Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 11:11 7 330 40

Борисов е позволил по-високи заплати за директорите на държавни компании

  • бойко борисов-
  • герб-
  • заплати-
  • държавни предприятия

Максималните месечни заплати на директорите на акционерните дружества са увеличени от 7320 на 10 980 лв. на месец или с 50%, а на ООД-та - от 7320 на 9 760 лв. на месец, или ръст от 33%

Борисов е позволил по-високи заплати за директорите на държавни компании - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Третото правителство на Бойко Борисов е увеличило максимално позволения размер на заплатите в бордовете на държавните фирми през 2020 г. Максималните месечни заплати на директорите на акционерните дружества са увеличени от 7320 на 10 980 лв. на месец или с 50%, а на ООД-та - от 7320 на 9 760 лв. на месец, или ръст от 33%. Увеличението е станало в средата на годината - през май, съобщава в. "Сега".

Припомняме, че в края на миналата седмица служебният образователен министър проф. Николай Денков съобщи за злоупотреби в държавното дружество "Ученически отдих и спорт" ЕАД - фиктивни нощувки за ученици. Изпълнителният директор на предприятието е получавал за първите три месеца на 2021 г. заплата от 10 370 лв. месечно или 17 минимални работни заплати. В същото време дружеството от 2019 г. излиза на загуба, макар през 2020 г. тя да е намалена на 440 000 лв.

Миналата година третият кабинет на ГЕРБ е приел правилник за прилагане на новия Закон за публичните предприятия, с който са се въвели и нови правила за управление на държавните фирми. Той определя и начина, по който се формират заплатите на началниците в държавните фирми, като размерът им е обвързан с различни показатели - активи на фирмата, брой на служителите, финансови резултати, налични задължения и др. В тази формула няма никаква промяна, но правителството на Борисов е изменило ограниченията за максималния размер на заплатите. Така максималната заплата за директор на държавно АД от 2020 година може да достигне 18-кратния размер на минималната работна заплата вместо действалите дотогава като ограничение 12 МРЗ. При управителите на ООД-тата ограничението е вдигнато от 12 на 16 минимални работни заплати. Ръст има и при заплатите на останалите членове на бордовете на АД-тата извън директорите, но той е по-скромен - таванът при тях се вдига от 5 на 6 минимални работни заплати.

При обявяването на новите правила правителството не е изложило никакви аргументи защо се увеличават таваните, показа проверка в сайта за обществени консултации strategy.bg. Единствено в доклада на тогавашния финансов министър Владислав Горанов пише следното: "Предложени са и някои промени, като осъвременяване на някои от показателите в приложение No 2 (Показатели и критерии за определяне на балната оценка в публичните предприятия), както и са променени границите на възнагражденията".

В проверяваното от МОН "Ученически отдих и спорт" също има голям ръст, но той е настъпил още през 2019 г. и вероятно се дължи на по-ниски стартови заплати през 2018 година. Разходите за ключов персонал през 2018 са 91 402 лв. а през 2019 скачат на 212 499 лв. През 2020 г. бордът от четирима души е взел общо 240 120 лв.

Има фирми, в които не се наблюдава толкова голяма динамика. Разходите за възнаграждения на борда на "Информационно обслужване" (5-членен УС) за 2020 г. са общо 362 000 лв. при 333 000 лв. за 2019 г.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 истина е

    79 4 Отговор
    Затвор за поне 20 год. да МУ е присъдата !!!! Увели4и им парите за да натискат работниците за да гласуват за него ,изро-да долен
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 озлобен

    69 4 Отговор
    Защо още тиквата е на свобода .Защо спи правителството и каскета .Ди кога тиквата ще се подиграва на цялата държава !!!
  • 6 ИВАН

    11 38 Отговор
    Да бе да, продължавайте да го разделяте и разпокъсвате тоя народ на всякакви части - бедни-богати, леви-десни, мъже-жени ... и ще цъфнем и вържем
  • 7 Истината

    51 2 Отговор
    Нали така се печелят избори - с работни места. Нали оттам са всички гласове на ГЕП !

