7 Октомври, 2021 05:32 13 076 65

Има ли офшорка на Вирджинските острови Асен Василев?

  • асен василев-
  • офшорка-
  • вирджински острови-
  • разследване

Разследване на "Труд"

Има ли офшорка на Вирджинските острови Асен Василев? - 1
Снимка: tourist-bg.blogspot.com
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Действаща офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови, е 100% собственост на бившия финансов министър и настоящ лидер на новосформираната коалиция, подкрепяща президента Румен Радев - “Продължаваме промяната”. Офшорката Акселберт Лимитед (Akselbert Ltd) e регистрирана с номер 1873705 и адрес Роуд Таун, Тортола, п. к. 4649, Кларънс Томас Билдинг.

Всичко това е видно от документите, с които разполага редакцията, за актуално състояние на фирмата, подписани от местния нотариус Самюел Нелсън. Дружеството към момента е в добро състояние и е действащо, като е учредено на 12 май 2015 г.

Асен Василев притежава целия капитал от 50 000 акции. ДАНС, НАП и КПКОНПИ вече започнаха проверки на политици, собственици на офшорни компании, но се оказва че директорът на НАП, за който е ясно, че е получил ревизионния си доклад за дължими над 1.2 млн. лв. за фирмата Гранекс Трейдър преди да я продаде, сега ще трябва да проверява бившия си началник, който дълго прикриваше действията му. Офшорката Акселберт Лимитед от своя страна притежава в България няколко дружества, които към момента в българския регистър стоят вписани с краен собственик Асен Василев. Това са “СТВ България” ЕООД и “СТВ Холдингс” ЕООД. До назначаването си за служебен министър на финансите Асен Василев е бил пряк собственик, без участието на офшорката, и на българската “СТВ Консълтинг” ЕООД, чието изписване на латиница в търговския регистър е CTW CONSULTING.

Преди назначаването си за служебен министър на финансите, новият лидер в инженеринговия партиен проект, подкрепящ президента Радев, е бил и в ръководните органи на още едно дружество зад граница, което като наименование съвпада с българския му аналог. Това е регистрираната в Англия CTW CONSULTING LIMITED. Може би не случайно и в Уорикшир, Англия има още една компания със сходно наименование, която се управлява от лица с азиатски имена, а именно CTW ASIA CONSULTING LIMITED.

Дали това странно съвпадение на имена на компании, в две от които има отношение Асен Василев, нямат общо с измамата с откраднатите кодове, за която публично разказаха датски инвеститори?

Мортен Лунд преди време каза: “Той е измамник, но е много умен. Инвестирахме 15-20 млн. евро., за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай и го продаде на китайското правителство. Софтуерът беше на компанията, а той просто го взе и го продаде сам”.

В момента се вижда че CTW CONSULTING се занимава с билети и пътувания, а българската фирма със същото наименование е реализирала 1.6 млн. лв. приходи през 2020 г.

Въпреки това от търговския регистър се вижда че фирмата, която е била собственост на Асен Василев през 2020 г. е отчела само 5 хил. лв. печалба и ще плати само 500 лв. данък при милионни приходи. Но преминавайки през фирмата в Англия и връщайки се към регистрираната на Британски Вирджински острови офшорка Акселберт Лимитед отново се вижда, че нейните активи в България остават със скрита дейност.

Както стана ясно чрез офшорката Асен Василев е собственик на “СТВ България” ЕООД и “СТВ Холдингс” ЕООД. Компаниите са създадени през 2020 г., но до момента не ясно каква дейност осъществяват, нито пък са подадени в търговския регистър отчетите им за 2020 г.

В периода на назначаване на Асен Василев за служебен министър на двете компании както и на “СТВ Консълтинг” ЕООД за управител е назначен Марио Сотиров, като дяловете на всички фирми са му прехвърлени за нищожни суми с цел пестене на данъци. Той е вписан в търговския регистър, като управител и на трите дружества на 13 май 2021 г. - ден след влизане в сила на указа на президента за назначаване на Асен Василев за служебен министър и няколко дни след издаването му.

Декларацията за освобождаване на поста управител от страна на Асен Василев е подадена на 14 май, но тук стои въпроса какво е съдържанието на декларацията, подадена пред президента по линия на конституцията преди издаването на указа.

Освен това е видно още от търговския регистър, че Асен Василев, за да се самоосвободи от директорските постове на българските дружества, които са с краен собственик неговата офшорка, той се произнася на 7 май в качеството на представляващ я. Тук отново възниква въпроса дали той е имал достатъчно време да се самоосвободи и като директор на офшорката и това да бъде вписано в регистъра на Британските Вирджински острови до подписването от него на декларациите пред президента и пред КПКОНПИ.

Така се оказва, че ДАНС трябва да отговорят и да проверят действията на действащия политик и бивш служебен министър на Радев за офшорката му, както и за приходите във фирми в България и Англия с едни и същи имена и за връзката на дейността им с измамата, свързана с датския инвеститор.

НАП ще трябва да провери дейността и неплащането на данъци от “СТВ Консълтинг” ЕООД, както и взаимоотношенията на останалите две фирми с офшорката, а също данъчния ефект по прехвърляне на собствеността на Марио Сотиров. КПКОНПИ ще трябва да провери дали след назначаването на Асен Василев на 12 май от страна на президента същият не е бил все още директор на офшорката Akselbert Ltd и на английската CTW CONSULTING LIMITED.

Разбира се отговори ще се очакват и по вече направените журналистически разследвания за собствеността и дейността му в “Офроуд Продакшънс” ЕООД и “Пробитас” ЕООД.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слави Трифончук

    92 22 Отговор
    Май харвардския балон ще спихне преди да се е надул напълно

    Коментиран от #29

  • 2 Хахаха

    97 19 Отговор
    Киро лъже, Асан/Асен също ...
    Това ли е промяната ?
  • 3 отегчен

    76 16 Отговор
    Договора за почтеност? хааахаахаха
  • 4 Ханко от Осеня

    65 15 Отговор
    Бря, я го виж тоя Асковски каун.
    Не е луд този, който яде зелника...!
  • 5 АСОЦИАЦИЯТА НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ

    61 17 Отговор
    АЛАРМИРА:
    "КАНАДСКИЯТ ЛЪЖРЦ И АСЕНЧО БУЛКАТА СЪЗДАВАТ ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ. ССМО ДО МОМЕНТА СА ...ОТКЛОНЕНИ ПОВРЧЕ ОТ 100 МИЛИОНА!!!
    БРАВО НА ФАТМАШКИТЕ ПРОТЕЖЕТА!
    ПИПАТ БЪРЗО ...
  • 6 ДАААААА....

    58 16 Отговор
    Но пък е декларирал само апартаментче от 70м2 и...60 К,....!!
    ТИА АЙДУЦИ ВЕРНО СА..."НЕВЕРОЯТНИ СПЕЦИАЛИСТИ"!
    ЕВАЛАТА НА ФАТМАКА. А ВЕЧЕ ДА ...БАРНАЛЕ И КОДОВЕТЕ НА..МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ!
    А...ЧЕСТИТО
  • 7 trb

    28 19 Отговор
    Гърбавите в атака
  • 8 Последния Софиянец

    31 33 Отговор
    И да има си е от частен бизнес,не от власт.

    Коментиран от #15, #27, #44

  • 9 Пенди

    16 13 Отговор
    Да има! Даже има и градски кенеф! Пуснал го е под аренда и не плаща данъци.
  • 10 Вестник Труд

    34 19 Отговор
    Кажи и това е достатъчно! Тролене им дай! Сама по себе си офшорна компания не е нещо лошо. Завсиси за какви цели я ползваш. На практика дали е местна или офшорна разлика няма. От цялата статия стана ясно, че знаят, че Асен Василев бил собственик на офшорни компании, останалото са допускания и инсинуации нищо друго.
  • 11 Гръч

