1 421 0

Шоуто на "Маракана" започна! Светът е Олимпиада

Първата част от от откриването бе впечатляваща

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Константин Карагьозов

Дългоочакваният момент настъпи - бе дадено начало на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Целият свят е вперил поглед в карнавалния град, където над 10 000 атлети от 206 страни 2 седмици ще мерят сили в 42 спорта.

32 съоръжения, разположени в 4 района на Рио ще приемат различните надпревари и огромна бройка служители, които ще се грижат всичко да протече „като по ноти“.

За първи път най-значимата спортна надпревара се провежда в държава от Южна Америка - Бразилия. Олимпийският огън ще гори в Рио де Жанейро – на митичния стадион „Маракана“ - а пламъкът му, символизиращ мир, единство и приятелство, сякаш предвещава интригуващи спортни битки подчинени на спортсменството и високите човешки ценности.

Снимка: БТА/АР

Знаменитият бразилски хореограф Дебора Колкер подготви впечатляващо танцово шоу, в което участваха повече от 6 000 танцьори. Сред музикантите в програмата бяха певецът и носител на няколко награди „Грами“ Каетану Велозу, както и  певицата Анита и Жилберту Жил, който е бивш министър на културата в Бразилия.

Шоуто по откриването започна с впечатляващи кадри от Рио де Жаненейро. Проведе се обратно броене от 10 до 0, с което се даде старт на церемонията.

Невероятна феерия от фойерверки описа страхотна гледка в небето над легендарния стадион. Последва призив за опазването на околната среда, след което бе издигнато и знамето на Бразилия.

Изпълнен бе националният химн на страната домакин от Паулиньо да Виола.

Втората част от спектакъла бе историята за раждането на живота на Земята. Тя бе описана по страхотен начин от множеството участници в церемонията. Те оформиха еволюцията на живота на Земята.

Показано бе и откриването на Бразилия. Танцьорите влязоха в ролята на местното население на Бразилия - горски племена, които обрисуваха амазонската джунгла.

Следващият сегмент обагри стадиона в ярка зелена светлина, представяща природата на Бразилия. Хореографията оформи пълноводните реки на южноамериканската страна и нейните огромни гори, осигуряващи голяма част от ресурсите ѝ, както и развитието на "кариоките" през вековете. Бразилия - земята, където всичко расте и избуява, същинско олицетворение на Рая.

Първоначално бе представено пристигането на португалските колонизатори, а след това и идването на робите от Африка.

Последва концепцията "Метрополис" показа изграждането на съвременна Бразилия, концентрирана в големите мегаполиси. Поредната прожекция представя небостъргачите в южноамериканската страна, които буквално се докосват един в друг.

Програмата продължи с пресъздаване на първия полет в световната история на летателна машина, по-тежка от въздуха. Той е дело на бразилеца Сантос Дюмон, който през 1906 година прелита около 60 метра със своя експериментален самолет "14-Бис". Сега на "Маракана" подобен модел на неговия апарат показа невероятните красоти на Рио де Жанейро отвисоко.

Минути по-късно на сцената се появи световноизвестният модел Жизел Бюндхен, която, под съпровода на красива балада привлече погледите на хилядите по трибуните.

Последваха музикалните изпълнения на различни известни бразилски певци. Музиката им бе съпроводена от танци, включващи елементи на "капоейра" - националния спорт на Бразилия. Танцьорите показаха и движения от други стилове, напълно различни един от друг, с което се разкри богатата култура на "кариоките".

Следващата част от откриващата церемония отправи призив към света да се обърне сериозно внимание на климатичните промени и глобалното затопляне. Предупредителни модели на НАСА изобразиха температурите на Земята в последните 14 месеца и топенето на полярните шапки.

Бе хвърлен поглед в бъдещето с графика, изобразяваща евентуалното потъване на различни точки и градове по света, които са под морското равнище или на ниско такова – Амстердам (Холандия), Дубай (ОАЕ), Шанхай (Китай), Лагос (Нигерия) и т.н.

Секунди след това започна и дългоочаквания парад на нациите. Първа беше делегацията на Гърция, последвана от тази на Афганистан и Азербайджан, ЮАР, Албания.

Германците бяха приветствани от президента на МОК Томас Бах. Знамето развя известният състезател по тенис на маса Тимо Бол.

Последваха представителите на още няколко страни, след което се появи отборът на бежанците, които ще се състезават под олимпийския флаг.

След Бруней на пистата стъпи и българската делегация! Знамето ни бе гордо развято от лекоатлетката Ивет Лалова. Групата ни се състои от 51 спортисти, които ще мерят сили в 14 дисциплини. Да пожелаем успех на нашите момчета и момичета!

След като парадът на нациите премина участниците в церемонията оформиха олимпийските кръгове. Интересното бе, че всички кръгове бяха оцветени в зелено. Това бе препратка към това, че хората трябва да пазят Земята.

По материала работиха Константин Карагьозов и Иво Стойнев

Бразилия


Още по темата

 • Томас Бах: Всички сме равни!

  Томас Бах: Всички сме равни!

  След парада на нациите, церемонията по откриването на Олимпиадата в Рио де Жанейро продължи с речи на президента на МОК (Международния олимпийски ...
  6.08.2016
  647
  0
 • Пламъкът на олимпийския огън озари "Маракана"

  Пламъкът на олимпийския огън озари "Маракана"

  В основата на последния сегмент от церемонията по откриването на Игрите в Рио бе запалването на олимпийския огън. Първоначално олимпийският ...
  6.08.2016
  1 279
  0
 • Парадът на нациите (Снимки)

  Парадът на нациите (Снимки)

  Над 10 000 атлети от общо 206 страни ще мерят сили в 42 спорта на олимпийските игри в Рио де Жанейро. След пищната първа част на церемонията ...
  6.08.2016
  2 215
  2

Напиши коментар:


Публикувай