Last news in Fakti

22 Август, 2016 15:34 1 389 0

Олимпиадата в Рио с интересен рекорд

  • олимпийски игри-
  • медали-
  • класиране-
  • българия-
  • рекорд

Състезатели от 87 страни спечелиха медали

Олимпиадата в Рио с интересен рекорд - 1
Снимка: БТА/АР

Състезатели от 87 страни спечелиха медали на завършилата тази нощ Олимпиада в Рио де Жанейро. Това е рекорд в цялата история на Игрите. С рекорд бе представянето и на САЩ. Американците спечелиха най-много медали в историята си – 121, 46 от които златни. По този начин ще подобриха постижението от общо 110 медала в Пекин през 2008 година.

В класацията не са включени Олимпиадите с бойкот в Москва 1980 и в Лос Анджелис 1984.

Великобритания може да се гордее с представянето си в Рио. Британците завоюваха рекордните 67 отличия в модерните Олимпийски игри. Китай този път отбеляза отстъпление. Най-многолюдната страна в света взе 26 титли, което е почти два пъти по-малко  в сравнение Пекин 2008.

Русия също направи крачка назад, след като над 100 спортисти, 67 от които в леката атлетика, както и всичките 10 тежкоатлети, бяха лишени от участие в Рио де Жанейро заради скандала с манипулирани проби от Московската антидопингова лаборатория.

България завърши на 65-о място в класирането по отличия след среброто на Мирела Демирева на скок височина и бронзовите отличия на Елица Янкова в борбата и на ансамбъла по художествена гимнастика.

Българските спортисти не взеха титла на втора поредна Олимпиада, но спечелиха с един медал повече в сравнение с Лондон 2012.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА