918 0

Красен Кралев обясни за базите на ЦСКА

"Взехме правилното решение за държавата", обяви той

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Иво Стойнев

Спортният министър Красен Кралев разкри защо е избрал да даде стадион "Българска армия" и базите в Панчарево на ЦСКА на Гриша Ганчев. Според него отнемането им от фалиралото дружество ПФК ЦСКА АД е било единственото правилно решение, с което държавата да защити своите интереси.

"Нямам никакви съмнения. Това е единственото решение, което защитава интересите на държавата. Търпеливо изчаках няколко дни. Изписаха се много неща, за съжаление голяма част от тях неверни. Аз ще дам малко фактология, за да внесем яснота по случая. ЦСКА е в процедура по несъстоятелност от октомври 2015 година, т. е от този момент договорът за базите можеше да бъде прекратен. Ние сме били максимално толерантни съобразихме се с желанието на феновете, парите, които на нас се дължат, такса смет и данък сгради, които министерството ги дължи на общината, и не може да чака тези задължения 30 години да се изплащат. Тези взимания бяха защитени, защото ние бяхме включени в списъка на кредиторите", каза Кралев.

"През февруари тази година, изпълнителният директор на ПФК ЦСКА АД Александър Тодоров подава жалба до СГС, подкрепена от Дора Милева, в която се иска ние да бъдем изключени от списъка на кредиторите. Съдът взима едно безумно решение на 20 май, в което се казва, че след като министерството не е платило парите на столична община, значи то не може да бъде включено в списъка на кредиторите и не може да си ги иска от дружеството. Оттук нататък, ние като сме изключени от списъка на кредиторите на 13 юни проведохме разговор с г-жа Милева и с представител на оздравителите, в което казахме нашето желание какво е. Първо ние да бъдем включени в оздравителния план и второ да се подпише споразумение между нас и оздравителя, тази сума да ни бъде изплатена, защото нямаше как да допуснем държавата да бъде ощетена с тези пари".

"Изчакахме един месец, такова споразумение не беше сключено. В момента, когато всички срокове бяха изтекли, ние преминахме към прекратяване на  договорите. Сега базите ще бъдат отдадени чрез конкурс. Допускаме да има провокации. Това решение на ММС, по отношение базите, е единственото законово. Няма как някои коментатори да се опитват да преписват провала на оздравителния план за прекратяване на договора. Ако синдик Милева искаше толкова базите и защитаваше интересите на дружеството си, щеше да се бори тези условия да бъдат изпълнени и държавата да бъде защитена. Няма как да чакаме 930 000 лева да бъдат връщани 30 години", поясни Кралев пред БНТ.

"Марката е част от обезпечението на НАП. Има процедура, по която тя ще бъде дадена на търг. Не съм сигурен, че в момента ЦСКА играе с оригиналната си емблема. Има детайли, които не мога да коментирам. Така или иначе оригиналната емблема подлежи да бъде предложена на търг. Оттам нататък, който спечели, ще бъде негова. Правим всичко възможно понеже имаме един отбор, който е лицензиран от БФС, ние да направим споразумение с тях, което да им позволи да използват базата и стадиона до провеждане на търга".

"Никой от БФС не ми се е разсърдил за взетото решение. Това беше единственото законово решение за базата. При положение, че сме изключени от списъка с кредиторите, нямаше как да се получим парите. Едно от първите неща в конкурса за базите е изплащане на дължимите суми към общината", завърши Красен Кралев.

България


Напиши коментар:


Публикувай