Last news in Fakti

2 Септември, 2021 08:51 17 045 44

Държавните чиновници разполагат с чутовен автомобилен парк

  • чиновници-
  • служебни автомобили

Данни от парламента

Държавните чиновници разполагат с чутовен автомобилен парк - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Над 3000 леки автомобила обслужват чиновниците в изпълнителната власт. Това показват отговори на министрите до депутата от „Демократична България“ Ивайло Мирчев в рамките на парламентарния контрол.

Той е запитал за броя на служебните автомобили всеки от министрите, без премиера Стефан Янев и вицето без потрфейл Атанас Пеканов. Изискал е не само автомобилите към съответното министерство, но и при второстепенните бюджетни разпоредители. Данните съдържат информация за над 10 000 автомобила – сред тях полицейски коли, линейки, автомобили на затвори, училища, на национални паркове, включително товарни. Изчисления на „Сега“ по справките показват, че поне 3000 леки возила се ползват не пряко по гореизброените функции, а единствено с цел обслужване на чиновничеството, пише "Сега".

Някои данни: 47 са леките автомобили към Централното управление в зедемелското министерство, 230 - в областните земеделски дирекции; митниците разполагат с 349 автомобила, НАП – 237; 250 са в МРРБ и агенциите му. Всичко това дава само бегла представа за автомобилния парк на властовия апарат, тъй като не включва данни за съдилища, общини и т.н. Но пък информацията може да ориентира средностатистическия българин какви чутовни структури издържа държавният бюджет, за които не е чувал.

Към Министерството на образованието и науката например функционират Център за образование и интеграция на децата от малцинствата, Национален STEM център, Агенция „Програма за образование“, друга Агенция – за професионално образовани и обучение, плюс още един Център – за човешките ресурси. И това са само част от второстепенните бюджетни разпоредители към МОН (изброените имат 16 автомобила). Към земеделското министерство пък съществува Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните и Централна и Източна Европа. Той, следва да бъде отчетено с похвала, разполага само с един автомобил.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боку Цар

    118 10 Отговор
    мдамм пак си изберете чекмеджето

    Коментиран от #13

  • 2 Гадове

    142 3 Отговор
    или по-пространно,гнусни ганьовци,докопали се до Властта..
  • 3 Ивелин Михайлов

    110 8 Отговор
    Кире, разпродавай!
  • 4 хххх

    130 3 Отговор
    Как пък все в луксозни и мощни коли си возят телесата? По една Дачия им стига.

    Коментиран от #15

  • 5 фактът

    106 3 Отговор
    Да се разпродадат и раздадат за пенсии?
  • 6 ПСР

    96 3 Отговор
    Трябва да се направи сравнение с"бедните"Австрия,Швейцария,Белгия,напр.-те с какво разполагат,за чиновнически лукс и долче вита.Защото,смята ли някой,че служебни коли не се ползват в извън работно време?!"Богатите" българи,за които редовно няма много неща/защото нямало пари/,плащат покупките и подръжката,данъците и таксите на всичко това....

    Коментиран от #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Петър

    74 2 Отговор
    Много са смешни тия селтаци с еднаквите числа по ДКН на автомобилите си.

    Коментиран от #21

  • 9 Някой

    91 2 Отговор
    Няма по-хубава кола от служебната!
    Чиновника винаги е живял охолно още от времето на Алеко.
  • 10 НоиНап

    74 3 Отговор
    Повече са. Всеки директор и под директор се държи на каишка чрез разни привилегии за да се гласува за правилния човек/партия. Иначе остава далеч от кокала.
  • 11 Юрист

    53 21 Отговор
    Ето затова ще гласувам за ВЪЗРАЖДАНЕ!

    Коментиран от #14

  • 12 Българка

    86 2 Отговор
    Издръжката на многобройната армия от държавни чиновници ни струва прекалено скъпо. Според мен трябва да има поне 30-40% съкращения, закна дублирани агенции, комисии. Все по-обедняващите българии намаляващи данъкоплатци не желаем да издържаме некомпетентни, корумпирани и нищоправещи хищни калинки. В следващия бюджет очакваме рязко намаляване разходите за издръжката на всички министерства

    Коментиран от #35, #36, #41

  • 13 По дълъг

    12 32 Отговор

    До коментар #1 от "боку Цар":

    Ще си избираме дългия, докато можем. Избори без крайййййй.
  • 14 Никой

    13 19 Отговор

    До коментар #11 от "Юрист":

    Ами те са микс от бсп и вмро. Какво по-различно ще ни предложат. Виж наскоро придобитите имоти на лидера им!

