Last news in Fakti

2 Юли, 2016 17:57 1 082 0

Хамилтън спечели квалификацията в Австрия

  • хамилтън-
  • розберг-
  • фетел-
  • бътън-
  • формула 1

Нико Хюлкенберг на първа редица, Розберг и Фетел тръгват 7-и и 9-и

Хамилтън спечели квалификацията в Австрия - 1
Снимка: БТА/АР

Люис Хамилтън спечели лудата квалификация в Австрия и ще стартира пръв утре в състезанието. На трасето заваля дъжд малко преди края на втората сесия, който обърка сметките, след което пистата започна да изсъхва и това направи битката крайно интересна. 

Нико Розберг даде второ време, но заради наказанието си от 5 места ще започне 7-и. Себастиан Фетел губи четвъртото си място и ще стартира 9-и. Така Дженсън Бътът с McLaren става трети, а Кими Райконен е 4-и. 

В първата фаза Хамилтън свали под минута и 7 секунди още в първия си бърз  тур. От Ferrari излязоха по-късно, а и Розберг излезе на пистата в средата на разрешените 20 минути и направи страхотна обиколка, като бе по-бърз от Люис с 257 хилядни от секундата. Фетел обаче също бе много бърз и изпревари Хамилтън. 

Разликите обаче бяха много малки, а катастрофа на Дани Квят прекрати сесията малко преди нейния край. Причината отново бе счупено задно окачване заради високите бордюри. Подобен проблем имаше и Серхио Перес, но пък той успя да се прибере в бокса без проблеми. 

След 15-минутно прекъсване първата фаза все пак завърши. Двигателят на Карлос Сайнц обаче гръмна и това доведе до жълти флагове и съответно никой нямаше шанс да прескочи във втората фаза. Отпадналите бяха Магнусен и Палмър с Renault, Харянто с Мейнър и естествено Квят с Toro Rosso, Ериксон и Наср със Sauber. Като цяло разликите бяха изключително малки, а Паскал Верлайн с Мейнър бе 9-и в първата фаза. 

Във втората фаза Хамилтън и Розберг бяха най-бързи, следвани от Фетел и Рикардо. В края на сесията заваля дъжд, така отпадналите бяха Естебан Гутиерес – 11-и, Паскал Верлайн, който се наслади на отлично 12-о място, Ромен Грожан с втория Хаас и Фернандо Алонсо с McLaren. Карлос Сайнц и Серхио Перес не стартираха заради счупените си окачвания. 

В третата фаза пилотите излязоха с гуми интермедия, но на пистата имаше доста вода. В една част от нея обаче пистата започна да изсъхва и съответно времената започнаха да се подобряват непрекъснато. Маса гуми за сухо 3 минути преди края на сесията, като бе последван и от други пилоти. 

В крайна сметка Хамилтън спечели 54-ия си полпозишън в кариерата, а до него ще бъде Нико Хюлкенберг с Force India. След тях Дженсън Бътън и Кими Райконен, а на трета редица ще бъдат Даниел Рикардо с Red Bull и Валтери Ботас с Willams. Следва Розберг и Макс Верстапен, а до 9-ия Фетел ще бъде Фелипе Маса. Състезанието е от 15,00 часа утре.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА