7 38849

Делян Пеевски не е декларирал три офшорки

 • делян пеевски-
 • офшорки-
 • досиетата панама

В българския сегмент са налични данни за мащабно ощетяване на българските данъкоплатци с поне един милиард лева

Делян Пеевски не е декларирал три офшорки - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации. Данните за тях са от международното разследване Досиетата Пандора, припомня bird.bg.

На 19 ноември 2013 г. филиалът на офшорния доставчик на правни услуги Trident Trust в Швейцария възлага на свой служител да оформи смяната на собствеността на фирмата Felina Trade & Investment Inc. Тя е регистрирана в Британските вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG.

Документите за смяната на собствеността са изпратени като прикачени файлове във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се разбира, че на 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 000 $ на Felina е прехвърлен от Lassandra Corporation, регистрирана в БВО, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A.

Повечето директори на въпросните фирми са никому неизвестни граждани на БВО и Панама. Но в един от документите, с който се потвърждава смяната на собствеността, като директор на Felina е посочен Делян Пеевски.

Делян Пеевски се явява директор на фирмата Felina Trade & Investment Inc.
По това време Пеевски е депутат от ДПС в 42-то Народно събрание и е записал в кариерата си кратък стаж като директор на ДАНС. Скандалното му назначение от парламента с гласовете на ДПС и БСП отключи многомесечни протести срещу правителството “Орешарски”.

Не е ясно откога депутатът е директор на фирмата, но когато през 2014 г. той подава годишната си декларация за 2013 г. в нея няма и следа от Felina.

Всъщност, Пеевски няма как да декларира директорския си пост във Felina, тъй като такава графа изобщо не фигурира в декларациите попълвани от народните представители. Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности.

Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират. Досиетата Пандора доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване.

В продължение на години Делян Пеевски декларираше само два апартамента и къща с двор в София, както и лек автомобил Опел за 1000 лв. Изсветляването на владенията на депутата започна с декларацията му от 2016 г. (за предишната 2015 г.), когато той се обяви за собственик на няколко български и чуждестранни компании. При встъпването си като депутат в 44то Народно събрание през 2017 Пеевски обявява собственост в три чуждестранни компании и в една българска фирма.

През 2019 г. депутатът от ДПС декларира, че през 2018 г. е имал собственост само в една фирма – Proof Method Marketing. Но това не отговаря на реалното състояние на неговите владения.

Досиетата Пандора сочат, че Пеевски не е декларирал дялове в размер на 100 000 $ във фирмата Verum International Limited. Тя е регистрирана на Сейшелите през 2016 г. и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски. На 1 юли 2018 г. Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT и едновременно с това ги прехвърля на адв. Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт.

Декларация, с която Пеевски се обявява за реален собственик на Verum и прехвърля дяловете си на адв. Александър Ангелов.
На 21 септември 2018 г. Ангелов изпраща инструкции до регистриращата фирма Alfa Consulting да ликвидира Verum International Limited. Фирмата е заличена окончателно няколко месеца по-късно през май 2019 г.

В нито една от декларациите на Пеевски от 2016 до 2019 г. няма следа от Verum International и нейните 100 000 $ капитал, нито от IGWT Limited. Затаяването на данни в декларация пред КПКОНПИ е най-малкото повод да се образува производство за пълна проверка от Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров.

Дали укриването на офшорките представлява и документно престъпление по чл. 313 от НК е спорен въпрос. С обвинения по този член заради недекларирано имущество се сдобиха в миналото политикът от ДПС Христо Бисеров и бившата шефка на НАП Мария Мургина. И двамата бяха оправдани от съда.

До момента Пеевски е проверяван многократно по различни сигнали от прокуратурата, но без никакви последствия. През април 2021 г. американската администрация вкара Пеевски в черен списък на санкционирани лица за участие в корупционни схеми. Бившият депутат оспорва санкциите, а партията ДПС продължава да го защитава публично пред български и европейски институции, твърдейки, че няма доказателства той да е въвлечен в корупция.

Опитите ни да се свържем за коментар с Пеевски, с адв. Ангелов или с неговите американски адвокати не успяха.

Международният консорциум ICIJ включи Делян Пеевски в списъка от 300 влиятелни личности, осветени в Досиетата Пандора. В профила му се посочва, че той е олигарх, бивш депутат и медиен магнат, санкциониран от САЩ за корупция. Цитирано е разследването на Биволъ, според което Пеевски е считан за видимия символ и въплащението на “Дълбоката държава” в България, като фронтмен на бивши офицери и агенти от ДС, близки до партиите ДПС и БСП, които управляват задкулисно и контролират огромни активи.

