19 Ноември, 2021 14:36 30 106 78

Архив на WikiLeaks: САЩ: Радев е един от най-ангажиращите контакти на посолството. Идва промяна

  • сащ-
  • румен радев-
  • стефан янев

„Биволъ“ цитира непубликувани досега грами на експосланик в София Нанси Макълдауни, която днес е съветник по сигурността на вицепрезидента Камала Харис

Архив на WikiLeaks: САЩ: Радев е един от най-ангажиращите контакти на посолството. Идва промяна - 1
Снимки: БиволЪ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Вчера и днес се появиха различни публикации тиражирани в някои сайтове и в социалните мрежи, относно присъствието на настоящия Президент и кандидат-президент Румен Радев в докладите на Посолството на САЩ в София. Във тази връзка, Биволъ, като официален представител на Уикилийкс, се чувства длъжен да публикува пълен и точен текст и анализ на докладите на посланиците на САЩ, изтекли до момента в базата данни на Уикилийкс. Информацията за докладите трябва да е пълна и точна, с цел обективност и предотвратяване на евентуални спекулации и интерпретации.

Сегашните ни президент и служебен премиер – фаворити на САЩ

Както сме споменавали, грамите обхващат огромен период от няколко десетилетия до края на 2010 г. засега. До момента не е публикувано и разкривано, че Румен Радев, заедно с колегата си о.з.ген. Стефан Янев, сегашен служебен Премиер, са били обект на наблюдение, контакти и комуникация с американската дипломация у нас.

Интересни мисли в грамите на Държавния департамент от масива на партньорския сайт WikiLeaks има за днешните ръководители на държавата. Подписани са от бившия посланик на САЩ в България 2008 – 2009 г. Нанси Макълдауни, която от януари т.г. заема поста на съветник по националната сигурност на вицепрезидентката Камала Харис.

В единия доклад се засяга назначаването през 2009 г. на нов началник на отбраната Симеон Симеонов, както и редица други назначения в армията, включително тези на ген. Румен Радев за зам.-командващ на ВВС и на Стефан Янев – за директор в Министерство на отбраната. В друга грама е програмирана и визитата на американски конгресмен в България, който трябва да се среща с първите лица на държавата, на армията и полицията. Споменават се още президентът Георги Първанов, министър-председателят Сергей Станишев, кметът на София Бойко Борисов в качеството му на предизвестен бъдещ премиер, министрите от Тройната коалиция, висшият генералитет и др.

И двете грами от 2009 г. са с копия са до Държавния секретар, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешната сигурност, Министъра на отбраната и шефа на Агенцията за борба с наркотиците DEA.

В една от грамите с номер 09SOFIA362_a от 07.07,2009 г. се описва назначаването на нов Министър на отбраната на България в лицето на ген. Симеон Симеонов и нов команден състав на армията от президента Георги Първанов. Тя е с гриф “Конфиденциално” и е озаглавена:

“Нов шеф на отбраната, стар стил”

Назначението на ген. Симеонов очевидно не е приветствано от Вашингтон. В резюмето на Доклада се отбелязва:

1. (В) РЕЗЮМЕ: Номинацията на Симеон Симеонов за Министър на отбраната (CHOD) е доказателство за липсата на желание за сериозна реформа. На предишната си длъжност като командир на ВВС, модернизацията на ВВС изостана далеч от други области. Класически, тесногръд бюрократ, той задуши иновации, които не успяха ефективно да бъдат използвани в съвместното обучение със Съединените щати и не успя да осигури средства за пилотите да достигнат стандартите на НАТО за полет часове. Той беше рутинно наказван за лошо представяне от министъра на отбраната.

„Повишението на Симеонов е благодарение на близките му отношения с началника на кабинета на президента Никола Колев (самият той е бивш началник на отбраната и бивш командващ ВВС), като самият президент Първанов иска да запази контрола върху направлението и скоростта на реформата в Министерството на отбраната, давайки кормилото на податлив приятел“.

Остро и критично е мнението и за други паралелни назначения в сферата на отбраната на България. Това са генералите Атанас Самандов и Володя Цветанов за ръководители на Съвместните военни операции със САЩ.

“4. (C) Други две назначения, които предизвикват загриженост са ген.л-т Атанас Самандов като командващ съвместните операции и генерал-майор Володя Цветанов като главен инспектор. Самандов, който ще

отговаря за всички български военни операции, в т.ч. задгранични мисии в Босна, Косово и Афганистан, не

се смята за най-добре представящ се и е известен да е участвал в корупционни сделки за снабдяване на армията. Оттогава Цветанов е смущаващ избор за главен инспектор той също е широко смятан за корумпиран и е брат (с различно фамилно име) на опозорен бивш Българският вътрешен министър Румен Петков, който подаде оставка последната година в скандал заради връзките му с организираната престъпност. Като част от ходовете на личния състав, досегашният заместник-министър Вицеадм. Люцканов и командирът на Съвместните операции лейтенант Пехливанов, двама близки и конструктивни партньори, бяха отстранени от техните позиции. Това е дълбока мрежова загуба.”

Личи си активния интерес и задълбоченост на американската дипломация относно процесите, кадруванията и политиката на правителството и ръководството на Отбранителните ни структури.

Хора на Първанов и Доган

Володя Цветанов е освободен като Главен Инспектор на МО през 2010 г. Срещу него не са предприемани действия по съмнения за корупция. Носител е на множество държавни и армейски отличия, ордени и медали.

Скептицизмът на американската посланичка по повод ген. Симеонов тогава е обяснима. Ще минат още 8 години и той ще агитира в медиите за Ахмед Доган, като депутат на ДПС.

„На България трябват още трима като Доган“,

казва в скандално интервю генералът.

По-нататък в грамата послaник Макълдауни е пределно откровена и заявява директно и поименно, кои са фаворитите на САЩ в редовете на Българската армия:

“5. (C) Не всички от около 30-те назначения за генерален офицер

бяха лоши. Повечето бяха приемливи предвид старшинството и

представянето на повишените офицери. Четири от

номинациите са особено добра новина, тъй като включват

умни, енергични реформатори с международен опит,

като участието в програми на IMET /INTERNATIONAL MILITARY EDUCATION & TRAINING, б.р./: генерал-майор Румен Радев ас, Зам.-началник на ВВС, Бригаден ген. Стефан Янев като

Директор на политиката за сигурност и отбрана на МО, генерал-майор Константин

Попов като командир на ВВС и Контраадмирал Пламен Манушев като

Командир на Военноморските сили. Можем да очакваме продължителна подкрепа и

сътрудничество от тази група, но способността им да стимулират

реформата отдолу нагоре ще бъде ограничена, тъй като техните началници,

особено новият МО Министър, ще може да задуши всякакви движения,

противно на техните интереси.”

Определено Радев и Янев са поименно споменати, като желаните партньори на САЩ, като контрапункт на ретроградните, според тях, назначения на Георги Първанов.

В коментара на Доклада се прави следното заключение:

6. (C) КОМЕНТАР: Въпреки нашата загриженост за три от назначенията на върха, новата реколта от висши военни офицери няма да ни попречи да напредваме в нашата двустранна програма за сигурност с България. На практика българският щаб на отбраната (наричан преди Генерален щаб) са изпълнители на политика, но не и политици, така че дори CHOD /Chief Of Defence/ няма да може да противодейства на ясни политически решения по въпроси като разполагането в Афганистан. Тревожните назначения представляват пропусната възможност и демонстрират неконструктивно влияние на Президента и неговите служители, които не са оспорвали неправилни поръчки (и вероятно са се възползвали от тях) или енергично не са подкрепяли реална реформа. Напредъкът в планирането, обучението и реформата на обществените поръчки ще зависи от следващия министър на отбраната, който ще трябва да се бори с вкоренените интереси на Президентството и неговите съюзници. Ще продължим да работим с новия CHOD и да използваме нашите програми за помощ като лост за осигуряване на напредък в нашите

ключови приоритети: разширяване на българското участие в задгранични разполагания и увеличаване на броя и качеството на разгръщащи се и оперативно съвместими с НАТО български военни средства и в трите служби.”

Текстът на цялата грама ясно очертава американските приоритети в развитието на Българската армия и проблемите, които посолството вижда в политиката на тогавашния Президент Първанов и неговите назначени кадри в изпълнителната власт и армията.

“Идва Политическа Промяна”

Това е лайт-мотивът на предходна грама от 28.05.2009 г. на Нанси Макълдауни до Държавния департамент. Грамата е интересна, защото е изпратена в навечерието на предстоящите през 2009 г. избори за Европейски и Български парламенти. До известна степен, тя може да се съпостави със сегашната ситуация, в която отново обществото ни е настроено на вълна “Промяна”. Тогава обаче Промяната е свързана с изгряването на ГЕРБ на политическата сцена, като алтернатива на порочните корупционни практики на “Тройната коалиция”. Грамата е с гриф “Некласифициран” и е пратена също до ДЕА и до американското консулство в Истанбул.

Човекът на Държавния департамент е съвсем категорична в грамата повече от един месец преди изборите:

Настоящото трипартийно коалиционно правителство, водено от социалистите, е на последния етап и се очаква предстоящите избори да доведат до голяма трансформация на политическия пейзаж

В грамата Нанси Макълдауини дава пояснения за предстоящата визита на Конгресмен Тед По в България. Тя уточнява, че една от срещите на Конгресмен По в София ще е с ген. Никола Колев – Началник на кабинета на президента Георги Първанов. Както писа “Биволъ” през 2012 г. по други грами от Wikileaks, шефът на кабинета на президента Никола Колев беше разследван от ДАНС заради контактите си с американски институции.

От 2012 до 2016 г. той е назначен за извънреден и пълномощен посланик в Нидерландия, която блокира достъпа на България до Шенген. От грама изпратена във Вашингтон пък през 2003 г. става ясно, че Колев, тогава шеф на Генералния щаб, е считан за особено ценен контакт, който трябва “стриктно да се защити”.

Колев почина на 8 май 2021 г. на 71-годшна възраст и на погребението му във Военния клуб идват президентът Румен Радев, служебният премиер Стефан Янев, експрезидентът Георги Първанов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов и др. бивши и действащи представители на висшия команден и офицерски състав на армията.

Ето как се развива прогнозата на посолството за бъдещето на България. Явно съвсем точна:

КРАЙНО РЕЗЮМЕ. 2. (SBU) ИДВА ПОЛИТИЧЕСКА ПРОМЯНА: Воденото от социалистите коалиционно правителство куца към края на своя четиригодишен мандат. Правителството следва трансатлантически курс, подкрепя външнополитическите цели на САЩ (като в Ирак, Афганистан и Косово) и председателства присъединяването на България към Европейския съюз през януари 2007 г. Но правителството постепенно изгуби дух и няма да оцелее на предстоящите избори в сегашния си вид. Много се очаква нова дясноцентристка партия ГЕРБ, водена от кмета на София Бойко Борисов, да оглави следващото правителство, въпреки че неговият състав и ориентация все още не са ясни. Въпреки членството в ЕС и НАТО голяма част от българското население остава рефлексивно проруски настроено. Докато партньорството на САЩ е изключително важно за правителството, неговото ръководство търси начин да задълбочи сътрудничеството с нас, без да ядосва Русия…

„Звездният” ген. Радев

На Конгресмен По е предложено специално да посети Авиобазата “Граф Игнатиево”,където по това време главнокомадващ е Румен Радев. Личи си, че правителството на САЩ залага огромни очаквания за развитието на тази авиобаза и научаваме, че още преди 12 г. съюзниците ни са предвиждали да внедрят 10 многоцелеви изтребители F-16, за да може ескадрилата на Радев да тренира заедно с американските си колеги на тези самолети. Съвсем директно се казва, че това се прави именно с цел бъдещо обновяване на българския военен авиопарк, който до този момент, а и досега е изцяло с руски изстребители МИГ.

Ще посетите авиобаза Граф Игнатиево, нашата основна платформа за сътрудничество между ВВС на САЩ и България и едно от четирите военни съоръжения в България, където на американските сили е разрешено да действат съгласно Споразумението за сътрудничество между САЩ и България от 2006 г. Военновъздушните сили на САЩ тренират поне два пъти годишно с българските си колеги в Граф Игнатиево, а ние редовно провеждаме съвместни американо-български VIP и медийни събития в авиобазата. 301-во изтребително крило (резервно звено на ВВС) от Форт Уърт, Тексас, ще разположи десет F-16, за да тренира с българите в базата този септември. Граф Игнатиево е българската база с най-голямо стратегическо значение за НАТО, тъй като разполага с единствената стандартна писта на НАТО в страната. Българското правителство търси от нас съвет и ръководство, докато предприема военна модернизация, особено за получаването на многоцелеви изтребители за своите силно застаряващи и зависими от Русия ВВС.

Правителството на Станишев е търсило напътствия от американците с каква техника да бъде модернизиран авиопарка на ВВС. Далновидна тактика, като се има предвид, че 10 г. по-късно Българският парламент одобрява именно сделката за закупуването на същия вид самолети от САЩ. Командирът Румен Радев е считан за “изгряваща звезда” и сериозно ангажиран с плановете за обучаване на него и личния състав на базата на бъдещия ни самолет във ВВС, съвместим със стандартите на НАТО. Съвсем заслужено доверието в него е подчертано:

“Вие ще имате възможността да обсъдите нашето сътрудничество по-детайлно с командира на авиобазата „Граф Игнатиево“ бригаден ген. Румен Радев, който е сред изгряващите звезди на Българските въоръжени сили и един от най-ангажираните контакти на Посолството”, пише Макълдауни в грамата за посещението на конгресмена По в България.

На разбираем език това означава, че българският генерал е имал чести срещи и визити със служители на Посолството и е поставен в “топ листа” на доверените лица, поне по отношение на Въоръжените ни сили.

Радев е познаваем кадър за САЩ, защото през 1992 г. завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база „Максуел“, Монтгомъри, Алабама, САЩ. А През 2003 г. завършва Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, като магистър по „Стратегически проучвания“.

Архив на WikiLeaks: САЩ: Радев е един от най-ангажиращите контакти на посолството. Идва промяна

Посланик Нанси Макълдауни и ген. Румен Радев в Авиобаза “Граф Игнатиево”, след полет с F-16.

Проблемите и предизвикателствата тогава и сега пред страната се оказва, че са били и са едни и същи.

10. (SBU) КОМЕНТАР: Въпреки че правителството е изправено пред значителни предизвикателства по въпросите на корупцията и вътрешните реформи, България е активен партньор и може да играе по-голяма лидерска роля в региона. Нашата подкрепа ще насърчи правителството да изгради своя капацитет за международна сигурност, да защити границите си, да се бори с транснационалната престъпност, да предотврати прането на пари и да подобри обществената почтеност и отчетност. Вашето посещение ще подчертае нашите стабилни и задълбочаващи се отношения в областта на сигурността и ще насърчи нашето по-голямо стратегическо сътрудничество с България за регионална стабилност и върховенство на закона. MCELDOWNEY

По темата работи и: Николай Марченко, „Биволъ“


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 57 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    35 64 Отговор
    Чорапеску е MKUltra

    Коментиран от #3

  • 2 Пешко

    91 94 Отговор
    тва мирише на някъв предизборен фейк. бивол, нещо почвате да намирисвате на ... биволски л

    Коментиран от #14

  • 3 МК Ултра

    48 16 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ти е мозъка:)
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    98 11 Отговор
    Не срещнах коментара : "Той е псе, ама наше псе!" ‼️ А , то беше от друг посланик на братската страна за друг наш политик ‼️
  • 5 Weer

    90 119 Отговор
    Нищо ново отдавна знаем, че Радев е предател.

    Коментиран от #33, #60

  • 6 Айдаааа

    40 48 Отговор
    Ошанките Отекоха о канала ...
  • 7 ЗАТВОР ФАТМИ

    45 99 Отговор
    ФAЛШИВ Г€Йрoй-нaтo-БКП Г€Йрaл,
    ИДВA ТВOЯТ ТЪЖ€Н КРAЙ!

    ЗAТВOР ЗA ФAТМAКA -ПР€ДAТ€Л И КЛEТВOПР€$ТЪПНИК!
  • 8 Ко ко

    54 84 Отговор
    Нйе. Радев не е подлога на САЩ. Казва всеки слабоумен българин.
  • 9 Кики

    73 83 Отговор
    Казах ли ви аз че Радев е агент на ЦРУ
  • 10 Диамантената ръка

    66 61 Отговор
    Ква стана тя? За пред руснаците, Крим бил руски, а иначе бил много ценен кадър за Вашингтон... Крайно време е длъжностите Президент и Главен прокурор да бъдат премахнати.

    Коментиран от #23

  • 11 така така

    69 39 Отговор
    грижливо "скалъпено" точно за изборите..

    Коментиран от #25

  • 12 да, да

    59 61 Отговор
    Знаем, че е човек на американците, не на българите!
  • 13 Софиянеца

    64 26 Отговор
    Това е абс краварска пропаганда.
  • 14 Булгар

    20 34 Отговор

    До коментар #2 от "Пешко":

    Фейк сте 80% от българите.

    Коментиран от #42

  • 15 БАЙ Х@Й‼

    55 7 Отговор
    Странно посланиците пращат дипломатическа поща, която много напомня а сводка от разузнаването ‼️ Че и на Истанбул да я предоставят ‼️ Дали са предоставяли на София информация при опита си за преврат в Турция ‼️ за един приятел питам ‼️
  • 16 ЪРП

    71 41 Отговор
    С ТЕБ СМЕ ГЕН.РАДЕВ!!!!!
    ПОЗДРАВ ЗА ВСИЧКИ ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ, КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА БЪЛГАРИЯ.....ЗА РОД И РОДИНА:
    Стани, стани юнак балкански

    от сън дълбок се събуди,

    срещу народа отомански

    ти българите поведи!



    Че сълзи кървави пролива

    във робство милий наш народ;

    високо той ръце простира

    да го избави вишний бог!



    И тъй ний много претърпяхме,

    но стига толкоз да търпим,

    да бъдем пак, каквито бяхме,

    ил’ всинца да се изтребим.



    Докога, братя, да се губим?

    Защо да се не съберем?

    Така ли вечно ще се трудим

    и в робство всинца да измрем?



    Я вижте, братя, погледнете

    на ближните нам племена!

    От тях добър пример вземете

    как си прославят имена!



    Станете, братя, вий станете,

    начало покажете вий;

    и сабите си запашете,

    и помощ ще ви се яви.



    На помощ сърби, черногорци

    със радост ще се затекат,

    а и от север храбри руси

    тозчас ще да се появят.



    Догде е мъничка змията,

    елате да се съберем!

    С крака да й строшим главата,

    свободни да се назовем!
  • 17 Шерлок Холмс

    35 10 Отговор
    Ктдецса доказателствата? Има нещо напечатано и това, че завършил школа за лете в САЩ другото е гостоприемство!
  • 18 ДА СЕ ЗНАЕ

    58 27 Отговор
    Бивола се продаде на пресъпната шайка гроб-дпс , миналата седмица бяха пуснали пак някакъв жълт компромат срещу Радев точно преди изборите ...
  • 19 ЪРП

    72 22 Отговор
    А, НЕ Е ЛИ ПО-ВЕРОЯТНА ОПЦИЯТА АМЕРИКАНЦИТЕ ДА ИСКАТ ДА ОМАСКАРЯТ ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ, ЗА ТОВА ,ЧЕ НЕ ИМ ВЪРВИ ИЗЦЯЛО ПО ГАЙДАТА, КАКТО МНОГО ИМ СЕ ИСКА!??????

    ДАЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ СА ЯДОСАНИ НА РАДЕВ, ЧЕ КОМУНИКИРА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОСТОЙНО КАКТО С РУСИЯ, ТАКА И С ТЯХ, ТАКА И С КИТАЙ??????????

    ДАЛИ АМЕКИРАНЦИТЕ НЕ СА ЯДОСАНИ НАРАДЕВ, ЧЕ ДВАМАТА НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИ СВЕТОВНИ ЛИДЕРИ , СИ ДЗИНПИН И ПУТИН ЛИЧНО ГО ПОКАНИХА ДА ДЕБАТИРАТ ПО СВЕТОВНИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪРПОСИ ПРЕДИ ВРЕМЕ?????????????????

    НЯКОЙ ДРУГ СЕЩА ЛИ СЕ ДРУГ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ ДА Е УДОСТОЯВАН С ТАЗИ ОГРОМНА ЧЕСТ И ПРИВИЛЕГИЯ, ДВАМАТА НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИ ЛИДЕРИ НА ПЛАНЕТАТА ДА ИСКАТ ДА ОБЩУВАТ С БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ И ДА ДЕБАТИРАТ ПО ГЛОБАЛНИ ТЕМИ ??????????????

    Коментиран от #30

  • 20 Иво

    45 13 Отговор
    Крим е руски пък генерала е натовски.На кого да вярваме? Радев е пробългарски.И двете позиции отразяват напълно интереса на България.Ние сме избрали да сме част от НАТО и ЕС но и с Русия няма смисъл да се конфронтираме излишно.Друг въпрос е че руснаците избраха да работят с мафиотски структури и от ден на ден губят положителното настроение сред българското общество.Ние не сме им виновни че паднаха като талпи и ни зарязаха на произвола на съдбата 90те.Можеше да преговаряме,да се продадем скъпо.Ясно беше че строя е нежизнеспособен.

    Коментиран от #66

  • 21 Янките ВЪН

    42 4 Отговор
    Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 22 TS50

    44 18 Отговор
    Р. Радев е най-достоен за президент! Стига словоблудства. Той започна борбата срещу борисовата мафия и ще я доведе до край.
  • 23 Бамбука

    35 9 Отговор

    До коментар #10 от "Диамантената ръка":

    Президента Радев каза, че в Крим се вее руски флаг и това е факт. България е член на ЕС и НАТО, също факт. Какво неясно има за кухата кратуна ?

