11 Ноември, 2021 10:36 37 630 51

Как един пикап разкри връзка между "Осемте джуджета" и Младен Маринов

  • тойота тундра-
  • toyota tundra-
  • младен маринов-
  • делта гард

В основата на историята стои конфликт между бизнесмена и сина му Явор Златанов, с когото са били съдружници

Как един пикап разкри връзка между "Осемте джуджета" и Младен Маринов - 1
Снимки: Свободна Европа
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Бизнесмен се оплаква от схема, чрез която хора от властта му отнемат бизнес и имущество. А една от колите му попада в ръцете на дъщерята на министър. Веднага след като той проговаря, колата е препродадена.

Успешен бизнесмен публично разказва как е станал жертва на схема, при която бивши и настоящи висши следователи и прокурори са опитали да присвоят бизнеса му с помощта на полицията и известна охранителна фирма. Образувана е прокурорска проверка, по която все още няма обявен резултат, обобщава Борис Митов за "Свободна Европа".

Близо година и половина по-късно се оказва, че сред присвоените активи на бизнесмена е и скъп пикап 4х4. Този автомобил е главният герой в тази история. Той сменя няколко пъти собствеността си и се озовава за кратко при дъщерята на бившия вътрешен министър Младен Маринов, който заема поста точно когато бизнесменът разказва историята. Това е същият бивш министър, чийто брат, според потърпевшия бизнесмен, е бил личен шофьор на основния инициатор на цялата схема.

Ако историята ви звучи познато, обяснението е, че тя неизменно присъства в медиите от юни миналата година насам. Ръководството на държавното обвинение обаче обикновено избягва да я коментира, а когато го прави, винаги неглижира нейната достоверност.

Става въпрос за разследването „Осемте джуджета“ на журналиста Николай Стайков от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ). Основни жертви в него са асансьорният производител Илия Златанов и семейството му, а главен заподозрян – бившият ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си „Еврото“.

Събитията, описани в общо петте епизода от разследването, се развиват през 2019 и началото на 2020 г., когато вътрешен министър е настоящият кандидат-депутат от ГЕРБ Младен Маринов. Златанов разказва за серия свои срещи с Петров в бившия столичен ресторант „Осемте джуджета“, охраняван както от частната фирма „Делта гард“, чийто лиценз наскоро беше отнет от МВР, така и от полицейски патрули.

В основата на историята стои конфликт между бизнесмена и сина му Явор Златанов, с когото са били съдружници. Бащата търси съдействието на бившия следовател, за да си възвърне активи, за които твърди, че са присвоени от сина му, но в крайна сметка и двамата се оказват в ролята на жертви. Към днешна дата Илия Златанов води съдебна битка за контрола над групата си от фирми „Изамет“, а Явор Златанов остана без единия си бъбрек, вследствие на остра бъбречна недостатъчност, използвана, по думите му, за неговото изнудване.

И двамата твърдят, че заради организираната от Петьо Петров, жена му Любена и представители на прокуратурата, МВР и „Делта гард“ схема, са загубили различни активи, сред които луксозни коли, злато и големи суми пари.

По следите на "Тойота Тундра"

Част от тази история е хронологията по смяната на собствеността на един конкретен автомобил. Той първо е част от спора между баща и син Златанови, а накрая става собственост на дъщерята на Младен Маринов – Силвия. Ден след появата на първия епизод от разследването „Осемте джуджета“, тя го продава. След това автомобилът сменя още веднъж собственика си и сега е притежание на човек, за когото Илия Златанов твърди, че е близък приятел на Маринов.

Кандидат-депутатът на ГЕРБ Младен Маринов засега не коментира темата и не отговаря на позвъняванията на "Свободна Европа" на мобилния му телефон. Партийният пресцентър също не отговори на изпратените писмени въпроси.

Става въпрос за пикап 4х4, марка „Тойота“, модел „Тундра“, който е бил сред имуществото на дружеството „Изамет Транс“, което е от голямата група компании на Златанови. През есента на 2017 г. пикапът е прехвърлен заедно с още 20 автомобила към фирмата „К Корекшън“, която не е в групата „Изамет“. Това прехвърляне е част от спора между бащата и сина. В опит да запази контрола си върху колите, Илия Златанов ги изнася в Германия.

Към онзи момент „К Корекшън“ практически се контролира от Явор Златанов, тъй като е управлявана от негови близки. Тази ситуация обаче се променя, след като в семейния конфликт се намесва Петьо Петров-Еврото.

През 2019 г. Илия Златанов се обръща за помощ към бившия следовател и започват поредицата от срещите им в „Осемте джуджета“, довели до подписване на запис на заповед за 3 млн. лв. в полза на Любена Петрова, съпругата на следователя. От този момент нататък бизнесменът започва да подозира, че е жертва на схема, по която накрая е принуден да прехвърли бизнеса си на бившия боксьор Кристиян Христов.

Това става в столичната болница „Лозенец“ в момент, когато Явор Златанов се нуждае от животоспасяващо лечение, докато се намира в ареста. Според разказите на бащата и сина задържането му е резултат именно от намесата на Петьо Петров в конфликта им и той използва влошеното му здраве, за да ги изнудва. Макар че Илия Златанов подписва прехвърлянето на бизнеса си, впоследствие успява да оспори сделката.

„За всички дружества от групата „Изамет“ Илия Златанов е имал възможност да влияе, тъй като или има дялово участие, или е управител, или става въпрос за дъщерни компании. Благодарение на това влияние той успява да ангажира адвокати и да спре прехвърлянията, за които се водят дела и към момента“, разказва адвокатката му Грета Ганева пред Свободна Европа.

По думите ѝ не такава обаче е ситуацията с компанията „К Корекшън“, в която няколко години по-рано са прехвърлени споменатите 21 коли, сред които и пикапът „Тойота Тундра“. След като Златанов-баща е притиснат да прехвърли дяловете си в „Изамет“, същото се случва и със сина му. Върху Явор Златанов е упражнен натиск, чрез който в крайна сметка бившият боксьор Кристиян Христов се оказва новият собственик и на „К Корекшън“. Там прехвърлянето е завършено успешно без да бъде оспорено и Христов получава възможността да се разпорежда с активите на фирмата.

Последните продажби на колата

Впоследствие автомобилите са пререгистрирани и върнати обратно в България, където следите им се губят. Освен тези на пикапа „Тойота“. Той се оказва продаден на 28 април 2020 г. срещу скромните 9200 лв. от Кристиян Христов на дъщерята на Младен Маринов – Силвия Маринова.

Това става ясно от копие на договора за покупко-продажба на автомобила, с което Свободна Европа разполага. Сделката е извършена на силно занижена цена като според Илия Златанов към онзи момент пикапът не е струвал по-малко от 50 000 лв.

Как един пикап разкри връзка между "Осемте джуджета" и Младен Маринов

Договорът, с който Силвия Маринова купува пикапа от Кристиян Христов, посочен като едноличен собственик на фирма "К Корекшън"

Силвия Маринова е официален собственик на колата по-малко от два месеца. На 25 юни 2020 г. тя сключва нов договор, с който от своя страна я продава на Тони Томов срещу 9000 лв. Сделката става факт точно ден, след като АКФ публикува в интернет първия епизод от разследването си „Осемте джуджета“.

Малко повече от година по-късно, на 14 юли 2021 г., Томов продава пикапа срещу 9500 лв. на Мирослав Марков. За него Илия Златанов твърди, че е близък приятел на Маринов, заради което и досега ексминистърът лично ползва колата, когато ходи на лов.

Асансьорният производител излага всички тези обстоятелства в сигнал до настоящето ръководство на МВР. Според неофициална информация на Свободна Европа в тази връзка последният собственик на въпросната „Тойота Тундра“ е бил извикан в столичния КАТ в началото на седмицата за проверка на документите му за собственост. Тогава е установено, че номерът на рамата на колата съвпада с този, който е описал Илия Златанов в сигнала си.

„Същата кола е. [...] През четири човека е препродадена, за да ѝ се загубят следите. Последният човек пак е близък на Младен Маринов“, обобщи бизнесменът пред Свободна Европа.

Според адвокатката му Грета Ганева пътят на собствеността на този автомобил показва свързаности между схемата „Осемте джуджета“ и бившия политически ръководител на МВР, за които само е имало съмнения, когато е правено разследването на АКФ.

Съмнения и косвени доказателства

„Тогава имаше съмнения, че няма как без протекция от страна на МВР пред ресторант „Осемте джуджета“ да има постоянно патрулка. Че няма как, докато Илия Златанов е в чужбина, патрулки да стоят пред неговия офис, пред неговия дом, и да проверяват хората, които излизат. Тоест, ставаше дума, че има някаква протекция. Самият Златанов разказа, че братът на тогавашния министър е личен шофьор на Петьо Еврото. Дори е заявявал многократно пред мен, че когато е трябвало да подпише записа на заповед в полза на Любена [Петрова], е бил транспортиран с кола, шофирана именно от брата на Маринов“, разказа юристката.

Как един пикап разкри връзка между "Осемте джуджета" и Младен Маринов

Договорът, с който Силвия Маринова продава пикапа само ден, след като е публикувана първата част на разследването "Осемте джуджета"

Според нея макар тази „Тойота Тундра“ юридически да не е била притежавана от бившия вътрешен министър, фактът, че неин собственик за кратко е била собствената му дъщеря, е достатъчно косвено доказателства за връзката му с цялата схема.

„Пътят на тази „Тундра“ сега потвърждава тези съмнения, макар и да не представлява толкова пряко доказателство, защото юридически Младен Маринов не придобива собствеността над автомобила. Но е факт, че Кристиян Христов го прехвърля срещу скромната сума от 9000 лв. директно на дъщерята на тогавашния министър и има информация, че той ходи на лов с тази „Тундра“. Факт е също, че още на следващия ден, след публикуването на първата серия от разследването „Осемте джуджета“, дъщерята на Маринов продава колата. Накрая колата се оказва собственост на негов близък приятел“, добави Ганева.

Успоредно с проверката, която вътрешното министерство в момента прави във връзка с тази „Тойота Тундра“, преди два дни в Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) започна и проверка за евентуалните връзки между Маринов и собствениците на „Делта гард“. Тя беше образувана по нов сигнал на Антикорупционния фонд.

"Свободна Европа" потърси за коментар Младен Маринов, но той не отговори нито на позвънявания, нито на текстово съобщение до мобилния му телефон. Затова изпратихме писмени въпроси по темата на имейла на партийния пресцентър на ГЕРБ - както за сделките на дъщеря му с пикапа, така и за отношенията му с „Делта гард“ и за твърденията, че брат му е бил шофьор на Петьо Петров. До редакционното приключване на статията не получихме отговори.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 154 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мафиотска държава

    355 7 Отговор
    Този си е бандит.То е ясно на всички.С ГЕРБ стигнахме дъното.Криминали застанаха начело на държавата.
  • 3 ГЕРБ ДПС

    257 4 Отговор
    Боклуци!
  • 4 Ивайло Мирчев от ДБ

    146 7 Отговор
    Ивайло Мирчев: Във Велико Търново се купуват гласове по 200 лева
    Ивайло Мирчев от “Демократична България” обяви, че купуването на гласове в района на Велико Търново вече струва средно 200 лв. Това са част от наблюденията в областта, в която съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов се изправи срещу Делян Пеевски за изборите на 14 ноември.
    “Във Велико Търново наблюдаваме купуване на гласове. Част от бизнеса във Велико Търново се държи от няколко души, свързани с ГЕРБ и ДПС. Покупката на гласове частично е насочена към работещите във фирмите на бизнесмени от тази орбита. Предлагат се 200 лв. за купуване на глас и офертата е отворена към всички граждани в областта”, каза той в предаването “Въпросите”.
  • 5 Бай курти 46 год.ерген - 22 г. Ваш Лидер

    129 7 Отговор
    Приятели! На тези избори аз съм малко разочарован! Помните на изборите на 4 април ви информирах как си направих 200 бондака като купувах гласове за ГЕРБ в махалите и гетото в Търново. На тези избори правилата се промениха. Както казва Мирчев от ДБ местния бизнес се държи по равно от ГЕРБ и ДПС и се купува направо във фабриките , заводите и заведенията. Млекоцентрала ЛАКТИМА БАЛКАН се държи от брата на убития бивш сив кардинал на ГЕРБ в града Петър Христов -Димитър Манолов. Той държи в града също пицарии Бианко и нощните клубове Джак и Органза. Направо дава на всички негови работници в млекоцентралата и всички негови служители в пицариите и нощните клубове по 200 лева към заплатите за глас за ГЕРБ. Тази покупка на гласове не може да бъде хваната от Рашков. Бившия депутат от ДПС Хасан Хаджихасан държи най голямата дискотека в града Планета Пайнер и няколко строителни фирми които печелят поръчките в града. В Пайнера раздава като бонус също по 200 лева на целия си персонал и на всички охранители от фирмата която охранява дискотеката. На работниците си от строителните фирми също. За гласове за ДПС. Така че гласовете в нашия град са разпределени между ГЕРБ и ДПС.
  • 6 Шофьорчето

