13 Юли, 2014 15:03 1 079 0

Време е за големия финал

  • германия-
  • аржентина-
  • световно първенство

Германия и Аржентина ще определят новия световен шампион по футбол

Време е за големия финал - 1
Снимка: БТА/AP

От 23:00 ч. днес започва финалния мач от Световното първенство в Бразилия, който ще противопостави отборите на Германия и Аржентина.

Целият свят ще впери погледи към стадион „Маракана“ в Рио Де Жанейро, за да разбере името на новите футболни крале. Германия е считана за фаворита в мача, тъй като бе безкомпромисна по пътя си към финала. В групите германците победиха Португалия с 4:0, завършиха 2:2 с Гана и победиха САЩ с 1:0. В осминафиналите те отстраниха Алжир с 2:1 след продължения. Последва победа над Франция с 1:0 и култов триумф срещу домакините от Бразилия, които Германия размаза с 1:7. Голмайстор на отбора в този Мондиал е Томас Мюлер, който до този момент има 5 гола. Андре Шурле има на сметката си 3, а Тони Кроос отбеляза 2 срещу Бразилия. Големият герой за Германия се казва Мирослав Клозе. С двата си гола в шампионата 36-годишният нападател задмина легендата Роналдо като най-резултатния футболист на Световни първенства. На сметката си той има вече 16 гола от 4 Мондиала.В основата на германския успех стои треньорът Йоахим Льов, който от 8 години гради новото златно поколение на бундестима. Под негово ръководство Германия играе изключително добре тактически, практикувайки резултатен футбол, основан на владеенето на топката и бързината в придвижването по терена.

Аржентина не бе толкова убедителна по пътя си до финала, но подобно на германците все още няма допусната загуба в турнира. Аржентинците дойдоха с претенциите, че разполагат с най-силното нападение на този турнир, а в крайна сметка се оказа, че дължат своя триумф на здравата защита. В групите те победиха Босна и Херцеговина с 2:1, Иран с 1:0 и Нигерия с 3:2. На осминафиналите имаха нужда от продължения, за да отстранят Швейцария с 1:0. С 1:0 Аржентина победи и Белгия на четвъртфиналите, а през полуфиналите премина след изпълнение на дузпи срещу Холандия. Голмайсторът на аржентинците в шампионата до този момент е суперзвездата Лионел  Меси, който има отбелязани 4 гола. Именно към него падат и надеждите на гаучосите за успех. За свое щастие те успяха да възстановят другите две големи звезди Гонсало Игуаин и Анхел Ди Мария за финалния мач, като се очаква те да започнат срещата от самото начало. Героят за аржентинците е опорният халф Хавиер Масчерано, който самостоятелно върти играта на своя отбор в  центъра и спира атаките на противниковите отбори. Треньорът на Аржентина Алехандро Сабея накара своите футболисти да играят изключително тактически футбол, преодолявайки зависимостта на отбора към формата на Меси. Аржентина не блести, но успява да печели своите мачове със здрава защита, отборна игра и изключително себераздаване на всеки един от играчите.

Германия и Аржентина са се срещали на два финала на Световни първенства до този момент. През 1986 г. Аржентина все световната титла след 3:2 на финала в Мексико. През 1990 г. Германия взе реванш след 1:0 на финала в Италия. Очакваме двата безспорно най-силни отбора на този турнир да ни поднесат един страхотен финал, който заслужено да издигне новия най-силен отбор в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА