последните три години.

За първи път изскача и кой прави удълбаването на пристанището във Варна към ТЕЦ-а на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Това е "ЕС Биллд" ДЗЗД, което има сключен договор за 393 млн лв. с държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". В обединението с равни дялове влизат "ЕИС Строителна компания" на братята Веселин и Евгени Огнянови и "СЕМ ремонт" на Васил Янакиев Василев, показва справка в Търговския регистър.

Ще се промени ли моделът?

Целта на всичките тези разкрития на служебния кабинет е да се смени моделът и той повече никога да не се повтаря. С такива обещания на власт идва всяка партия, но после бързо забравя за тях, отбеляза кметът на Плевен Георг Спартански по време на заседанието на Обществения съвет в Министерството на финансите в четвъртък.

Натрупаният опит в съвременната история на България след 1989 г. показва, че всяка власт си има любимци, с които работи. Някои от тях са гъвкави и оцеляват независимо от това кой е на власт. Бизнесът роптае и не спира да повтаря, че иска честни и прозрачни търгове. А България продължава да затъва в блатото на корупцията. Дали ще се промени нещо, предстои да видим...


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    126 7 Отговор
    Боко ограби държавата също както турците ограбиха 14 век?
  • 2 1618

    125 4 Отговор
    Борисов и неговата клика ГЕРБ са раздали 8 милиарда лева на приближени фирми дадени без търг, и без конкурс, кешовите плащания, авансовите плащания, авансовите плащания на фирми в размер на стотици милиони левове. Съсипаха държавата с цел лично облагодетелстване! Така богатите станаха още по- богати, а бедните- още по- бедни! Борисов и ГЕРБ падат от власт завинаги!

    Коментиран от #5, #33

  • 3 Бати и Грозилището

    74 4 Отговор
    КРАДЛИВО!!!

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аспарух

    90 0 Отговор

    До коментар #2 от "1618":

    А нямат пари за пенсии, заплати и градини за деца!

    Коментиран от #15

  • 6 1618

    96 3 Отговор
    Борисов,който сам се хвалеше с автомагистралите,точно там излязоха най- големите кражби и Прокуратурата трябва да се самосезира! Борисов е олицетворение на корупцията. А,Гешев неговия защитник,който остава сляп и глух за престъпленията на Борисов във всички аспекти трябва незабавно да бъде отстранен! Заради него в България на практика няма прокуратура! Прокуратурата беше превърната в политическо оръдие на изпълнителната власт, на чело на която стоеше едноличната власт на Борисов!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 един от многото

    74 2 Отговор
    Господина с жълтата ризка , да не се чуди защо му викат тиква , сега и на цвят го докара!

    Коментиран от #11

  • 9 Жоро

    73 2 Отговор
    Абе, няма ли да почнат арестите вече? Туща едни милиярди хвърчат на всякъде, незаконно раздадени и присвоени. Нали има документи, гледайте от кой са подписани и му слагайте прангите...

    Коментиран от #14

  • 10 Марсилезата

    60 1 Отговор
    Е такива са ги линчували през френската революция!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Грабене

    59 2 Отговор
    грабене и само грабене ! Нулев морал и никаква ценностна система !

    Коментиран от #16

  • 13 ПСР

    60 1 Отговор
    Мнооого щедро са"усвоявани"нашите пари от данъци.Преки и непреки.Щедро и безмерено е крадено от всякакви еврофондове,на корем.Знаехме го,но сега излезнаха конкретните числа.А съм сигурен,че е много повече.Такова безобразие,такава наглост,лъжа,бандитизъм,никога не са се вихрели в България.Срам и позор за тази партия.Внимавайте,за кого гласувате.

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 1618

    52 3 Отговор

    До коментар #5 от "Аспарух":

    Протестите в България и чужбина показаха по категоричен начин желанието на българския народ за промяна веднага! Изчистване от всички институции на приближени на Борисов и Пеевски по високите етажи на властта! Такива хора дърпат България надолу в името на тяхното собствено благополучие за сметка на българските данъкоплатци!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 1618

    38 3 Отговор

    До коментар #13 от "ПСР":

    Вярно е Борисов и Неговата шайка ГЕРБ са срам и позор за България! Заради техните кражби, корупция и рекет България е на последните места по всички показатели и сме наредени редом до Третия свят! Борисов трябва да бъде съден за престъпления срещу народа!

    Коментиран от #22

  • 21 БСП и ГЕРБ

    36 3 Отговор
    На 11 юли ще празнуваме освобождението на България от Герберско робство. Да живее България! Никога вече Герб ДПС Патриоти БСП=мафия-статукво.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 JEFF

    36 2 Отговор
    Похарченото, похарчено. Но , някой отчита ли ползите от всичко похарчено ?Например качеството на пътища и магистрали, или диверсификация на газа ? Няма нищо освен похарчени, усвоени , присвоени и най-вече откраднати средства. Никога ГЕРБ !
  • 24 гост

    4 32 Отговор
    Бойче връщай си се, че без теб зле.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 да да

    3 28 Отговор
    демек тия пари са ВЛЕЗЛИ в икономиката, работило се е , създавали са се работни места, плащали са се заплати , хранени са хиляди семейства и това е проблем ?????
    да за мързеливите комунисти, които искат само да лапат без да работят и за педерите от дай българия !

    Коментиран от #34, #51

  • 27 Комуниста

    28 2 Отговор
    Българите се събудили след 10 г и осъзнали, че Боко краде цяло десетилети. Пази боже от заспали офце!!!

    Коментиран от #31

  • 28 любчо

    2 28 Отговор
    предизборни глупости за опорочоване на партията.
  • 29 Професора

    31 3 Отговор
    Сега ако се поровим по на дълбоко ще се види, че 50% от фирмите дето взели поръчките без търг са от ДПСто!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Жан Клод ( с двата ножа)

    24 1 Отговор
    Вече немога да ги преброя тия милиарди бе!
  • 33 Българка

    33 1 Отговор

    До коментар #2 от "1618":

    Размерът на ограбените милиарди е много по-голям. Изнесените от служебното правителство данни са само за 2 години и са от бързи проверки. Представяте ли си за 12 години и обстойна ревизия какви цифри ще излязат? Този път трябва стотици от ГЕРБ-ДПС върхушката и обръчите им от фирми да влязат дългосрочно в затвор и ДА ВРЪЩАТ ОГРАБЕНОТО!!!
    На 11.07 да орсечем главата на змията-мафия

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ай комунист

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДА НЕ СТАНЕ КАТО С БАРЦЕЛОНА":

    на твое място не бих се правил на много отворен , понеже възможността да разширят любимия ти баце в СЦЗ става все по реална
  • 36 XYZ

    17 2 Отговор
    Спирам да чета за ББ! Вече няма значение!
  • 37 1234

    19 1 Отговор
    Нищо няма да се промени докато не започнат да влизат в затвора,Нооооо ефективни присъди няма ....за милиони няма закони, а за кокошка знаете...
  • 38 1618

    22 1 Отговор

    До коментар #33 от "Българка":

    Със сигурност Борисов и неговата крадлива , корумпирана шайка ГЕРБ ще бъдат разследвани и дадени на съд! Протежето на Борисов- Гешев трябва да бъде освободен от Прокуратурата и тогава със сигурност Борисов и неговата клика ще бъдат съдени за престъпления срещу народа!
  • 39 ГОРСКИ

    20 1 Отговор
    Иска ми се този крадец да го видя във затвора, и всички други които са крали !!!!!

    Коментиран от #40

  • 40 асад

    14 1 Отговор

    До коментар #39 от "ГОРСКИ":

    а на мен ми се иска, да го снимат с дупка 3см. -ва в тиквата - за назидание
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 аз съм Веска

    6 0 Отговор
    ТОЧНО ТАКА Е . ПРИ НАСАДЕНА ПРЕСТЪПНА СХЕМА В ПРАВИТЕЛСТВОТО , НЯМА ВОДЕЩ , КОЙТО ДА НЕ СЕ УПЛЕТЕ В ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО .
    АЗ ЛИЧНО НЕ ОЧАКВАМ НОВОПОБЕДИТЕЛИТЕ ДА ПРОМЕНЯТ НЕЩО , ЗА СВОЙ УЩЪРБ.
    ПРОМЯНАТА ЩЕ ДОЙДЕ ОТ СУВЕРЕНА , ПО ИЗУМИТЕЛЕН И ШОКИРАЩ НАЧИН . / ТАКА СЕ РОДИЛА ШОКШАНА /
  • 43 през

    13 0 Отговор
    2009 година първите думи на Боко бяха "Първо трябва да си оправим къщичката". Така я "оправи", че 11 години затъвахме и затъвахме в блатото Му. Знаехме какво е на повърхността, знаехме за калинките, но кой е подозирал, че сме затънали толкова дълбоко. Идея нямам как ще се изчистят тези Авгиеви обори, но някой трябва да го направи. Това крадливо племе повече не трябва да бъде допускано до властта.
  • 44 fghjjkkkjh

    11 1 Отговор
    i kakwooo
    само драскае и нищо не правите.
    лилипути
    УЧЕТЕ СЕ ОТ РУМЪНИЯ.
    ИНАЧЕ СТЕ ЗАГУБЕНИ ЗАВИНАГИ.
    РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ ГЛАВАТА.
    НАБУХАЙТЕ СИЧКИТЕ НА ТОПЛО
    И БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ
    .......
    МАФИЯ МРЪСНА. ПРЕСТЪПНИЦИ ДОЛНИ
  • 45 ПКП

