Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 16:08 9 421 59

EUREPORTER: Българският президент прикрива екологичното бедствие в Черно море

  • вера су-
  • кораб-
  • мерки

Каква ще бъде съдбата на кораба и неговия товар?!

EUREPORTER: Българският президент прикрива екологичното бедствие в Черно море - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

В България има престъпно бездействие и некомпетентност, гражданите и медиите вършат работата на правителството. Кораб, превозващ азотни торове "Вера СУ", заседна на скалите край българското Черноморие на 20 септември, недалеч от Каварна.

Корабът е под панамския флаг и е плавал от Украйна до българското пристанище Варна. Проверката в системата Equasis показва, че той е собственост и се управлява от базирани в Турция компании. Според експерти най-вероятната причина за инцидента е човешка грешка.

Няма жертви сред екипажа, който се състои от турски и грузински граждани. Във връзка с инцидента няма разлив на гориво или отпадъци, според първоначалната информация на българските власти.

Корабът беше охраняван от Гранична полиция. И нищо не подсказваше, че подобен инцидент би могъл да покаже омагьосването на българското служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Дали поради некомпетентност или проста небрежност, дни наред никой не обръщаше внимание на товарния кораб, натоварен с азотни торове, заседнал край бреговете на Националния археологически резерват Яйлата. Още на 21 септември беше известно, че в корпуса на кораба има дупки и на борда има 20 тона гориво и 3 000 тона азотен тор - карбамид. Но институциите съобщиха само, че корабът е в стабилно състояние и няма опасност от разливане на гориво. Всички мълчаха за разлива на азотни торове в морето, докато рибарите и местните жители бяха притеснени от екологична катастрофа.

Никое министерство обаче не предприе никакви действия. Вместо да го отпратят, те го завързаха с въжета за близката скала, за да го укрепят. Гражданското еко-сдружение „Да спасим коралите“ публикува снимки, на които ясно се вижда, че корабът има няколко дупки, от които има разлив.

Вероятно голяма част от товара е паднала в морето, предполагат еколозите. Те така и не получиха никакви отговори от държавните органи. Отговорите даде гражданин - бившият военен водолаз, собственик на водолазно училище Найден Недев. Пет дни след инцидента той направи проверка независимо от институциите. И стана ясно: торовете изтичат в морето.

Той дори предложи как да бъде разтоварен корабът чрез мобилни лодки. Констатациите на Недев бяха публикувани от медиите. Стана ясно, че въпреки уверенията на служебното правителство, че всичко е под контрол, има разлив. А именно разливане на най-концентрираните азотни торове. Министерството на околната среда и водите прехвърли отговорността на корабособственика и застрахователя, а министър Асен Личев увери, че морската вода не се отклонява от нормите. Притиснат от публикациите в медиите и обществения натиск, едва на шестия ден транспортният министър Христо Алексиев подписа заповед за държавните структури да започнат „незабавни действия за освобождаване на заседналия кораб Vera SU“. Въпреки че собствениците на 53 риболовни кораба от Черноморската асоциация Sunrise са заявили желанието си да участват в операцията по разтоварване и изтегляне на товарния кораб „Vera Su“, служебното правителство създаде огромен скандал. И той щеше да остане скрит, а Черно море да се „захрани“ с 3 000 тона карбамид, ако нямаше камерата на една медия - Maritime.bg.

В нощта на 27 септември започна претоварването с торове. Предаването на живо във Facebook на медиите показа как всъщност най -малко 40% от товара е изхвърлен в морето. Видеото стана вирусно в социалните медии, а очевидната некомпетентност принуди служебното правителство да потърси оправдание. В лицето на директора на Морската администрация капитан Живко Петров е намерена изкупителна жертва. Министърът на транспорта дори подозираше саботаж, но увери, че са подготвени няколко плана за действие и е осигурено спасяването на кораба. И министерствата започнаха да чакат „прозорец“, в който времето ще им позволи да ги приложат, но до този момент такъв прозорец не е имало. Досега правителството на българския президент Румен Радев дори не е търсило помощ от европейските институции. В същото време той прави безсмислени изявления, брифинги и напразни уверения. Междуведомствените срещи определят мерки за освобождаване на заседналия кораб. Междувременно българските власти ограничиха достъпа до резервата за медии и посетители, така че никой да няма визуален достъп до кораба.

