2 306 0

Какво не знаем за Параолимпиадата?

7 интересни факта около провеждането на състезанията

Снимка: shutterstock.com
Снимка: shutterstock.com
Иво Стойнев

Олимпийските игри в Рио де Жанейро свършиха. Зрителите останаха очаровани от интересните състезания, спиращите дъха съперничества и гордостта от националната принадлежност. Сега олимпиадата отстъпва място на параолимпийските игри. Но какво не знаем за тях?

1. Какво означа думата "Параолимпиада"?
Названието е с гръцки корени. То съчетава в себе си две думи - "пара", което означава в буквален превод "до" и "олимпиада". В общи линии това заявява близостта на олимпийските и параолимпийските игри.

2. Кой е измислил параолимпиадата?
Създател на състезанията е д-р Лудвиг Гутман. Първата параолимпиада се е провела през 1948г. в Стоук, Англия. На нея е имало състезание за ветерани от войната по стрелба с лък. Всички участници били в инвалидни колички, заради различни наранявания на гръбначния стълб.

3. Колко хора гледат параолимпиадата?
Параолимпийските игри са едно от най-големите събития в света. Игрите в Лондон през 2012-та година са гледани от повече хора от колкото световното първенство по ръгби през 2011-та година.

4. Кой участва?
В първите няколко параолимпиади право на участие са имали само хора, приковани към инвалидни колички. След Игрите в Токио през 1976г. участие взимат и хора с ампутирани крайници.

5. Какво означава символа на параолимпиадата?
Символът на параолимпиадата са три полумесеца, които се наричат "Agitos". Думата е от латински и означава "движа се".

6. По какво се отличават параолимпиадите?
В програмата на параолимпийските игри има два вида спорт, които липсват при олимпиадите. Това са голбол и петанка.

7. Кой е спечелил най-много медали?
Най-декорираният параолимпиец е Триша Зорн от САЩ. Тя има в колекцията си 55 медала в плуването, 41 от които златни.Напиши коментар:


Публикувай