    Коментиран от #37

  • 15 адаша

    54 1 Отговор

    До коментар #4 от "хххх":

    Никаква Дачия! Велосипед. И това е много , защото и те имат скъпи модели.
  • 16 адаша

    48 2 Отговор
    Най-много обичам да почивам на пътни и дневни в командировка. Това е в техните глави.
  • 17 докога

    64 3 Отговор
    Ами едвам изкарвам месеца, с лишения, а тези търтеи се разхождат със служебни коли, за които плащам с данъците си и бензина и шофьорите и командировките. Крадеца от Банкя с крадливите, си калинки се разхождаха на наша сметка, а това все още не е променено. Докога???

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не не позна

    39 1 Отговор

    До коментар #17 от "докога":

    Те не живеят с парите от твойте данъци те си печатат пари и си имат колкото искат целта на данъците е ти да нямаш пари и вечно да гониш нещо което няма да постигнеш подобно с моркова и магарето пред него

    Коментиран от #33

  • 20 Тва е на левфски святата република

    15 21 Отговор
    При Ердоган това нямаше да се случи ..след 1876г живеем в българско робство...всичко се върти около управленската каста народа да мре недостоен да живее

    Коментиран от #28

  • 21 До Петър....

    37 3 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Това с еднаквите цифри или комбинации е стар мерак на Ганьо да покаже че е от "ония".Във Франция живея и номерата са единни за цялата държава.Каквото компютъра изплюе. После няма разделение на София,Бургас и прочие.Единни номера.Отбелязано е от кой департамент си със знамето на департамента но то е повече за естетика.И ако сменяш департамента ще си купиш ако искаш лепенка да си залепиш. Ако искаш.Аз живея в 64 но номера е с 33.Ако сменяш области,департаменти номера не сменяш нито регистрационен номер по нов адрес.От префектурата ще ти изпратят при поискване по пощата лепенка с новият адрес която си залепяш върху старият адрес на талона.Естествено че все някога ще има еднакви цифри на номерата.Няма как.Обаче в БЪЛГАРИЯ всяка лъскава обезателно и с еднакви.Ганьовщина.В западна Европа това не минава защото радарите приятели нямат.Нито пътната полиция които регистрират всичко на камери и са в екипи.

    Коментиран от #26

  • 22 Ех Българио

    24 9 Отговор
    След 9 септември 1944 г само кражби и безхсберие, то не бяха приватизации , куфарчета мистъри и мис проценти които растат в годините, евро средства и негодници , негодници на вфички нива !! Питам се как отцеляваме обикновените хора с професии месец за месец???
  • 23 Перо

    33 2 Отговор

    До коментар #6 от "ПСР":

    Германското посолство в София ползва шкоди от нисък клас!

    Коментиран от #38

  • 24 информиран

    32 1 Отговор
    Във всяка РИОСВ /кам МОСВ/ има по 5-6 автомобила, а на щат по двама шофьори!! Повечето коли стоят в гаража, без да се ползват по предназначение!! Така е и при всички други областни структури!!
  • 25 Коли да искаш

    34 3 Отговор
    В община Приморско даже и дърводелеца има служебна кола за да ходи на 1.5 км на работа.А като цяло колите са около 25,а на колко се плаща гориво един господ знае.Герб обичат разхищението в тяхна полза.

