4 Октомври, 2021 05:36 9 348 9

Скандалите в правителствената болница ”Лозенец” не стихват

  • правителствена болница лознец-
  • скандали-
  • доклад-
  • камери-
  • микрофони

Официален доклад на здравното министерство, който не бе официално обявен пред обществото, показва, че частна фирма е инсталирала камери за видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи

Скандалите в правителствената болница ”Лозенец” не стихват - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Продължават скандалите в правителствената болница ”Лозенец”, пише Фрог нюз. Официален доклад на здравното министерство, който не бе официално обявен пред обществото, показва, че частна фирма е инсталирала камери за видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специалното отделение, което е обслужвало висшия държавен апарат. Пред Нова ТВ директорът на МБАЛ ”Лозенец” доц. Радосвет Горнев заяви - видеонаблюдението е регламентирано по закон, а за микрофони няма информация.

В доклада на МЗ се посочва още, че са установени сериозни нарушения - 29 служители са били на щат като мъртви души, а бившият директор на правителствената болница Любомир Спасов е получавал над половин милион лева бонус без да има подписан договор. Архивът на обществените поръчки се води само на хартия, а в самите поръчки се откриват скандални договори за десетки милиони, заради които болницата е задлъжняла към Българската банка за развитие.

Частна фирма е продавала дозатор за сапун на фрапиращата цена от 700 лева. Фирмата е утвърдена на пазара като един от големите доставчици на консумативи за българските болници. През годините тя е натрупала внушителна сума от договори за обществени поръчки с болници – 152 млн. лв. Над 120 милиона лв. от договорите на "Медилон" са с МБАЛ – Лозенец, посочиха в средата на септември от разследващия сайт Bird.bg.

Доц. Горнев обаче заяви - няма да коментира, защото всичко в доклада на МЗ е обект на разследване. Потвърди уклончиво за "големи диспропорции" при възнагражденията на служителите на болницата - някои получавали твърде големи суми, а други - твърде малки. Горнев не отговори дали някой друг освен уволненият Любомир Спасов е бил наясно с незаконните трансплантации в правителствена болница, които предизвикаха огромен скандал през лятото и доведоха до освобождаването му от поста изпълнителен директор.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сливата

    40 4 Отговор
    Дозатор за сапун - 700 лв. Това течен сапун или златен?

    Лекар да си на днешно време, ама и скрупули да нямаш, мечта.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Не лекар

    41 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сливата":

    драги а директор на болница.
    Там по едно време нямаше пари за заплати на обикновените лекари и другия персонал.
    Същата история като с Балтов, бил велик хирург.
    Бил ама парите ги направи не като хирург а като директор.
  • 3 миризлив пор

    3 29 Отговор

    До коментар #1 от "Сливата":

    Без да се навлиза в подробности но е добре да се види какво е поръчано и доставено. Там се извършват трансплантации и е много вероятно да е нещо специализирано за операционната и това да му е нормалната цена а написалия доклада, да е пълен идиот който търси сензация и иска да блесне.

    Коментиран от #4

  • 4 биби

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "миризлив пор":

    Няма такъв ,,специализиран,, дозатор ,струващ 700 лв.Още по-малко пък течен дезинфектант за този дозатор. Друг въпрос е ако въпросния дозатор е примерно 10 броя.Във фактурата не се изписва примерно ,,Дозатори" ,а ,,Дозатор" като в графа ,,брой" е записано колко броя.
  • 5 Уууууууууу

    18 3 Отговор
    ГРОБАРИТЕ ПАК КРАЛИ И СЕ ОСРАЛИ ДО УШИТЕ
  • 6 гдфгдф

    17 3 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лампаджия

    3 1 Отговор
    Това нищо не е. Вижте на картата уикимапия, как една светодиодна лампа в Долна Врабча е монтирана за 836135 лева./осемстотин тридесет и шест хиляди и нам си колко лева.