12 93933

Валентин Златев превзема "Турски поток"

 • валентин златев-
 • турски поток-
 • газ-
 • петрол

"Енергико Трейдинг" иска от КЕВР 35-годишна лицензия за търговия с газ

Валентин Златев превзема "Турски поток" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Бившият дългогодишен директор на "Лукойл България" Валентин Златев, който след свалянето му от поста през април 2019 г. и окончателното му излизане от всички органи на дружеството на руския енергиен мастодонт, минава от нефта към природния газ, пише Mediapool.

Това става чрез опит за превземането на газовото дружество "Енергико Трейдинг България" от създателя му Иван Дреновички, чийто мажоритарен собственик в момента е швейцарската компания "Литаско СА", която управлява глобалните нужди на руската "Лукойл" за доставка на суров петрол, природен газ и петролни продукти, маркетинг и търговия. Крайната цел очевидно е директна доставка на природен газ за бургаската рафинерия "Нефтохим" от "Турски поток", което ще елиминира държавния газов доставчик "Булгаргаз" като досегашен снабдител на завода и ще наруши сериозно приходите му.

Това ще стане, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши да даде поисканата от "Енергико Трейдинг България" 35-годишна лицензия за търговия с природен газ. Заявлението е внесено през април 2021 г. и ще бъде разгледано на открито заседание на регулатора в сряда. От доклада на работната група на КЕВР става ясно, че тя не вижда проблеми дружеството да получи такъв лиценз, какъвто е допустим от закона, но обикновено на търговците на газ се дават 10-годишни лицензии.

"Енергико Трейдинг България" е обосновало исканата 35-годишна лицензия "със сключен дългосрочен договор за доставка на природен газ на изходен пункт на газопреносната мрежа със стратегически клиент с национално значение". В доклада на КЕВР се отбелязва, че "за обезпечаване на оперативната си дейност ("Енергико Трейдинг България) има сключен дългосрочен договор с доставчик на природен газ на входен пункт Странджа 2 (българо-турската граница); сключен договор за използване на Виртуална търговска точка; сключен договор с голямо предприятие и осигурена доставка от точката на закупуване до точката на продажба".

Колко е дълъг срокът на тези договори, в доклада на КЕВР не е се посочва, не става ясно и дали самите договори са предоставени на регулатора или само са декларирани.

Зад обявените входна и изходна точки обаче се крие договор с "Газпром" за доставка през "Турски поток" – Странджа 2 е входът на газопровода в България, а косвени данни сочат, че суровината най-вероятно ще е за бургаската рафинерия, с която Златев вече се опитва да върти частен бизнес с помощта на "Литаско". Не е ясно обаче на какъв принцип ще стават доставките за бургаското предприятие, в което държавата има златна акция, и дали има конкуренция при осъществяването ил.

Това става чрез действия по окупацията на "Енергико Трейдинг България", създадена през април 2020 г. от Иван Дреновички, който беше директор на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" от септември 2009 г. до юни 2011 г., а след това се присъедини към частната газова фирма на брат си Тошко Дреновички "Енергико" ЕООД, в която по-късно става единствен собственик на капитала. "Енергико" ЕООД е първият вносител на втечнен газ у нас през 2019 г. и е утвърден играч на гръцкия и българския газов пазар. Дреновички основава "Енергико Трейдинг България" като отделно дружество и привлича като мажоритарен акционер "Литаско", на която прехвърля на 1 октомври 2020 г. 75 на сто от фирмата. "Енергико" ЕООД вече има опит в доставката на природен газ за "Нефтохим" през септември 2018 г. и едноличният ѝ собственик иска да използва името за разширяване на договорните отношения с рафинерията, но чрез ново дружество и с помощта на "Литаско".