    Коментиран от #63, #64

  • 24 Сандо

    29 20 Отговор
    Гледайте делата,спрете да слушате сладките и омайни приказки на политиците.Само натикването ни в Триморието е достатъчно,за да наречем Радев и останалите около него американски лакеи и предатели на България.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 вива хАмерика

    27 7 Отговор
    Крим а на Русия , а Радев е на Бъгария - ТОЧКА. Всички другомислещи са хамерикански подлоги. Очаквам слюнки отПлювньо Чехльов и сълзи от Паси Лимонков.
  • 27 ГОСТ

    16 7 Отговор
    ТОВА СА СТАРИ НОВИНИ, ОТДАВНА СА НИ ИЗВЕСТНИ. НО НИЩО, ВИЖДАМ, ОЩЕ ИМА РЪМБЕЛИ, КОИТО НЕ ВЕРВАТ! НА ТЯХ КАКВОТО И ДА МИ ПЛЕСНЕШ НА ЧЕЛОТО, ВСЕ ЩЕ ОТРИЧАТ. ЗА ТЯХ НЯМА СПАСЕНИЕ!
  • 28 U.D.О🎤 И КОМПАНИЯ🎸

    4 0 Отговор
    „ПЛАЧИ ВОЙНИКО ПЛАЧИ”.....„БРАТЯ ПО ОРЪЖИЕ”......
  • 29 Активист на БКП

    15 4 Отговор
    Нещо за ГЕРБджиков???🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷
  • 30 ГОСТ

    20 15 Отговор

    До коментар #19 от "ЪРП":

    ТОЙ ИМ ВЪРВИ И З Ц Я Л О ПО ГАЙДАТА И МНОГО ИСКАМ ДА МИ ДОКАЖЕШ ОБРАТНОТО! ОСВЕН ТОВА ИЗТЕЧЕ ИНФО, ЧЕ МИЛИЯТ ТИ ПРЕЗИДЕНТ Е МАСОН, ОТ ПЛОВДИВСКАТА ЛОЖА НА ГЕРГОВ. А 2 И 2 ВИНАГИ ПРАВИ 4!!!

    Коментиран от #35

  • 31 Сатана

    24 7 Отговор
    Румбата бил от “Новата реколта” зависими БГ офицери за интересите на САЩ в България.
  • 32 Снайпера

    17 10 Отговор
    В Уикилийкс и друго пишеше как Герджик и Боко са гаджета и как гаджето е снимало Боко докато спи и как гаджето изнуди Боко да го предложи за президент иначе снимките излизат колко са близки.
  • 33 бойко

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Weer":

    няма доказателства :)
  • 34 НЕДЕЛЯ 21.11 ГОВОРИ СВОБОДЕН КРИМ

    11 16 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ИЗЛЕКУВА ОТ „ГРИП ЕН✊”
  • 35 ЪРП

    6 6 Отговор

    До коментар #30 от "ГОСТ":

    ВИЦЪТ ТИ Е БЕШЕ ЛЕЕЕКО ТЪПОВАТ, НО СЕ ПОСМЯХ ДОСТА НА НЕГО!
    БРАВО!
  • 36 Българин

    22 1 Отговор
    От това което пише разбирам, че Радев не е щатски шпионин, а изгравяща звезда .
    Но за адмирал Люцканов директно си пише, че е ! Това е този, който иска турски военни самолети "да охраняват България"!

    Коментиран от #58

  • 37 Бесен Язовец

    9 7 Отговор
    Само дето летището в ,, Ново село "им по важно от Графа иначе нека си измислят от Биволъъъ..
  • 38 сара

    24 13 Отговор
    Скоро в нашата политика не е имало и скоро няма да има толкова достоен и почтен политик като Румен Радев. С Уикилийкс или без, с Крим или без...
  • 39 Стефан Петров

    21 2 Отговор
    Като четете материалите не ви ли става ясно,че те не се основават само на данни от нашата преса, но и на вътрешна информация, получена от американски агенти у нас и продажни мекерета? Има ли още хора, които да не смятат,че сме американска колония?
  • 40 Баба Станка

    11 0 Отговор
    Лош Матриал
  • 41 фе5вуж

    16 13 Отговор
    Явно е национален предател и американски агент.
  • 42 Пешко

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Булгар":

    Фейк е тази, която те е родила.
  • 43 Браво !

    12 8 Отговор
    Интелигентно и с поглед напред... ! С две ръце за Радев... А за който не знае, все пак сме държава член на НАТО и ЕС. А парите на последните, твърде се усладиха на азиатците...
  • 44 коко

    14 5 Отговор
    Радев не влезе в списъците с офшорки и кражби, не влезе в списъка по Магнитски , няма го и в Пандора...
    Успех !

    Коментиран от #47

  • 45 Квиик

    10 6 Отговор
    Вие какво очаквате бре че ще сте в НАТО и ония хора няма да си говорят с никой тук така ли?
    Туй е военен съюз работи се с класифицирана информация..половината военни плюс министри
    не са ясни каква им е ориентацията и лоялността..
  • 46 сара

    15 3 Отговор
    Какво иска да ни каже Бивол - че Радев носи промяна или, че ББ е вече аут ? И двете са ОК.
  • 47 ГОСТ

    11 7 Отговор

    До коментар #44 от "коко":

    ДОСТАТЪЧНО Е ДА ГО ИМА В СПИСЪКА С МЛАДИ АМЕРИКАНСКИ НАДЕЖДИ, НЕ ЛИ?! А ЧЕ ЙОТОВА ПЪК БЕШЕ В СПИСЪКА НА СОРОС С ДОВЕРЕНИ ЕВРОДЕПУТАТИ, ЗАБРАВИХМЕ ЛИ ВЕЧЕ?! ЛИКА-ПРИЛИКА СА СИ ДВАМКАТА!
  • 48 ПараШут

    16 8 Отговор
    Е и? Млад, перспективен, с отлични качества и какво от това?! Всичко това показва, че и те го ценят, но не значи че могат да го имат! Генерал Радев е българофил. Затова и вие троловете не може точно да определите неговата зависимост! Един път говорите Кремъл, а друг път козяк и ставате много смешни! Нито едно от двете ! С вас сме докрай, генерал Радев !
  • 49 АААААААААААХАХАХАХАААААА....

    8 13 Отговор
    РУНДЬО ИЗМЕННИКА И ЗЕЛЕНИЯТ ЧОРАП ОТ ДУНДУРКОВ 1,...ПЪРВИ ИБРИЦИ НА... МУСТАФАТА!
    АААААААААААХАХАХАХАААААА....
  • 50 Кики

    15 15 Отговор
    Знаех си че Радев е предател, добре че са факти и бивол, за до не гласувам за него
  • 51 Електра

    8 17 Отговор
    Не сме дорасли като народ за Президент като Професор Герджиков, дебилите си заслужават каиша на диктатора Крадефф. Трябва да ни е ясно, че Балотажа е свирен мач в полза на Крадеф, само масово гласуване може да го спре . Не случайно той, тръгна като Мадуро с фалшификации, чрез машинния вот. Слави, Ристю и Г.нома, Мая и Капона, са марионетки, като Кирчо и Кокорчо, в ръцете на чорапа, с помощта на 80 процента от дебилният ни народ...
  • 52 цццц

    10 11 Отговор
    Радев- поредната продажна марионетка! Къде спите, хора?
  • 53 "ЕДИН ОТ НАЙ-АНГАЖИРАЩИТЕ...КОНТАКТИ

    13 9 Отговор
    НА....ПОСОЛСТВОТО"!!!!! ✊😂🇱🇷....
    ЕЕЕЕХ....РУНДЬО,.... ИЗМЕННИК...НАШ!! АААААААААААХАХАХАХАААААА.....
    ВСИЧКИ СА НАЯСНО ЗАЩО И КАК....РУНДЬО ГАЗИ... КОНСТИТУЦИЯТА С КИКИ ПЕДАЛА,...."МАКЕДОНСКИЯТ ВЪПРОС", .. ПЕНДЕЛ СВАТБИТЕ И ЩАТСКИТЕ БАЗИ + ОЩЕ НОВИ... САМОЛЕТИ СА.....ЗАЛОГ ЗА... ФАТМАШКИ МАНДАТ И СОРОСПИЙСКО..ПРАВИТЕЛСТВО НА... ЛИБЕРАСТИТЕ ФАТМАШКИ!!!✊😂🇱🇷
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Е ПА.Сега какво стана 🤣?

    10 6 Отговор
    Предателите. Изменниците. Шпионите Пак начело на държавата 😜🤪😝
  • 56 Панов

    12 4 Отговор
    При първата специализация в САЩ е вербуван.При втората е обучаван.
  • 57 бкп дойде

    4 7 Отговор
    И кво стана сега????
    Шах и мат за русофилите! Хаххааа
  • 58 бкп дойде

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Хахахах, нищо не си разбрала!
    Никой не инвестира в нещо, ако няма някакви очаквания.
    Има голяма вероятност Радев да се американски агент, ако е така аз бих гласувал за него, но нещо ме съвмнява, като цяло цялята история.
  • 59 Сър Ник коуч и инфлуенсър

    8 3 Отговор
    Моля, Бивол да информират за контактите на Герджиков с представители на турското външно разузнаване през периода 2005 - 2012 год. Интересни са финансовите предложения, които са му отправяни , за специализации в чужбина, както и " други " предложения, довели до развода му.
  • 60 Кую

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Weer":

    И още как.
  • 61 За протокола

    4 0 Отговор
    Елементарно - двоен агент!
  • 62 Ох тежко се живее в българия

    6 0 Отговор
    Ммм да Америка ще направи бази в БГ. И след това ще стане бойно поле, мммда. С радко и кирчо това ще се мъчат, лоша ни чака с тез.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Шоо

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "Бамбука":

    Ако американците забият техния флаг в Крим, американски ли ще е, или Турция забие флага си в Кърджали? Или ти е трудно да схванеш, че има международно право, това със забиването на флаговете е от Средновековието или от още по-рано.

    Коментиран от #71

  • 65 Соцагент007

    7 3 Отговор
    Радев е двоен агент,който първо беше активиран от руснаците,а след това за тяхна неприятна изненада и от американците.Но това явно няма значение за неговите симпатизанти,които са основно от лявата страна на политическият спектър.Простиха му инициативата "Три морета",която определено е насочена срещу Русия,както и Кирчо и Асен,които му бяха сервирани от Херо Мустафа.Този тип документи,като публикуваните,дават възможност ретроспективно да се види дългосрочната ангажираност на големите страни като САЩ и Русия с Балканският регион.А също така дава и отговор на някои на пръв поглед странни действия на определени политици.Интересна е също и позицията на другаря Станишев относно модернизацията на Българските ВВС.Може и да е неприятна изненада за някои симпатизанти на БСП,но то вече и на децата е ясно,че това не е лява партия с русофилски уклон,а нещо много по-различно.И за да е ясно,че посоката на България не е тази,която очакват предимно гледащият на Изток провинциален електорат,Румен Радев реши да се отърве от БСП и върна жеста,като даде картбланш на ПП.

    Коментиран от #70

  • 66 Въпросче молим

    13 0 Отговор

    До коментар #20 от "Иво":

    Пишете "Ние сме избрали да сме част от НАТО и ЕС".
    КОИ ВИЕ????
    Кои сте вие, които сте избрали да сте част от НАТО и ЕС????
    Не си спомням, нито ЕС, нито НАТО, да е питал БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, дали иска да е ЧАСТ от тези съюзи и организации.
    Моля Ви, яко някой е питан без да знам, да посочи, място,чак, къде, кога, е бил питам.
    НЕПИТАНИТЕ-може да не сме били в България.
    Та питам:
    КОИ СТЕ ВИЕ ИЗБРАЛИ НАТО И ЕС,

    Коментиран от #69

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Бай Шиле

    5 1 Отговор
    Преди време четях Бивол и му вярвах.След този материал "случайно" пуснат преди избора на Радев,виждам,че са поредната продажна медия.
  • 69 UNESCO

    2 1 Отговор

    До коментар #66 от "Въпросче молим":

    Приели са го така наречените НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, които те представляват теб и Българският народ, та и от там думичката НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ.XAXAXA

    Коментиран от #73

  • 70 РР Е ТРОЕН АГЕНТ

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Соцагент007":

    ЗАЩОТО НЕ РАБОТИ НИТО ЗА БЪЛГАРИЯ НИТО ЗА ИЗТОКА А ЗА ЗАПАДА.КЪВ СПЕЦИАЛИСТ СИ.ЯВНО САМО ПО ПИСАНЕ НА ФЕРМАНИ....
  • 71 Ами турките към забиха флага

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Шоо":

    В КИПЪР....КЪК СА ВОДИ СЯ.....А......ТУрСКАТА част на Кипър..
  • 72 Дядо Петко

    2 1 Отговор
    Просто бивол - братчеда на Биков и на Пиков Нидялко.
    Човек, ако е нормален, трябва да има маааалко самоуважение.
  • 73 баба Пена

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "UNESCO":

    Народен изедник по им пасва.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Конник

    2 2 Отговор
    Биволъ, като официален представител на Уикилийкс. Уикилийкс нямат представители по света, та камо ли в България. Членството в НАТО не значи член на САЩ. НЕ БАЛАМОСВАЙТЕ хората.! Бивола рие, рие и хвърля пръстта на гърба си. Стоите си в обора миризлив.
  • 76 петолъчки

    2 4 Отговор
    Рублофилите да започват плюенето по НАТОвския Дженерал Радев сега
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Бесни българи

    1 0 Отговор
    Мили боже що нзказа България така?? ЕТО за това българския народ тъне в бедност и заблуда всичко е вървяло по заповед на САЩ! НАРОДЕ ЗАБРАВЕТЕ ВЕЧЕ ЧЕ НЕЩО ЗАВИСИ ОТ ВАС БЪЛГАРИЯ Е САМО НА ШЕПА УПРАВНИЦИ ЗАВИСИЩИ ОТ САЩ