    138 3 Отговор
    Младен Маринов Мето
  • 7 Кога ще ги накачим

    152 3 Отговор
    По дърветата тия?
  • 8 user

    30 139 Отговор
    Мафията е в паника от разкритите машини и вадят масово компромати които са им останали за да отклоняват вниманието - снимнки в спални с нощни шкафчета, Маринов бил с Каратаиста в кола през 2005 карай Несебър. Кой знае още какво. Боклуци!
  • 9 Коко

    31 78 Отговор
    Който и да дойде на власт все ще крадне.Има ли някой да не го е разбрал още.И това не е главния проблем на държавата а това че сме колония.
  • 10 гражданин

    16 122 Отговор
    Тези Осем джужета ги експлоатирате вече трети избори. Сигурно ако бяха живи нямаше да могат да си седнат на дупетата от такава експлоатация :(
  • 11 1944

    36 59 Отговор
    комунистите от герб са прости мутри. и служебните мутри след тях не падат по долу.
  • 12 Непожарникар

    102 7 Отговор
    На някой нещо да не му е ясно? Визирам плиткоумните герберски мислители. Въпросът е риторичен и троловете им да не си правят труда да ми отговарят.
  • 13 Behemoth

    74 2 Отговор
    Абе познават са ората от едно време при бай Мето и единия звъннал на другия тъй и тъй колега имам една кола тука ефтино ще ти я шитна ....и така...
  • 14 Милиционер

    65 1 Отговор
    Тука е така от Памтивека! Когато някой бъде организирано обран - лешоядите не оставят и трохичка… всичко се изпарява до последния атом и цент! Възползвал се е човека, а и мисленето ме е такова, че си вика:”…ама аз не съм виновен, какво толкова съм направил…!”
  • 15 ГЕРБ

    17 125 Отговор
    Радев да каже за 600 те измамни машини които той е поръчал

    Коментиран от #20, #30, #34, #40

  • 16 Тия са мародери

    90 3 Отговор
    Трябва да лежат доживот!
  • 17 нжг

    109 3 Отговор
    Еми смятайте сами как мафията си е имала държава и МВР и прокуратурата са и били бухалка.
  • 18 Аристотел

    87 4 Отговор
    Изземването на бизнес от страна на управляващата клика не е нещо ново. Жалкото в случая е, че потърпевшият се бори без да има шанс за справедливост и връщане на иззетото имущество. Октоподът е доста голям и борбата му се превръща в битка срещу вятърни мелници. Тези схеми продължават с днешна дата и едва ли някога ще спрат.
  • 19 Хипермен

    53 1 Отговор
    Ще повърна...
  • 20 Радев

    55 5 Отговор

    До коментар #15 от "ГЕРБ":

    Казах: Мутри долу!
  • 21 На Бай Х. кадрите...

    51 1 Отговор
    След като се накрадат, искат да оправят и държавата...
  • 22 ГЕРБ зло за България

    91 5 Отговор
    ГЕРБ е Мафиотска структура и трябва да бъдат зад решетките.
  • 23 Спите ли

    30 3 Отговор
    Корупция - далавара в която не участваме.
  • 24 Темелко

    63 6 Отговор
    Само дето в неделя Ганьо, пак ще иде и ще си избере "човека от народа" - пожарникарчето и още куп ДС подлоги, чалгари, шпиони и тн.... Какъвто народа такива и управниците.
  • 25 Памперс Панц

    65 3 Отговор
    гербавите крадци ги разбирам, не разбирам баламурниците, които чистосърдечно гласуват за тях, те са най-опасни
  • 26 Тетевен

    73 4 Отговор
    Младен като младеж не беше лошо момче,но после се забърка с мутрите и много се промени. Направиха го висше ченге и после министър за да ги пази и да удря, когото му кажат. Навремето обслужваше висаджии те, а сега кръга Борисов -Пеевски-Доган.

    Коментиран от #28

  • 27 Дух

    57 1 Отговор
    Само за Каскетите няма престъпление и всичко е точно.
  • 28 Кицо Беге

    59 2 Отговор

    До коментар #26 от "Тетевен":

    миналата събота бяха в Тетевен с Нанков, ходиха като онбашии по центъра, скоро ще дойде и техният ред
  • 29 ВикиЛексъсВарна

    49 2 Отговор
    Тази Тойота Тундра 5.7 л. е с реална цена 75 000 лв.! За 9000 лв. се продават Авенсис 2008г. - Аман от тарикатлъци да спестят комисионната на нотариуса от 3 000 лв. като я пишат на реалните 75 000 лв.

