968 0

Олимпиадата в Рио с интересен рекорд

Състезатели от 87 страни спечелиха медали

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

Състезатели от 87 страни спечелиха медали на завършилата тази нощ Олимпиада в Рио де Жанейро. Това е рекорд в цялата история на Игрите. С рекорд бе представянето и на САЩ. Американците спечелиха най-много медали в историята си – 121, 46 от които златни. По този начин ще подобриха постижението от общо 110 медала в Пекин през 2008 година.

В класацията не са включени Олимпиадите с бойкот в Москва 1980 и в Лос Анджелис 1984.

Великобритания може да се гордее с представянето си в Рио. Британците завоюваха рекордните 67 отличия в модерните Олимпийски игри. Китай този път отбеляза отстъпление. Най-многолюдната страна в света взе 26 титли, което е почти два пъти по-малко  в сравнение Пекин 2008.

Русия също направи крачка назад, след като над 100 спортисти, 67 от които в леката атлетика, както и всичките 10 тежкоатлети, бяха лишени от участие в Рио де Жанейро заради скандала с манипулирани проби от Московската антидопингова лаборатория.

България завърши на 65-о място в класирането по отличия след среброто на Мирела Демирева на скок височина и бронзовите отличия на Елица Янкова в борбата и на ансамбъла по художествена гимнастика.

Българските спортисти не взеха титла на втора поредна Олимпиада, но спечелиха с един медал повече в сравнение с Лондон 2012.

Бразилия


Напиши коментар:


Публикувай