    13 0 Отговор
    ПКП-ПРОСТА КУРУМПИРАНА ПАРТИЯ
    30 ГОДИНИ НАЗАД Е ПЪЛНО С КРАДЛИВИ ВЛАСТНИЦИ.
    АКО НЕ СА ДЕПУТАТИ НЯМАТ ИМУНИТЕТ.
    ГОНЕТЕ ГИ ДО ДУПКА. ВСИЧКИТЕ.
    ЕДИН СЛЕД ДРУГ. ОТ ПЪРВИЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ.
    КАКТО СТАНА В РУМЪНИЯ.
    СЕГА РУМЪНИЯ СЕ РАЗВИВА ПРАВИЛНО.
    МЕРАКЛИЙТЕ ЗА КРАЖБИ И КОРУПЦИЯ СЕ СПИРАТ САМИ.СТРАХ ГИ Е.
    ДО ДУПКА.ДОКАТО ДИШАТ.
  • 46 ПКП

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Цвета Караянчева е заплашвала с уволенение шефа на полицията в Кърджали
    Информацията изнесе служебният вътрешен министър
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 равин

    9 0 Отговор
    с бохор е свършено вече, невъзможно е да живее нормално,ако има мозък и самоуважение има само един изход да се гръмне за да остави добро впечатление за себе си в сподвижниците си
  • 49 Един

    2 0 Отговор
    Тотално грешно заглавие! Милионерите си имаха "любимци" в кабинета на Бойко! А питали ли сте се Бойко на кого е "любимец"?
  • 50 аз съм Веска

    4 0 Отговор
    ТОЧНО ТАКА. СХЕМАТА Е ЗАЛОЖЕНА ОТ УПРАВЛЯВАЛИТЕ "ПРОМЯНАТА " .
    НА Б.Б. НЕ МУ Е СТИГНАЛ ИНТЕЛЕКТА ДА ПРОМЕНИ СХЕМАТА .
    НО.... ТАКА Е ДО ТУК ....СЕГА ЩЕ ИМА"АКОРДЕОН СВИРИ , МАЙКА ПЛАЧЕ " ./ НА МЕГДАНА С ЦЪРВУЛИ И ЗАВИТИ РЪКАВИ / .
  • 51 Стройко

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "да да":

    Да бе хранили са Трейс
  • 52 Snow

    6 0 Отговор
    Така ги оплете Гойко като свински черва че само кръв може да ги разплете..и това е във всяка община,село и градинка..ето ви истински пример..Миналата година решават да ремонтират в Русе моста над Лом..След ден два граддът се напълва с яки юнаци накривили калпаци ,всички до един с черни и мощни джипове със соф номера най безцеремонно спрени на главната.Не минава и ден и вече са наели 20на апартамента с ясната идея че никой няма да живее там.Само седмица и вече са струпани десетки цигански бригади от нищо не можещи селяни дето единственната им способност е да държат лопатата да не падне .Парите потичат и никой не може да ги спре
  • 53 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    ТАКА СЕ РОДИЛ АМАН!!! ОТ КАРНАВАЛЪТ ПУРИМ .
    А ПЪК АМАН , НАМИРА АСТЕР .
    ПУРИМ Е ПРЕОБРАЗУВАНО ОТ ТУРИМ .
    МОЖЕ БИ ... АСТЕР СИ ГО ТЪРСЕЛА ....
  • 54 Как един

    3 0 Отговор
    мутромафиот превърна държавата ни в негова ОПГ .Октопод от "наште" фирми,фактически "неговите" ,които му пълнят чекмеджетата.Къде живее сега толупа ,като не е премиер.Как си пренесе съдържанието от сейфовете??????Сигурно с личните му еничари от ИПОН.ЗАТВОР ЗА МУТРАТА.СЕГА иЛИ ВСИЧКО Е САМО ПОДМЯНА.
  • 55 Прочетете

    4 0 Отговор
    в Бивол -хронология на престъпленията на Борисов.То неса производство на нелегални цигари,наркотрафици ,уб-----а и какво ли не и това от ЦРУ данни.Затова реве злия чакал и лъже и плюе дано оцелее.Сега ще видим има ли смели политици и държавници и толупа да си плати за разрушената ни и корумпирана държава.
  • 56 фхпрл

    2 1 Отговор
    Не може да се отрече,че има приемственост!Да видим новодошлите!
  • 57 Хахаха

    0 1 Отговор
    Т.е. предстои смяна на "любимците". Халал да са ни "новите" политици.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 итесерътномнгоо

    1 0 Отговор
    - Господин депутат, вие сте откраднали 10 милиона от бюджета! Какво ще кажете на вашите избиратели?
    - Извинявайте!
  • 60 Бмх

    0 0 Отговор
    Този колкото е глупав толкова е крадлив, мое мнение!