Кой е адвокатът на Пеевски?
Адв. Александър Ангелов е син на Параскев Параскевов – кадрови офицер от Държавна сигурност и зам. Министър в МВР по време на Виденовото правителство, отговарящ за направление Национална сигурност.

Подписът на Параскевов се появи в документи от регистъра на чуждестранните лобисти в САЩ като представител на адвокатската кантора “Авиора Консулт”, която наема лобисти за защитаване на интересите на Пеевски.

“Авиора Консулт” е собственост на сина му Александър Ангелов. Проучване на разследващия портал Биволъ, позоваващо се на документи от НАП посочва, че през тази фирма преминават милиони от личните сметки на Пеевски, с които се заплащат различни услуги в негова полза: скъпи лобисти в САЩ, издръжка на медии и т.н.

Друго разследване на Биволъ, базирано на Досиетата Панама доказва, че Ангелов е краен бенефициер на две офшорни фирми свързвани с интересите на Делян Пеевски. Това са Viafot Ltd., претендираща за собствеността на оръжейния завод “Дунарит” и Doreco Limited, която е инструмент за кредитиране и прехвърляне на активи за стотици милиони на подставени лица.

По документи от Търговския регистър Ангелов е представлявал ключови предприятия от бизнес империята свързвана с Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева – ИПК “Родина”, “Обединени Български Вестници”, “Стандарт” и други. Според банкера Цветан Василев именно Ангелов представлява директно интересите на Делян Пеевски в приватизацията на Булгартабак и в други сделки финансирани от КТБ.

Какво се знае за тайните фирми на Пеевски?
Извън наличните данни в Досиетата Пандора за посочените фирми не е известно почти нищо. Не е ясно какви активи се контролират през тях и дали на тяхно име са оформени банкови сметки или недвижими имоти, чийто краен бенефициер би бил Пеевски. Очевидно връзката на Felina, Verum и IGWT с Пеевски не е засечена и от американските власти, които през юни т.г. въведоха финансови санкции срещу бившия медиен магнат и контролираните от него компании по глобалния закон “Магнитски”. Фирмите не фигурират и в българския списък “Магнитски”, който беше изготвен от Министерството на финансите.

Регистрираната в БВО Lassandra Corporation е класическа фирма-параван, собственост на Jura Trust AG още от 2003 г. За нея има данни, че държи дялове в други фирми като номинален собственик за клиенти на Jura Trust от Украйна и Унгария.

Панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A. към момента не е активна, но тя има същата функция на щит, прикриващ действителните собственици.

Не са известни подробности за последващата съдба на дубайската IGWT Limited, която е регистрирана в свободната зона Аджман. IGWT може да се разчете и като абревиатура на надписа In God We Trust от американския долар.

В България има активна фирма на име АЙ ДЖИ ДЪБЪЛ Ю ТИ КОРПОРЕЙШЪН, чиято транслитерация е I. G. W. T. CORPORATION Ltd. Тя е създадена през 2010 г. в Пловдив със 100 лв. капитал и неин собственик е израелският гражданин Аарон Давид Заку. Според Търговския регистър в миналото фирмата е имала участие в капитала на компании за недвижими имоти, хотели и медицински лаборатории. Не се открива формална връзка с дубайската IGWT Limited, нито с някое от популярните подставени лица на Пеевски. Фирмата дължи 683 540,99 лв. на НАП по данни към юли 2021 г.

Проверка в българския Търговски регистър показа, че офшорките Felina Trade, Verum International не са собственици на дялове в български компании. Изглежда, че чрез тях не се контролират пряко активи в България.

До 2013 г. е съществувала фирмата “Фелина – България” за производство на дамско бельо, която е била собственост на швейцарската Felina International. При проверка в швейцарския регистър обаче не се открива връзка с Felina Trade от БВО.

Какво има в Досиетата Пандора?
В Досиетата Пандора се съдържат изтекли данни от общо 14 компании, така наречените Брокери на тайни, предоставящи правни услуги за регистрация и поддържане на офшорни фирми. Сред тях са Trident Trust и Alfa Consulting, регистрирали съответно Felina и Verum. Но данните сочат, че и други фирми работят с български клиенти. Предишният голям теч известен като Панамските документи съдържаше файлове само от една фирма – вече ликвидираната Mossac & Fonseca.

Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ разполага с над 11,9 милиона файла корпоративна, финансова и лична информация за собствениците на офшорки, които са изтекли от въпросните брокери на тайни. В продължение на месеци над 600 журналисти от 117 държави проучваха тази информация, уличаваща световния елит в укриване на активи. Става дума за най-мащабното глобално журналистическо разследване до момента.