    33 26 Отговор
    Тези ми бяха симпатични в началото но ги разбрах,като се порових из чуждите сайтове що за стока са.Така и не разбрах,кой ги е предложил на президента за министри,но и това ще се разбере.Оставам верен на ИТН докато не ги видя в управление да изпълняват своите обещания

    Коментиран от #16

  • 12 Jacques Yves Moineau

    32 11 Отговор
    Айде, отиде Асенчо у рЯката.
  • 13 Чугуня

    50 16 Отговор
    Хахахаха..ко стана бе, тарикати. Яаааа...и тези, нахилените бързо ос..аха тавана. Кирчо лъжеца, Асенчо-крадеца и Спецов-баш мошенгията. Хей, българи, вие в нормална страна ли живеете бе? Аз имам чувството, че товае някакъв сън, тежък кошмар..бандит до бандита, измет до измет? Дойде времето на баш бандюгите с белите якички, които ще загробят тази страна...НАРОДЕ, СПИШ ЛИ, НАРОДЕ...
  • 14 ФАТМАШКИТЕ ПРОТЕЖЕТА

    36 13 Отговор
    ЗАТЪНАЛИ СА ДО ШИЯТА
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 НАТО ВЕЦ

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "Гръч":

    Е как кой? Мустафа PR.
  • 17 Подуямие

    34 11 Отговор
    Асенчо има доста нагла ,мазна мусура ,прилича на мошеник въпреки че има физиономия на шматка.
  • 18 Пешо Папура

    31 7 Отговор

    До коментар #15 от "СПЕЦПИДARAZ":

    Така е, съгласен съм с мнението ти за офшорките. Само че, не мислиш ли че беше редно тоя тарикат да декларира всичките си дейности публично и да каже- спечелих от това и това, плтих си толкова и толкова данъци и такси и парите ми са чисти. Вместо да се ослушва като гърмян заек и да се прави на правач промяната. Иначе на всички ни е известно, че офшорки се правят главно за да се крият пари и са законен начин за износ на национално богатство. Увисваш с такова опростенческо мислене..ма яко увисваш. А асенчо заора яко в ла..ната....днес ще бъде интересен ден за продължаващите про..оппсс-подмяната.
  • 19 Фен

    22 7 Отговор
    А не бе, няма! И Морето никога не е бил канадец! И Радев не е нареждал на КС какво да отсъди! Лигата на "подченните"!
  • 20 тони

    25 8 Отговор
    И ТОЯ Е ЕДИН СТРАННО ГЛЕДАЩ ПАПАГАЛ.........АРЕ БЕГАЙ БЕ ОХЛЮВ!
  • 21 ууу

    17 29 Отговор
    БОЙКОВЧЕТА !!!! , А ЗАЩО ГИ ПЛЮЕТЕ ТОЛКОВА МНОГО ТЕЗИ МЛАДИ ХОРА ? За 15 години бойко го видяхте какво може .... ДА КРАДЕ !!! а да видим тези млади хора ....

    Коментиран от #24, #25, #28

  • 22 ФАТМАШКИТЕ ПРОТЕЖЕТА

    28 10 Отговор
    ЛИЦЕТО НА ПРОМЯНАТА...ЛИЦЕТО НА ДАЛАВЕРИТЕ....
  • 23 Ахахаа

    30 10 Отговор
    Крадец и мошеник, идеалната комбинация за властта. Гласувай народе, тези са точните, тези са промяната. УЖАС, какво ли ще видят децата ни с такава нова вълна.
  • 24 Ако не си стоял гладен сега ще СТОЙ !!!