През ноември 2020 г. обаче в играта се намесва Валентин Златев, става ясно от протокол на общо събрание на акционерите на "Енергико Трейдинг България" от 31 май 2021 г. В публикувания в Търговския регистър документ Дреновички е цитиран да казва, че тогава "по настояване" на Валентин Златев е прехвърлил на дружеството "Агроинженеринг-90" 8.33 на сто от своите 25 процента и запазва 16.67 на сто. "Агроинженеринг-90" е притежание на фирмата "Агрохолд", която пък на свой ред е на кипърската "Агриуей Холдингс Лимитед", чийто действителен собственик е Валентин Златев, става ясно от декларираните в Търговския регистър обстоятелства.

През ноември 2020 г. Дреновички подава оставка като управител на "Енергико Трейдинг България" заради "неоснователно изземване на функциите ми в ущърб на дружеството" и промяна в принципа на устава на фирмата решенията да се вземат с три четвърти мнозинство. Така Златев става управител, а през януари 2021 г. общо събрание на акционерите решава, че трябва да се направи допълнителна парична вноска от 700 хил. лв., разпределена според притежаваните дялове и дължима до 10 дни. На Дреновички се падат 116 680 лв., но той оспорва пред Софийския градски съд това решение. Аргументът му е, че няма необходимост от допълнителни парични вноски.

Макар че образуваното дело по този иск би трябвало да спре изпълнението на решението за допълнителната парична вноска, се взема решение Дреновички да бъде отстранен като съдружник, защото не е внесъл парите, и делът му да се предостави на "Агроинженеринг-90". Друг аргумент е, че Дреновички ги конкурирал чрез "Енергико" на газовия пазар и реализирал съществени приходи за сметка на "Енергико Трейдинг България". Стига се дотам, че от Дреновички се иска да спре за използва името "Енергико", което всъщност е негова регистрирана търговска марка. Свързано с "Агроинженеринг-90" лице дори се опитва да защити на свое име марката "Енергико Трейдинг България". По този въпрос се води отделен спор пред Патентното ведомство с иск за заличаване на регистрацията на "Енергико Трейдинг България" и да се смени името на фирмата

На този фон днес "Енергико Трейдинг България" се опитва да получи 35-годишна лицензия за търговия с газ у нас, отваряща вратите към солиден бизнес и сериозни приходи. Макар че иска 35-годишна лицензия, дружеството е представило едва тригодишен бизнес план само за 2021-2023 г. и твърди, че планира да реализира обеми природен газ и в страните от Балканския полуостров.

Енергийният регулатор ще решава на база декларирани от дружеството два договора и споразумение за членство на платформата за търговия с природен газ, управлявана от дъщерното на "Булгартрансгаз" дружество "Газов Хъб Балкан". "Енергико Трейдинг България" е заявило, че ще ползва опита на мажоритарния си акционер "Литаско", посочен като един от най-големите търговци на суров нефт и рафинирани петролни продукти в света, чиято основна цел е "да увеличи износа на суров нефт, природен газ и рафинирани петролни продукти на "Лукойл" чрез търговия, доставка, съхранение и хеджиране на всички основни пазари".

За изпълнението на инвестиционната си програма "Енергико Трейдинг България" ООД предвижда да реинвестира собствени средства. Предоставило е и потвърждение от "Литаско СА" за подписан договор за револвираща кредитна линия без ангажимент.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 ТаУмВзе

  65 0 Отговор
  Честито, Робе овца! Може и по зле. Надай се и си избери, кой да те щави. Друго няма.
 • 2 Пипи Чорапчето

  71 8 Отговор
  А! Ето го, бе - пак изскочи партньора на карти!;)) Пък аз се чудех що Буци си счупи краката да му строим на Путин тръбата - сигурно заради дълг на карти е било това бързане! И си плати дълга с нашите пари - кво толкова, важното е дълговете да се плащат, че...;)

  Коментиран от #14, #16

 • 3 Сссс

  68 1 Отговор
  Не народ, а мърша! Глупаци и простаци за съжаление.
 • 4 ДПС активист

  45 6 Отговор
  Да живее вечната и непобедима дружба между КГБ и ДС
 • 5 А за

  50 1 Отговор
  терминала за горива на Лукойл в Росенец , определен от уважавани световни медии като "държава в държавата - нийде ни дума !!
 • 6 Антимафия

  60 1 Отговор
  Поредния откраднат бинес в ръцете на Хунтата? За КЕВР не се притеснавайте , там винаги има, кой да го оправи? Къде е комисията, за защита на конкуренцията? Кой е фирма "Литаско"? Всички знаем, защо го изгониха Руснаците от Лукойл! Интересни събития след като, " Българските държавни бензиностанций", не видяха бял свят!