Публикациите в над 150 медии от цял свят започнаха на 3 октомври и разкриват тайни сделки и скрити активи на повече от 330 политици и високопоставени държавни служители, включително 35 държавни лидери от повече от 90 държави и територии.

Между настоящите и бивши лидери осветени от разследването са Кралят на Йордания Абдула II, премиерите на Кот д’Ивоар и Чехия, президентите на Украйна, Еквадор, Кения и Габон, приближени на президента Путин, бивши президенти на Ел Салвадор, Панама, Парагвай и Хондурас, бившият шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, бившият британски премиер Тони Блеър и много други.

BIRD.BG е партньор на ICIJ в разследването и изследва информацията за близо 200 лица с българско гражданство или живеещи в България, които се появяват в Досиетата Пандора. Сред тях има двама политици, единият от които Пеевски, едри финансисти, адвокати, лица свързани с многомилионни измамни схеми, но също и предприемачи с редовен бизнес и без видими политически протекции, които са регистрирали офшорни фирми и са ги обявили пред българските власти.

В глобален мащаб сумите укрити в офшорни дестинации, за които има данни в Досиетата Пандора, се оценяват на няколко трилиона долара. В българския сегмент са налични данни за мащабно ощетяване на българските данъкоплатци с поне един милиард лева.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 25 гласа.

Свързани новини

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 българин

  56 6 Отговор
  Боко няма нищо в офшорки ,защото няма кирилица на телефона , и за това закопава имането в зай4арника
 • 3 Cтoйко

  59 6 Отговор
  На Бойко съдружника на снимката! Огромна прилика и като визия и интелект. Все пак бившия му съветник Яне Янев каза че в миналия парламент 11 депутати от Герб са на Пеевски

  Коментиран от #29, #30

 • 4 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

  14 30 Отговор
  Ние не сме декларирали 300 офшорки.... ама кво от това
 • 5 Гешо Келешо

  43 1 Отговор
  Затвор за Шиши!
 • 6 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

  12 28 Отговор
  Пеевски не мой ни стъпи на малкия пръст по офшорки и богатство

  Коментиран от #11


 • 7 Май

  37 2 Отговор
  ПИБ е заложник на Пеевски. Помислете след като се дръпна от КТБ какво се случи и къде отиде стабилната банкова система... Тъй, че държавата и банките ни са зависими от олигархичните структури.......
 • 8 Делю Хайдутин

  36 2 Отговор
  Горкия Делян с Опел за хиляда лева!Да му съберем пари за истинска кола.
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Fate

  25 1 Отговор
  Ковчежникът на политическата мафия
 • 11 Стига

  6 8 Отговор

  До коментар #6 от "БСП МИЛИАРДЕРИТЕ":

  Яди гумна ва?
 • 12 Крушката е с

  37 2 Отговор
  Защо разглеждат изобщо лицето Пеевски като "бизнесмен"? Как се появи това лице, коя е майка му и дали няма комунистическо куфарно побутване с народни пари?
 • 13 Бамбука

  35 2 Отговор
  Един милиард в офшорки, другото милиарди в кюлчета и чекмеджета.
 • 14 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

  7 19 Отговор
  НИЕ ЯКО СЕ НАГУШИХМЕ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА ДО ДНЕС...ТИЯ МИ ГОВОРЯТ ЗА НЯКАКЪВ...ПЕЕВСКИ....СМЕШНИЦИ
 • 15 Пучо Капучо

  22 1 Отговор
  Шиши ся кат го барнат...и а дано тоя път му скъсат шортите, с размер ххххl...
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 94995

  31 3 Отговор
  Гешев докато го има ще го има и пеевски. И обратното беше вярно, вече не. Между другото, най големият проблем на България е именно прокуратурата. С всички работещи там негодници.
 • 20 Ментеросо

  28 1 Отговор
  Данчо Ментата къде е, да застава ката матросов на амбразурата и да го брани с всички средства , хаха

  Коментиран от #33

 • 21 Ттлгк

  18 1 Отговор
  Ангелов или параскевов последно? Ангелов и той ли е ДС като баща си? Накратко, ДС ли стои зад пеевски? Наистина, и в африка няма такава държава.
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Данчо Ментата

  18 2 Отговор
  Искаме доказателставта , че да ги дадем на каскето да ги замете под килима
 • 25 Мюмюн

  19 1 Отговор
  Не е в това проблема, ако Пеевски го гръмнат най-накрая. Важното е, ако тези пари в офшорките бъдат върнати на държавата-тогава само всеки може да прави каквото си иска с този плондер. Руските Спецзнац може пак да го навестят, за да му припомнят какво е обещал да направи.
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Иван

  20 1 Отговор
  А мен ме търсат щото не съм декларирал 6531 лв от това, че съм си продал детската количка, колелото, джанти от колата и разни други дреболии по интернет...