    Коментиран от #39

  • 26 Пламен

    15 7 Отговор

    До коментар #21 от "До Петър....":

    В цяла Европа има опция, да платиш за номер по желание. Виждам често, наистина много често, Австрийски камиони с рег. табели/номера/само с букви! Без нито една цифра. Живея в Италия. Въпрос на личен избор са еднаквите цифри. Платих 30 лв. преди 6-7год.за номер 8686.Това "комплексар ли ме прави? Не мисля, че е така. Обикновен работник съм, без" синдром за илюзорно превъзходство". Успех!
  • 27 Магелан

    36 3 Отговор
    Бедна Нидерландия.17.5 млн.население има 20 000 държавни служители.Богата Бълария 6.5млн.население има 440 000 държавни служители.Бедна САЩ с население 312млн.има 800 000 държавни служители.Шок и ужас.Какво става бе хора.Коментара е изшлишен.После нямало пари за пенсий.Ами как ще има?Трябва голяма сечюи съкращение на тази армия от нищо неработещи търтей.
  • 28 КОЙ

    23 3 Отговор

    До коментар #20 от "Тва е на левфски святата република":

    Смотльо заминавай си в турция и не се връщай.Заради турската дпс са всичките проблеми.
  • 29 гражданин 0

    22 2 Отговор
    Кирил Петков да им намери нови собственици на тези коли и парите от тях - в икономиката.
  • 30 ангел

    14 1 Отговор
    смяна на модела
  • 31 гост

    18 1 Отговор
    Държавната софра е сладка!
  • 32 Питам ви

    20 1 Отговор
    Мдааааа...Сещам се за една случка със Сталин през 1948 г ...При него е един от генералите които през войната е отговарял за тила-производство,транспорт и т.н...Та Сталин му казва така-" Чух че много хубав дом си построил -голям и уютен...ще се хареса на децата..."
    Оня се опулил и само казал "Благодаря"... А след месец същият този дом станал приют за деца без родители-които загинали по време на войната...Дали не е време и у нас да се работи по този принцип?????
  • 33 Разбрал

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Не не позна":

    Браво. По-смилена приказка не бях чел или чувал скоро.
    Поздрваления!
  • 34 Слави Славов

    10 1 Отговор
    Метлата докато не играе,нещата няма да се оправят!
  • 35 Гошо

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Не че нещо, ама ти да не мислиш ,че неганьвците имат само служебни обувки или велосипеди
  • 36 Гошо

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Това да Но такива сирахомилски писания като тая статия ме дразнят определено
  • 37 Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Никой":

    Е кои са му имотите на тоя лидер
  • 38 Гошо

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    Няма как да е вярно това По закон са задължени да ползват коли произведени в Германия имам предвид марката да е регистрирана там А в момента ще ги задължат да ползват елавтомобили ама не Тесла
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бай Шиле

    5 2 Отговор
    349 автомобила в митниците?! Това ако е така,следва да се проведе следствие от Прокуратурата.Всеки който познава митническата система ще ви каже,че тази бройка е абсурдна.

    Коментиран от #42

  • 41 реалис

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    много правилно казано .но медите малчат по тази тема
  • 42 Гената

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "Бай Шиле":

    Вероятно не се сещаш, че вече Митническа администрация има във всеки един град, не само по граничните градове. Големият проблем е, че чиновниците се роят като канални плъхове - погледнете образованието, за всеки проблем, агенция, дирекция, бюро. Ей за тия калинки и тяхното изчегъртване ставаше дума ! Иначе не са проблем автомобилите, че вече всеки неграмотен ром си купува кола и кара като джигит.
  • 43 Шифиор

    2 2 Отговор
    Погледнете освен това възрастта на автомобилите и дали в момента е в движение.Наблюдавам че се движат опели от Г генерация които бяха спрени от производство през 2009 г. Гаранцията им за мобилност е 12 години.Това означава че няма резервни части за моделите след това.Много от министерствата имат и конфискувани и подарени автомобили по програми които като се счупят стоят.Правилното решение е подмяна изцяло на 3 години.Ако видят какви пари се дават за ремонти и там са най големите течове и корупция.Задължително трябва да има държавно авторемонтно предприятие
  • 44 Дедо Пене

    2 0 Отговор
    "БЕДНА" АВСТРИЯ ИМА САМО 5 СЛУЖБИ, КОИТО ПОЛЗВАТ ДЪРЖАВНИ ЛИМУЗИНИ И ТОВА СА---
    ПРЕЗИДЕНТ, КАНЦЛЕР, ШЕФ НА ПАРЛАМЕНТА, ГЛ. ПРОКУРОР И КМЕТ НА ВИЕНА!!! В БЪЛГАРИЯ НАД 10000 леки автомобила????? С Р А М Н О.!!!