 • 7 Българка

  59 2 Отговор
  КЕВР отдавна трябваше да са подали оставки и дадават показания какви са ги вършили и защо не защитават интереса на хората, а обслужват енергийните дружества. Златев е изпечен мошеник. Ако не се осъществи исканата от ДБ, ИСМВ и гражданското общество съдебна реформа, мутри като Златев не само няма да бъдат съдени, ревизирани, но ще увеличават грабежите. Кауза на Христо Иванов е съдебни процеси срещу грабежите на Лукойл и Доган. Златев е в тези схеми! А предложеното от Слави правителство на задкулисието ще забави точно тези процеси!
 • 8 Емо

  49 1 Отговор
  Този грозен селянин до кога ще бъде оставен да щави хората безнаказано
 • 9 МАФИЯ

  44 4 Отговор
  И ТОЗИ ПРОСТАК Е ПЪРВИ АВЕР НА БОЙКО
 • 10 Гост

  11 16 Отговор
  Въпрос: Как точно се опитва да "превземе Турски поток"? Аз виждам само "фирмен спор" от времето на Тиквун! - Ти ми прехвърляш 51% от бизнеса ти или утре гледаш живота на рибите от близо. И още нещо - Турски поток е структура, а спора е за търговия! Измества Булгаргаз, а не Булгартрансгаз. Информирайте се задълбочено, не като фитките!
 • 11 Перо

  33 3 Отговор
  Дъга с тия лицензи и концесии за половин век! След 10 г. Пазара и геополитическата ситуация може да се съвсем различна и БГ да губи големи пари,както стана с мариците! За повече от 10 г.,нищо не трябва да се дава,особено чрез български шмекери-посредници.
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Некой си

  28 1 Отговор
  Значи, директорът на Булгатрансгас има брат, който притежава фирма за търговия за петрол и природен газ. Аммм, нещо конфликт на интереси? Маменцето вииии!
 • 14 един от многото

  26 1 Отговор

  До коментар #2 от "Пипи Чорапчето":

  Какъв партньор , какви пет лева. Всяка седмица Буци заставаше чинно на килимчето и даваше отчет в хотела на Златев. Понякога му позволяваха и да преспи , след едно такова преспиване с препиване го набараха репортерите пред хотела. Боко се държа нагло и арогантно и се издуха от мястото със свръхзвукова скорост!
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 ценности

  16 2 Отговор

  До коментар #2 от "Пипи Чорапчето":

  Какъв партньор , на какви карти? Буци тъкмо щеше да научи "Черен Петър" и го вземаха в казармата!
 • 17 бравос

  14 5 Отговор
  Ко стаааааа бре м.ършииии.....пак ва крадат...,нали го нема сега баце Боко...ко стана....пак се краде ...ти да видиш.....ша го търсите бате Боко ама го нема вече......
 • 18 Toj

  19 3 Отговор
  А кой стои до Златев - Бойко. Да духа супата милия герберски данъкоплатец и застъпник на герберските грабителски идеи.
 • 19 Ленко Петканин

  18 1 Отговор
  Този комунделски олигарх продължава да трупа милиони на наш гръб.Отдавна трябваше да е в затвора,но явно има подход към всяка управляваща партия и коалиция.
 • 20 КакоСийкеГовори

  16 0 Отговор
  И Бъки Бомбата не вярваше,че някой ден ще се наяде,но уви - преди няколко дни наял се, потегли към Ада. Та и този комуняга, както и Асфалт паша все някога ще се наядат. И лешоядите от КЕВР -също.
 • 21 Навързани

  12 1 Отговор
  и овъртолени пак да ни крадат .Какъв е договора за РУСКИ ПОТОК КОЙ,КОЙ ЩЕ НИ КАЖЕ.КОЙ ще ни спаси от крадците.
 • 22 АГЕНДА 2030

  8 0 Отговор
  АГЕНДА 2030 КОРПОРАЦИЙКИ УСТРОЙВАТ ФЕОДАЛЕН СТРОЙ.
 • 23 да питам

  4 0 Отговор
  Няма ли най-после някой да го отстреля тоя мафиот бе?
 • 24 0001

  5 6 Отговор
  това бе целта на упражнението , радеф е комуне ккато и чалгата както и иванов. Сега БКП отново слага ръка на енергийните източници . Очаквайте люта и гладна зима ...., ако сега не изгоните тез комунисти завинаги на сатурн с чудото на бузлуджа няма кога
 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 26 tomito

  3 1 Отговор
  Абе този бивш комсомолски секретар , авер на тиквун (защото той само с такива дружи).Кога ще влиза в затвора?
 • 27 СЪБУДЕТЕ СЕ

  3 2 Отговор
  ТАКА Е РАДЕВ ВЪРНА НА ВЛАСТ КРАДЛИВИТЕ ОЛИГАРСИ ДА ДОЯТ НАРОДА НА НОВО. ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ ПОТАПЯТ ДЪРЖАВАТА.

  Коментиран от #29

 • 28 УЖАС

  3 4 Отговор
  ТРЯБВА ДА ИЗЧЕГЪРТАМЕ РАДЕВ И НЕГОВИТЕ КРАДЛИВИ НАЗНАЧЕНИЯ.
 • 29 хйвкбл;

  3 0 Отговор

  До коментар #27 от "СЪБУДЕТЕ СЕ":

  Не радев играе карти с тоя.А едно друго недоразумение което е не за затвора,а за друго.
 • 30 Мухаа,хаа!

  7 0 Отговор
  Та как беше онзи рефрен:...Кой не скача е червен! Сега разбрахте ли- онези Скачащите преди 30 години,защо ви убеждаваха,че Държавното е много,ама много лошо! Заставаш на входа,държиш крана и цялата държава е в ръцете ти! Та недейте се чуди,защо китаеца се превърна в супер сила.Не защото управляват комунисти.А защото не позволиха на никого да пипне във Военно Промишлен комплекс, включително всички отрасли свързани със него,производство ,доставка и продажба на ел.енергия , газови и петролни доставки,подземни богатства и водни ресурси. Не допуснаха нито една чужда банка,дори филиал на територията си.Там единствено управлява държавата.Като собственик със 100% върху всички активи.У нас, група от КЕшВР,ще решава,за стратегически обект,дали да се отдава на концесия!?
 • 31 Даа!

  6 1 Отговор
  Много гадно нещо е Държавната Диктатура.Да ти спускат от Държавен Комитет по Планиране, фиксирани цени за всичко е пълен Диктат! Дали си в Цуцурлево,или на пъпа на София,хляба все е 26 стотинки( за килограм- не за измислени 830 гр) Бензин- от най малка селска бензиностанция- до София една цена: А-83-18 ст./лт А;92-26 ст/ лт.Нафта -8 ст/лт.Газ- 6 ст/ лт(?). До морето 15 лева зареждане ,не може да побере резервоара,до капачката.Гадна работа е държавното планиране ,да знаете.Особено родените след 1989 г.През 1987-88 г, със жената вкарвахме в домашния бюджет заедно 760 лв. И това бяха масовите заплати,за повечето хора.Та със тези " никакви,мижави " две заплати( нали това ни набиват от години в тиквите) , можех да закупя над Три тона високо октанов бензин. За нафта не ми се говори,дори.- Приблизително Девет тона, плюс цигарите ми и хранене в стола за цял месец.
 • 32 аз съм Веска

  3 0 Отговор
  ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ ДА СЕ ВАКСИНИРА ПУБЛИЧНО .
 • 33 иванов

  2 0 Отговор
  Крал крал та не докрал .....ОТ представител на държавата превърнал се в перфектния измамник

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.