  Коментиран от #35

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 тролик

  4 12 Отговор

  До коментар #3 от "Cтoйко":

  Прочети статията. ДПС и БСП го назначават като шеф на ДАНС, по времето на Орешарски.
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 фен на сидеров

  11 1 Отговор
  а, кои са другите политици !? от повече от година се мълчи по въпроса с дискетите !
 • 33 фен на сидеров

  7 1 Отговор

  До коментар #20 от "Ментеросо":

  и онова с плоския череп от еп нещо се умълча.....
 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 3223

  12 1 Отговор

  До коментар #28 от "Иван":

  Хората ги вкарват в затвора за 10 лв., парче салам от магазина или дреха от МОЛ-а. Преследват ги с години, упражняват системен тормоз над тях, отнемат всички техни граждански и човешки права, прокуратурата се закача за тях доживот, най- активни са разни охранители, на които са дали правомощия да издевателстват над хората, а други не ги закачат за милиони и милиарди левове или валута с незаконен произход. Изместена ценностна система!
 • 36 Студопор

  10 1 Отговор
  Е може ли статията да започне с това, че Пеевски е медиен магнат и в същото време да очакваме, че българските журналисти ще изровят нещо против него? Нали той ги храни всичките, пряко или косвено.
 • 37 ДПС умре

  2 5 Отговор
  Пълни лъжи са това
 • 38 Кой е вторият

  10 1 Отговор
  Бойко?
 • 39 Страшавел

  5 1 Отговор
  Леле какооооо
 • 40 Toxic

  6 1 Отговор
  ......лек автомобил Опел за 1000 лв !!!
 • 41 НалиСийке

  3 3 Отговор
  Ши Ши не може да пиши,за това не е декларирал нищо.

 • 42 Тома

  6 1 Отговор
  После се чудим кой окраде народните пари и къде са.Дебелият не е сам.Има още много ченгета съдии прокурори политици крали с гъ.за си
 • 43 dron

  4 2 Отговор
  Пеевски се знае отдавна.Интересуват ме /и не само мене/другите 130 , замесени българи. Та "Бивол" да не се правят на интересни, а да публикуват и другите имена.Иначе оставам с впечатление, че и те имат далавера да не ги осветяват!!!
 • 44 Цацата

  4 2 Отговор
  нее, не може да е Шиши ! Той е най чистият човек в България !
 • 45 1122

  4 2 Отговор
  Другарите от "Бивол",да побликуват и другите имена на българи.Ако,го спестят,означава, че са зависими от тях,или са като тях.Да не се правят на ощипани госожици,и ако са казали "А" да кажат цялата азбука да "Я".Напоследък,когато от "Бивол "говорят нещо, имам впечатлението, че започват да приличат на соросоидите-мисирки на Б. Борисов.Вторият в списъка е прочутия любовник от Банкя, Бойко Методиев Борисов,който се целува с лютеранката,кюрдка,мюсюлманка/какво съчетание само/ Херо Мустафа и надмина италианскте любовници .Пишете, за Ахмед Доган, съпруга на неграмотната Екатерина Захариева,който строи незаконно хотел на морския бряг,за Цв.Цветанов, за Йордан Цонев/Данчо ментата/,За Спас Гърневси."Бивол" да не побликуват,тези,които ги знаем, а всички,олигарси-от първия до последния.Иначе, тази избирателност, буди недоверие и подозрения.
 • 46 справедлив

  3 2 Отговор
  какво сте се хванали с пеевски само той ли е с офшорна сметка пръдналиев тулупа,муравей и славуца да не би да са декларирали
 • 47 Наблюдател

  3 1 Отговор
  Каквито и данни да изплуват за Пеевски и други българи от този "кръжец" в "Досиетата Пандора" както и от каквито и да било други "досиета" докато лицето И. Гешев е главен прокурор нищо няма да последва.
 • 48 обективно

  1 3 Отговор
  пеевскии не е политик а е бизнесмен и като бизнесмен дори и да има офшорна сметка му е простено тотова че ечлен на политическа партия не го прави автоматично политик щом не си вади хляба с политика а с търговия значи че е бизнесмен и негово законно право е да избира къде да държи парите си
 • 49 Нормален човек

  0 0 Отговор
  Хайде Прасчо, към затвора😂 И да не забрави третото прасенце от КПКОМПИ да му прибере недекларираните парички. Сигурен съм, че те ще помогнат за лечението на деца в чужбина, на пенсионерите, на социално-слабите, абе на доста българи. Така, че малки прасенца, хайде да свършите нещо полезно за нацията😁