18 дни след като се наводни на брега на природния резерват, корабът видимо започна да потъва. Докато министърът на транспорта се оправдаваше с европейското законодателство, той все пак трябваше да признае, че състоянието на „VERA SU“ е критично и корабът потъва.

Деница Сачева, бивш министър на труда и социалната политика и депутат от ГЕРБ в 45 -то и 46 -то Народно събрание, алармира за проблема и бездействието на институциите в първите дни.

„В началото товарът от кораба беше заплаха. Сега Министерството на околната среда и водите твърди обратното без проучване на веществото. Анализът ще отнеме максимум един ден. В крайна сметка ще бъде от полза за околната среда корабът да потъне ”, каза тя.

Според нея липсата на най-елементарни действия е показателна за нивото на управление не само в тази кризисна ситуация, но и за нивото на управление като цяло. Българският член на ЕНП в Европейския парламент Емил Радев попита Европейската комисия дали българското правителство е активирало механизма за защита, който позволява да се поиска подкрепа в кризисна ситуация от нашите партньори в ЕС. Каква ще бъде съдбата на кораба и неговия товар, какви щети ще нанесе потъването на 3 000 тона карбамид в Черно море върху екосистемата, риболова и туризма в региона, които осигуряват препитание на десетки хиляди хора - са въпросите, на които служебното правителство не дава отговори досега. Защото те ще осветят огромното престъпление, което временното правителство, назначено от президента Румен Радев, извърши срещу Черно море и хората в региона.

Източник: Eureporter


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    38 77 Отговор
    Малий,на Румбата му се стъжни животеца.Френдли файър от Европа,дългата ръка на Бойко пак го докопа

    Коментиран от #9

  • 2 Ахахаха

    89 25 Отговор
    Мисирката да си признае колко и платиха
  • 3 майката на костов

    42 83 Отговор
    Избиха рибата Радевите некадърници! Същите отрепки като на Тиквата!
  • 4 Българка

    89 27 Отговор
    Как да вярваме на анонимна статия? Явно придворните на мафията ще използват напоително полуистини, ще ги изопачават и непрекъснато ще бълват фекалии по Радев, служебния кабинет и партиите на промяната. Личи , че чекмеджето предизборно е отворено.

    Коментиран от #8, #19

  • 5 тулупов

    51 12 Отговор
    С нищо не може да помогне президента. Има институции които май не искат да оправят нещата. Може и товара които е трябвало да се свали е вече свален.
  • 6 Българка

    38 10 Отговор
    Емил Радев не беше ли замесен в морското пиратство над един кораб с искане на едни милиони?........
  • 7 Лъвчо

    11 26 Отговор
    Да си дойдем на думата
  • 8 Амммм

    22 47 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Който и да го пише, това е истината!

    Коментиран от #27

  • 9 суеверия

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Ти пък , наистина ли си помисли , че мъртвецът може да влияе от отвъдното ? :)

    Коментиран от #12

  • 10 Бамбука

    58 14 Отговор
    Я виж ти кои са "грамотните" "познавачи" на ситуацията - Сачева и оня крадеца на танкера Емил ...каква му беше фамилията. Четеш и не вярваш на ушите си. Президента Радев виновен. Всички възмутени да отидат във Банкя. Знаят пътя. Какво да напишеш за автора ? Боклук, платен с парите от чекмеджето.
  • 11 Някой

    37 9 Отговор
    Не е много ясно какви са правомощията на държавата в тази ситуация. Защото има едно "Морско право", което е доста по-различно от другите типове права. Не съм експерт в него, но виждам следния вариант:
    Докато екипажа стои на борда на кораба, той се явява територия на друга държава. Ако български служители (без значение от кое ведомство) стъпят на борда и почнат да извършват дейности, които не са санкционирани от капитана на кораба (може би и на собственика), то това може да се счете за агресия към чужда територия. То може да доведе до неочаквани проблеми.
  • 12 Сатана

    18 9 Отговор

    До коментар #9 от "суеверия":

    Може да е политически труп но е злобен и с пари и влияние.Да не мислиш,че ще си играе с внучетата на домино?

    Коментиран от #53, #54

  • 13 Как така?

    17 10 Отговор
    Нали Европейска институция се произнесе,че няма опасност за екологията!
  • 14 софия

    8 12 Отговор
    ами да напълно нормално е за страна като БГ преди изборите да не му падне рейтигна и така за сметка на народа!
  • 15 Крокодил

    35 16 Отговор
    След 12 години кражби и безхаберие от ГЕРБ излезе че е виновен президента!!! Трябва да се смени само автора на статията за да е ясно Кой го е творил!!!
  • 16 Биби Кинг

    4 12 Отговор
    Добре е каде са аофидерзен, шо иначе немаше да оживеат до дена на трода догодина фадмаците!
  • 17 бля бля

    26 13 Отговор
    "Вместо да го отпратят, те го завързаха с..." Само това е достатъчно за да стане ясно, че статията е писана от пълни идиоти и заплатена от един шкаф в Банкя! Миии прибвайте да го "отпратите", щом е толкова лесно, идиоти!

    Коментиран от #20

  • 18 Дърт Гларус

    26 12 Отговор
    точно пък президента виновен, хахаха, то си има морско законодателство, международно и също всяка държава за териториалните си води, ако беше в Щатите, още на часа щяха да дойдат Бреговата Охрана и да Арестуват Капитана и останалите Виновни, Тука обаче мутрите унищожиха всичко, всичко е приватизирано или на концесия, няма брегова охрана, няма аварийно спасителна служба, ко да прави министъра, ами бездействат, щот всичко е унищожено !!!
  • 19 Не само

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Не само е анонимна статията. Оригиналното и заглавие в превод е СЛУЖЕБНИЯТ български Президент прикрива екологично ..........".
    Не знаех, че можем да имаме СЛУЖЕБЕН Президент !?
    А от сайта на ФаТКи копират яко. Без мисъл, без проверка, ........ абe без акъл. :)) Та върви разбери какво са искали да кажат - служебен Премиер или "СЛУЖЕБЕН" Президент !?
  • 20 ГанюБалкански

    20 2 Отговор

    До коментар #17 от "бля бля":

    как да отплава като е заседнал бре, земи мисли малко !
  • 21 Наблюдател

    12 4 Отговор
    Характерно за управлението на страната последните над 30 год е редуване на некадърници след некадърници които винаги прехвърлят вината за издънките /ако немогат да ги покрият/ като тази с кораба на други!
    Това очевидно е Новия БДС!
  • 22 Бля бля герберастия

    19 6 Отговор
    Честито..сайт който публикува мотивирано определени новини..не случайно дебелите гербери са споменати поименно
  • 23 Не се коси

    22 4 Отговор
    приятелю, особенно от трола българка, най оцикновенна кифла е!!! Нека рови и ще стигне до кривата круша!!! Иначе нека отговори кой затри Гражданска защита, и то в момент в които ЕС направи Кристалина Георгиева комисар на съюза по гражданска защита!!! Ще и помогна - ББ, така че още дълго време ще берем горчивите плодове от неговото управление, няма сектор който да не опропасти тоя пройдоха!!!
  • 24 И не само това

    11 3 Отговор
    И слънчево затъмнение прикрива, било зад облаците.
  • 25 Мая

    18 7 Отговор
    За всяко нещо, в което се открива повод за разлайване на кучетата, ще се плюе по Президента и Правителството до изнемога!
    Много пари са платени - откраднатите от народа!
    Сачева е главният интервюиран - ясно е какво става!
    Сачева, ще дойде и твоят ред да те "интервюира" следващият Главен прокурар - истински прокурор, не с килийно образование!
  • 26 РАДЕВ СА СПИЧА

    11 12 Отговор
    ВЕРНО ЛИ Е НАПИСАНОТО, ДРУГАРЮ РАДЕВ

    Коментиран от #28

  • 27 Драйфус

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Амммм":

    Вярваш ли или така ти се иска?
  • 28 Киркор

    10 7 Отговор

    До коментар #26 от "РАДЕВ СА СПИЧА":

