6 01726

Валя Ахчиева: Боклуците в България – кой заплете схемата с трансграничен превоз на смесени отпадъци?

 • боклук-
 • италиански боклук-
 • валя ахчиева

Това са смесени битови отпадъци след механично третиране и единственият възможен начин е те да се изгорят или депонират

Валя Ахчиева: Боклуците в България – кой заплете схемата с трансграничен превоз на смесени отпадъци? - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Италианският боклук все още обикаля България. Разтърсващо разследване на Валя Ахчиева разкрива огромните далавери с внос на боклук у нас от Европа. В цялата история лъсва името на Николай Кънчев – зам.-министър на екологията от квотата на ВМРО.
„На една площадка в близост до ТЕЦ „Бобов дол” в момента се намират останали 210 тона отпадъци от скандално известния т.нар. „италиански боклук” от миналата година. Престоят на тези 210 тона в момента е нерегламентиран, защото Нотификацията им е с изтекъл срок още в началото на месец юни, миналата година“ – така започва видеото на Валя Ахчиева и екипа ѝ, които задават редица въпроси:

Кой в Министерството на околната среда и водите разреши този италиански боклук да влезе в България? Кой подписа Нотификацията за трансграничен превоз на италианската фирма „Вибеко”, за внос от Италия на 8 400 тона смесени отпадъци с код 19-12-12? И с това, всъщност разреши те да се изгарят в ТЕЦ „Бобов дол”, без да провери, отговаря ли централата на всички изисквания за изгаряне, според издаденото Комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда?

Или…може би е знаел, но под натиск е подписал Нотификацията?

Кой заместник-министър подписа още една Нотификация на италианската фирма „Вибеко” за трансграничен превоз на 9 000 тона смесени отпадъци, отново с код 19-12-12, за рециклиране в плевенската фирма „Феникс-Плевен”, без да провери, че този вид отпадъци не се рециклират, а и че в плевенската фирма няма такава техника за рециклиране?

Кой подписа?

Един заместник-министър е подписал. А един директор на дирекция „Управление на отпадъците” е написал доклад до него, че това е възможно. И заместник-министърът е сложил подписа си. И това не е арестуваният и обвинен заместник-министър Красимир Живков по делото „Бобокови”. Друг заместник-министър е. Но, за него не се е чуло нищо да е притесняван от прокуратурата в разследването по казуса с този италиански боклук.

Валя Ахчиева разкрива кой е, защото, с неговия подпис в Нотификацията от 29.03.2019-та година, този боклук е тръгнал от Неапол и фирмата „ Вибеко” към България и фирмата „Траш еко пак”. Това са 8 400 тона смесени отпадъци с код 19-12-12, различни от упоменатите в код 19-12-11 по Европейския каталог на отпадъците. Нов код ли са измислили?

Това са смесени битови отпадъци след механично третиране и единственият възможен начин е те да се изгорят или депонират. Те не могат да се рециклират. И така по море, те са пристигнали в Пристанище „Бургас”. После с камиони на фирмата „Ваня транспорт” боклукът е докаран до ТЕЦ „Бобов дол”. Една част от него е пристигнала на 01.06.2019, а другата част – след два дни – на 03.06.2019. И тъй като Нотификацията има срок една година, и тази година е изтекла през месец юни 2020-та, станало е така, че в ТЕЦ „Бобов дол“ не са успели да изгорят цялото количество смесени отпадъци.

Защо не са успели?

Защото, контролният орган – Регионалната инспекция по околна среда и води в Перник е спряла дейностите по изгарянето на 23-ти януари 2020-та – само няколко месеца след старта на горенето на боклука. На тази дата с Принудително-административна мярка /ПАМ/ се спират шредерните инсталации за предварително раздробяване на боклука, пристигнал от Италия на бали. Причината – ТЕЦ „Бобов дол” не е изпълнил задълженията си в областта на екологичното законодателство за тази дейност – горене на отпадъци. И така затруднявал контролната дейност на държавните органи.

Отивайки с дрон да търсят този останал италиански боклук, Ахчиева и екипът ѝ очаквали да заснемат бели бали – както е дошъл той от Италия, но се оказва, че боклукът е шредиран – тоест, натрошен. И затова тези 210 тона са 3 големи купчини на площадката на фирмата „Хийт енерджи”. Това е друго юридическо лице, но няма как да влезеш там, освен през портала на ТЕЦ „Бобов дол”. Ахчиева и екипа ѝ остават пред бариерата, искайки среща с новия изпълнителен директор – инж. Любомир Спасов.

Предишният шеф на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов, който е ръководил централата по времето на изгарянето на отпадъците, беше задържан и обвинен миналата година, след като главният прокурор Иван Гешев съобщи, че за ТЕЦ „Бобов дол” има данни за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ЕС. Тогава бяха проверени ТЕЦ-овете „Бобов дол”, „Брикел”, „ Сливен” и „Перник” – всички те са свързани с бизнесмена Христо Ковачки, наричан в медиите – „енергийният бос”.

Инж. Спасов веднага се съгласил да даде интервю на Ахчиева.

Валя Ахчиева: Тези 210 тона защо стоят тук? На практика това е незаконно?

Инж. Любомир Спасов: Отпадъците се намират все още на площадката, защото сме поставени в ситуация, че няма къде да ги предадем за утилизация.

Валя Ахчиева: Ситуацията вие сте си я създали, след като в едногодишния срок ТЕЦ „Бобов дол“ не ги е изгорил.

Инж. Любомир Спасов: Не са изгорени, защото още в началото на 2020 година има ПАМ от РИОСВ, с който ТЕЦ-а не може да изгаря отпадъци.

Валя Ахчиева: Вие знаете ли защо ви забраниха да изгаряте отпадъци?

Инж. Любомир Спасов: Не мога да ви кажа със сигурност основанието.

От разговора става ясно още, че имало система за видеонаблюдение. А през последната една година вече и от РИОСВ-София им налагали принудителни мерки за нерегламентирания престой на боклука на площадката. И ТЕЦ „Бобов дол” сега се намирал в порочен кръг. Нямали право да съхраняват отпадъците от Италия. Нямали право да ги изгорят. Не можели да ги предадат и на друга фирма. Затова боклукът си стои още на площадката.

Главният еколог на ТЕЦ „Бобов дол” – Елка Зарева води екипа на Валя Ахчиева при боклука и показва спряната поточна линия за шредиране, където той бил шредиран – предварително раздробен. Зарева не знаела кое е притеснило експертите от РИОСВ-Пловдив, че има нещо нередно около този отпадък. Може би самият контролен орган трябва да обясни, коя е причината да смятат, че този отпадък е с някакви опасни свойства, отговаря тя.

Ахчиева иска становища от четирима експерти в РИОСВ-София. И всички те били категорични. Според Главния експерт Ина Цветанова, срокът на Нотификацията за тези отпадъци от Италия е изтекъл отдавна, но има юридически лица в България, на които е разрешено те да изгорят този боклук. И това може да се случи, ако ТЕЦ „Бобов дол” успее да сключи такъв договор с някоя компания. Но, в ТЕЦ „Бобов дол” не може да се изгори този боклук, защото им е наложена принудителна мярка, заради неизпълнени изисквания. Дори и в момента. Другият Главен експерт – София Атанасова е категорична, че ТЕЦ „Бобов дол” не е имал навсякъде система за видеонаблюдение на местата, където следва да има. Сега вече имат, но към онзи момент от миналата година – не са имали такова видеонадблюдение, според изискванията в Комплексното разрешително.

Директорът на дирекцията „Административни, финансови и правни дейности” – Наско Станимиров заяви, че ТЕЦ „Бобов дол” не е имал в началото на миналата 2020-та година, най-важното – работеща автоматична система, която да спира дейностите по изгарянето, ако започне замърсяване на въздуха. Освен това, категорично не било вярно и това, че в съда били падали административните актове и наказателните постановления, наложени на ТЕЦ „Бобов дол” от контролния орган РИОСВ. Напротив!

Съдът ги потвърждавал. А експертът от дирекция „Контрол на околната среда” в РЕОСВ-София Ралица Венкова съобщи, че те са констатирали несъответствия по изпълнение на Комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол”. И затова още през месец ноември 2020-та година, от РИОСВ-София написали писмо до изпълнителния директор на ИАОС да преразгледат въпросното Комплексно разрешително. Имало допуснати неточности. Например този факт – големият комин на ТЕЦ „Бобов дол” нямал сероочистваща инсталация. Имало само филтри, но нямало пречиствателно съоръжение за изпускане на непречистени емисии във въздуха, в преходни режими на работа.

След всичките срещи по казуса „ТЕЦ „Бобов дол”, Ахчиева попитала Спецпрокуратурата до къде стигна досъдебното производство за ТЕЦ „Бобов дол”? Отговорили ѝ, че все още разследват, но нямало повдигнати обвинения на длъжностни лица. Обвиняем е само бившият директор на ТЕЦ „Бобов дол” Емил Христов.

От разследването на Валя Ахчиева става ясно, че на 02.11.2018 година заместник-министър Николай Кънчев, който дълги години той беше заместник-председател на партията на Красимир Каракачанов, подписва Нотификацията. Журналистът успява да се свърже с него по телефона след дълго звънене. Николай Кънчев отрича всичко:

– Господин Кънчев, защо подписахте Нотификацията за италианския боклук за „Феникс-Плевен и за…

– Няма такава! Не съм я подписал! Нещо грешите!

– Има подписи за Нотификацията на италианската фирма „Вибеко”, който е пристигнал за ТЕЦ „Бобов дол”.

– Бъркат! Бъркате!

– А чий е подписът тогава?

– Ами,…това е доказано във времето.

– Разпитваха ли ви по досъдебните производства?…

След това бившия директор тогава в МОСВ – Славея Стоянова потвърждава всичко.

Цялото разследване можете да видите във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 5 от 16 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Перко

  38 5 Отговор
  Боко гори боклуци после ни лепи еко стикери на ГТП.

  Коментиран от #3

 • 2 Последния Софиянец

  34 2 Отговор
  С тоя италиански боклук мафията си пренася какво ли не.Кой ще рови в боклука?А и кучетата не могат да подушат.

  Коментиран от #26

 • 3 гост

  25 2 Отговор

  До коментар #1 от "Перко":

  Много точно казано ++++++++++
 • 4 съд за тиквата

  29 3 Отговор
  Кога малоумниците ще разберат ,че проблема не е във колите и никога не е бил , а в отпадъците който се горят на цяла Европа и орките където се греят зимата със каквото им попадне.
 • 5 ГЕРБ да ЕРБапи

  15 3 Отговор
  Гражданите Европейски Разделят Боклука
 • 6 мнение

  23 2 Отговор
  БНТ да се даде на Ахчиева съм казал отдавна

  Коментиран от #18


 • 7 Кую

  15 2 Отговор
  Как кой? Герберските боклуци.
 • 8 Перо

  17 1 Отговор
  Защо до сега,новия министъра на МОСВ не е предал на прокуратурата бившия мутренски зам.-министър и директора на дирекция,които са предложили и подписали разрешаването на вноса на огромно количество боклуци в БГ?
 • 9 Електра

  7 15 Отговор
  Докато Бобокови са под крилото на Кауна Радеф, ще има боклуци, а сега ще са тройно повече...

  Коментиран от #13

 • 10 Ахчиева

  16 0 Отговор
  Първо бяха хората на кънчев, след това ревизиора мафиот с едни видни другари упраеляващи и властимащи вкараха нено димов в ареста защото им пречеше, и завзеха схемата с внос и износ на отпадъци.. Просто е откраднаха бизнеса на др схемаджии, но тези усеоиха мн повече от кънпев

  Коментиран от #16

 • 11 Както казах

  17 0 Отговор
  .....виновни са автомобилите,не боклука,той е екологично чист-при горене отделя само безобидни пачки за чекмеджета.
 • 12 зъл пес

  4 7 Отговор
  Май боклукчиите бяха Бобокови,приятелите на фуражко
 • 13 Анти Герп

  1 1 Отговор

  До коментар #9 от "Електра":

  И ти си права!
 • 14 Павел пенев

  18 0 Отговор
  От Европа не очаквайте нищо добро.Съсипаха ни енергетиката,икономиката и селското стопанство, а се ни внасят боклуци за изгаряне и боклуци за консумация в хранителните магазини. Изроди.
 • 15 МнениЕ

  6 0 Отговор
  Братиньо, помагай..
 • 16 Мосв

  12 1 Отговор

  До коментар #10 от "Ахчиева":

  Написаното е абсолютно вярно, да допълня само, че така наречения ревизор, мафиот или най обикновен крадец даде в последния месец поне 10 интервюта в един (24ч) вестник като плюе сл правителство, както и останалите му съучастници крадци в схемите за да спаси се спаси и да не бъде арестуван..а той е виновен за всичко!
 • 17 РИТОРИЧНО

  16 0 Отговор
  Кой управлява 12г.?! Кой има ТЕЦове?! Една банкянска тиква гнила и един м-л хидроинженер!
 • 18 пешо

  5 2 Отговор

  До коментар #6 от "мнение":

  а също да ѝ бъде разрешено да си направи тец-а, който искаше да строи във вилната зона на рударци! за да "оползотворява" горите на витоша. но тия мръсници от мосв ѝ отказали. нали, отворковци? на територията нищо не е, което изглежда. та и тази "еколожка".

 • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

  1 6 Отговор
  Пълни глупости...Да гориш пепелявите бобовдолски въглища може, но "смесени отпадъци с код 19-12-12" не може.
 • 20 фгйфйтъе

  12 0 Отговор
  НАЙ ГОЛЕМИЯТ ИЗМАМНИК И КРАДЕЦ НА БЪЛГАРИЯ Е БОКО ТИКВАТА СЪС СВОЯТА ШАЙКА ГЕРБ
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Наблюдател

  6 0 Отговор
  Както е известно в Италия боклуците се контролират от мафията. В България е същото! Само че за разлика от италианската българската си има министри и зам-министри на околната среда, Главен прокурор и цял отбор "правилни" съдии! Въпросните са подредени в "правилна редица" за безпроблемен внос на всякакъв боклук! Целия процес няма как да се случи без зоркото око на 1 до скоро Министър председател от Банкя! Естествено с-у съответния %!
 • 24 затвор заББ

  9 0 Отговор
  МАФИЯТА НА РАЗБОЙКО БОРИСОВ ПРЕВРЪЩА БЪЛГАРИЯ В ПУСТИНЯ. Тихият убиец, който взема повече жертви от войни, туберкулоза, СПИН и малария Мръсният въздух създава различни здравословни проблеми – от сърдечни заболявания и рак на белия дроб до неврологични разстройства КАТО ДОБАВИМ И ПОГОЛОВНАТА СЕЧ НА ГОРАТА В БЪЛГАРИЯ. ПУСТИНЯТА ПОЧТИ Е ОФОРМЕНА. БЕЗ ГОРА СЕ ИЗМИВА ОТ ПОРОЙНИТЕ ДЪЖДОВЕ ПЛОДОРОДНАТА ПОЧВА И ОСТАВАТ САМО КАМЪНЕ. ВЪРХУ КАМЪНЕ НИКНЕ ЛИ ДЪРВО И ТРЕВА????
 • 25 Кой

  1 0 Отговор
  Ами да-Тропчо...
 • 26 МАФИЯ НА ББ

  6 0 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  ЯВНО С ТИЯ БОКЛУЦИ СИ ВЪРВИ И ДРОГАТА НА РАЗБОЙКО. НИКОЕ КУЧЕ НЕМОЖЕ ДА ПОДУШИ НАРКОТИКИ ПРИ ТИЯ ЯКО ВОНЯЩИ БОКЛУЦИ. ЯВНО С ТОНОВЕ ВНАСЯТ НАРКОТИЦИ.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.