10 491 8

30 август 1987 г. Стефка Костадинова скача рекордните 209 см. (Видео)

30 август 1987 г. Стефка Костадинова скача рекордните 209 см. (Видео)
Венцислав Михайлов

На 30 август 1987 г. Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина на световното първенство е Рим. Българката преодолява от втори опит 209 см.

В началото на 2016 г. се чуха гласове за отнемане на рекорда на Стефка Костадинова заради допинг, но инициативата не получи подкрепа.

Костадинова е избирана 4 пъти за спортист номер 1 на годината в България, пет пъти става номер 1 на Балканите. Тя получава орден "Стара планина", първа степен за изключителните й заслуги към Република България през 1996 г.

На 21 март 2016 г. на Световното първенство в Портланд Ващи Кънингам грабна златото с резултат 196 сантиметра.

Американката триумфира на 18 години и два месеца и така подобри 31-годишния рекорд на Стефка Костадинова като стана най-младата световна шампионка в скока на височина в зала. Все пак трябва да припомним, че Стефка Костадинова стана световна шампионка на 19 години и десет месеца в Париж през 1985 г.

Американката, която е дъщеря на бившия куотърбек от НФЛ Рандъл Кънингам, стигна до златото със 196 сантиметра. Все пак Стефка Костадинова пък преодолява един сантиметър повече при триумфа си в Париж. С две думи рекордът е счупен само наполовина. Американката е по-млада, но нашето момиче е скочило повече. Аз лично залагам на скока, а не възрастта. 

Освен че продължава да държи световния рекорд в дисциплината вече близо 29 години, Koстадинова притежава още едно върхово постижение. Тя все още е най-възрастната световна шампионка с триумфа си на 31-годишна възраст в Атина през 1997 г.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БМВ
  Отговор
  1 09:15  30.08.16
  Като гледам снимката, спокойно можеше да вдигнат летвата с 2-3см.
 • ace
  Отговор
  2 11:24  30.08.16
  Към журналиста на статията- момче, ужасно пишеш, текстът ти няма никаква структура и е много объркващ. Обясни ми например, как е възможно рекорда на СК да е 209см и да е подобрен от амриканка, която е скочила 196см?! Zа кой рекoрд говориш всъщ ност, за възрастовия или за самия скок....учете бе, четете бе!!!
 • Някой
  Отговор
  3 11:36  30.08.16
  Снимката е от друго състезание бе мен :)
 • гост
  Отговор
  4 11:50  30.08.16
  Страхотно постижение, което едва ли някога ще бъде подобрено. Ако на първия опит беше преодоляла височината щеше да рискува на още по-високо и можеше да скочи още няколко сантиметра. В тази дисциплина не е важна само физическата подготовка и данни на спортиста, а и техниката - момента на скока и на обръщането.

 • раптор
  Отговор
  5 14:36  30.08.16
  Ей българите бяхте големи спортисти, като ги нямаше тегавите допинг регулации! Хаха! Не ми се сърдете много! Знаете, че е истина!

  Коментиран от #6

 • 6 16:36  30.08.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  7 19:06  30.08.16
  Вярно е,че нямаше такъв контрол,като сега ,но и другите състезатели се възползваха от това.Сега контрола е много голям,но избирателно.И защо ли хващат само състезатели от бившия "Соц.лагер и Руснаци"?.Но сега за причините,който доведоха до високите спортни постижения през , осемдесетте и деведесетте години на миналия век.А именно-"ДЕТСКИЯТ МАСОВ СПОРТ".Началото му е поставено приблизително 1975 / 1977г.Във всеки град имаше "Ученически спортни школи",във всички големи градове имаше "Спортни училища",а в тези,в които нямаше спортни училища,имаше "Спортни интернати".Именно това е причината за високите спортни постижения на Българските спортисти.Но без държавата това е невъзможно,а в момента държавниците ни чакат някой спортист да спечели медал на голямо първенство , зада се снимат с него.Трябва да има държавна програма за Детски масов спорт и тя да се финансира и изпълнява от държавата.И тогава след приблизително 15 години пак ще има резултати.Но има ли Държава?
 • гражданин
  Отговор
  8 23:47  30.08.16
  Напълно съм съгласен с мнението на "гост"-точно,вярно и напълно изчерпателно.За да има една пирамида връх(спорт за високи постижения),трябва да има основа(масов детско-юношески спорт).И тъй като спорта се числи към социалните функции на държавата-спорт,здравеопазване,образование,култура,наука,пенсионно осигуряване,той няма как да се развива без помощта на държавата.Също както и сферата на сигурността-армия,полиция,пожарна-те също не могат да се самоиздържат.А за да може държавата да ги развива е нужна СИЛНА ИКОНОМИКА.Тя от своя страна трябва да е стъпила на отрасли като енергетика,металургия,машиностроене,хим.промишленост,лека индустрия и селско стопанство-всички те НЕРАЗРИВНО СВЪРЗАНИ ЕДИН С ДРУГ.И обединени под шапката на държавата.Тогава ще има и действителен частен сектор,подпомаган със суровини и пазари пак от държавата.Но и контролиран от нея.Дано в скоро време властимащите най-после да заработят в интерес на България и българите.

Напиши коментар:


Публикувай