17 Октомври, 2021 11:52 17 898 32

Как възрастен мъж с имоти за милиони остана без тях

  • кърджали-
  • имот-
  • мюмюн калъч

Той и децата му не знаят, че има такава сделка

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Как един апетитен имот, оценен на приблизителна пазарна стойност близо 1 милион лева, е продаден в пъти по-евтино при съмнителни обстоятелства според юристи и експерти? Нещо повече 96-годишният собственик на въпросния имот и децата му не знаят, че има такава сделка, която в момента е обект на проверка от страна на прокуратурата и още няколко институции.

За имотна измама ли става въпрос или класическа схема - разследване на Тина Ивайлова и екипa на Glasnews.bg.

Имотът се намира се на изхода на град Кърджали към граничен пункт „Маказа”. През ноември миналата година Общинска служба „Земеделие“ в Кърджали е възстановила стари реални граници от имота на частно лице, а с разрешение на главния архитект на общината е започнал строеж. Новият собственик и инвеститор на проекта вече обяви в медиите, че догодина на мястото ще заработи първия ритейл парк в Кърджали, като инвестицията е за 4.5 млн. лева.

Общата разгъната застроена площ на парка ще бъде 6800 кв. м. Такава приблизително е и площта на имота, който предишният собственик е възстановил и продал на инвеститора. Оказа се, че продавачът не само че не знае, че има такъв имот, но и не подозира, че е продаден. Как се случва това?

Собственик на апетитния имот е 96-годишният Мюмюн Калъч. Живее в Турция, в Измир. Разбираме, че сделката с инвеститора е направила внучката на Мюмюн Калъч - Христина Кирчева. От документите става ясно, че Кирчева е пълномощник на дядо си още от 1994 година. Тогава тя подава заявление за възстановяване на собствеността върху 13 дка земеделска площ, чийто собственик е дядо ѝ. Възстановяването се налага заради твърдението на пълномощничката, че Мюмюн Калъч е членувал в ТКЗС. Три години по-късно - през 1997 г., подаденото заявление от Кирчева среща отказ от поземлената комисия.

Решението за отказ не е обжалвано. 25 години по-късно, през 2020 г., след като са изтекли всички срокове за подаване на заявление за земеделска земя, внучката и пълномощник на Мюмюн Калъч, подава ново заявление за възстановяване. И този път нещата се случват веднага. Само за една седмица общинска служба „Земеделие“ -Кърджали възстановява правото на собственост на описания имот. И за по-малко от месец, той е продаден.

„Ако приемем, че цялата процедура е стартирана наново, аз считам, че са изтекли всички регламентирани в закона срокове за подаване на такова заявление за възстановяване на собствеността върху земеделски земи. Такива заявления се подават в 17-месечен срок, което реално означава, че срокът е изтекъл през 1992 година, а той е възстановен 2020 г. Самото решение е входирано на 21.10.2020 г., а комисията е излязла с решение една седмица по-късно. Всички знаем как действа българската администрация. За мен това нещо е доста странно. За една седмица да излезе с решение за възстановяване, при положение, че дори и предходната процедура е продължила повече от 3 години”, коментира адвокат Николай Митев.

Христина Кирчева продава възстановения имот на фирмата инвеститор за 120 хиляди лева. Става ясно, че цената е двойно по-ниска от данъчната оценка и 10 пъти по-ниска от пазарната. Знае ли собственикът, че е продал имот на такава цена? И как е подписал документите за сделката? Родителите на Христина Кирчева не знаят, че тя е пълномощник на дядо си. Не знаят и за продадения имот.

За осъществяването на сделката освен пълномощно е необходима и декларация за липса на задължения в България на продавача Мюмюн Калъч. Нотариусът, изповядал сделката, твърди че всички документи са налични и няма съмнение в истинността им.

Христина Кирчева не пожела да коментира сделката пред камерата ни. Твърди обаче, че дядо и е в отлично здравословно състояние. Не така смятат родителите ѝ и останалите синове на Мюмюн Калъч. Те твърдят, че той от години е тежко болен и е на легло.

Христина Кирчева работи като лекар и има кабинет по алтернативна медицина. Има и друг семеен бизнес –търговия с авточасти. Преди време съпругът ѝ, който е директор на РЗИ-Кърджали е бил осъден от КПКОНПИ заради конфликт на интереси, свързан с този бизнес.През 2013 г. Кирчева е била обявена за издирване от МВР.

Майката на Христина има още трима братя, които заедно с баща им Мюмюн Калъч, живеят в Измир.Откриваме семейството в краен, беден квартал в Измир. От близките разбираме, че нито те, нито 96-годишния дядо знаят за продажбата на имота. От близките на Мюмюн Калъч екипът ни разбира, че не само този имот е продаден без знанието му от собствената му внучка.

„И нашата къща е продадена по същия начин, с измама. Накарали са го да се подпише на празен лист, с обещанието да му изкарат паспорт. Всичко ни взеха от ръцете, ограбиха ни“, разказва снахата на „продавача“- Фани Петрова.

Преди да се разболее Калъч, който по продажба на имоти е милионер, работил като касиер пред обществена тоалетна в друг квартал в Измир. Разбираме също, че възрастния мъж е тежко болен и е на легло от няколко години.

Става ясно също, че и други институции също проверяват сделката с имота. След получен сигнал за нередности от Областна администрация - Кърджали са сезирали прокуратурата.

„С документите, които дойдоха в областна управа, ние се обърнахме към прокуратурата да извърши проверка дали има наличните документи, за да бъде извършена сделка за този имот и дали всичко е в рамките на закона. Да се види дали имотът е възстановен правилно“, обясни зам. областния управител на Кърджали Бисер Николов.

Всички институции потърси и екипът ни. От общинската поземлена комисия ни препратиха към Министерството на земеделието и горите. Получихме официално становище на министерството. От там са категорични, че за да бъде законно възстановяването на имота, трябва да бъдат представени заповед от кмета, скица и удостоверение. Такава заповед няма.

Няколко пъти потърсихме за коментар и кмета на община Кърджали. Интервю ни беше отказано, но получихме официален отговор от пресцентъра на общината. В него е посочено, че общината не е компетентна да отговори дали общинска служба „Земеделие“ може да възстанови земи въз основа на заявление, подадено през 2020 г. В отговора прави впечатление, че Мюмюн Калъч, който е в тежко здравословно състояние и както стана ясно не знае, че е продал имот, всъщност е представил обяснителна записка към документите за доказване правото на собственост.

По казуса очакваме официално становище и от прокуратурата. От всички документи, с които се запознахме, става ясно, че Мюмюн Калъч, чрез пълномощник, е искал възстанови 13 дка земя. Неговите близки твърдят, че става въпрос за земи в друг квартал на Кърджали, а не за тази част от имота, за който ви разказваме.

Дали това е честа практика да се възстановят и продават имоти, на които предстоят инвестиции за милиони? Само можем да гадаем. Продължаваме да следим този случай. На ход са институциите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той Мюмюн,тя Христина

    33 10 Отговор
    Какъв е този род бе?!
  • 2 русенец

    86 2 Отговор
    Я тръгнете по земеделските производители и кооперациите да видите какво чудо е! Всъщност е както и във всеки друг бранш - който колкото е могъл, толкова е и откраднал! Като няма държава, като няма правосъдие така се получава.

    Коментиран от #8

  • 3 нор

    58 1 Отговор
    Имотната мафия не спи. В схемата са заложни къщи, нотариуси, изобщо навсякъде където има нерегламентиран и неконтролиран достъп до лични данни.
  • 4 ТаУмВзе

    31 2 Отговор
    Броеницата на доган ефенди, щави без да пита!
  • 5 КОТарАК

    35 1 Отговор
    тая схема няма да я измислят и не е по възможностите на кокошкарите по затворите / много в тая държава има за изчеткане до десето коляно , дори и да останем милион, за да се оправят нещата
  • 6 Мафиотска държава

    39 1 Отговор
    И в Южна Америка не ти крадът твоя имот. Няма такава държава.
  • 7 Много

    63 1 Отговор
    такива измамени хора има чрез нотариуси , брокери и адвокати чрез любезното (криминално) съдействие на служители в общините !

    Коментиран от #29

  • 8 ффс

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Като цяло издирването и ухажването на възрастни и самотни хора си е маалска схема, не изцяло разбира се.Според мен дори метачките в елитни и скъпи райони се оглеждат кой и къде живее, сам ли е и тнт.
  • 9 ффс

    30 1 Отговор
    До колкото разбирам от статията, необходимо е само и единствено пълномощно и комбинативен нотариус.

    Коментиран от #11

  • 10 6A13TT

    32 1 Отговор
    Както неведнъж съм ви казвал, частната и държавна собственост на тая територия са фикция. Истинските собственици са местните феодали, които решават буквално каквото си искат.
  • 11 Историк

    31 1 Отговор

    До коментар #9 от "ффс":

    Понеже сме подавали сигнали до прокуратурата(която не работи, също и разследващите полицаи)да ти кажа още какво е нужно...трябва да намерите подпис на лицето от някакъв документ и се почват измамите.Нито вещите лица се напрягат да изследват дали и кога(времево) е пренесен подпис на жертвата....Нататък съдията гледа умно документите приема заключенията и върви обяснявай какво е било или не е било
  • 12 Последния Софиянец

    1 6 Отговор
    В Америка имало скватери.Явно и у нас са се появили.
  • 13 asd

    4 11 Отговор
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!
    Антиваксърските швайни дето се мислят за много умни ...

    Трафик и продажба на органи...имотни измами...рекет...търговия с влияние... покупка на гласове...

