615 0

Допуснаха 271 от 386 руски спортисти в Рио

Няма да има лекоатлети под флага на Русия заради допинг скандала

Допуснаха 271 от 386 руски спортисти в Рио
Иво Стойнев

271 руснаци от 386 окончателно бяха допуснати до олимпиадата в Рио, реши тричленката на МОК. Всъщност всички решения на международните федерации по отделните спортове са потвърдени. Решението вече е в руския олимпийски комитет, който да завърши процедурата по участието на одобрените спортисти.

МОК взе решение да предостави на международните федерации по отделните видове спорт решението дали да бъдат допуснати руски спортисти до олимпиадата след разкритията за употреба на допинг в руския спорт.

Международната боксова федерация АИБА направи индивидуални анализи на досиетата на 11-те руски боксьори с квоти за Рио 2016 и даде зелена светлина за участието им на олимпиадата. Русия има 9 представители в боксовия турнир при мъжете и 2 при жените.

Русия ще участва с пълни отбори в олимпийските състезания и по гребане, таекуондо и джудо. Това стана ясно, след като от световните федерации и в тези спортове разрешиха на спортистите от страната със спечелени квоти да се включат в Игрите в Рио 2016. Русия има спечелени 3 квоти за турнира по таекуондо, 6 по гребане и 11 по джудо.

Сигурно е, че олимпийските игри ще преминат без участието на лекоатлети под флага на Русия. Последните надежда на руските атлети угаснаха, когато Спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) отхвърли жалбата им срещу наказанието, наложено от Международната федерация по лека атлетика (IAAF).

МОК реши, че няма да допусне до олимпиадата в Бразилия и всеки руски спортисти, който е наказван за употреба на допинг, независимо дали наказанието му е изтекло.

Останалите трябваше да представят доказателства, че са "чисти", за да убедят отделните федерации да позволят участието им в Рио де Жанейро.

 

Бразилия

Напиши коментар:


Публикувай