24 Август, 2021 11:36 9 458 50

Ето кои са леко наказаните полицаи от "кървавата" сряда

  • полицейско насилие

Четирима съдии от Административен съд София-град са доказали вината на четирима униформени

Ето кои са леко наказаните полицаи от "кървавата" сряда - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Четирима различни съдии от Административен съд София-град приемат, че безспорно е доказана вината на полицаите, които получиха символични наказания след проверка на МВР за упражнено полицейско насилие спрямо протестиращи на 10 юли 2020 година. Досега беше известно името само на един от полицаите - Андон Андонов. Вестник ”Сега” научи самоличността на останалите полицаи от решенията на АССГ, с които магистратите отхвърлят жалбите срещу наложените им наказания.

Според "Сега", освен Андонов, със забрана за повишаване в длъжност за 1 година е младши инспектор Стоян Стоименов, който е бил старши полицай в 01 група към отдел „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред“ при СДВР. Той претендира, че наказанието му е наложено при допуснати съществени нарушения на административно-процесуалните правила и в противоречие с материално-правните норми и с целта на закона, тъй като не става ясно какво точно нарушение е било извършено и не е посочена самоличността на лицето, по отношение на което е използвана физическа сила.

Съдът обаче отхвърля аргументите на жалбоподателя, като приема за законосъобразен извода на административно-наказващия орган. "Изводът за неправомерна употреба на физическа сила и помощни средства от страна на С. не е опроверган със събраните гласни доказателства", категорична е съдия Боряна Петкова, като допълва: "Съгласно Европейската конвенция за правата на човека никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отнасяне или наказание. В случая С. е продължил да упражнява физическа сила над лица без това да е било необходимо и след като са им били поставени белезници. Действията му по физическо преместване на две от задържаните лица чрез хвърлянето им върху други две лица проснати по очи, със сигурност не е проява на хуманно отношение".

С по-леко дисциплинарно наказание "порицание" е младши инспектор Али Алиев, полицай в „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред“ - СДВР. Той също твърди, че в заповедта за санкцията му не става ясно спрямо кое лице е употребил неправомерно физическа сила и това не само ограничава правото му на защита, но и възпрепятства съда за разкрие действителната фактическа обстановка по случая.

Съдът обаче не е съгласен с тезата на жалбоподателя, като приема, че при този анализ извършеното нарушение, предмет на дисциплинарното производство, е безспорно доказано, за което законосъобразно е наложено предвиденото за това наказание. "Използването на физическа сила в разрез с разпоредбата на Закона за МВР – след постигане на законната му цел, и обективира нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека - забраната за нечовешко и унизително отношение, и поставя под съмнение авторитета на МВР като ведомство, призвано да опазва обществения ред", пише в мотивите си съдия Полина Якимова.

"Порицание" за същия срок е получила и Дани Димитрова, която твърди, че не е била надлежно уведомена за започналото срещу нея дисциплинарно производство и не е получила на покана за даване на писмени обяснения, с което са нарушени административните правила. Съдът обаче я опровергава, като посочва изрично, че Димитрова лично е подписала поканата да даде писмени обяснения, но тя не го е сторила в срок.

Съдия Мария Ситнилска приема, че събраните доказателства са достатъчни, за да обосноват извод за използване на физическа сила в противовес с принципа за абсолютна необходимост, доколкото лицето, спрямо което се употребява физическата сила, е вече със сломена съпротива и не застрашава неприкосновеността на полицейските служители. Отново съдът е на мнение, че са нарушени разпоредби от Конвенцията за правата на човека.

Жалбата на бившия началник на сектор към отдел "Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред" Андон Андонов, който е с най-тежко наказание - забрана за повишаване в длъжност за срок от 2 години, също е отхвърлена от съдия Калин Куманов с мотива, че вината му е безспорно доказана. Както стана известно, след наложеното му наказание за полицейско насилие, Андонов е започнал работа в Бюрото по защита. Структурата е на пряко подчинение на главния прокурор. От прокуратурата уточняват, че в момента Андонов е отстранен от работа, след като му е било повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на протестиращи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    112 8 Отговор
    ПОЗОР! ПОРЕДНИЯ. Слугите садисти на герберастията, без наказание. Закривай!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Еми...