    20 12 Отговор

    До коментар #21 от "ууу":

    Идва ГЛАДНА, СТУДЕНА , ФАТМАШКА ЗИМА!!!! Радвай и се колкото искаш, ТРОЛ ФАТМАШКИ!!!!
  • 25 Хи хи хи

    31 8 Отговор

    До коментар #21 от "ууу":

    Тези хора , са млади наистина !!! Млади , млади ама много крадливи бе и лъжливи .....пък казват за себе си че са ПОЧТЕННИ.......ха ся де !!!!!
  • 26 Behemoth

    12 13 Отговор
    Само Баце е честен...никакви офшорки щото той иска парата да е до него и да пипа...и да я показва на Мата Хари...
  • 27 455556

    21 6 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    А ти откъде знаеш, че е от частен бизнес, а не от власт? Доколкото помня, този Асен Василев се е овъртолвал в не едно служебно правителство, вкл. и на Плевнелиев.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Прост съм и ми е лесно

    8 17 Отговор

    До коментар #1 от "Слави Трифончук":

    Ако с такъв плам бяхте разследвали и офшорките на тиквата , Пеевски, и доган щях да ви повярвам...

    Коментиран от #33

  • 30 adada

    22 6 Отговор
    Не гласувайте за тези двуличници, нищо добро не ни чака от тях!!!
  • 31 Анонимен

    20 6 Отговор
    Напълно оправдават името си "Продължаваме подмяната " . Използването на офшорни сметки дори и законно не е морално защото винаги цели укриване на приходи . Някак не върви на хора обявили се за проводници на нов морал всъщност да ни сервират стария морал в харвардска опаковка .
  • 32 alo

    11 6 Отговор
    Доста време ви отне, за да напишете какво точно се е случило, ФАКТИ! Тошко Йорданов като го каза, мълчахте и плюхте по Петър Илиев!
  • 33 сссс

    14 3 Отговор

    До коментар #29 от "Прост съм и ми е лесно":

    Боко офшорки няма, мой човек. Той е ретро гангстер и всичко е в кеш, от мен да го знаеш това.

    Коментиран от #53

  • 34 Пешо Папура

    11 6 Отговор
    Казано е - Дай на българина власт ( и пари) и му засечи по часовник за колко време ще ос..ре тавана. Ама стой по-далече. И тез юнаци заораха в ла..ната. Ма яко заораха...Явно аксиомата работи безотказно.
  • 35 Ввв

    6 10 Отговор
    Герберски подлоги,не минава номерът бе,изтичате в канала,кое не ви е ясно?!
  • 36 11111

    6 8 Отговор
    Умен е Асен Василев. Точка.
  • 37 Ави

    7 8 Отговор
    И кво стана?Асен Василев имал офшорка, а пък обявяват Николай Младенов.Как да им вярваш на Труд.За поред път доказват заслуженото 112 място и че са лизачи на Герб.
  • 38 Риналдю

    15 5 Отговор
    За пореден път ще виго напиша,за да го осмислите.Кирчо и Асен са същата порода юпита с комунделска закваска и произход,както Милен и Ники.
  • 39 Бай Шиле

    9 5 Отговор
    в.Труд,напишете за офшорките на Радев и как Деса фучи с Мерцедеса в насрещното.
  • 40 123+

    4 10 Отговор
    Знам, че това което говорят Кирил и Асен, ще го направят. Сърцати момчета и имат концепция. Мръсниците ровят и дано не подведат колебаещите се. Старите боклуци си ги знаем.

    Коментиран от #43

  • 41 Истината

    8 3 Отговор
    Финансови министри, образователни и ВПполитика се назначават или одобряват от САЩ.
    Ако забелязвате последните години се курсанти на САЩ-управляват БГ.
  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 1 Отговор
    Тия двамцата, Кирчо и Асенчо ми скриха шапката!
  • 43 Чугуня

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "123+":

    Хахахаха, верно, старите си ги знаем. Да видим новите до коя круша ще го докарат...
  • 44 мая

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Не разбирам от офшорки, ама щом човека ги е декларирал какво лошо има? Нали отговори, че се е оттеглил от собствеността и управлението,което означава, че е джентълмен - просто ги е подарил или продал на ниска цена видно от декларацията за имотното му състояние. А и едва ли е ползвал европейски проекти за дейността на фирмите си,или дружества с негово участие?