    Коментиран от #23

  • 8 вижда се

    55 4 Отговор
    Долна ,гнусна измет , раздаваща пари безнаказано за тоз де духа , на некадърници и мошеници !
  • 9 нерон вълка

    39 6 Отговор
    31г алчни номенклатури от бкп и дс си строят мафио-капитализъм!да не забравите да гласувате за пореден път!
  • 10 Българка

    68 4 Отговор
    В момента реално ни управляват все още ГЕРБ- ДПС. Всички държавни дружества, регулатори , агенции във всъчки сфери се ръководят от алчни и верни на мафията калинки. Те получават от нашите данъци тлъсти заплати, за да бойкотират всички мерки на служебните правителства и продължават с кражбите.
  • 11 XXL

    43 2 Отговор
    Знаех си аз, знаех си, че едно време трябваше да уча за директор в държавна компания и 2007 година да се запиша за герберче.
  • 12 е нормално

    26 4 Отговор
    То и аз като всеки редови гражданин едвам се оправям със 7200 лв на месец. Без една индексацика до 11000 (без да броим премии, отпуски и прочее благини) не м ога да въжра двата края.
  • 13 птрс

    49 2 Отговор
    Айде, бе! Троловете, къде сте? Защо не ревете, че на пенсионерите давали по 50 лв. към пенсиите, а сега за 3 месеца щели да дадат по 120 лв? Защо не ревете, че на хрантутниците вдигнали заплатите с 50%? Тия нямат грам полезност.
    Какво бачка шефът на Ученически отдих, че взема 10 000 лв. заплата?
    Държавната администрация всеки месец получава заплати, колкото пенсиите и парите за здраве ведно. Това е твърдият електорат на ГЕРБ. ГЕРБ плаща по хиляди левове всеки месец на хрантутниците си и те под строй гласуват- твърдо 25% на избори. Държавата плаща на хората на ГЕРБ.
    Никой от новите с пръст не пипна хората на ГЕРБ по места.
    Алоууу, Радев! Спиш ли, докато опоскват хазната и гласуват против теб?!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пучо Капучо

    31 2 Отговор
    Добре де, Буцито в чешки зандем може да лежи, а в български, не може. Защо? Щото тогава е бил обикновен крадец, а сега е необикновен? Е бай Ставрито цяло крило им е приготвил на герберастчетата и калинките...начело с вожда им, разбира се...е там тамън ше се отдадат заедно на крадливи спомени - кой повече крал, кой повече мазал...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 птрс

    30 3 Отговор
    Спрете теча на държавни пари към хрантутниците на ГЕРБ!
    РАЗЧИСТЕТЕ Я ТАЯ НЕГРАМОТНА И АЛЧНА ПРОСЛОЙКА!
    Това са хората на Влади и Лиляна- комунист до комуниста, ходят на работа от 9 до 16 часа, клатят си краката под бюрата и се местят от кълка на кълка цял живот. ГЕРБ им пълнят гушите с премии, бонуси, пари за облекло и пр. А вие се чудите кой и защо гласува за крадци.
  • 18 Модрратор

    19 1 Отговор
    Господ ще те накаже некъдърнико
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мафия

    36 1 Отговор
    Какво да кажа.Народа клепа с мизерни месечни заплати и пенсии,а тия гниди по 10000 на месец лапат
  • 21 YUI

    31 2 Отговор
    То да беше само на тях, Борисов увеличи и заплатаите на председатели на национални агенции с ТОЧЕН ПРОЦЕНТ, не с до процент при възможност, а директно с посочен процент със заповед, ако не я изпълниш като длъностно лице, смятай. И ако си ВРБ /второстепенен разпоредител с бюджет/, а първостепенния, например министерство не ти е отпуснало актуализация на бюджета, неговата заповед изяжда за всички други, например два директорски поста - актуализацията на възнагражденията изядоха индексирането на дохода на 20 други защото нямаше в бюджета за годината, на това съм бил свидетел. Такава му е работата на експерта Бочко, самозванец. Приказката за боба с наденицата я знаете, едни папкат боб, други наденица, така директора получава 3к заплата, служителя се оправя с 900 лева, иначе средната заплата била 1500 лева в публичния сектор. Може, с 10к на директора и 1к за работника ...
  • 22 птрс

    28 2 Отговор
    Хората на ГЕРБ нещо ГИ НЯМА у форума. Статията трябва да се закове на 1. страница, като най- важната за деня.
  • 23 един от многото

    29 2 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    Много правилно , това е корпоративния ВОТ , затова и все още рейтинга на ГЕРБ е толкова голям! Но при ново правителство , ще духне и нов вятър!
  • 24 14 ноември

    17 2 Отговор
    ГЕРБ умре. Бойко в затвора
  • 25 Кирчо

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ":

    Днес пи ли си хапчетата?
  • 26 XYZ

    19 2 Отговор
    Крадци! Крадци! Крадци!
    Около 15 % от българите, които подкрепят ГЕРБ са крали или са се облагодетелствали по друг престъпен начин!
    Още 7-8 % гласуващи за ГЕРБ са простовати хорица, които БМБ спечели с прегръдки и целувки, раздаване на сака и 50 лева по пътищата, села и паланки, целува ръце и се кръсти в църквите под шашнатите погледи на свещеницете и т.н.
    При ДПС се прилагат същите хватки!
    И ако някой каже, че Борисов и ГЕРБ имат грижа за някой друг, освен за себе си - това е най-голямата ТЛЪСТА лъжа за последните 32 години!

