611 0

Без ръце, но с огромно сърце

Ибрахим Амату показва на света, че няма невъзможни неща

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Константин Карагьозов

Той е пример за силата на човешкия дух. Той се надява да покаже на всички по света, че когато положиш необходимия труд, няма невъзможни неща. Той е Ибрахим Амату – 41-годишен параолимпийски състезател по тенис на маса от Египет.

Амату няма ръце, но има сърце – и то какво! Въпреки че губи горните си крайници при жесток влаков инцидент едва когато е на десет години, египтянинът не губи любовта си към любимата игра, нито волята за успехи. След няколко дълги години, прекарани в усърдни тренировки, той успява да се научи да подхвърля топчето с десния си крак и да държи хилката с устата си.

„Бях 10-годишен, когато загубих ръцете си в инцидент. Въпреки това обожавах тениса на маса. 3 години след това исках да играя отново, пробвайки да държа хилката под мишницата си, но не се получи. Пробвах няколко варианта и накрая стигнах до този да играя с устата си.“

По време на кариерата си Амату печели два сребърни медала на различни шампионати в Африка – единият през 2011-а, а другият през 2013-а. Също така успява да завоюва второ място и на Египетските игри преди три години.  И въпреки, че не успя да запише победа на Параолимпийските игри в Рио преди няколко седмици, той спечели безрезервно сърцата на феновете.

 „Има две неща в живота ми - жена ми, която е всичко за мен, и тенисът на маса, където намирам радост във всяко едно разиграване, което печеля.“, споделя Амату.Напиши коментар:


Публикувай