1 Август, 2014 16:32 1 230 1

За първи път българин изкачи втория най-висок връх в света

  • боян петров-
  • k2-
  • алпинист

Боян Петров достигна до връхната точка на K2

Боян Петров е първият български алпинист в историята, който успя да изкачи вторият по височина планински връх в света K2, съобщи climbingguidebg.com. .

Българинът е атакувал върха на планината Каракорум през нощта на 31-ви юли. Върхът се намира на границата между Китай и Пакистан, като е висок 8611 метра и се смята за най-трудният за изкачване в света.

Петров е атакувал K2 заедно  с един италианец и четирима поляци. Той е достигнал връхната точка на планината Каракорум точно 60-години, след първото регистрирано нейно изкачване. С това си постижение Петров се превърна в първия българин, изкачил три осемхилядника за един сезон. През май той достигна връхната точка на 8568-метровия Канчендзьонга  в Хималаите, а през юли изкачи и 8047-метровия Броуд Пик, който се намира в непосредствена близост до K2.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Браво на Боян, върховен е !