    88 8 Отговор
    Това е българското правосъдие.За едни сватба за други брадва.

    Коментиран от #44

  • 4 Обикновен

    84 7 Отговор
    Браво,браво....с тези наказния защо да не бият пак?
    Ако не беше трагично, щеше да е доста смешно!!!
  • 5 Гаглей

    78 7 Отговор
    Ако убият човек , не дай си боже . Може и да ги уволнят
  • 6 бай онзи

    76 6 Отговор
    "тежки наказания", обжалвания... помияри

    Коментиран от #27

  • 7 Бай Асан

    56 7 Отговор
    Алито е яко кочле, бие до посиняване. Беше от ДПС, но се прехвърли при Бойко, че повече плащал.
  • 8 честен ционист

    39 8 Отговор
    Протестиращите са се самонаранили като са падали един връз друг. Лакти и колена са се раздавали зад колоните. Беше ясно отдавна, че полицаите нямат никаква вина за гравитационното привличане и теорията за относителната маса на телата. Или си мислите, че колегите от NYPD отдавна не са обяснили на нашите преториянци с татуировки на Пунишър как стоят нещата с управлението на тълпите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 2loop

    56 3 Отговор
    И кво сега, ако бития не е установен то значи не е бит? Страхотна логика евала
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Джо Сатриани

    56 5 Отговор
    Главатарите обаче са недосегаеми и се кефят на живота си - двама са депутати , третия е Главен Обвинител , а четвъртият е Во-жда от Бан-кя. Всичко това ни е ГАРАНТ-ИРАНО ОТ Г-Е-Р-Б ! Велики хора , хуманисти демократи ! Почти са даже и БОГ-ОВЕ , нали ?
  • 13 Asdfg

    43 7 Отговор
    Тези съдии,бял ден да не видят! И техните деца и внуци също!!! А милиционерите ще си получат заслуженото! Господ гледа!

    Коментиран от #30, #35

  • 14 фАНТОМасс

    40 5 Отговор
    Поредната могъща проява на БОЙКОВЩИНАТА в България !
  • 15 Комуниста

    32 4 Отговор
    Това звено,, СПС " е за разпускане там са събрали психопати които няма да издържат психо теста за назначаване в МВР!

    Коментиран от #33

  • 16 Психиатъра

    28 4 Отговор
    Уеудливи комплексари в унифирми!
  • 17 Ценен ЦЕНЗОР

    35 3 Отговор
    Главните виновници не са знаели и не са гледали кадрите с насилието ! Чак преди 3-4 дни ! И те управляват РОДИНАТА ли ? Не , благодаря !
  • 18 Ум Белия 🐬

    33 3 Отговор
    Андон Андонов е кре/тен на фейса му личи, не е нужно да си специалист за да го разпознаеш!
  • 19 пак аз

    29 3 Отговор
    обжалвания,възпрепятстване на съда, само затова шут вгъза и затвор за назидание на другите "пазители на реда"
  • 20 удри

    4 34 Отговор
    Щом полицаите са наказани защо е цялото това предизборно мрънкане. Не е нужно да се притопля стара манджа от миналата година.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пунта Канна

    6 25 Отговор
    Радев, Божков и соросоидите са виновни за агресията срещу полицаи и опита за държавен преврат.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ками

    10 12 Отговор
    Намерете отговорни и те за тази операция. Тези които са заповядал да се бие. Те са хората на БОКО. Те носят вина, а не полицайте
  • 27 ДПС затова ли мълчи

    32 4 Отговор

    До коментар #6 от "бай онзи":

