15 Ноември, 2014 09:00 3 686 1

Шанън Бригс - клоун или брилянтен шоумен

  • шанън бригс-
  • клоун-
  • шоумен

Много хора смятат американеца за клоун, но той всъщност върти много сериозен бизнес от медийния си образ

Шанън Бригс - клоун или брилянтен шоумен - 1
Снимка: БТА/AP

Мачът на Кубрат Пулев с Владимир Кличко е тема номер едно за българския спорт през тази седмица. Срещата за световната титла на IBF ще се проведе тази вечер, като цяла България чака с трепет и надежда да се поздрави със своя първия световен шампион в тежка категория в историята на професионалния бокс.

Срещата между Пулев и Кличко, обаче по неочакван начин изкара под светлините на прожекторите още една фигура. Тази на американския боксьор Шанън Бригс. Бригс е бивш световен шампион в тежка категория във версията WBO. След като загуби титлата си през 2007 г. обаче неговото име бе сериозно позабравено. Загубата на титлата му съвпадна със залеза на американския бокс в тежка категория. Центъра на вниманието в тази категория бе изместен към Европа, където британските, украинските и руските боксьори монополизираха основните пояси.

Бригс обаче отново стана актуален през последните месеци, след като извърши серия от провокации срещу световния шампион Владимир Кличко. Бригс вдигаше скандали по пресконференции, нападаше украинеца по ресторанти и проведе цяла кампания в социалните мрежи, искайки подкрепата на феновете на бокса за мач за световната титла срещу Кличко. Бригс правеше шоу и сеири на всякъде, където можеше. За последно той се опита да влезе в залата в Хамбург, където се провеждаше откритата тренировка на Пулев и Кличко преди техния мач в събота. Естествено американецът не бе допуснат от охраната, но интересното се случи след това. Цяла гвардия от журналисти го обградиха и с трепет слушаха обясненията му, за това как той е истинския шампион и как заслужава да получи мач срещу Кличко.

Нормално е много хора да не харесват Бригс. За тях той е клоун и палячо, опитващ се да прави цирк от своите маймунджалъци. На българите той определено не е симпатичен, след като на няколко пъти определи Кубрат Пулев като анонимник, който не заслужава мач за световната титла. Истината е обаче, че цялото това абсурдно поведение на американеца само работи в негова полза. През последните месеци той се превърна в едно от най-нашумелите имена в професионалния бокс. Това стана не толкова чрез неговите умения на ринга, колкото с изцепките му срещу Кличко.

В момента Бригс се опитва да получи мач за световната титла, като продаде срещата преди въобще да е ясно дали тя ще се състои. Всяка една негова излагация си има ясна цел. Да направи подобен мач продаваем.  Кличко може да говори колкото си иска, че няма да се бие с американеца. Истината е обаче, че целият шум около Бригс прави подобен мач наистина продаваем. Ясно е, че американецът не е най-достойният претендент, но украинецът би се изправил срещу него, ако стане ясно, че може да изкара достатъчно пари от подобен двубой.

Бригс постепенно връща интереса на американците към професионалния бокс в тежка категория. В годините на доминация на братята Кличко американците се отдръпнаха от битките за поясите при най-тежките и насочиха вниманието си  към по-леките категории. Към момента Германия се очертава като столицата на професионалния бокс в тежка категория. На всички обаче е ясно, че големите пари са в САЩ. Не случайно и най-богатият боксьор в света е шампионът в средна категория Флойд Мейуедър. Само един мач за някои от титлите в тежка категория в Лас Вегас може да осигури старините, както на шампиона, така и на претендента. Не случайно и от години Кличко се опитва да се добере до зрелищни мачове именно в Америка.

Проблемът обаче е , че американците имат малко по-различна представа за бокса. За тях той е колкото спорт, толкова и шоу. Те не искат просто двама спортисти да излязат на ринга и да се борят за някоя титла. Те искат история. Американците искат между тези двама души да има истинска вражда. Искат да имат усещането, че тези двама души наистина се мразят и наистина искат да си разбият главите. Всеки един голям мач във Вегас бива предшестван от цяла серия подгряващи събития. Разиграва се истински театър, който да привлече зрителите в залата и пред телевизорите. За тях понякога разчистването на лична вражда може да е много по-интересно от битката за някакъв пояс.

Вдигането на шум около даден мач обаче винаги е бил проблем за Кличко. Ясно е, че той не е от боксьорите, които представят на публиката особено зрелищни мачове. Стилът му е по-скоро защитен и съсредоточен около накъсване на темпото. На него му е трудно и да рекламира предварително даден мач, като за това се грижат основно мениджърите му. За това той и не успява да осребри до край статута си на световен шампион. Истината е, че на украинеца вече не му остават много години на ринга и евентуална серия от големи мачове в Лас Вегас може да му донесе финалните големи приходи от неговата спортна кариера.

Към този момент Шанън Бригс павира пътя точно за това. Той дава на американските фенове това, което искат. Голямо шоу. Всички негови изцепки градят една голяма вражда с украинеца, която да доведе до голям финален мач в САЩ. Колкото и да не ви се вярва, до такъв мач е много вероятно да се стигне. Кличко може и да обяснява, че за него Бригс е клоун, но в момента, който усети, че може да изкара сериозни пари от него, ще започне да гледа  и малко по-сериозно.

Бригс не продава на американците просто един мач. Той им предлага по-важното, една история. Истината е, че вече все повече хора започват да говорят, че искат да видят мач за някоя от световните титли между Кличко и Бригс. Факт е, че и от както пристигна в Хамбург, Бригс е една от радващите се на най-много внимание звезди в Германия. Там той непрестанно флиртува с медиите, а те му обръщат подобаващо внимание. Освен това около него постоянно се движат и някакви фенове, пригласящи му за шанс срещу Кличко.

Може и да смятате Бригс за някакъв идиот, но с всяка своя изцепка той си печели вниманието на все повече зрители, а с това и на все повече спонсори. Той дори започна да говори за тежкото си минало и нелекия си път в професионалния бокс. Американецът си гради шарен образ, който да противопостави на по-скучноватия такъв на Кличко.

Всъщност Бригс е интересна опция и за Кубрат Пулев. Ако днес българинът стане световен шампион, именно американецът може да е неговият пряк път към големите пари в САЩ. Истината е, че големите шампиони в професионалния бокс се бият именно в Америка. Там са големите пари, там са големите спонсори и там се градят истински маркетингови легенди.Ако Пулев стане световен шампион, той ще има тежката задача да възвърне престижа на бокса в тежка категория. А това може да стане само с мачове в Лас Вегас. Явно Шанън Бригс може да продава точно такива.

За много хора Бригс е един клоун и смешник. Може да се окаже обаче, че той е един много хитър шоумен, който се опитва да гради бизнес от собствения си образ. За американците боксът е шоу, а това шоу генерира много пари. За да се биеш в Лас Вегас е важно да си силен боксьор, но е още по-важно да си добър шоумен. Всички си спомнят как Мохамед Али непрестанно подклаждаше напрежението преди всеки един от легендарните си мачове с Джо Фрейзър и Джордж Форман. Всички помнят и как Майк Тайсън постоянно атакуваше Ивендър Холифийлд . Шанън Бригс просто се опитва да вдигне шум покрай евентуален мач за световната титла с негово участие. Дали ще стане отново световен шампион е доста съмнително, но е твърде вероятно да изкара много пари. Кличко и Пулев обичат да залагат на бокса. Бригс обаче произвежда шоуто, което всъщност е гарант за наистина големите постъпления.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    АМИ ДА КЛИЧКО ПЛАЩА