Last news in Fakti

31 Август, 2021 16:18 8 803 30

Строежът край Алепу е бил разрешен като курортен комплекс

  • алепу-
  • курортен комплекс-
  • подпорна стена

Строителството на Шофьорския плаж на юг от Созопол започна в края на 2018 г.

Строежът край Алепу е бил разрешен като курортен комплекс - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Регионалната инспекция по околната среда в Бургас е разрешила през 2017 г. строителство на курортен комплекс край Алепу, а не само на подпорна стена, както твърдяха властите по-рано. Това се потвърждава от решението за съгласуване на инвестиционното предложение, публикувано в понеделник от Министерството на околната среда.

Документът е от 2017 г. и е подписан от тогавашната директорка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас инж. Таня Манолова. В решението, с което се дава разрешение за строителството в защитената зона „Ропотамо“, се посочва, че инвестиционното предложение предвижда изграждане на курортни комплекси „Алепу Вилидж“ и „Алепу-Бриз Вилидж“ с обща площ 20 858 кв. м.

Строителството на Шофьорския плаж на юг от Созопол започна в края на 2018 г. Тогава институциите констатираха свлачище и предписаха изграждането на подпорна стена, която да укрепи крайбрежието. През лятото на 2020 г. обаче снимки в социалните мрежи показаха, че строежът на първа линия изглежда като 4-етажна сграда.

Въпреки това институциите твърдяха в началото, че се изгражда само подпорна стена. През юни 2020 г. беше направена проверка от регионалната дирекция за строителен контрол, при която началникът ѝ заключи, че "четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение".

По-късно инвеститорът "ГБС Турс" представи проекта за „Алепу Вилидж“, от който стана ясно, че над съществуващата конструкция ще се надстрои туристическо селище с двуетажни и триетажни сгради, в които ще има апартаменти, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация.

През февруари 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно строителното разрешение, издадено от главния архитект на Созопол за изграждането на курортния комплекс „Алепу Вилидж“.

През април 2021 г. инвеститорът се отказа от проекта и продаде имота.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    105 6 Отговор
    нали беше къщичка за птички....Тиквооооо къде се скри бе
  • 2 Криминална

    72 1 Отговор
    енергия и неистово грабене !
  • 3 Скорпи

    86 1 Отговор
    Ами кажете кой е дърпал конците...има ли наказани ако не е спазен закона....общи приказки..

    Коментиран от #28

  • 4 2loop

    80 2 Отговор
    Чакаме да обявите виновните и да ги видим в панделата
  • 5 Интересно

    59 1 Отговор
    За колко е продаден? Щото ако е за над 10000лв. Трябва да има банков превод. Ако няма значи е фиктивна сделка и иска ровене.
  • 6 3.14К

    60 5 Отговор
    Да му дадат на толупа един къртач и да го разруши. Да се разреши на Севда да му носи храна и вода и да правят по две минути излъчвания как кърти. Боко да извозва боклука с бригадирска количка до пътя. Лиляна Павлова и Плевнелиев да записват курсовете, а Ивайло Московски с АТВ да извозва боклука стоварен от количката до кея на Доган в Росенец.

    Коментиран от #10

  • 7 Българка

    59 1 Отговор
    Таня Манолова на свобода ли е? Разпитвана,разследвана, наказана ли е ?
    Защо още не е съборен началния строеж на хотел в защитена местност. Очеизвадно е , че това не е стена с асансьорни шахти

    Коментиран от #16

  • 8 sss

    35 1 Отговор
    ами то е ясно, че това чудо е хотел, който е вкопан и вкопания край е т.н. подпорна стена... затова и никой дори и ония шеф на ДНСК само плямпаше и се хващаше че това било подпорна стена и от части е прав, че едната страна на хотела е подпорно съоръжение, и затова се подиграваше с хората, че това било подпорно съоръжение... само че спести истинската причина за строежа - и то е разбирасе: ХОТЕЛ... но никой не показа одобрените чертежи и документи / а там ясно пише предназначението и какво всъщност е одобрено да се строи и всичко си е черно на бяло!

    Коментиран от #14

  • 9 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    28 3 Отговор
    ПРЕЗ АПРИЛ 2021 ИНВЕСТИТОРА СЕ ОТКАЗА ОТ ПРОЕКТА И ПРОДАДЕ ИМОТА.....ЕВАЛА БАЦО.....
  • 10 Левски 1914

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "3.14К":

    И Литекс да ги върнат в Ловеч.
  • 11 Подпират небето

    32 2 Отговор
    На оназ смешната мъжа. В една нормална страна докато го пуснат по телевизията и трябва да е хвърлила оставката..гжа калинката

    Коментиран от #30

  • 12 само истината

    37 4 Отговор
    Подпорна стена ! Уланвите от ГЕРБ така казват .

    Те са чели Винену -много разбират
  • 13 Ще има и още

    34 1 Отговор
    Що ли за документи се издават в България ? Що ли за закони имаме ? Почти две години вече един бюллюк институции не могат да определят на един лист хартия какво е написано........
  • 14 Чичо Тони

    31 1 Отговор

    До коментар #8 от "sss":

    Освен това, ясно пише кой го е съгласувал и кой го е утвърдил.
  • 15 Толупа

    25 2 Отговор
    да бъде осъден на обществено полезен труд!Да му бъде връчен къртач и дорде не изкърти и извози бетона до специалното сметище депо да спи при птичките там!
  • 16 Аз съм

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Даже още е на служба в РИОСа, като зам.директор въпреки че е пенсионер.явно е "удобна" още
  • 17 SDEЧЕВ

    2 19 Отговор
    Чакайте инвеститори в БГ.СЪДЪТ ОТМЕНЯ ВЛЯЗЛО В СИЛА СТРОИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ. ТУК В БЪЛГАРИЯ СТРОЕЖА НА СГРАДА В БЛИЗОСТ ДО МОРЕТО Е УГЛАВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,А ЗАВЗЕМАНЕТО НА ПЛАЖОВЕТЕ ОТ БИВАКУВАЩИ КАТУНАРИ Е НЕЩО ПООЩРИТЕЛНО,НО САМО В БГ.ТЪПАНАРИ И ГРОЗОФИЛИ ОТ да българия и мутрите на мая
  • 18 деб.Илчев

    11 1 Отговор
    Проверка с имена на адмистрацията издавала разрешителни и наказания/това е корупция/, действайте
  • 19 Стига корупция

    9 1 Отговор
    Е кога най после който дава разрешения в затвора кога??????????
  • 20 Едноок ЦИКЛОП

    10 1 Отговор
    Интересното е , че през цялото време управляващата ШАЙКА се правеше , че нищо не знае , че това е клетка за птици , че е подпорна стена и какво ли още не. А ВСЪЩНОСТ ТЕ СА СИ ЗНАЕЛИ , ЧЕ ТОВА ЩЕ Е КОМПЛЕКС и то защото лично те са го ИСКАЛИ и са ДАЛИ РАЗРЕШЕНИЕ. Нищо , че е в забранена зона ! Това е стила на бруталната и еднолична БОЙКОВЩИНА !
  • 21 ГМУРжер

    5 1 Отговор
    А дали мис Бикини не е имала и там запазено жилище ? Или пък Мата Хари ? Затова ли всезнаещия и могъщ ВОЖД сега мълчи , все едно няма нищо. А преди време громеше УЖ-лошия строител ?
  • 22 НатуралисТ

    6 1 Отговор
    Този , който осъди и вкара в затвора тези / като в този случай /, които са смачкали закона , ще спечели тотално изборите !
  • 23 Всички участвали в далаверата....

    6 1 Отговор
    Трябва да се наредят на подпорната стена...Само по този начин няма да има повече далавери от ненаяли се държавни,,служители"....

    Коментиран от #29

  • 24 антигерб

    4 1 Отговор
    бойкоКЪДЕ СИ ??? къде сиТИКВООООО !!!
  • 25 Радослав

    6 1 Отговор
    ГБС е компания която се подпомагаше чрез държавни поръчки от Тиквун Чекмеджанов. За разрешението за изграждането на този комплекс са раздадени огромни подкупи. Тиквун пари не връща. Това му е навик още от 90те години. Опитаха се да направят хората на глупаци но номера не мина. Това е управлението на партия ГРОБ рушвети безаконие и заблуждаване на народа.
  • 26 безобразие

    1 1 Отговор
    ИНВЕститорът да си прибере бетона!! Как така ще се измъква?
  • 27 корупция

    2 1 Отговор
    Корумпираната Таня Манолова от РИОСВ трябва да бъде съдена
  • 28 12345

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Скорпи":

    Явно законът е погазен, явно има шапка на високо ниво! И сега - ще има ли наказани, ще има ли обесени или пак с метлата под килимчето. Аман от престъпници, защитавани от престъпници, неосъждани от престъпен съд!
  • 29 1917

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Всички участвали в далаверата....":

    Да, да се наредят и ррааззссттрреелл!
  • 30 Viki

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Подпират небето":

    Назовете й името - Захариева, екс външния министър на България. Срам и позор за нацията ни.