    Слабоумни тиквопитеци, Сър.
  • 14 asd

    16 2 Отговор
    И да не забравите да гласувате за онова "юристче"/"съдия" , измет такава!
  • 15 Перо

    14 1 Отговор
    Нека собственика да си работи в обществената тоалетна в Измир,щом го влече. Какво казва Карадаиъ за двойното гражданство?
  • 16 Мюмюн

    4 6 Отговор
    Тоз Мюмюн Калъч (демек-дълаг нож) нема нищу общу сас моя джинс. Нерде карджали нерде варната, нещу можи нашти прарудитили да са се омешали и да са се прескачали нощем, ама кой ти ги знай тия нища. Ас аку имах таквиз имоти хич биля нямаши да стуя и идна седмица тука-гас кам гарциа да пера кючека и да щракам сас прасти. Ко ша са занимавам сас ниви да ни сам зимиделец-дай ми алъш вериш да прая и да плю.щя.
  • 17 Гешев:

    8 8 Отговор
    Дреме ми какво става. Аз си пия студено винце от служебния хладилник.
  • 18 Фффффф

    20 3 Отговор
    Това не е единичен случай, навсякъде в България има хиляди подобни случаи,а най много където ДПС е в областните земеделски служби
  • 19 Крайно време е

    21 2 Отговор
    да има ненаказуема семейна Вендета срещу крадци и измамници. Тая подкуп а правосъдна система не работи
  • 20 Радевата зима

    3 17 Отговор
    Идва...
  • 21 КОЙ

    10 3 Отговор
    Как на турчин връщате земи? Те що не върнат на България заграбеното.
  • 22 минаващ

    6 1 Отговор
    Доста правно неграмотни сте се събрали, а да ви е идвало под шапката ,че за акъл се плаща?!За тази работа си има адвокати и съд. Да видя някой в статията ,че са се обръщали към съда?!

    Коментиран от #23

  • 23 Историк

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "минаващ":

    Дело номер 810/2019 на беленски районен съд. Делото е свързано и отговаря на Вашия критерий за "умни адвокати", които да въвеждат в заблуждение клиентите си че им защитават интересите с цел имотна облага.Посетете сайта на съда и си свалете решението то е публично.На всичкото отгоре и в момента си върлуват необезпокоявано.Сами сте хора, затова бъдете осторожни и бдете- няма държавен орган, който да Ви защити.
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 1 Отговор
    Става с Местната власт и корумпиран нотариус!Пълномощното ,което е безсрочно също има подновяване.Тоест,ако има Нотар ,който е на ниво ще се свърже задължително с лицето издало пълномощното!Преди много години имах Генерално пълномощно и с гордост мога да кажа ,че никога по никакъв повод не съм се възползвал!дори ,вероятно сега много близки кръвно мен хора ме смятат вероятно за Глупак!Искам да ви кажа,че всеки ваш ход се гледа от СЪДБАТА...Мислете,много мислете преди да навредите на ,Човек,ДЪрво,или животно.....
  • 25 А питам

    12 5 Отговор
    Абе, що при гадния соц тва бе невъзможно?

    Коментиран от #27

  • 26 Бай Калъч

    2 2 Отговор
    изял калъчката на имотите си от мошеници!
  • 27 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "А питам":

    Дали? На колко хора им бутнаха къщите насила, построиха блок и пак си платиха апартаментите в блока

    Коментиран от #30

  • 28 Е толкова

    0 3 Отговор
    ли са прости да не й прекратят пълномощното?!? Веднъж продала, втори път продала, тия роднини само се жалват, щото са тъпи като галоши
  • 29 тип

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Много":

    тук няма измамени просто комунягите не са му върнали земята по закона от 1992г и сега когато всичко е опоскано са се досетили че и на държавата земята е в повече и са намерили внучката срещу заплащане и фалшификации и може би работно място някой е ограбил държавата ТОЙ ДЯДОТО ОТДАВНА Е ПРЕГЛЪТНАЛ ЗАГУБАТА
  • 30 жк Стрелбище

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Там където живеех по-рано им бутнаха къщата 68-ма година, не построиха блок, а направиха детска площадка и им дадоха три двустайни апартамента.
  • 31 АМОН

    1 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ ПИШЕ ЗА ГРАБЕЖА КОЙТО СЕ СЛУЧВА С ИМОТИТЕ ПО ГРАДОВЕТЕ.

    НЯКОЙ ЗАПИТАЛ ЛИ СЕ Е ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ Е СГРАДАТА В КОЯТО СЕ НАМИРА ЖИЛИЩЕТО МУ?!!
    Едва ли.
    Всеки си живее в апартаментчето и дори не предполага, че собствеността му е преминала в едно ЧАСТНО ТКЗС управлявано от непознато за него физическо или юридическо лице което дори не познава.

    ОЩЕ НЕ СМЕ ОСЪЗНАЛИ, ЧЕ СМЕ СЕ ПРЕВЪРНАЛИ ВЪВ ВТОРА ПАЛЕСТИНА.
  • 32 Схематичев

    3 0 Отговор
    Всички невъзстановени имоти още преди по-вече от 5 год. станаха общинска собственост-актъвани.За да се възстанови такъв имот е необходимо изрично отписване от общината-т.е. кмета!Нотариуса трябва да удостовери сделката и на база представени нот. заверени декларации от дядо Мюмюн...Решението на службата трябва да е вписано...Голям мармалад са направили и по същество - нищожна сделка и няма давност да се отмени!