    Коментиран от #28

  • 27 Гост

    7 1 Отговор
    При ДПС е 3 лапат 300 зяпат !
  • 28 ДОБРЕ ДЕ

    5 7 Отговор

    До коментар #26 от "XYZ":

    А ОСТАНАЛИТЕ 85% ЩО ПОДКРЕПЯТ ГЕРБ НАЛИ ЗНАЕШ ЩОТО ОСТАНАЛИТЕ СА НЕАДЕКВАТНИ /ЗА 6 МЕСЕЦА СЕ ВИДЯ ЯСНО НАПЪЛНО И НАГЛО НЕАДЕКВАТНИ
  • 29 безпартиен

    9 1 Отговор
    В България има около 700 хил.чакащи заплата от бюджета-държавен или общински!Това са поне 1.5 млн.избиратели които винаги гласуват!Гласуват като благодарност за назначенията си по поговорката от времето на "социализЪма"-УЧИ МАМА ЗА ДА НЕ РАБОТИШ!!!!И те точно това правят-не работят,но са избиратели!Така,че ГЕРБ ще имат поне едни около 500 хил.гласували,а другите ще си поделят БСП,МВРО,и всякакви дребни душици!ТО И ПАРТИИТЕ НИ СА ЕДНИ ООД,и ЕООД и са най прекият път към безгрижен живот!Кадровиците,кадровиците на партиите са важни!Кои са????
  • 30 безпартиен

    11 1 Отговор
    Срамно е тези които пълнят с данъци и осигуровки държавния бюджет да получават по-малко от другите използвали държавния бюджет!Човек се замисля за какво да плаща!За да могат едни търтеи да се правят на велики и да "разпределят"нещо което не им принадлежи!Но това е т.нар."демокрация"-с гласуването си делегираме права на неизвестни лица да разполагат с труда и живата на обикновените хора за поне 4 години!И нищо не може да се промени!Нищо!
  • 31 Ицо

    5 1 Отговор
    40% от българите които подкрепят Герб са крадци и разбойници Доказано
  • 32 гацо бацов

    3 1 Отговор
    ГЕРБ Е В КАНАЛА АБЕ ДАЛИ КРАДОХТЕ 12 ГОДИНИ АМААА ЯКО ДОБРЕ ЛИ Е ДОБРЕ Е ТАКА ДА ИМА ПАРИЧИК ВИНАГИ А СЕГА МЕ ФАНЕТЕ МАЛКО ЗА ДЕДОВИЯ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 РАДЕВ СЪМ

    5 1 Отговор
    КЪДЕЕ СА ПАРИТЕЕЕ КЪДЕ Е МАТА ХАРИ ИМА ЛИ ОЩЕ ЧЕКМЕДЖЕТА
  • 35 Ицо

    7 1 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ И ТО ГОЛЕМА ОГРАБИЛА БЪЛГАРИЯ
  • 36 Нов

    6 1 Отговор
    Затова няма държава,има фирма с държавни пари.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 БОКОКРАД

    4 1 Отговор
    Борисов е позволил по-високи заплати за директорите на държавни компании
    Максималните месечни заплати на директорите на акционерните дружества са увеличени от 7320 на 10 980 лв. на месец или с 50%, а на ООД-та - от 7320 на 9 760 лв. на месец, или ръст от 33% ............. Сигнал към ФАКТИ: Скандален кмет на ГЕРБ тръгва към депутатско място
    "Като жители на село Крумово за нас е позор такива "заслужили" хора изобщо да се опитват да управляват държавата ни!", възмущават се наши читатели
  • 39 БОЙКООО , ТИ СИ ЕДИН ГОЛЯМ МРЪШЛЯК !

    4 0 Отговор
    КРАДЕЦ ДОЛЕН
  • 40 максим

    0 0 Отговор
    и боко и догана, няма да оправят българия.това е ясно.и разните му там партийки и хрантутници около тях.тука требва революция.пълно унищожение на бюрокрацията .аман,докога ще живее в мизерия,работническата класа.докога?всички четете,мислите,обсъждате.ами вие кажете.докога обикновенния българин,ще е гост в собственната си държава?всичките- учили,всичките знаят,но невежи,продажни мекерета!!!къде е велика българия? къде е селското стопанство и нейната икономика?