    Коментиран от #47

  • 45 ares

    1 2 Отговор
    ПРОБЛЕМА НЕ Е ЧЕ ВЛИЗАЙКИ В ПОЛИТИКАТА СИ ИМАЛ ОФШОРКА А КОГАТО СИ ИЛИ ИЗЛИЗАШ ......... ГОЛЯМО РАЗСЛЕДВАНЕ ГОЛЕМИ ЖУРНАЛИСТИ ИЛИ....ГУЛЮ.ГУЛЮ
  • 46 Кокорчо

    7 1 Отговор
    А бе нямаме ли си достатъчно крадливи и измамни политици, та сега ще избираме и нови. И то - харвардци.
    Ай кафа!
  • 47 Ал Бунди

    5 2 Отговор

    До коментар #44 от "мая":

    Ами да беее..то и Спецов така си подарил, пардон-продал фирмата, дължаща над милион данъци. Баш преди да стане шеф на НАП. Няма край българската трагикомедия. Ал Бънди репа да яде...
  • 48 Матей

    6 1 Отговор
    Има,има.Прочетете в Афера бг какви са ги вършили с неговия авер петков,голям тандем са,халваджията винаги редом с бозаджията.
  • 49 7/8

    1 0 Отговор
    айде стига глупусти всички имат а слаби е шампион
  • 50 Кокорчо

    3 2 Отговор
    И този е същия измамник като онзи.
    Като се прибави и резидента стават ОПГ.

    Коментиран от #51

  • 51 Гената

    0 2 Отговор

    До коментар #50 от "Кокорчо":

    В държава като нашата, управлявана от мутри и мафиоти, всеки притежател на повече авоари е ДЛЪЖЕН да си ги съхранява в офшорна зона. Какво толкова има да дрънкате и умувате. То и да умуваш се иска някакъв ум !

    Коментиран от #52

  • 52 Кокорчо

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Гената":

    Прав си, че за да дрънкаш се иска някакаъв ум за да не плещиш глупости както си направил.
    1. Има достатъчно начини да се съхраняват всякакви пари и без офшорки и
    2. Проблемът с тези шмекери не е, че са имали пари в офшорки, а че са го крили. А пари там се крият по няколко причини - за да не се плащат данъци, за да не се задават неудобни въпроси от къде са дошли и къде отиват и т.н. Което вече поражда други въпроси.
  • 53 така е

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "сссс":

    и пачките, и кюлчетата на Боко не са му трябвали за лично ползуване, а да лепи на Мата Хари на пъпа и да възнаграждава "журналистките" дето са ходели в Бояна да му "интервюират" малкия Боцко.
  • 54 Ние с цървулите

    1 1 Отговор
    Ако е истина, тежко ни!
  • 55 Валентин

    1 0 Отговор
    Антонио Николов е син на митничарят Виктор Николов - забогателият без обяснения ниско-образован дядо.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Димитър

    0 0 Отговор
    Той е участвал в схема за смяна на фалшиви доларови банкноти.
  • 58 Христо

    1 0 Отговор
    Алекс инвестира прозрачно и в имоти. Под прозрачно, имаме предвид, че набира капитал като продава дялове от Арч.
  • 59 Делчо

    0 0 Отговор
    Типичният разглезен младеж, който разчита за всичко на баща си и съпругата си.
  • 60 Антон

    0 1 Отговор
    Съпругата му е не коя да е, а Бистра Мощева.
  • 61 Жаклин

    0 0 Отговор
    Бистра слага рога на съпруга си понякога, но това е за да му отива на спортния оутфит.
  • 62 Дарина

    0 0 Отговор
    Антонио е участник в няколко фирми – Царевец 2015, Викорт ЕООД, Авиз Тук.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 читател

    1 0 Отговор
    Такива статии трябва да се запазват поради важната информация която съдържат. Аз очаквам Иван Гешев да влезе в политиката за да мога да гласувам за него. Той остави много несвършена работа, а много от делата ще се затрият.
  • 65 просто да попитам

    0 0 Отговор
    Всички знаем че шкафчето на Бойко с пачки и кюлчета беше колаж за баламурниците. Обаче дайте да попитаме сега колко пачки може да побере една офшорна сметка.