    Коментиран от #33

  • 30 дядо ти

    29 2 Отговор

    До коментар #15 от "ГЕРБ":

    Простотията няма граници. Спри се!
  • 31 Без коментар

    15 13 Отговор
    Не знам защо някои си мисли, че тези неща в България някога ще се оправят!!!
  • 32 Тия Марионови

    37 2 Отговор
    явно имат семеен талант за шофиране.
  • 33 БазаДанни

    37 1 Отговор

    До коментар #29 от "ВикиЛексъсВарна":

    Само че щерката не е дала и лев.
    Това е заплащане за протекцията.
  • 34 Радев

    34 3 Отговор

    До коментар #15 от "ГЕРБ":

    Тези машини са други скрити в куфари това са вибратори предназначени за жените и децата на всички поддръжници на тиквата
  • 35 111

    30 10 Отговор
    Успех Кирчо и Асенчо. Бог да пази България. 17:47
  • 36 Оня

    30 4 Отговор
    Само на мен ли прави впечатление , че началото на спора е между баща и син !!! Че ГЕРБ са бokлуци е ясно , но такива са БСП , ДПС , и всички отрочета на партията майка.
  • 37 БКП=герп+сдс

    20 3 Отговор
    +дпс

    НИКОГА повече на власт!
  • 38 Малко им е

    7 8 Отговор
    На асансьораджийте
  • 39 Бай Онзи

    15 4 Отговор
    Този гербавски наглец се кандидатира за депутат !??, а мястото му е при Бай Ставри !!! Никога повече няма да управлява геяБ.....в ( тиквун) , нито онова , противоконституционно регистрираното за избори движение !!! Никога !
  • 40 Бай Онзи

    13 6 Отговор

    До коментар #15 от "ГЕРБ":

    Ще ти каже , спокойно ! След 14-и !!! Ще ти каже и за милиардите откраднати от кратуната , и за крадците , описани в статията , и за барселона , и за едни 700 милиона (незнайно как пропуснати от вл.гор...в , и за росенец , и за кюлчета и милиони евра в нащни шкафчета ...Всичко ще ти каже Радев ! Много скоро !!!
  • 41 Bai Nudals

    19 3 Отговор
    Ето ви доказателства господа,нали все за тях ревете. Нямало доказателства срещу хунтата,има много са. Но първо ще трябва стабилно правителство,което да бутне Гешеффф. За това Боко така е ревнал като Боко интригантства и плюе,защото отива на баня без сапун.
  • 42 Киро

    13 3 Отговор
    Е ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА маринов...................................
  • 43 незнайко

    4 10 Отговор
    Някой разбра ли нещо от тази статия ? Баща и син се скарали а ние трябва да им бъдем "секунданти" !!! 21 коли изнесени после внесени, продадени а бизнеса е за АСАНСЬОРИ !!! КАКВО В КРАЙНА СМЕТКА ИСКА ДА НИ КАЖЕ СТАТИЯТА ???

    Коментиран от #46

  • 44 Тулуп Мисирков

    12 1 Отговор
    Демокрация-дива и уродлива....
  • 45 Wolf

    5 1 Отговор
    Викнете Пепеляшка да довърши следствието, а Снежа и дайте пълномощия на ултра, свръх прокурор очистете излишното джуже и да си дойде приказката местото....
  • 46 Коментара

    12 3 Отговор

    До коментар #43 от "незнайко":

    Статията е много добре структурирана и повече от ясна/разбираема. Дори да не следиш сагата става ясно за какво идва на въпрос, спора между баща и син не е проблема в случая. Просто IQто ти трябва да е малко над -10. Дерзай!
  • 47 Владо

    9 1 Отговор
    И тоя с асансьорите сам се е пробол, като е имал правен спор със сина си/съдружник/ да търси решение през съд а не с мутри.
  • 48 Гай Турий

    8 3 Отговор
    ОПГ ГРОБ - мутри, бандити, крадци, фусти, нотариуси и адвокати...
    Откраднати милиарди и стотици хиляди човешки съдби.
    Тия боклуци пак се натискат за власт. А тия които им помагат, те са в кюпа на крадците, лапат откраднатите от народа десетки милиарди лв. Всички които гласуват за ГЕРБ са омърсени с народна пара.
  • 49 боко

    7 0 Отговор
    Тове е герберо мутренското управление завършил корабното у-ще следва в земеделския и след 5-6год. в мвр Заньо става шев на 2рпу
  • 50 Търся да продам гласа си!

    5 1 Отговор
    Това ще ми е единствената полза от изборите.
  • 51 Джагалски

    1 0 Отговор
    И това е така ли? До кога?