Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 18:23 10 539 14

Тема на ФАКТИ: Непрофесионализъм или нещо друго - защо Съдебна медицина си играе с търпението на една опечалена майка?

  • анна венева-
  • съдебна медицина-
  • йордан лалев йорданов

"Не стига смъртта на детето ми, но и на всяка крачка "ритници и юмруци в зъбите". Как да го понесе моята психика?", попита г-жа Анна Венева

Тема на ФАКТИ: Непрофесионализъм или нещо друго - защо Съдебна медицина си играе с търпението на една опечалена майка? - 1
Г-жа Анна Венева, кадър: Фейсбук/"Система ни убива"
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Властите в България уж се сменят, но казуси като този, с който от ФАКТИ ще Ви запознаем днес, продължават да се генерират от системата и с това да предизвикват най-искрен човешки гняв, възмущение и отвращение от институциите, които олицетворяват нашата държава.

На г-жа Анна Венева, с която ни свързаха читатели на нашата медия и с която разговаряхме днес, се е случила възможно най-тежката човешка трагедия. Тя губи сина си Йордан през изминалия месец септември. Смъртта му ѝ съобщава колега на нейния син, като в онзи момент тя е в Гърция и след като научава тежката вест по възможно най-бързия начин се прибира в България, за да поеме организацията по изпращането на нейния Дани.

Мъката за г-жа Венева обаче не се свършва с неговата кончина. В продължение на 32 дни от Съдебна медицина в София не ѝ дават тялото, защото, по думите им, не са готови с химичните анализи. Тогава г-жа Анна Венева се свърза с майките от "Системата ни убива" и заснемат видеоклип, който стига до стотици хиляди потребители на социалната мрежа Фейсбук и след който изведнъж Съдебна медицина и прокурорът решават, че тялото вече може да бъде освободено за погребение, но без становище, в което да се посочва причината за смъртта на Йордан Йорданов. Нещо, което е наистина скандално и от ФАКТИ питаме отговорните институции защо се процедира така? Каква е причината тялото на Йорданов да се задържа толкова много време в съдебна медицина, а след това, когато случаят е придобил някакъв вид публичност - в случая в една от социалните медии, да се изразява готовност за предаване на тялото му на неговата майка, но без становище?

"На 16 септември негов колега отива да го търси в квартирата му, защото той не е е бил активен онлайн (б.р. бил е активен до 1:04 след полунощ на 16 септември, по думи на майка му) и не се е появил на работа в същия ден. Колегата му и неговият съквартирант го намират в локва кръв, паднал по лице. След това идва полиция, както е по принцип. Намират блистери от някакво лекарство, захващат се за това и в Съдебна медицина никаква аутопсия не са направили. Писали са, че бил или отровен, или е подтикнат към това деяние", започна разказа си г-жа Венева. Тя обясни, че стаята на сина ѝ е заключена и до момента, като по думите ѝ полицаите са иззели от нея различни ценни материали и включително сума пари като доказателствен материал.

И тук логичният въпрос е: Разследват ли институциите нещо, свързано със смъртта на Йордан Йорданов?

"Защо не се отваря стаята, защо не се дава лаптопът? Не ми се дава и телефонът му, парите също не знам дали ще ми ги дадат. Тази потайност... Как ми дават тялото, а задържат всичко останало за доказателства? Значи нещата не са чисти, значи има нещо", съмнява се тя, като добави, че в момента няма достъп до въпросното жилище.

На 17-ти септември г-жа Венева е вече в България и започва да обикаля всички институции, занимаващи се със смъртта на сина ѝ Йордан. Това са Трето РПУ в София, Съдебна медицина и прокурор. Всички ѝ казват: "Чакаме".

И тя чака в продължение на 32 дни, като през това време, всеки ден, от Съдебна медицина чува постоянно следното: "Химичните анализи не са готови".

"Понеже случаят вече е прокурорско дело, първото постановление на прокурора бе за това, което ви казах, че синът ми може да е бил отровен или да се е отровил с онези лекарства. Но вътрешните органи не са изследвани като е присъствало лице от Трето районно. Тогава как разбраха, че е отровен от тези лекарства? Колко лекарства е трябвало да изпие, за да се причини смъртта от тях? Това е лъжа", категорична бе в мнението си майката на Йордан Йорданов.

Тя ни разказа, че на 32-рия ден, както Ви споменахме, се свързва с майките от неправителствената организация "Системата ни убива", които реагират мигновено и правят видеоклип с нея, опечалената и изтормозена от институционални абсурди майка, благодарение на който и посредством страницата на "Системата ни убива" ужасният ѝ казус става публично достояние за първи път. И на следващия ден прокурорът излиза с второ постановление, с което тялото се освобождава, но без да е установена причината за смъртта на Йордан Йорданов. Поради това Анна Венева ни заяви, че според нея: "Трето РПУ, прокурорът и Съдебна медицина "играят" в комбина".

"Когато аз отида да си купя един хляб, държавата, за да не се прецака, ме задължава да си взема касовата бележка. Как така моят син ще напусне онази сграда без документ, в който да пише каква е причината за неговата смърт?", попита с основание Венева.

По думите ѝ, шефът в Съдебна медицина доц. Александър Апостолов ѝ казал, че становище имало в Трето районно, но от там нарочно ѝ казвали, че нямало решение, за да можели да се отърват от нея. Служителка от деловодството на Съдебна медицина обаче ѝ казала точно обратното на думите на доц. Апостолов - становище нямало, защото резултатите не са излезли.

"Когато излязат химичните изследвания ще приключи цялостната експертиза", казала г-жа Асенова от деловодството на Съдебна медицина на г-жа Венева.

"Не стига смъртта на детето ми, но и на всяка крачка "ритници и юмруци в зъбите". Как да го понесе моята психика?", попита опечалената майка. Отново с основание.

Тя бе категорична, че няма да се съгласи да получи сина си в затворен ковчег и ще настоява да го види, защото има определени опасения, свързани с ужасни практики.

"С майките ще направим голям протест в деня, в който ще взема тялото на Дани", обяви г-жа Анна Венева.

Освен цялата нелепост със Съдебна медицина, тя ни довери, че води самостоятелно разследване за смъртта на сина си и ни разказа подробности по този въпрос. Подробности, които са ѝ разказани от продавачката в кварталния магазин, която, по думите на г-жа Венева, е последният човек видял Йордан Йорданов жив.

"Между 16 и 17 ч. на 15 септември (сряда) синът ми е отишъл в кафето, до което е и магазинът за плодове и зеленчуци. Взима си едно кафе, излиза и е извикал жената от плод и зеленчука за компания. Тя ми каза, че скоро след това дошъл един човек, седнал пред кафето на някакви стълби и Дани ѝ казал, че трябва да поговори с този човек, макар и да не му е много приятно. След няколко минути те тръгват, което означава, че си отишли в квартирата на сина ми. От този момент никой друг не е виждал Дани. А камерите на магазина са заснели това и записите са иззети от полицията. Последният човек, с когото Дани се е видял, е сниман на камерата и те крият това", каза ни г-жа Анна Венева.

По думите ѝ, не се подчертава, че нейният син е намерен в локва кръв. Нито от полицаите, нито съдебна медицина. Освен това, според г-жа Венева при обиска са иззети бутилки бира, а тя твърди, че синът ѝ никога не си е купувал бира в бутилки, а само в кутийка.

В края на разговора ни тя се върна към версията на властите, според която синът ѝ е отровен или сам е сторил това. "Говорих с лекар, който специалист в тази част от медицината. Този лекар ми каза, че ако наистина властите се съмняват в отравяне, трябва да бъдат извършени няколко вида изследвания. Стомашно съдържимо, кръв за токсични агенти, проби за урина, фекални проби и проби от евентуално повърнати неща, намерени на трупа. Без това нещо те на каква база говорят за отравяне? Ако е така, нека го докажат".

От ФАКТИ без съмнение ще продължим да следим случая и искрено се надяваме институциите много бързо да заработят в полза на г-жа Анна Венева, която със сигурност не заслужава кошмара, който е принудена да преживява по една или друга причина.

А ето и нейните видеа със "Системата ни убива", които допълнително внасят представа за ужасната ситуация, в която е тя:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    64 7 Отговор
    Добре че нашите майки от Системата ни убива дадоха гласност на този случай.
  • 2 Майна

    48 14 Отговор
    Ето ви РАБОТАТА НА НОВИТЕ СЛУЖЕБНИЦИ!!! ПРОСТИ, МИ РАШКОВ, НО ТОЛКОВА МНОГО СЕ НАДЯВАХ НА ВАС.., НО ДУМИ, САМО ПРАЗНИ ДУМИ ДОНЕСОХТЕ...ПОЗОР СТЕ!

    Коментиран от #11

  • 3 родител

    47 5 Отговор
    Най-лошото нещо за българина е това ,4е се е родил в България , която сега е държава на крадци и бандити !!
  • 4 Роро😱

    46 4 Отговор
    Преди Народната Милиция нюхаше за престъпленията и престъпниците, действаше и на сигнали, хващаха се на местопрестъпленията, в мазетата ги съветваха малко после ги предаваха на съд, съдеха ги истински и лежаха в затвори. Сега полицията чака от гражданите да залавят престъпника да се обадят на полицията, че са го задържали и полицията да дойде и да го освободи! Не се стига до съд и никой, никого не съди.
  • 5 Моргата

    32 0 Отговор
    Моргата се намира на улица " Здраве". Тази администрация ни се подиграва навсякъде.
  • 6 От Нова

    34 4 Отговор
    Нова ТВ сега е заета с пропагандата да се ваксинира стадото. Не ни занимавайте с глупости.
  • 7 Да пази

    23 2 Отговор
    Господ! Това е трагедия пред, която всичко друго изглежда незначително! Въпреки, че двама политици от вече бившата управляваща партия добре се справят, единият дори се ожени и отново стана баща.
  • 8 Будала

    44 4 Отговор
    Те полицайчетата са най силни в храстите по двойки с камерите ! И да пазят властта от народната любов ! Милиционери . Полицай все едно и също ! Търтей на народната софра !
  • 9 ПЕНКО

    21 2 Отговор
    ЗАЩО В ЧЕЧНЯ НЯМА ОПЕЧАЛЕНИ -БЕЗПОМОЩНИ МАЙКИ !?!?!? ВСЕКИ БАЩА Е ДЛЪЖЕН ДА ОБУЧИ ДЪЩЕРЯ СИ ДА УБИВА С НОЖ ОТ МАЛКА !!!!! ПОСЯГАШ -УМИРГАШ --ПОСЕГНИ НА БРАТ И ДОРИ - И ЩЕ ИЗЧИСТИ ДЪЛГА !!!!!!!!!!!!! А ТУК : ЛА Й Н А РИ СЪ ДИИ ; ПРОКИРОКИ ; ПОЛЮЦИИ -- И ВСЯ АСТАЛЬНАЯ СВОЛАЧ !!!!!!!!!!!!!
  • 10 Наркос

    1 18 Отговор
    Еми кой я кара да прави деца в бг като от поне 50 години е напълно наясно със ситуацията тук...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Уважаеми

    8 6 Отговор
    имай преклонение пред страданието на една майка, отишла от хубаво на работа в чужбина. Не Рашков е надначавал тези хора, впрочем. Нали си знаеш кой?
  • 13 МАЛКА пенсИЯ

    7 5 Отговор
    Някой се надявал,на рашков.На КОМУНИСТ,вяра-НИКОГДА.
  • 14 Един

    2 4 Отговор
    А бе кво ни пука ! Имаме членство в нато, евроценности, демокрация! пардон :гербаджийска анархия!