    Щото има и турчин Али? Значи турци и помаци набутани в МВР бият и се гаврят с български деца. То комай това е истината и затова толкова я премълчаваха и криха. Изроди долни
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Joro

    17 6 Отговор

    До коментар #13 от "Asdfg":

    Нещо не разбрах, какво лошо са направили съдиите? Полицаите са наказани от СДВР. Обжалват наказанията си пред съда. Съдиите отхвърлят жалбите им като неоснователни. Това не е съд за деянията им по същество, за него има друг ред. А е отхвърляне на жалбите за наказанията. те си остават в сила.
  • 31 Иво

    22 3 Отговор
    Наказани, мафия това е Герб. Какво значи наказани, прост народ мафиотите ни са на власт. Прокуратура и съд са оплетени като свински черва.
  • 32 Шарко

    19 2 Отговор
    Само да попитам, всяка година ли полицаите биват повишавани в длъжност, защото ако е през 2-3 години тези наказания са безсмислени.
  • 33 гост

    13 3 Отговор

    До коментар #15 от "Комуниста":

    Ако имаше психотестове в МВР,изобщо нямаше да има МВР.
  • 34 С две думи

    18 2 Отговор
    Битият бит ,евания еван !!!Това е положението в "европейски" Тиквостан.
  • 35 Чичо Тони

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Asdfg":

    Май не си разбрал за какво става въпрос.
  • 36 Лост

    14 1 Отговор
    Ами тя една година мина. Вече могат да ги повишават.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Морски

    11 2 Отговор
    Те ще си получат наказанията не се шашкайте,особено женската ку... ва
  • 39 ИЗМЕКЯРИ

    3 15 Отговор
    А кога ще покажете палячите със слама хвърлячите на камъни и други тем подобни протестъри и Вас да тръгнат да Ви палят и Вие ще биете скоро ние ще ви ИЗЧЕГЪРТАМЕ ............ 1000 човека не може да определяте нещата
  • 40 Браво

    11 1 Отговор
    Сега да ги почваме ли?
  • 41 Тра ла ла

    12 1 Отговор
    Чиста алабалаистика. Държава няма. Всичко е прогнило и не подлежи на оправяне. Целия дъжавен апарат трябва да се изрине и да почне да се гради на ново. А тея доброволно няма да си отидат.
  • 42 0000

    7 1 Отговор
    Пращайте ги на границата за една година и готово
  • 43 питам си

    9 2 Отговор
    Коя е русата фурия - Дани Димитрова или Гергана?? Кое е вярното?
  • 44 Вики

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Еми...":

    Така ще бъде,щом в тях работят всякакви!Както,казва народа ,,,от кол и въже,,,
  • 45 КАСАПИНА

    9 0 Отговор
    Какво търси тоя али алиев в полицията?
  • 46 Ритаха паднали хора

    7 0 Отговор
    Като животни.И срама нямат...Заснети са и отричат. Вместо да ги уволнят че и осъдят те им изписват веждите.Свидетел бях на жълтите жилетки в Франция.И там полицията биеха но по полицията бяха хвърляни павета,бомби,колове,палеха коли, имаше бутилки със запалителна смес,вериги и боксове
    (това са представители по принцип на една група екстремисти които се събират дори и от други съседни държави с една цел да чупят палят и провокират и нямат никаква допирна точка с истинският протест) и първо се локализират диваци те, после се отделят, после се озаптяват и прибират в арестанските коли.Има камери....при съдията до 24 часа.
  • 47 коко

    3 0 Отговор
    бития бит е.ания еб.н-гербаджииска поговорка
  • 48 бесен

    2 0 Отговор
    Дани Димитрова да дойде я да е поритам малко а
  • 49 ППМ

    1 1 Отговор
    Тука идеята е да се разбере, че ако има стачки - ще има и бити .

    Това е .
  • 50 Без Негри

    2 0 Отговор
    И биячите и шефовете им в затвора! Може да е само за 3месеца, но да ги вкарат за назидание и за уверение, че им правда в България!