    Някой се спича,но не е Радев,за твое съжаление!
  • 29 Бай Вълчан

    11 10 Отговор
    Браво, Марийче, браво! Румен Радев е виновен и затова, че днес заваля сняг. Сега те моля да ми обясниш какво е това “мобилна лодка” и как може да има разлив на нещо, което не е в течно състояние. Виждаш ли колко ти е багажчето, моето момиче? Иначе умееш да изпълняваш поръчки.
  • 30 Ванчо

    9 8 Отговор
    Фактите са следните: 20 дни пробит кораб с химикали в заседнал край Български природен резерват и никой не предприема абсолютно нищо смислено! Радев няма вина, но не може да не направи впечатление, че не взема отношение и не се е задействал по никакъв начин. Лошото е , че така е с цените на тока, с вируса, със заплатите на пътните работници…. Докога???
  • 31 Анджело

    8 6 Отговор
    Айде поредните глупости на мисирките
  • 32 Анджело

    3 3 Отговор
    Коя лодка не е мобилна? И ако не е лодка ли е?
  • 33 хтрпс77зсщщж

    10 8 Отговор
    Щом става дума за ЕНП, значе това е герберса работа. Лъжат-мажат, за да дескридитират Радев в ЕС. Провокатори и саботьори са герберите, не искат държавата ни да е добре, а те самите да са на власт и да цоцат от държавните пари. "Този, който надделее в хаока се смята за бог."
  • 34 Бай Шиле

    9 6 Отговор
    Радев е виновен.Да живее Бате Бойко!
  • 35 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    4 8 Отговор
    а защо да не седи ГЕРБ зад инцидента!?
  • 36 ПЕЕВ

    7 7 Отговор
    РАДЕВ НАЙ НЕКОПЕТЕНТНИЯ ПРЕЗИДЕНТ.
  • 37 МДАААА

    6 6 Отговор
    РАДЕВ ЛИЧНО ГО ВИДЯХ КАК УКРИВАШЕ КОРАБА КАТО ПОТЪВАШЕ , БОЙКО МИ Е СВИДЕТЕЛ !
  • 38 МДАААА

    6 4 Отговор
    РАДЕВ ЛИЧНО ТЕГЛЕШЕ КОРАБА С ЕДНО ВЪЖЕ КЪМ СКАЛИТЕ , НЯМА КВО ДА ГО УВЪРТА ! ДОБРЕ ЧЕ НИЕ С ТИКВАТА СПАСИХМЕ МОЛЯЦИТЕ !
  • 39 МАТА ХАРИ

    4 4 Отговор
    РАДЕВ СЕ СПЕЧЕ А БОЙКО СА НАКАКА !
  • 40 Иванов 47 год

    9 7 Отговор
    Ето ви на прктика, управлението на човека със зелените чорапи.
    Не знам дали знаете историята- преди хиляди години , Господ застанал на един мост и раздавал акъл на всеки човек на тая земя. Не щеш ли, в тоя ден военните имали учение и решили да форсират реката - демек , минали под моста. Останолото е история, както се казва.
  • 41 Варна

    4 5 Отговор
    Не знам на президента да му влиза в работа да се занимава с аварийно- спасителни операции и да информира когото и да било за подобни случаи. - Още повече "Еврорепортер", които да са те.

    Коментиран от #50

  • 42 Пешо Папура

    6 1 Отговор
    Мдаааа... с две думи- дай му на българина власт и му засечи на хронометъра за колко време ще ос..ре тавана. Интересното е, че в днешно време все повече се съкращава норматива за такава операция (ос..рането де), така че статията нищо не променя..караме си я по Ганьовски и нищо не може да ни отклони от този път.
  • 43 ПРЕСА

    4 5 Отговор
    след 12 годишното управление на шайката на суджуците в тая държава няма граници няма гранична полиция няма нищоооо
  • 44 гошо

    5 5 Отговор
    Фатмакът е известен некадърник, вече на никой не му прави впечатление.
  • 45 Един

    3 9 Отговор
    И "Еврорепортер" са впрегнати да оплюват президента Радев ! Явно президента Радев МНОГО ПРЕЧИ на МУТРИ, БОРЧАГИ, ПАРТИЙНИ ГЕШЕФТАРИ и на всякакви ТАРИКАТИ и то на европейско ниво!
  • 46 МУТРИ ЗАТВОР

