1 418 3

Националите с нов екип, посветен на Априлското въстание

Фланелките на футболистите ни с няколко елемента от емблематични исторически събития

Снимка: Български футболен съюз
Снимка: Български футболен съюз
Константин Карагьозов

Националният отбор на България по футбол представи новите си екипи за периода 2016-18 година на първата си тренировка от лагера за предстоящите световни квалификации срещу Франция и Швеция.

Екипът е в памет на загиналите българи в Априлското въстание преди 140 години. Първият екип е в традиционното бяло, зелено и червено, докато вторият е зелен. Интегрирани са няколко елемента от емблематичното за българската история събитие. Освен това на гърдите на българските национали се завръща на емблемата с лъв в щит. Възроденият символ е базиран на герба на цар Фердинад I, който по това време е бил и официалният герб на България. Новата емблема представлява изправен в бойна поза златен коронован лъв, обърнат на дясна хералдическа страна.

"По екипа има доста детайли. Заложили сме на патриотичната нотка, затова сме заложили на лъва, изправен в бона поза, обърнат на хералдическо дясно и на фона на червен щит. Отзад на яките на фланелките пише "Българи юнаци". От вътрешната страна на шевицата има изработено Черешовото топче с годината на Априлското въстание. Чия е идеята, няма да разкрия.", сподели заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев.

"Eкипите изглеждат наистина чудесно, дано постигнем успехи с тях. Ще имаме време да се опознаем с новия треньор. Надявам се да имаме общи успехи заедно. Изненадахме се от смяната, не беше очаквана. Аз съм в чужбина и чета медиите от дистанция. Дано всичко се нареди и да тръгнем добре", каза вратарят Божидар Митрев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чичо ви
  Отговор
  1 09:43  04.10.16
  JOMA и Априлското въстание много се връзват ...
 • Българин
  Отговор
  2 13:36  04.10.16
  Браво! Поздравления за всички, участвали в създаването на тези великолепни екипи! Гербът на Царство България е достоен да блести на гърдите на нашите момчета! Поклон пред жертвите, дали живота си за България.
 • digigi
  Отговор
  3 22:45  07.10.16
  Никой ли не се сет да напоше къде могат да се поръчат екипите при желание?

Напиши коментар:


Публикувай