    5 8 Отговор
    РАДЕВ Е ВИНОВЕН ЧЕ БОЙКО КРАДЕ - ВМЕСТО ДА ГО АРЕСТУВА И ТИКНЕ В ТЮРМЪТЪ !
  • 47 Обективно

    8 6 Отговор
    Инцидентът с кораба е ярък пример по какъв начин ще се управлява държавата в бъдеще ако същите некадърници вземат властта. При всяка криза ще се крият и няма да предприемат нищо за да не сбъркат и от там да изгубят властта. Този филм сме го гладали при управлението на всички правителства от 90г. до 2009 г. За този период няма построено почти нищо съществено в държавата, заплатите и пенсиите ниски, инфлацията висока. пътищата в трагично състояние. Бюджетът източен. Построиха се само голям брой частни хотели на евтини общински терени, заменки на земи и всякакви шмекерии. Бетонираха черноморието и планините, сега същите сгради стоят празни и се рушат. Бойко дойде да оправи тези неща. Само за 10 г. големите градове се преобразиха изцяло придобиха европейски вид. Сега сме на път да върнем нещата с 20 г. назад. Мислех да подкрепя продължаващите промяната, но като се замисли човек, имайки предвид горното, по-добре да се заложи на сигурното. Тиквите дори да са крали, както ги изкарват, пак са сто пъти по-добре от останалите.

    Коментиран от #48

  • 48 КОЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "Обективно":

    Не виждам да си обективен а зависим.
  • 49 Кокорчо

    6 2 Отговор
    Резидента се покри по време на Ковид кризата и не направи нищо.
    Сега също не може да се справи с една сравнително лека ситуация. А иска все повече и повече власт. И още един мандат. За какво ни е такъв?!?!? Само да си води жената насам натам и да ръси "умнотии" ли?
    Жалка карикатура на президент с вдигнато юмруче.
  • 50 е да

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "Варна":

    работата му е да прави лицеви опори. А екокатастрофата до българския бряг не му влиза в задълженията.
  • 51 Реалист

    3 2 Отговор
    Фатмака и неговите Служебни съсипаха Бългрия САМО за няколко месеца!!! Нека на 14.11. ясно заявим НЕ на Червената олигархия и Мунчо!!!
  • 52 Бай Манчо

    0 1 Отговор
    Неразбирам какво общо има президента с кораба - за какво са всичките там морски чиновници , специалисти по морско право , спасителни служби и всякакви други синекурни длъжности , а и България доколкото знам не е президентска република . Къде са спасителните служби , къде са влекачите които трябваше да избута , извлекат или както там се казва - къде са всичките дебелосерковци които трябваше да вземат решения и да предотвратят тази катастрофа - защо не разтовариха кораба - и това ли трябваше да им каже президента ???? Сега трябва да има съд за всички тези некадърници които само гледаха от брега и се правеха на умни .
  • 53 Гонзо

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана":

    Прекалено много филми гледаш, спирай HBO-то!
  • 54 Гонзо

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана":

    Прекалено много филми гледаш, спирай HBO-то!
  • 55 ДИВАКА

    0 1 Отговор
    от къде пък я измъкна тази статия тази МАРИЯ АТАНАСОВА - ВСЪЩНОСТ ТЯ НЕ ЗНАЕ КОГО ДА ОБВИНИ
  • 56 ОСТАВКА

    1 1 Отговор
    НИКОГА ВЕЧЕ РАДЕВ.
  • 57 Един

    0 0 Отговор
    Не само това , той президента Радев е виновен и за чиновническото бездействие на ЕС съвет и комисия, както и за немощта на нато да се справи с гръцко-турската разправия в кипър, и най-вече с демографската криза на гербаджийки! А може да му припишите кризата с цените на ел.енергията и горивата, както и неравномерното въртене на земята! Нали!?
  • 58 Един

    0 0 Отговор
    Президента Радев и ПАК президента Радев! Герджиковци, Пановци и прочие Луна-тици ... са нарочени да "свалят" неудобния им президент! .... а нали знаете кат се разбърка помийната яма, какво изплава най-отгоре!
  • 59 КЪРЛЕЖ БОКО

    0 1 Отговор
    И АЗ ГО ВИДЯХ РАДЕВ КАК ПРИКРИВАШЕ КАТАСТРОФАТА С ЕДИН ЧАРШАФ !